תדמיוני?

תדמיוני?

בישעיהו מופיע: "למי תדמיוני, ותשוו; ותמשלוני, ונדמה." באופן אינטואיטיבי הייתי מטה את הפועל כ"תדמינוני", לא? האם יש פה כלל או שזה מקרה שאין להסיק ממנו כלום?

מוגג

New member
לדמיין זה פועל מודרני

הפועל המקראי הוא "לדמות". שורש דמ"ה (או דמ"י?). אולי הצורה "תדמיוני" (מופיעה גם בפרק מ') באה לבדל מצורה דומה - "דמה" (אולי קרוב ל"נדם") - פסק, חדל מהתקיים. "כי בליל שודד ער מואב נדמה". צורה זו מופיעה רק בבניין קל ונפעל.

זו נראית פשוט

סוג של אנלוגיה לגזרת השלמים. בגזרת השלמים: תפקדוני, תלמדוני. ובשורש דמ"י/ה - תדמיוני. נראה שפשוט באופן חריג, לא חלו במילה הזו התופעות האופייניות לשורשים מקבוצת נחי לה"פ י/ה. ואם מלפקד יוצא 'תפקדוני', מלדמות יוצא 'תדמיוני'.

למה ללכת מסביב

כשאפשר ללכת ישר? יותר סביר החלק השני של מה שאמרת. לא אנלוגיה לשלמים, אלא פשוט הצורה ה"מתבקשת" בלי התהליכים ששינו אותה. הפועל תדמיוני הוא מהשורש דמ"י (דמ"ה) וכמו שיש: תְּחַזְּקוּנִי באותו האופן צריך להיות: תְּדַמְּיוּנִי בד"כ בשורשי ל"י ה-י השורשית נעלמת ברוב חלקי הנטייה (בגלל כיווץ דיפתונג) ולכן אנו רגילים ל: תְּגַלּוּ במקום *תְּגַלְּיוּ , בָּנוּ במקום *בָּנְיוּ וכו' אבל יש במקרא צורות השומרות על העיצור י'. למשל: תְּהֹמֹת יְכַסְיֻמוּ (שמות טו) צוּר חָסָיוּ בוֹ (דברים לב) יִרְוְיֻן מִדֶּשֶׁן בֵּיתֶךָ (תהלים לו) ואולי גם זה: שַׁאֲלוּ שְׁלוֹם יְרוּשָׁלִָם יִשְׁלָיוּ אֹהֲבָיִךְ (תהלים קכב) זה מה שהעליתי בשליפה מהירה. לא ערכתי מחקר ואין לי כאן מקורות לבדוק - אבל על פי מה שכאן - הקטעים שבהם מופיעים הפעלים הללו הם שירה. והשירה המקראית, כידוע, משמרת צורות קדומות. (או שהשירה עצמה היא קדומה, או שהמשורר משתמש בצורות הקדומות כי אלה נחשבות נשגבות יותר.) לכן תדמיוני הוא אמנם בשפה המקובלת עלינו תְּדַמּוּנִי (או היותר מקובלת : תְדַמוּ אותי) אבל הצורה הקדומה, וה"הגיונית" יותר היא דווקא תְּדַמְּיוּנִי

למעלה