תגובה ל-OEVUS

תגובה ל-OEVUS

הפוסט שלך כולל שורה של טיעונים כנגד ההגבלות שהצעתי על שורטים . אינני מסכים עם אף אחד מהטיעונים.
כדי להקל על הקריאה אחלק את תשובתי לסעיפים.
1.אתה טוען:"ברגע שהבורסה לניירות ערך מאפשרת את השימוש בכלי השורט לסוגיו כחלק מאפשרויות המסחר, הרי שכל פעילות במסגרת זו היא לגיטימית...".
על פי הגיונה של טענה זו אפשר היה גם לטעון שברגע שהבורסה מאפשרת מסחר בכלל הרי שכל פעילות במסחר היא לגיטימית.
זה כמובן טיעון לא נכון. פעילות הגונה ותקינה במסחר היא לגיטימית ואפילו צריך לעודד אותה. פעילות לא הגונה ולא תקינה במסחר היא לא לגיטימית ויש לאסור עליה ולמנוע אותה.
בענין הזה די להפנות אותך לנקודות של הרשות שצור העלה בפוסט שלו מאתמול. כך לדוגמא מי ש"מריץ"מניה בכך שמגיש פקודת קניה כשהוא לא מתכוון לקנות, או מי שעושה "מסחר" עם עצמו כדי ליצור רושם של מחזור , עובר עבירה של השפעה בתרמית על תנודות השער שהרשות הודיעה שהיא מתכוונת לאכוף את החוק לגביה.
יש בנייר שצור העלה שורה של דוגמות נוספות. למרבה הצער ניכר שהמחשבה בקביעתן היתה על לונג ולא ניתנה הדעת על הצורך למנוע תרמית באמצעות שורט.לדעתי על פי הרציונל של הנקודות של הרשות (שבחלקן מעוגנות בפסיקה) אכן, מי שמבצע שורט מפני שהוא סבור שהשער גבוה מדי זאת עשויה להיות פעילות לגיטימית ויש אומרים שהיא אף מבורכת (מווסתת עליות לא רציונליות).
לעומת זאת מי שמבצע פעולות שורט רק כדי לגרום לירידת שער על ידי יצירת רושם של התפתחות שלילית זאת פעילות אסורה ולא לגיטימית.
הבעיה היא שקשה להוכיח מה היתה הכוונה ולכן בגלל הפגיעה הקשה של פעילות לא לגיטימית בניירות הערך מהסוגים שציינתי אין מנוס, לדעתי, אלא לאסור לחלוטין את פעילות השורט בניירות ערך אלה.
2.עוד אתה טוען:"מאחר שמדובר בכלי שמראש מוגדר כספקולטיבי כך שהציפיה שלא יבוצעו בו ספקולציות היא מגוחכת...".
במשפט זה יש שתי טעויות.
ראשית אתה מערבב בין תחום הפעילות (כמו חיפושי נפט או ביומד אשר בהחלט יכול להיות ספקולטיבי) לבין "הכלי"(שותפות נסחרת) שאין בו שום דבר ספקולטיבי.
3. שנית הטיעון עצמו (גם בהנחה שהוא מתייחס לתחום הפעילות הספקולטיבי ולא ל"כלי")הינו בעייתי מאד. מקומם ממש.
גם אם נניח, לצורך הויכוח , שמי שמשקיע בתאגיד העוסק בחיפושי נפט ,דרך משל, מבצע השקעה ספקולטיבית זה לא מתיר עדיין "לעבוד עליו".
בעבר נשמע טיעון כזה מפי מי שעברו על חובות הדיווח והטעו בכך את ציבור המשקיעים בתאגיד "ספקולטיבי". זהו כמובן טיעון פסול מאד שאין לו רגליים. המשקיע לקח על עצמו את הסיכון שהפעילות לא תצליח (לדוגמא: הקידוח יהיה יבש)הוא לא לקח על עצמו את הסיכון שיטעו אותו ויגרמו לו ,בדרכים מתוחכמות, למכור את ניירות הערך שלו כשלא קרה שום דבר שמצדיק זאת עניינית.
4.אתה כותב:"לבוא ולהיתלות בכלי הזה כמקור כל רע במניה זו או אחרת...". צר לי, אתה מתאר לא נכון את מה שכתבתי. בכל הפוסטים שלי בענין הזה לא תמצא משהו שהינו דומה בכלל למה שייחסת לי.

5. גם התיזה שלך על "הסוחרים הספקולטיביים" מוטעית מיסודה.
6.ראשית ההנחה שכל המשקיעים בניירות הערך שהזכרתי הם "סוחרים ספקולטיביים",כביכול אין לה שום בסיס.חלק נכבד מהמשקיעים בשותפויות הנפט הינם משקיעים מזה שנים. זה נכון לגבי כל השותפויות. אני עצמי מכיר כאלה שפגשתי במשך השנים הן בגבעות עולם והן בשותפויות אחרות.יש גם מקרים שבהם בעקבות ירידה במסחר נותני אשראי (בנקים וחברי בורסה) מממשים בכפיה ניירות ערך של משקיעים המשמשים כבטחון להתחייבויותיהם כלפי נותן האשראי.מי שיוצר ירידה מלאכותית בשער כדי לגרום לתגובת שרשרת כזו ולהתכסות במהירות ,תוך עשיית רווח גדול מאסונם של הנפגעים ממנה,הוא לדעתי עבריין (אינני נוהג להשתמש במלים בוטות יותר) שצריך לתת את הדין על מעשיו.
7. אתה מערבב בין השקעה ספקולטיבית לבין "סוחר" ספקולטיבי. מי שמשקיע בתנאי אי וודאות יכול אולי להחשב כמי שביצע השקעה ספקולטיבית.זה עדיין לא הופך אותו לסוחר.
8. ושלישית:גם "סוחר" ספקולטיבי זכאי להגנה מפני תרמיות. לפעול כסוחר ספקולטיבי זאת יכולה להיות פעילות לגיטימית ומותרת (כמובן בתנאי שהיא עונה להוראות החוק). בוודאי שאין להטעות מישהו רק מפני שהוא "סוחר" ספקולטיבי,או שהודבקה לו תוית כזו. הפעילות שאני מבקש לאסור אותה יש בה פרצה גדולה לתרמיות אסורות כאלה.
9. בהמשך אתה מפתח תיאוריה המזכירה את תיאורית "החזק השורד". טעות בידך. הבורסה אינה מיועדת להיות שדה קרב שבו "הטובים יותר" מרוויחים על חשבונם של "הטובים פחות". הבורסה מיועדת לכל משקיע גם אם אינו בקי בתעלולי מסחר. זהו תפקידם של המחוקק והרגולטורים להגן על משקיעים תמימים מפני "סוחרים" ציניים המתירים לעצמם כל מעשה נבלה ורואים בשל כך את עצמם כ"טובים יותר".
10.בדבר אחד אני מעריך שיתכן שאתה צודק שמרבית השורטים הינם שורטים לטווח קצר. אתה מוסיף וטען שמרבית השורטים הם שורטים יומיים. אולי. אך אם אתה צודק זה לא משפר את עמדתך אלא להיפך. שורטים יומיים הם הפעילות הבעייתית ביותר שאותה יש לאסור ויתכן אף שבכל התאגידים.
11. את הדיון בשורט יומי אחלק לשני מצבים.
מצב אחד הוא כאשר השורט היומי נעשה ביום מסחר "רגיל" שבו לא ניתן דיווח על איזושהי התפתחות שלילית מיוחדת .
במצב דברים כזה כל הדיבורים היפים על כך שהשורט נעשה מפני שהשורטיסט צופה , כביכול,ירידות לא מחזיקים מים.לדעתי צריכה להיות חזקה בשורט יומי שהשורט נעשה כדי לגרום לירידה ועל מבצע השורט היומי צריכה להיות חובת ההוכחה שכוונתו היתה לגיטימית. במצב שבו לא פורסם מידע חדש שמצדיק את השורט חובת ההוכחה עשויה להיות קשה מנשוא.אני מקווה שרשות ניירות ערך תאמץ בעתיד לכל הפחות את הגישה הזאת(להסיר ספק:אינני יודע מה דעת הרשות בענין זה אם כי מהמסך שצור העלה דומה שהיא לא נתנה דעתה על כך ) והיא תפרסם מדיניות שלפיה היא, מכאן ואילך,תחקור ותאשים מבצעי שורט יומי שלא יוכיחו שהכוונה שלהם היתה לגיטימית.אני גם מקווה שבתי המשפט יאמצו גישה זו וששורטיסט יומי שלא ירים את נטל ההוכחה הזה- יורשע.כמובן שבכל זה לא יהיה צורך בתאגידים שעליהם דברתי אם תאומץ הצעתי לאסור כליל שורטים בניירות הערך שלהם.
12. מצב שני הוא המצב שבו התאגיד פרסם דיווח שלילי ובו אכן צפויה ירידה בשער.במצב דברים כזה לא קיימים היתרונות שבגללם יש המברכים על תופעת השורט (ויסות תנודות חריפות כלפי מעלה) שכן כאן מדובר במקרה ההפוך: השורט מעצים את התנודה כלפי מעלה ועלול בקלות להפוך אותה לתנודה מוגזמת.

מי שמבצע שורט ביום כזה איננו עושה זאת בהכרח כי הוא צופה ירידה לטווח ארוך אלא מפני שהוא מקווה שהירידה הראשונה אחרי השורט שלו תהיה מוגזמת וחריפה די הצורך כדי לאפשר לו להתכסות ברווח.

13. בכל מקרה אינני סבור שצריך לבדוק בכל מקרה אם קיימות נסיבות מקלות (זה לא מעשי)וצריך לאסור לגמרי על שורטים יומיים וכן לאסור(בתאגידים שהזכרתי)את כל השורטים.
14.טענתך כנגד "חלוקת נכסי הבסיס לתתי קבוצות" איננה רצינית. הבחנות מסוג אלה שהצעתי (ראה גם את תגובתי לליאור) הן לחם חוקם של מחוקקים ורגולטורים והן משקפות את עקרון המידתיות:הטלת מגבלות רק כשהן הכרחיות. לדעתי המגבלות שהצעתי הן הכרחיות לשמירה על הגינות ותקינות המסחר והגנה על משקיעים תמימים.
ולבסוף :בניגוד לאמור בסוף הפוסט שלך אני אינני "אנשי הכללי בגבעות" והפוסטים שלי לא עסקו,"בשאלה למה פותחים שורטים על גבעות".. הפוסטים שלי התייחסו לתופעה שללא ספק קיימת בתאגידים מהסוג שהזכרתי (ולא רק בגבעות עולם של שורטים אסורים ומטעים ושבשל קיומה יש לאסור כליל שורטים בתאגידים כאלה. בתגובה לליאור ובתגובה זו הוספתי הגבלות נוספות שיש לדעתי להטיל על שורטים ובראש ובראשונהעל שורטים יומיים.

בסעיף 12 נפלה טעות

במקום :"מעצים את התנודה כלפי מעלה" צריך להיות "מעצים את התנודה כלפי מטה"

zur55

New member
מנהל
מר אינדיג נשאלת השאלה

אם ניקח את גבעות לדוגמא
וניקח את ישראמקו מנגד
האם בשניהם אתה אומר לבטל שורטים?
אם כן עד איזה שלב?

ידוע שבים ברגע שמצאו ויודעים כמה
שווי המניה מתומחר בהתאם

ואילו ביבשה
מגבילים את השווי
רק למה שמוכח בפועל (רזרבות מוכחות)
ולא מתמחרים את השדה כולו

לפי מה שאני מבין
בישראמקו יהיה אפשר לשיטתך מכירה בחסר
ואילו בגבעות לנצח תהיה בשלב חיפוש

דבר נוסף (אני בכלל אידיוט בנושא השורטים)
נדמה לי שיש כאלה שמגנים על ההשקעה
בכך שהם מבצעים שורט במקביל
ואם יש ירידה דרסטית
זה מגן על ההשקעה שלהם
במידה וזה נכון למה למנוע מהם?

צור, ערב טוב

אכן אתה צודק שגם בשותפות נפט או בחברת ביומד צריך להיות שלב (במקרה של הבשלת הפרויקט)שבו אי הוודאות הוסרה ואין יותר הצדקה למגבלות. יחד עם זאת מאחר ויש הבדל בין פרויקט לפרויקט ובין תאגיד אחד למשנהו אינני חושב שצריכה להיות"נקודת יציאה"מוגדרת בנוסחה קבועה. להערכתי זאת איננה האפשרות הטובה ביותר שכן קביעת קריטריונים כמותיים צפויה להיות כרוכה בקשיים. כך לדוגמא אינה דומה שותפות שיש לה נכסי נפט או גז מפיקים אך יש לה פוטנציאל נוסף גבוה מאד שטרם מומש לשותפות שיש לה את אותם נכסי נפט מפיקים אך אין לה פוטנציל נוסף. במקרה הראשון אי הוודאות קיימת ובמקרה השני , (אם השותפות פועלת בשקידה ראויה)היא כבר הוסרה (בשתי הדוגמאות אני מניח שאין נכסים או התחיבויות או פעילויות אחרים שיוצרים אי וודאות).לכן,במקום זאת ,הצעתי (ראה תגובתי מהיום לליאור ) שדירקטוריון הבורסה יוסמך להתיר יציאה של תאגיד מהסוגים האמורים אשר יבקש זאת אם ישכנע את הבורסה שאי הוודאות הוסרה..למיטב נסיוני הבורסה והרשות אינם אוהבים הוראות "שיקול דעת " כאלה אך במקרה הספציפי הזה דומה שזוהי האופציה המועדפת.
באשר לנושא השני שכתבת- אני בהחלט מסכים שיש שורטים שאין בהפ פגם ויתכן אולי שאפילויש בהם יתרון (יש אומרים שהם גורם מווסת).יחד עם זאת הנזקים שיכולים לגרום וגורמים, השורטים הפסולים עולים כמה מונים ,ללא כל פרופורציה,על יתרונותיהם של השורטים "הטובים"ובבחירה בין התרת שורטים ובין הטלת איסור עליהם יש להעדיף את האיסור.כפי שכתבתי בבוקר אין זה מעשי להבחין בין שורט לשורט ולכן הכלל חייב להיות גורף.

במחשבה שניה יתכן שאתה צודק בנקודה השניה

הערה דומה לשלך יש גם בפוסט של אורי.שאלת המפתח היא האם ניתן לקבוע חריג פשוט מוגדר היטב שעונה למקרה שדעליו דברתם. אין לי דעה מגובשת בנושא הזה ובהחלט זה שווה בדיקה.

oevus

New member
בוקר טוב גם היום, מר אינדיג...

אחת הבעיות בשיחה עם אדם שהינו עו"ד, הינה העובדה שלרוב אותו צד רואה עצמו כאילו עדיין הינו בגלימתו בבית המשפט ומכאן התייחסותו...
מאחר ואיננו נוכחים במערכת המשפט כרגע, וטוב שכך, אין צורך להיכנס לקוצו של יוד בכל אות מילה ומשפט, ועם זאת להלן הערותיי...

1. ברור שכוונתי לא הייתה למעשים פליליים גרידא כמסחר עצמי וכו, ואגב זה אסור משכבר הימים ואינו חדש, זה שהרשות מצאה לנכון להתייחס לכך שוב בעבר הקרוב אינה משנה את העובדה שזה קיים מאז ומתמיד, הכוונה הייתה לשימוש בכלי לשם ספקולציית מסחר, דהיינו מסחר בכיון ירידות בדיוק כמו מסחר בכיוון עליות...
לעניין "הגשת פקודת קנייה ללא כוונת קניה" - בעיניי זה קשקוש, ואני מחכה לראות אם אי פעם באמת ייעשה בסעיף הזה שימוש....
חייב לציין כי מרביתן אם לא כלל הנקודות שהעלתה הרשות בהודעתה אין בהן כל חדש, והינן בסיס לתביעה גם לפני ההודעה, מטרת הודעת הרשות הייתה לחד את רצונה להילחם בתופעות למען "יראו וייראו" ולא המצאת הגלגל מחדש...
מבחינתי הכוונה הייתה שכל מכירה במסגרת שורט למען הפקת רווח דינה כרכישת לונג למטרת רווח... ואני חושב שזה היה די ברור לרוב רובם של הקוראים בפורום, שב, איננו בבית משפט ואין צורך לחפש בכיסיו של העד ולערער חגורתו...

2. גם כאן ניכרת השפעת המקצוע על ההתייחסות, כלי השורט הינו כלי ספקולטיבי מטיבו, עצם העובדה כי הבורסה מתירה שורט תוך יומי (להלן שורט עירום) מדברת בעד עצמה...
לא יצרתי כל ערבוב, מאחר ולטעמי לא ניתן להגדיר שום סקטור כספקולטיבי לעומת אחרים, אלא רק רק כתחום בעל רמת סיכון גבוהה יותר או פחות וזה צריך להיות ברור לכל סוחר בבורסה, אחרת מקומו לא שם..
ספקולציות מסחר מתבצעות על בסיס יומי בעשרות מניות ולעיתים אף יותר ממניות הבורסה ללא כל הקשר סקטוריאלי...
מטרת השורט המוצהרת מיסודה היא אפשרות הגידור, ומטרתה הלא מוצהרת היא לאפשר מסחר גם בכיוון המנוגד ללונג הנורמטיבי, וזו כשלעצמה ספקולציית מסחר...

3. צר לי אך לא הבנתי את ההקשר, לא התייחסתי בשום מקום לסקטור אלא לכלי השורט לגופו כך שאני מוצא את הערתך לא קשורה או לא ברורה.

4. ההערה לא כוונה כלפי דברייך באופן ישיר, אלא התייחסה באופן רחב לתזה המקובלת שרבים נתלים בה, קבל התנצלותי אם ייחסת זאת אישית.

6. שוב לא ברורה לי כוונתך, מאחר ולא כתבתי בשום מקום שכל מחזיקי הנייר הינם שוחרים ספקולטיביים, הנהפוך הוא, תיארתי את שתי האפשרויות...
לגבי התייחסותך לאותם אלו המשתמשים באחזקותיהם בבורסה כביטחון להתחייבויותיהם לנותן האשראי, אז ככה...
מה שאתה מתאר הוא ספקולציה לשמה, ולא שום דבר אחר, אדם הלוקח אשראי ומעמיד כנגדו כביטחון ניירות ערך שמטבע הדברים נתונות לאלף ואחת השפעות (ברובן לא ספקולטיביות כלל) המשפיעות על שערן (לדוגמא פוליטיות, סקטוריאליות, מדיניות, כלכליות וכו...) מבצע ספקולציה, כך שברורה לו, או צריכה להיות לו ברורה רמת הסיכון בספקולציה... בדיוק מאותה סיבה אני רואה גם במי שלוקח משכנתא במדינת ישראל של 70-80% ספקולטור באותה מידה...
כשאתה "מהמר" על הבלתי נודע, אתה חושף עצמך לסיכון, ועליך לשאת בתוצאות או להינות מהפירות.... אבל זו עדיין ספקולציה...
לטעמי העבריין הראשון במעלה הוא אותו אחד שהעמיד כביטחון מוצר שאינו בטוח , לקח סיכון כאשר העתיד לוטה בערפל...

7.איני מערבב כלל, כל מי שרוכש מוצר בבורסה דינו כסוחר, מאחר והוא מתעסק בקניה ומכירה, אמנם מדובר ב"שוק" לכל דבר ועניין, אלא שלהבדיל מקונים בשוק אמיתי לעומת הסוחרים שמוכרים להם, כאן גם הקונה מתעסק באותה פעולה, ללא שום קשר לאופק הזמן בה היא מתבצעת.... ההפרדה היחידה שאני מבצע הינה בין מקצועיים ללא מקצועיים, בין אלו שמבצעים פעולות מסחר לשם הפקת משכורתם מכך לבין אלו שמסכנים כספם מתוך הנחה של השבחת ההערך בעתיד העלום. בדיוק כמו בכל תחום אחר, בדיוק כמו ההבדל בין סוחר מכוניות למוכר את רכבו הפרטי...

8. הדבר היחיד שאומר בנדון, שהאפשרות לתרמית קיימת בכל ואריאציה אפשרית בבורסה, כך שאם אנו מרימים את דגל "ההגנה" הרי שיש לאסור מסחר בכלל...

9. הבורסה אכן פתוחה לכל, כי כך החליט המחוקק (כפי הנראה מטעמים כלכליים גרידא) אך עם זאת, כמו בכל תחום בו מתקיימת תחרות, מסחר וכו, העובדה כי יש טובים יותר וטובים פחות מתקיימת הלכה למעשה, מאחר והמקצועיות עומדת לצידם של בעלי הנסיון, מה שכתבתי הוא פשוט התוצאה... ובוודאי כשמדובר במוצר אותו על הסוחר הן לרכוש והן למכור...
במאמר מוסגר אציין כי יש בורסות או או כלים בעולם שאינם פתוחים לכל, אלא רק לבעלי עמידה בהגדרות רגולטוריות בדיוק לשם מניעת ההשפעה על "הכל", אולי צריך לאסור על כלל העם את המסחר בבוסה ולהותירה לגופים מסחריים בלבד...

10. בנקודה זו אנחנו תמימי דעים, וזה אינו בניגוד לעמדתי, מרבית השורטים הינם תוך יומיים בחלקם הגדול "עירומים" המחייבים סגירה באותו היום, בהחלט ייתכן ויש מקום לאסור כליל את האפשרות הזו, בכל התאגידים, אך מאחר והבורסה מתירה זו, ומסיבות ברורות ואגוצנטריות, הרי שכל עוד זה קיים, משמע הדבר שיש לקחת זאת בחשבון בעת הפעילות...

לעניין הדיון...
11. כל עוד הבורסה מאפשרת את הכלי של שורט יומי (והכוונה לשורט עירום) הרי ברור שזה נעשה על מנת שהבורסה תרויח גם מכך, כך שהסיכוי שיטפלו בזה, לטעמי קטן, כמו גם האפשרות להוכיח כוונות לוטה בערפל וכמעט בלתי אפשרית, לציין כי על הבורסה להוכיח את הכוונה ולא את התוצאה... שנית , מהיכרות קרובה של הרשות לני"ע, במצבת האדם שלה כיום היא רחוקה מלהיות מסוגלת לחקור אפילו 10% מהפעולות הלא לגיטימיות לכאורה המתקיימות, אין שום סיכוי שבמצב זה יקחו עליהם נטל עצום נוסף זה... ואגב, לא צריך להתפרסם שום מידע שלילי בשביל שתהיה בזה הוכחה לכוונת פותח השורט, שהרי גם בהיעדר מידע חיובי סוחרים קונים מניות, אין כל הבדל, השאלה היא רק ברמת הצפי לגבי הכיוון...

12. נושא השפעת השורטים על המסחר הוא נושא רחב, יש לו בעיקר יתרונות לעומת חסרונות, בעיקר מעצם העובדה שהוא מספק נזילות, מסחר ומשמש כגורם ממתן בסופו של דבר, אך מאחר וזה פחות קשור וגם רחב מאד, אשאיר זאת להזדמנות אחרת...

מי שמבצע שורט עושה זאת בתיקווה שאכן הנייר ירד והוא יוכל להפיק מכך רווח, נקודה ! לטווח הזמן אין כאן משמעות מאחר ויש סוחרים תוך יומיים, סוחרי מגמה, סוחרים לטווח ארוך, וסוחרי ארביטראז' ועוד... יהיה מסובך מאד לנסות ולבצע את האבחנה ביניהם, המטרה עדיין נשארת אותה מטרה והיא לגיטימית בדיוק כמו לרכוש נייר בתיקווה שיעלה בלי הקשר חד משמעי לטווח...

13. זו דעתך, וזו זכותך לחשוב כך, לצערי איני נמנה על מתקני עולם, אלא רק על אלו, שמכירים ולומדים את ההנחיות הקיימות ועובד לפיהן, מה שהבורסה תחליט מקובל עלי, מאחר ובמילא אין לי שליטה על כך....

14. זו דעתי, ולפסול אותה על חוסר רצינות שווה ערך לפסילת טענותייך עצמן על אותו בסיס, איני חושב שצריך לבצע את ההפרדה הזו, אני כן חושב שצריך להגביר את רמת הדיווח של החברות בשלל נושאים הנוגעים לגורם הסיכון בנכס בסיס זה או אחר, כולל , לדוגמא, באותה חברה שאתה עצמך ייצגת והמשקיעים גילו עם הזמן אלף ואחד נושאים שלא היו מיודעים אליהם כראוי והחברה , גם בעזרתך, עשתה בהם שימוש, שלטעמי גרוע בהרבה מספקולציה בשוק כנגד אותם משקיעים תמימים עליהם אתה בא להגן כרגע...
מבחינתי, אתה כותב כרגע בפורום שכולו הקדש למניה אחת ספציפית, וזאת כאשר ייצגת או עדיין מייצג את אותו גורם בשותפות אשר גרם, לתפיסתי, נזק עצום למשקיעים התמימים ולכן התייחסתי לנ"ל...
לעצם העניין, השורטים למיניהם בגבעות, הביאו לחלק מהמשקיעים רווח עצום דווקא לכיוון ההפוך, והשורטים לטווחים ארוכים יותר סיפקו לסוחרים אחרים רווח נחמד מאד כשלעצמו, כך שאם יש דוגמא רעה למניעת השורטים היא דווקא לא במניה זו, לטעמי....

שיהיה המשך יום נעים...

oevus

New member
חשוב לי להבהיר נושא שולי נוסף...

החתום מטה הינו סוחר למחייתו בשוק ההון, וכותב את הדברים מתוך נסיונו שלו... ומתוך היכרות מקרוב של הנושא... ומכיר גם ביתרונות השורט כמספק נזילות , נפחי מסחר ואפשרויות גידור בשוק...ולא רק בחסרונות...
עם זאת, הנ"ל אינו סוחר בשורט, למעט כמובן, אופציות מעוף ותעודות סל, ומעולם לא עשה זאת... כך שכל הנכתב הינו ברמת אובייקטיביות של צופה מהצד...

oevus ,שלום - התייחסות למספר הערות

1. לסעיף 1 שלך- גם אני מסכים שדין שורט צריך להיות כדין לונג . דוקא משום כך יש להטיל מגבלות על פעילות מטעה בשורט כמו אלה שישנן בלונג.
2.. לאותו סעיף- "הגשת פקודת קניה ללא כוונת קניה" איננה ,קשקוש ולא צריך לחכות כדי לראות אם אי פעם יעשה בסעיף הזה שימוש.
השימוש נעשה בענינו של יעקב לוינקופ . הוא זוכה בשלום, הורשע במחוזי וערעורו התקבל בעליון בשל כך שבית המשפט העליון פסק שכוונתו לא הוכחה. מצ"ב קישור .
3.לסעיף 6 שלך יש לי כמה הערות.
מימוש כפוי על ידי הבנק יכול לקרות גם כשבת הרכישה של היחידות או המניות לא היה לרוכש צורך באשראי נוסף למימונם אלא שבשלב מאוחר בשל פעילויות או עסקים אחרים החליט הבנק לממש את המניות אוט היחידות של החייב .
יש עוד אפשרויות . כמו למשל מי שהיו לו סיבות טובות לצפות להכנסות שיסייעו לו לכסות את האשראי ולאחר מכן אירע מקרה לא צפוי שבשלו לא התקבלו ההכנסות.או, מי שהיה לו בעת הרכישה גם ניירות ערך אחרים שנחשבו כניירות ערך בסיכון נמוך והרוכש סבר שאם יתעורר הצורך הוא יוכל לממשם. בדיעבד התברר שהיתה ירידה מהותית גם בניירות ערך כאלה (זוכר את 2008?)
קניית ניירות ערך בסיכון גבוה באשראי יכולה להחשב בתנאים מסוימים כחוסר זהירות ואפילו חוסר זהירות מופרז. אך מי שעושה זאת אינו "עבריין"(אלא אם בעת שנטל את האשראי הוא היה צריך לדעת שלא יוכל לשלמו).
בכל אופן גם מי שפעל בחוסר זהירות משווע ואפילו בחוסר אחריות זכאי להגנה מפני הורדה מכוונת של השער באמצעות שורט.
המנגנון הזה שמאפשר באמצעות שורט "לנער"את מי שרכשו ניירות ערך באשראי על ידי יצירת תגובת שרשרת של מימוש כפוי במחיר נמוך ולהוויח על חשדבונם ,הינו מנגנון פסול מאד שאין לו מקום במדינה מתוקנת והוא חייב לעבור מן העולם.
4.לסעיף 8 שלך- הסיבה שאני מבקש לאסור על שורטים בניירות ערך מסוימים או בנסיבות מסוימות (כמתואר בפוסטים הקודמים שלי)נעוצה בכך שבניירות ערך כאלה ובנסיבות כאלה יש אפשרות קלה מדי לגרום באמצעות שורט לירידה מכוונת בשער.זוהי פרצה הקוראת לשורטיסט הציני שחייבים לסגור אותה.
5. לסעיף 14 שלך- כל האמור בו הינו דברים בעלמא, האשמות סרק שאין להן קשר כלשהו לנושא הדיון. אני מעריך שמי שיקרא את הפוסטים משני הצדדים יוכל לקבל מושג די טוב מדוע בחרת להסיט את הדיון לכיוון הזה.(כפי שאתה בוודא יודע אני אינני נוהג להגיב לדבורים מסוג זה ).
6 .באשר ליתר הדברים האמורים בפוסט הנוכחי שלך -יש להם להערכתי מענה הולם בפוסט הקודם שלי שאליו הגבת .אינני מוצא טעם לכפול את הדברים שכן מי שיקרא מחדש את כל חילופי הדברים בינינו יוכל להתרשם בעצמו ולגבש עמדה.

גמר חתימה טובה

[URL]http://www.isa.gov.il/חקיקה%20ואכיפה/Enforcement/Criminal_Inforcment/163/1983/Documents/IsaFile_1435.pdf[/URL]

oevus

New member
ובכן...

לעניין סעיף 1, אני אישית בעד מינמום הגבלות, עד היום התערבות הרגולטור במסחר הביאה בעיקר לנזק מאשר לתועלת ולראייה הבורסה הדועכת באחד העם....
שוק חופשי תוסס ופורה צריך להיות בעל מינימום התערבות רגולטורית למעט מקרים קיצוניים שיוגדו מראש, מאידך אני חושב שיש לקדם משמעותית את נושא ההסברה בכל הקשור למסחר בניירות ערך, על כלל המשתנים הכלולים בהם, גורמי הסיכון ומשמעותם, זה בהחלט יכול לחסוך הרבה מפח נפש ולהרחיק משקיעים תמימים ממניות שרצוי שלא יתקרבו אליהן...

לעניין סעיף 2, בדיוק לכך כיוונתי, אפילו במקרה הבודד בו נעשה שימוש בסעיף ציינת לבג איך זה נגמר.... וכך זה ייגמר גם בפעמים הבאות שיעשה בו שימוש אם בכלל... ולכן בעיני זה קשקוש...

לעניין סעיף 6, אני חושב שלקחת את זה קצת רחוק מדי ממה שראוי, היקף המקרים של מימוש כפוי הינו זניח לחלוטין בכל הנוגע להיקפי הפעילות בורסה הישראלית, על משקיע להתנהל בבורסה בדיוק כפי שהוא מנהל עסקיו, הבעייה טמונה בכך שמשקיעים נוטים להתייחס למסחר כאל "משחק" משום הקלות הרבה בה ניתן לסחור כיום ומשום ההסברה שכמעט ואינה קיימת בעניין...
ההבנה שלשם יצירת הכנסה מהבורסה נדרשות מיומנויות בדיוק כמו בכל מקצוע אחר היא היא הבעעיה המרכזית, זה אינו משחק... ולמרות זאת אנשים נוטים לקחת בבורסה סיכונים שספק גדול אם היו מוכנים לקחתם בחייהם השוטפים מחוץ לבורסה...
ושוב לעניין "הורדה מכוונת באמצעות שורט" , כאמור שורט יכול לפגוע נקודתית בשער נייר לטווח קצר בלבד, משקיע שנכנס לשם תשואה עתידית אינו צריך להתעניין כלל בפעילות התוך יומית והיומית, אלא לבדוק את הצפי שלו במסגרת של חודשים ושנים... זה אינו אמור לשנות לו דבר... ואגב "מדינה מתוקנת" - זה קיים ובגדול בכל הבורסות המשמעותיות בעולם והרבה יותר נרחב מאשר אצלנו, אז מי אנו הקטנים שנטיף ?

לעניין סעיף 4 הפתרון כאן הוא הסברה ולימוד ולא מניעה, אל תפגע בשוק החופשי והתנהלותו, עדיף שתלמד את המשקיע על אופי הפעילות, התוצאות יהיו משמעותיות הרבה יותר...

לעניין סעיף 5 אין כאן שום האשמות, אלא תיאור המציאות, ואין מדובר בדברים בעלמה משום שלא אחת הייתי אישית עמוק בסוד העניינים ולא ארחיב, ולא איני מסיט דבר מן הנושא, רק ציינתי שאישית אני רואה את זה משעשע, עניין ההגנה על המשקיעים התמימים מצידך, בעוד אתה עצמך ייצגת את החברה שעשתה לא מעט תרגילים שפגעו ישירות בדיוק באותם משקיעים תמימים, וזו בסה"כ דעתי, אינך חייב לקבלה, נשאיר לקהל הקוראים להסיק מסקנותיו מנסיונם שלהם...איננו חייבים להמשיך לדון בעניין זה מאחר ואינו הנושא...

שוב חוזר ואומר על מנת לסכם, ככל שיהיה השוק חופשי יותר מכבלי הרגולטור כך הוא יפרח יותר ולשם אני שואף, ואגב, פריחה של הבורסה תגרום לתופעות אותן ציינת לדעוך במידה רבה, לא אכנס להסברים עכשיו...
הרעיון הוא הסברה ולימוד ולא יצירת סייגים וגדרות שרק מבריחים סוחרים ומשקיעים, לא לחינם למעלה מ-100 חברות מחקו עצמן ממסחר בת"א בשנים האחרונות, ולא לחינם מחזורי המסחר נראים כפי שהם...
אבל יש מקום לחשוב חשיבה מעמיקה באשר לחינוך ציבור המשקיעים ולהתמקצעות שלהם, דבר זה ימנע את הנזק לא פחות טוב ואף יותר...
בהערה צדדית אציין כי רק לשם הקוריוז, התערבות הרגולטור והכללים וההגבלות אותם הטיל על היכולת של משקיע להשתמש בכלי השורט, היא אחת הסיבות העיקריות לתופעות שאותן ציינת, אם היה הרגולטור ו\או שלוחיו מאפשרים בנושא זה את החופש שיש לכל גוף פיננסי שמתעסק בכך על רקע מקצועי, גם לכל אזרח אחר, הדברים היו נראים אחרת , וזו רק דוגמא למה התערבות הרגולטור לא פעם גורמת נזק גדול משמעותית מתועלת...

ואגב, אחרון, הרגולטור הוא אותו אחד שמאפשר כיום את הישות הפיננסית הנקראת שותפות מוגבלת, וההסכמים הנלווים אליה, ישות זו דינה להיכחד מהעולם במתכונתה הנוכחית, ויפה שעה אחת קודם, ואת זה יודע כמעט כל משקיע בסקטור הגז והנפט ולמד זאת על בשרו שלו, ולמרות זאת הרגולטור נוגע בעניין רק בקצה ציפורנו וגם זאת רק לאחר שנגרם נזק עצום וממושך במשך שנים למשקיעים, אפשר לשאול כאן את קהל הקוראים... גם דוגמא לא רעה לעניין התערבות הרגולטור... ותוצאותיה...

רק הצלחות
וגמר חתימה טובה, אני אישית לא חותם על שום דבר ללא נוכחות עורך דין

zur55

New member
מנהל
אוהבוס רמת הדיווח וחוסר הדיווח זאת הרשות

בעניין גבעות למרות שזה לא הנושא כאן

מי שקבע הגבלות דיווח
ואסר לדווח במידה וזה לא אקספלורציה
על התקדמות הקידוח
ממצאים לאורך הקידוח
מצב הקידוח