תגובה מאוחרת ל-the first duke:

noamgk

New member
תגובה מאוחרת ל-the first duke:

אנחנו לא "משתמשים" ב"תירוצים", אלא מביאים את דעת התורה בנושא. אני חושב (לא אדבר בשם אחרים) גם על ביטחון המדינה, גם על צביונה היהודי וגם על עתידה המדיני. הטיעונים שלך לא ממש תקפים, ואפרט: א. המצב הדמוגרפי: אותו לא תפתור ע"י בריחה מאדמות ארץ ישראל, הרי יש גם "ערבים ישראלים" – שחיים ב"צד הבטוח" של "הקו הירוק". הפתרון היחיד הוא טרנספר כולל (רש"י על הפס': "והורשתם את כל יושבי הארץ", בספר במדבר, מבאר: והורשתם – וגרשתם, כך שגם התורה דורשת זאת. בפסוק אחר, אגב, שאיני זוכר איפה הוא, כתוב שאם לא נוריש את יושבי הארץ – הם יפגעו בנו). ב. גירוש יהודים ע"פ ההלכה: אתה יכול להביא לי שמות של רבנים, ואני אביא לך על כל אחד מהם 60 רבנים אחרים (מכל הדורות, ואף גדולים מהם) שחושבים אחרת. בינתיים אקווה שאתה ואני יכולים להסכים על הרמב"ן כפוסק בויכוח (ואם לא – הדיון מגיע לקיצו). הרמב"ן מסביר ומביא הוכחה שמצוות כיבוש הארץ נוהגת בכל הדורות ולא רק בימי יהושע (או בשבילך – בימות המשיח) (ששם ציווה ה' לכבוש את הארץ, כמובן). הוא מביא את דברי המדרש: "ואם תאמר מפני מה כיבש דוד ארם-נהרים וארם-צובה ואין מצוות [התלויות בארץ] נוהגות שם [שהרי אינן חלק מארץ ישראל]?! דוד עשה שלא כתורה. התורה אמרה משתכבשו ארץ ישראל, תהיו רשאים לכבוש חוצה לארץ, והוא לא עשה כן." מכאן אנו למדים שגם אחרי יהושע קיימת מצוות כיבוש הארץ (שהרי דוד כבש שלא כתורה ארצות זרות, לפני שכבש את כל הארץ המובטחת), ומסיק מכאן הרמב"ן: "הרי נצטוונו בכיבוש בכל הדורות". וכן מוסיף הרמב"ן – שחייב כל פרט בישראל במצוות יישוב הארץ, ואפילו בזמן הגלות. על הטענה שלך – שאסורה הישיבה ביש"ע משום פיקוח נפש – סותר (מכל גדולי הדורות) רק רב אחד, מהוגי התוספות: רבינו חיים, והוא טוען: לא נהוג בזמן הזה [זמנו] לעלות לארץ משום סכנת דרכים. וכל הרבנים חולקים עליו ומביאים הוכחות נגד טענתו. ברור שאם יש סכנת ממשית חובה להציל את הנפש, אך הישיבה ביש"ע היא לא כזאת, ובינתיים אנחנו זוכים לקיים מצווה שאבותינו לא זכו לקיימה 2000 שנה. אם אתה רוצה להבין עוד בנושא, אני מציע לך לקרוא את הפרק "מצוות יישוב הארץ" בספר "איילת השחר" של הרב יעקב פילבר. כמובן, אתה גם תמיד יכול להחליט שהיהדות לא מוצאת חן בעיניך ולהוריד את הכיפה, רק תשתדל להמנע מסילוף דברי התורה.
חג אורים שמח.

the first duke

New member
מבוי סתום בויכוח, דעותנו הפוכות

מבוי סתום בויכוח. אני לא מוכן קלבל את ניסונות הימין לנצל את ההלכה והתורה למניעת כל צעד מדיני וככלי פוליטי. דעת ההלכה בנוגע לכך שא"י בגבולות ההבטחה שייכת לעם ישראל ברורה אך אין הדבר סותר את העובדה שעם ישראל נמצא כבר כאלפיים שנה בגלות וחורבן כעונש על מעשיו. בעוד שאתה מסרב לקבל את זה שעם ישראל נמצא בחורבן ממנו יגאל גאולה מלאה(הכוללת את א"י השלמה) אך ורק עם ביאת המשיח ובניית בית המקדש אני קמבל זאת ומשלים עם כך. אתה וחבריך מעוניינים בכח הזרוע שלא להמתין ולנסות הלביא בעצמכם גאולה מאלה וכיבוש מחדש של כל שטחי א"י ללא כל התחשבות במצב המדיני , הדמוגרפי ובכך שאין לכם את הכח הרוחני והפוליטי לבצע זאת. מרגע שהודתם(ואני שמח שהודתך בכך) כי ישנו פולמוס בנושא וכי ישנם רבנים מכובדים מאוד שחולקים על דעותיכם בנושא הבהרתם את עמדתי כי אין דעת הלכה ברורה ואחידה אחת למשמעות הדתית של ההתנחלויות וסוגיית פינוי השטחים. מאחר ואין עמדה אחידה בנושא ומאחר ואנו נמצאים עדיין בחורבן וגלות רוחנית(חלקית גם גיאוגרפית) אני בוחר בניגוד אליכם שלא לנצל את התורה וההלכה לויכוח הפוליטי ובכך להמנע מליבוי השנאה והמחלוקת בתוך העם והציבור. באשר לנושא הגמורפי: ברור לחלוטין כי יציאה מהשטחים פירושה הפסק השליטה על כ-3 מיליון פלשתינאים בעלי אחוז ילדוה גבוה בהרבה. הדבר לא פותר את הבעיה הדמוגרפית אך מקטין אותה מאוד. נושא ערביי שיראל הוא נושא אחר לחלוטין ואני מניח שגם בו דעותנו חלוקות לחלוטין. אשמח כי תקרא הודעה זאת אך כנראה שההסכמה היחידה בינינו היא שאן טעם להמשיך בויכוח הזה שלא מוביל להסכמות בינינו. שבוע טוב בע"ה.

noamgk

New member
תקשיב טוב.

הרמב"ן הוא לא הרב סולובייצ'יק, עם כל הכבוד, ונמאס כבר שאתה חוזר על אותן מילים ועל אותם משפטים כל הזמן. הנקודה שלך ברורה. אתה מאמין שהתורה היא ספר חוקים ולא תורת חיים שמלווה אותנו בכל נושא ובכל רגע בחיים. אתה לא מוכן להקשיב לגדולי המפרשים - וזו בעיה שלך. אבל תפסיק לחשוב שאתה צודק, ורק בזכות זה שאתה חוזר כל הזמן על אותן סיסמאות.

the first duke

New member
דבר ראשון לשאוף אוויר, אח"כ לנשוף

קודם כל תהיה רגוע, חבל על העצבים. זכותנו שלא להסכים, אין מה לעשות כנראה שלויכוח הזה אין סיכום או פאנצ'ליין, לצערי כבר אין בו תוחלת וטעם. ולעניין עצמו: לא אמרתי שהמצווה ליישוב וכיבוש א"י חלה על עם ישראל רק בימי יהושוע ולכן הדוגמא שלך עם תקופת דוד המלך לא רללוונטית להמ שטענתי מאחר ותקופתנו אנו היא תקופת חורבן גלות והסתר פנים, תקופת עונש בניגוד לתקופת דוד של תחייה, נבואה ודרישה משמיים לבנות את בית המקדש. על כן ההשוואה בין שתי התקופות אינה במקומה. כשם שהיום אנו בעונש וחורבן (אני מקווה שאתה מבין את זה שהגאולה המלאה תגיע רק עם ביאת המשיח ולא בכח הזרוע ומלחמה ע"י המדינה או המתנחלים) ולא יכולים להקריב קורבנות באין בית מקדש כך לדעתי אינך יכול לצפות לשליטה מלאה בשטחים ויישובם במצב הנוכחי. בניגוד אליך אני אינני מדבר בשם ההלכה והתורה וכאדם פשוט מודה שאין לנו תשובה אחת ברורה וידועה היום באשר למעמדה הדתי של מדינת שיראל ונושא פינוי השטחים. על כן אני מתנגד לכל פסיקה חד משמעית המחשיבה כאיסור או חטא פינוי או אי-פינויין של התנחלויות. מאחר והנושא במחלוקת ואין תשובה הלכתית ברורה בנושא עדיף שלא להשמתמש במונחים חריפים בנושא המחטיאים אנשים. כשם שיש רבנים שתומכים בדעותיך היום יש כאלו שמתנגדים. על כן בקשתי היחידה ממך ומחבריך היא שלא תשמשו במושגי חטא ואיסור בנושא. זכותכם המלאה להחזיק בדעותכם כמוש זכותי הלחזיק בעמדתי אך לא צריך להגרר לטונים חריפים וקיצוניים אשר עלולים ללבות את השנאה בעם. תאמר : " לדעתי זאת טעות קשה לפנות שטחים וזה איום ונורא וכו'" אל תאמר : " זה חטא לפנות שטחים ומי שיעשה זאת הינו חוטא ויקרה לו איקס (חס וחלילה)". הרי אינך באמת חשוב כי כל מיש תומך בפינוי שטחים או רבנים שאינם שוללים זאת הם חלילה חוטאים או אמורים חס וחלילה להענש. בקיצור "חכמים הזהרו בלשונכם" ותם הדיון.

noamgk

New member
המדרש הוא לא העיקר,

העיקר הוא מה שהרמב"ן מסיק ממנו: שיש מצווה לכבוש את הארץ בכל הדורות. ואם אני לא טועה, גם הרמב"ן חי בתקופת "חורבן, גלות והסתר פנים, תקופת עונש". ואגב, אני בחיים לא אמרתי ש"זה חטא" וש"מי שיעשה זאת הינו חוטא ויקרה לו איקס". אבל ברור שהתורה אוסרת מסירת שטחים לעם זר נחרצות.

E טי

New member
וחבל שכך...

מי שמוסר שטחים מארץ ישראל הוא חוטא. וכל טענה על "פלורליזם" ביהדות היא מוטעית מיסודה.

noamgk

New member
זה לא השתמע מדבריי?

הוא אמר לי: "תאמר... אל תאמר...", אז הבהרתי שאני לא אמרתי דברים כאלה, אבל זה ברור שהתורה אוסרת מסירת שטחים, ולכן אני משתתף בדיון. פשוט לכל אורך הדיון איתו הייתה לי הרגשה שהוא חושב שאני מישהו אחר...

למעלה