תהיה

טפשiנת

New member
תהיה

אמר לי אתמול מישהו
שהיהדות כדת מונו אטאיסטית הראשונה קידמה את האנושות בצורה בל תתואר וניפצה אתה אללים והיוותה השראה לכל הדתות וקפיצת מדרגה בכלל
התשובה האינטואטיבית שלי היתה שאטאיזם מן הסתם יהווה את קפיצת המדרגה ההבאה של האנושות

אבל אז קיבלתי הסבר שהאטאיזם הוא אמונה בדיוק כמו מונו אטאיזם (גם אלילים היו אמונה?)
אף פעם לא חקרתי פלוספיה והאמת שאבדתי ידיים ורגלים ולא ממש הצלחתי לתפוס את שאר ההסברים שלו

מזה אטאיזם ? מונו אטאיזם ? איפה אפשר לדעת על ההבדלים בינהם?

תודה

טפשiנת

New member
תודה

לא הצלחתי להבין מזה באמת אטאיסט והרעיון להכנס בכלל לדיון עם מישהו שפלוסופיה היא ההתמחות שלו הוא כנראה לא משהו, עדיין הגיוני לי שחוסר אמונה ממשיך בקו ישר את נפוץ האמונות הדתות או מה שלא יקראו לזה
קרחת היא תסרוקת כשאין לך שער, זה הכונה?

פילוסופיה היא ממש לא תחום ההתמחות שלי

קרחת היא פשוט לא תסרוקת, וכמוה אתאיזם אינו דת.

מטבע הלשון הרווחת כיום היא

שכל התנועות האידיאולוגיות הן דת.
ראי כאן פוסט של תומר פרסיקו על כך: http://tomerpersico.com/2012/10/29/vegan_religion/

אך הטעות הזו, שהיא מאוד נפוצה, עד כדי כך שגם תומר נפל בה, אינו מבחין בין דת לבין אידיאולוגיה, או אמונה במשהו.
דת כופה על מאמיניה מצוות אוסרת עליהם דברים רבים, ועיקר העיקרים מעניקה גמול לעושי מצוותה ומענישה את מפרי בריתה.
וזהו עיקר חשוב מאוד בהבדל בין דת לבין שלל תנועות אחרות.

אם כבר הייתי מכניסה את הקומוניזם, נאציזם וכל התנועות הללו לתוך ההגדרה של דת. הן עונות על הרבה יותר מאפייני דת מאשר אידיאולוגיה קשוחה ככל שתהיה.
כך שאתאיזם זו אולי תנועה, אולי אמונה.
אך אינה דת.
אין היא כופה על מאמיניה כלום, ואינה מענישה את מי שאינו מאמין בה.

לדת יש כמה מאפיינים, לפי מה שלמדתי בקורס אנתרופולוגיה: מאפין של משמעות החיים ( לאדם) , מאפיין של בריאת העולם, מאפיין האל או אלים. יתכן שיש גם מאפיין נוסף - אסור להתחתן עם בן דת אחרת , עד המרת הדת.

לקומוניזם היה מאפיין אלילי של הערצת המנהיג וסגידה לו ואף משמעות לחיים , אך הוא לא התייחס לבריאת העולם ולכן תנועה זו אינה דת לפי ההגדרה.

אין הסכמה בקרב החוג האקדמאי על הגדרה של דת

לפי דר' יובל הררי קומוניזם נציזם ולברליזם הם כן דת
בויקיפדיה ההגדרה של דת היא :
דת היא סוג של התארגנות חברתית או תרבותית הכוללת מערכת של אמונות והשקפות עולם המקשרות את האנושות לרוחניות או לעקרונות מוסריים מחייבים-כך קומוניזם נציזם ולברליזם כן נופלים להגדרה הזו זה זה תלוי את מי שואלים

זיגי13

New member
דתות רובן ככולן

עוסקות בחוויות מסטיות כאלה ואחרות, או של מבשרי הדת או של חברי הדת. ולכן הקומוניזם, הנאציזם, הסוציאליזם ושאר תנועות שהיו וישנן במאה ה-20 21, אינן דת. אלא תנועות המונים , לנין לא האמין בשום דבר החורג מהרציונליזציה, היטלר וגבלס אולי האמינו באלוהים, אבל התנועות שלהם היו תנועות חילוניות לחלוטין שבזו לדת בכל מובן שלה. כנ"ל המאואיזם בסין, והטרוצקיזם. המשותף לכל תנועות אלו. מלבד שרצחו בכמה עשרות שנים עשרות מליוני בני אדם ללא תכלית, הוא שהן מתבססות על השקפה חילונית, חלקם היו אתאיסטים גמורים, כמו טרוצקי (מייסד הצבא האדום ומחולל מהפכת אוקטובר) לנין, סטלין, מאו טסה טונג, פידל קאסטרו, אדולף היטלר ויוזף גבלס. כולם מחוללי מהפכות המונים אבל חסרי דת

moshe010

New member
לפי יובל הררי גם קפיטליזם זה דת

אבל לדעתי הרחבת הגדרה דת לכל דעה, ולו דעה כלכלית ענינית מה טוב לאנושות
היא לא הגיונית ולא נוחה, ובעיקר לא נכונה בשפת היום יום

זיגי13

New member
לפי סבתא שלי ז"ל

גם גפילטע פיש ובורשט זה דת, הנקראת "דת האוכל", לא משנה איזו עדה אתה, זה חריימה עם דגים, או קוסקוס, או מרק רגל קרושה "דת האוכל" היא מאגדת את כל הסבתות והנשים הבשלניות המתייחסות לתורת הבישול כדת אמיתית לכל דבר ועניין. היא קיימת מימי אברהם אבינו עד היום והיא דת בעיקר נשית, ויש לה גם כללי פולחן וטקסים.
רק תנסה להכנס לקודש הקודשים(מטבח) ולהעיר הערה קטנה על התפריט, ותיזרק כאחרון הכופרים....

לא באתי להתוכח ויכוח אקדמאי

אלא להראות שהמאפיין העיקרי של דת, ולאו דוקא על פי האקדמיה, אלא על פי החויה של האדם כיום, באופן מעשי ולא תיאורתי, הוא כפי שצינתי לעיל.

טפשiנת

New member
הבעיה שאני לא מכירה את המושגים שהם משתמשים

ואז הם יכולים לערבב מה שבא להם
איך שהוא זה הסתיים בזה שהוא לא בא להתוכח איתי (קימת דרך לשכנע בלי להתדיין? הוא כנראה התכוון שאני אשתוק ויהנהן? )
הוא בעיקר טען משהו כזה שאין הוכחה לקיום אל ולכן גם לומר שהוא קים וגם הפוך,יוצא ששתי הדעות הם סוג של אמונות כאשר לו יש סינטמנטים לאמונה בקיום אלוהים מכל מיני סיבות שהוא מנה,

למעלה