תהיה

Miss Lavet

New member
תהיה

שמעתי הרבה מאוד פעמים שג'יי.קיי משווה את אוכלי המוות לנאצים בשואה, אז לפני כמה זמן חשבתי האם יש עוד דמיון בין הארי פוטר לשואה ומה שיצא לי זה רק שהבוצדמים מתאים ליהודים של עולם הקוסמים (במאה ה-19 האנשים חשבו שליהודים יש דם שונה ומלוכלך) ולא מצאתי עוד השוואות... חשבתי אולי אתם תזהו את הפרטזנים, משתפי הפעולה, חסידי אומות העולם וכל הדברים שמזדהים עם השואה

dori78

New member
ובכן...

הגב' רולינג משתמשת לא מעט ברפרנסים מכל מיני עולמות, יכול להיות שגם מהשואה.
אני לא בטוחה שהיא כיוונה לשם אבל יאללה, שיהיה:

* את מדברת על בוצדמים, אני רוצה להתחיל מהמוגלגים. כי הרי גם בשואה נחשבת יהודי אפילו אם לא ידעת, אם היה לך רק סבא-רבא אחד יהודי, מה שהופך אותך לשמינית יהודי. כנ"ל במקרה של וולדמורט, שאני מניחה שלא היה מוכן לקבל לשורותיו מישהו שהוא מגדיר כבוצדם, אפילו אם זה אומר שהוא רק שמינית-מוגלג...

* איך היית מגדירה את מסדר עוף החול, אם לא פרטיזנים?
הרי בעולם של רשע שמאיים לשלוט, מי שנלחם למען הצדק והטוב הוא פרטיזן, לא?

* חסידי אומות עולם - בבקשה: אני בטוחה שאם היית שואלת את בארטי קראוץ' ג'וניור או את לוציוס מאלפוי, הם יו אומרים לך שהעובדה שמשפחת וויזלי ה"טהורה" נמצאת בקשרים עם הגב' גריינג'ר (שהיא כידוע בת למוגלגים) היא לגמרי עזרה לאויב. כלומר אם את בצד של הרמיוני - הוויזלים ושכמותם הם חסידי אומות עולם.

*נקודה שמעניינת אותי, אם כבר אנחנו בהשוואות האלה:
אם אוכלי המוות הם המקבילים לנאצים והמוגלגים הם ההקבלה ליהודים, איך הם היו מתייחסים לסקיב כמו פילץ'?

אני יכולה לתת לך עוד כל מיני נקודות השוואה, אבל אני לא בטוחה שמרבית הגולשים פה מכירים מספיק פרטים בנוגע למלחמת העולם השניה. מעבר לזה - תיקון קל - השואה היתה במאה ה-20, לא ה-19. ואנשים שחושבים שליהודים יש דם מלוכלך היו משחר ההסטוריה וישנם גם היום, זה לא התחיל בשואה והיטלר לא המציא שום דבר.

Miss Lavet

New member
אני יודעת שהשואה הייתה במאה ה-20...

ולא. הנוצרים והמוסלמים לא שנאו אותם כך לפני המאה ה-19. רק במאה ה-19 עלתה ההשערה הזאת והשנאה הפכה להיות "מדעית" בכך שמה הודי דעות שהיו גם רופאים אם אני לא טועה אמרו שזה מוכך מדעית שליהודים יש דם מלוכלך וזה לא משנה מתי בעבר שלך מישהו מהשפחה שלך התנצר עדיין אתה נחחשב "מזוהם" ולפני זה הם שנאו אותם מסבות כמו למשל שהם היו שונים

סקיב אפשר להשוות לצועני

או לנכה או לחולה במחלת נפש - כולם נחשבו נחותים וראויים להשמדה ע"י הנאצים וסבלו מרדיפות.

nirp232

New member
הם גם הרגו פולנים במחנות ההשמדה

אצילים, עשירים, משכילים וקציני צבא פולנים נשלחו למחנות ההשמדה בניסיון להפוך את הפולנים ל"גזע עבדים" על ידי השמדת האליטה שלו.

hollypop girl

New member
על מסדר עוף החול

בקשר לוויזלים...לא הייתי משווה אותם לחסידי אומות עולם...הם הרי לא דאגו\הסתירו בוצדמים בביתם...
אבל אני בטוחה שהיו כאלו שעשו כך...תחשבו על כל חברי המסדר שמוגדרים כבני מוגלגים? אני בטוחה שהמסדר דאג להסתיר
אותם איפשהו...

nirp232

New member
ההשוואה מתקיימת אבל רק אופן פשטני ביותר

נתחיל בבעלות הברית שאולי היו טובות מהיטלר אבל רחוקים מאוד מלהיות טובות כמו הארי ושות ואפילו פחות טובות מאנטי גיבורים מובהקים כמו דמבלדור סנייפ וסיריוס (היחיד שבאמת הינו בר השווה אליהם הוא ברטי קראוץ' האב): ברית המועצות של סטלין רחוקה מלהיות טובה, וגם אנגליה הקולוניאליסטית, ובדרום ארה"ב שחורים עדיין קיבלו יחס מזעזע ועדיין צריך לזכור שארה"ב היא זו שהשתמשה בנשק יום הדין למרות שלעומת אנגליה וברית המועצות הם היו סבירים. דבר נוסף זה שאפשר לראות וללמוד את הנסיבות של התפתחות הנאציזים בגרמניה מההפסד במלחמת העולם הראשונה (שהם לא ידעו לקבל כי הם אולי הפסידו בחזית המערבית אבל נצחו בברור בחזית המזרחית משגרם לאנשים לחפש את האשמים להפסד) והעוול שנעשה להם אחריה בוועידת ורסאי(בעינהם) והחלפת המשטר הכפויה שנעשתה (הכריחו אותם לעבור ממשטר מונרכי למשטר דמוקרטי והיו רבים שהתנגדו לזה) דרך התלאות שגרמניה עברה לאחר המלחמה והמשבר הכלכלי הגדל של תחילת שנות השלושים, רשע לא נוצר יש מאין הוא מתפתח בשנים של סבל והתנסיות רעות אתה אולי רואה איך רידל, סנייפ, קראוץ' הבן התפחו להיות האנשים הקשים במקרה הטוב ומפלצתיים במקרה הרע אבל ברוב המקרים נראה שאין סיבה לרוע של אוכלי המוות ואין דרך להתפתחותם.
דבר נוסף זה נוכחות של רוע נוסף ומנוגד בדמותו של הקומוניזם. האוקראנים שחלק גדול מהם שיתפו פעולה עם הגרמנים נרדפו על ידי הסובייטים וכתוצאה מתוכניות החומש של סטלין מיליונים מהם מתו ברעב (הנתונים מדברים על בין 7 ל10 מיליון הרוגים מרעב) ונוסף לזה האיום הקומוניסטי היה אחד הסיבות שהמערב התעלם מההתחמשות הגרמנית לפני מלחמת העולם השנייה. אתה לא רואה קבוצה דומה בעולם של הארי פוטר.
אני לא חושב שהויזלים מתאימים להיות חסידי אומות עולם הם יותר במצב של בעלות הברית או הפרטיזנים חסדי אומות העולם צריכים להיות סלת'ירנים או טיפוסים מקבוצות שמזוהות עם אוכלי המוות (כמו אנשי זאב) וכמו שאנחנו יודעים כאלה יש מעט מאוד (סנייפ הוא הכי קרוב אבל הוא עדיין רחוק מזה, אולי לופין).
דבר נוסף שלא נמצא בהארי פוטר זה ניסיונות המרד של קצינים גרמנים נגד היטלר, והניסיונות שלהם להתנקש בחייו. אוכלי המוות היו נאמנים בהרבה לוולדמרוט.
לעומת זאת דבר שניתן להשוות זה פאדג' לצ'מברליין. אמברידג' לקוויזלינג. החקיקה האנטי בני מוגלגים וחוקי נירנברג.

nirp232

New member
תיקונים ותוספות

אני רואה את ההתנהלות של אוברפורת' וסלגהורן כמקבילה לזו של האמריקאים- בהתחלה נטרליות אם עזרה פסיבית לצד הטוב ובסוף הם בחרו צד אם האמריקאים היו צריכים כאפה מצלצלת בצורה של פרל הרבור על מנת להיכנס למלחמה.
לעומת זאת אני לא חושב שאוכלי המוות היגעו לרמת השיטתיות האוטומטיות של הנאצים שלמעשה יצרו מפעלים שהתוצרים שלהם הם מוות.

אם הם האמריקאים (סלגהורן בעיקר לדעתי)

אז הציטוט של מקגונגל מהספר השביעי "בית סלית'רין צריך לבחור את הנאמנות שלו" הוא הגורם המכריע שהביא אותם לפעול.

hollypop girl

New member
+אני די בטוחה שגם בלי קשר לפרל הארבור\

הציטוט של מקגונגל הם היו צריכים לבחור צד ולהצטרף בסופו של דבר...ברור שאלה היו הגורמים שהביאו להחלטה
אבל בסופו של דבר, כמה זמן אתה כבר יכול לעמוד בצד ולא לעשות כלום? (במיוחד במקרה של ה"פ כשאתה *פיזית* נמצא
ממש במרכז הקרב)

Miss Lavet

New member
אממ....

נתחיל בפשוט: אני לא אתה- אני את

ועכשיו לנושא: בזה אין לי שום ויכוח שזה בצורה הפשטנית ביותר (גם לא חשבתי שיש קווי דמיון אחד לאחד ואפשר לראות את זה במה שהצגת וגם בתגובה השנייה שלך).
גם לא התכווהנתי במעשים של כל אחת מבעלות הברית (שאם מצאת אז ח"ח לך), אבל בסוגי האנשים אפשר למצוא? במושגים? במה שאוכלי המוות עשו לכל מי שלא היה טהור דם ומה שהנאצים עשו לכל מי שלא נחשב לגזע ה-ארי? (דוגמה טובה לזה שבספר השביעי בני מוגלים היו צריכים לברוח ממקום למקום כדי שלא יענו אותם וזה שוולדמורט תופס את השלטון (נכון לא בצורה שהיטלר עלה אבל...). בהתנהגויות של האנשים שם המקורבים לוולדמורט אולי? לזה התכוונתי.

ודבר אחרון: אסור לשכוח שהיטלר עצמו לא נראה מהגזע ה-ארי כמו שוולדמורט לא היה באמת טהור דם

nirp232

New member
או.קיי

אני מניח אפשרי להשוות את זה שוולדמרוט מקבל את סנייפ (חצוי הדם) לאוכלי המוות ומציע להארי חצוי הדם להצטרף עליו מקבל לעובדה שהחייל שנבחר להיות הדגם לחייל ה"ארי" האולטימטיבי היה חצי יהודי ולשיתוף הפועלה של היטלר עם המופתי הירושלמי, לא יהודי אבל שמי למהדרין וצריך גם לזכור שבני הברית החזקים ביותר של הנאצים היו היפנים שרחוקים למלהיות ארים.
אפשר להשוות את את הצ"ד לקבוצות הפרטיזניות השונות (הרזיסטנס, הפרטיזנים של טיטו, המחתרת הפולנית ועוד)
שמעתי גם כאלה שהשוו את הכליאה של בית סלית'רין במרתפים בסרט לכליאה במכנות ריכוז של האזרחים ממוצא יפני בארה"ב.

hollypop girl

New member
אפשר להשוות את התסכול של הגרמנים

ואת העובדה שהיטלר נתן להם סיבה+פתרון לבעיות שלהם למה שוולדמורט סימל למשפחות טהורות הדם
שאיבדו מהזוהר והכבוד שהיה להן פעם...כשבני מוגלגים נמצאים באותו המעמד כטהורי דם-שום דבר כבר לא מייחד אותם
כמו משפחות אצולה שכבר אין הבדל בינהן לבין העם הפשוט... אם החוקים המטורפים שסיריוס סיפר שבני המשפחה שלו
הציעו כבר לא עברו (הדוגמה הראשונה שחשבתי עלייה
אני בטוחה שאפשר לחשוב על משהו פחות ספציפי) כי למה שבעולם תקני ייאשרו ציד מוגלגים? אז הדעות והמעמד שלהם
הם כבר לא מה שהיו פעם...
אני מניחה שוולדמורט נתן להם תקווה שעוד אפשר להחזיר את המצב להתנהלות "נכונה" וכמו שסיריוס אמר, רבים מהם
הסכימו עם האידיאולוגיה שלו (אולי דרוש חינוך קיצוני כמו אצל משפחת בלק כדי להסכים לרצוח בני מוגלגים, אבל בעיקרון
אין סיבה שלא להסכים עם הרעיון הכללי שלו...)

"דבר נוסף שלא נמצא בהארי פוטר זה ניסיונות המרד של קצינים גרמנים נגד היטלר, והניסיונות שלהם להתנקש בחייו."-מה אם
סנייפ? ויש לזכור שוולדמורט בחר לעצמו אוכלי מוות בקפידה והיה יכול לדעת בדיוק מה עובר להם בראש בכל רגע נתון...
לאדם רגיל (כמו היטלר) אפשר לשקר בפרצןף (בהנחה שהוא לא מנהל מעקב אחריך אחרי שאתה יוצא מהמשרד שלו) ואני בטוחה שמספר האנשים שבאו איתו במגע ישיר היה גדול יותר ממספר אוכלי המוות שזכו לנהל עם וולדמורט שיחה פנים אל פנים
והיו מסוגלים לדמיין מצב שבו הם יצליחו לפגוע בו איכשהו לפני שהוא יעצור אותם\יבין מה הם מנסים לעשות...

למעלה