ש.. ש.. ש.. ש..

הנה מצאנו נקודת חיבור לכל החב"דניקים :)

לפחות הרווחנו את זה בשעה כזו מאוחרת של הלילה ויצא שכרנו בהפסדן של כמה שעות שינה. כי תמיד אפשר למצוא את המשותף ולא להתעקש על השונה. אני אשמח אם תראה לי מקור סימוכין לדבריו של הרבי על מה שכתבת. אני אשמח ללמוד עוד :)

בן הצבי

New member
``חיי הצדיק אינם חיים בשריים..``

זה ציטוט מספר התניא, חלק ``אגרת הקודש``, סימן כז. תעשי חיפוש בגוגל על המילים שבכותרת, ותמצאי כמה שיחות מעניינות של הרבי על הנושא.

בתי770

New member
מזה אצלכם?? חוצמזה ש

זה לא בדיוק!אולי האשכנזים החבדניקים!אצלנו בבצפר לימדו אידיש אבל כול הכיתה שלי צחקה גם האשכנזיות...מה שאני זוכרת זה לספור:אינס.צווי.דראי.פיר.פינף.זעקס.זייבן.עכט.ניין.צען‎;>‎

bluestar 777

New member
זו הבעיה האמיתית..

ללעוג על שפה שהרבי השתמש אך ורק בה בשיחותיו ומאמריו, זה מראה את השפל.. אני מאמין שאותן לועגות צוחקות בליבן גם כשהן צופות ברבי מדבר אידיש...

בן הצבי

New member
ער לעבט דאך, און זאגט שיחות.

נו, ווי באלד אז מיר זענען בלינדערס שוין פערצן יאהר, און טויבערס נאך צוויי, מיר קאנען דאך נישט הערן אז דער רבי שליט``א רעדט ריין ארץ-ישראל`דיקן העברעיש פון דעמאלט אהן. אבער זיי, זעהן און הערן. דערפאר זיי האבן שוין פארגעסן פון אונדזערע אמאהליקע, גלות`דיקע שפראך.

אז מי שלא יודע יידיש לא יכול להיות "חב"דניק"?

עושים שם מבחני קבלה בחב"ד? :) עם ישראל עלה לארץ ישראל מכל תפוצות עולם וזה יופיו של העם היהודי ששמר על תורתו בכל מקום בעולם, ובארץ ישראל התקבצו כל יהודי עולם והם מדברים בעברית שהיא שפת הקודש. גדולתו של הרבי מלובביץ' הייתה ביכולת שלו להגיע אל כל לב יהודי ולא משנה מוצאו, צבעו או שפת אימו. זו דרכו של הרבי ואת זה יש ללמוד ממנו.

בן הצבי

New member
נכון מאוד.

ראשית-כל, הצדק עימך. אך לא זו היתה הנקודה. כמעט מאה אחוז משיחותיו של הרבי נאמרו ביידיש, ומי שרוצה לשמעם או ללמדם מכלי ראשון, עליו לדעת יידיש. כמובן, שחסיד אמור ללמוד את תורת רבו מכלי ראשון. כאשר באים כאן צעירונים המתקראים חב``דניקים ומלגלגים על השפה בה דיבר הרבי, אזי המצב קשה.

בתי770

New member
אמרת דברים יפים מישהו מאמין!אתה

אחלה!בן הצבי זה שלגלגנו זה ביגלל שההינו קטנות ולא הבננו ת`חשיבות!

בן הצבי

New member
גם זה לא ממש בסדר.

זה לא אשמת הילדות הקטנות, שהרי אכן היו ילדות קטנות. הבעיה היא אחרת - ילד קטן צוחק על מה שנראה לו חריג. וזאת הבעיה - עד כדי כך המצב גרוע, שיידיש זה דבר חריג שמצחיק ילדים קטנים? ועוד אצלנו, חסידים של הרבי? המצב לא טוב.

ילדים קטנים צוחקים מהרבה דברים :)

בעיקר מכל מה שלא מוכר. אני לא חושבת שצריך לקחת את זה למקומות של לעג לרבי חלילה, אלא למציאות הזו ששפה זרה שאינה מוכרת כשפת אם לצברים, כמו היידיש יכולה להצחיק אנשים צעירים. במציאות הישראלית ילדים גם לועגים לשפה האמהרית ולשפה הרוסית ועוד. ופעם לעגו לשפה המרוקנית ולתימנית וכדומה. זה כמובן לא עושה לי נחת רוח, אבל זה דורש חינוך מין היסוד לקבל שפות זרות כחלק מין העובדה שעם ישראל היה מפוזר בתפוצות ומכל ארץ הגיע עם שפת האם שלו. וחינוך מין היסוד לא עובד דווקא מתוך הטפת מוסר, אלא מתוך סלחנות וסובלנות על מנת לשנות ולפתוח אנשים צעירים לשפות אחרות ולהבנה כי ישנם יהודים שמדברים לא רק בשפה העברית.

בן הצבי

New member
זו בדיוק הבעיה.

בשום חסידות הילדים לא צוחקים מיידיש. יידיש עבורנו איננה שפה זרה, היא שפת הרבי שלנו, ושפת הורינו. כך זה בכל חסידות. אם מישהו הצטרף לחב``ד, עליו לדעת זאת. המצב כיום, הפוך לגמרי. דוקא תרבות החוץ הפכה לבעלת הבית, ותרבות הבית הפכה לאורחת בביתה שלה. ולא רק אורחת, אלא אורחת זרה מוזרה, וכזו שילדים מגחכים לשמעה.

היידיש היא השפה של היהודים האשכנזים

עם ישראל אינו כולו אשכנזי. אני לא מבינה את המושגים האלה "תרבות חוץ" ו"תרבות פנים" בחב"ד. לדעתי זה קצת נוטה לגזענות. אני גם לא חושבת שהרבי בעצמו התכוון שתיווצר תרבות פנים חב"דניקית שתדבר רק בשפת היידיש ושכל עם ישראל ילמד יידיש כדי להתחבר אליו ואל הקודש שבו. הרבי בעצמו אמר שהוא נשאר בארה"ב משום שבארץ ישראל אנשים לא יבינו אותו. בארץ ישראל יבוא משיח מתוך שורות העם - משיח בן דוד שידבר עברית - שפת הקודש. אני מכבדת את העובדה ששפת הורייך היא יידיש ואני מכבדת את העובדה ששפת הרבי גם היתה יידיש. אבל שפת העם היהודי היא עברית ולעניות דעתי עם ישראל בארץ ישראל צריך לדבר עברית על מנת ליצור תקשורת עם כל חתכי האוכלוסיה. אני קולטת מכל מיני הודעות כאן שישנם כעסים על כל "החדשים" שמצטרפים לשורותיה של חב"ד וזה גם קשור כנראה בתפיסות העולם לגבי משיח וכדומה, אבל לגמרי לא מקובל עלי שמי שרוצה להצטרף לחב"ד עליו להבין שיידיש היא השפה השולטת. אתה צריך להבין שזה לא היה רצונו של הרבי בכל מה שקשור באהבת ישראל. וזה גם מה שגורם לתנועות דתיות שונות ליצור פלגנות ביניהן ולהקים מפלגות שונות שתייצגנה גם את מוצא עדתן. זה כבר הופך להיות פוליטי וזה רחוק לגמרי מכל המהות של "החסידות"

בן הצבי

New member
אני רואה שאת לא מבינה מה אני אומר.

אין כאן כל התנשאות. אבל כן, בודאי שחב``ד היא קהילה עם תרבות משלה. בלתי אפשרי שאנשים יכנסו אליה, ובמקום להשתלב בה, ישליטו את הרגליהם מבחוץ, מתוך לעג למה שהיה בחב``ד קודם לכן.

אני מבינה את מה שאתה אומר

אני חושבת שאתה לא מבין את כיוון המחשבה שלי. על כל פנים, גם אם אזרום עם כיוון המחשבה שלך, הרי שאם ישנה אפשרות לשנות את התרבות הפנימית של חב"ד על ידי "החוצניקים", כנראה שתרבות זו אינה חזקה דיה. ואם אינה חזקה דיה, יש לבדוק אם היא נכונה, משום שאם היתה נכונה, היתה שורדת.

בן הצבי

New member
אין כאן קשר לנכון או לא.

שהרי אינני טוען שיידיש נעלית יותר מלאדינו, למשל. אינני טוען כאן לעליונות כלל. אך לא רק אלה מבחוץ אשמים, גם אלה מבפנים, ואולי בעיקר אלה מבפנים - אלה שבמקום לשמור על ייחודם, ניסו להשתלב בתרבות הזרה כאן בארץ, לתרבות הישראלית. את אולי יודעת הרבה על חב``ד, ואני בהחלט מעריך אותך על כך. אך האם ידעת על יחסו השלילי של הרבי הקודם למה שנקרא כאן בטעות ``תחיית השפה העברית``? האם ידעת על יחסו השלילי של הרבי לתנועת הציונות? אין לנו סיבה להתחבר כאן לשפה, לתרבות, לחברה. יש לנו עניין לעשות הכל כדי להשפיע על החברה, ואם נדרשים בשביל זה ללמוד את כללי החברה ואת שפתה, את הניו-אנסים שלה על בוריים - ודאי שעלינו לעשות זאת. אך לא להיות מושפעים מזה בעצמנו, לא להפוך ולהיות חלק מאלה שאנחנו אמורים להפוך אותם לחלק מאיתנו.

השמירה על שפת היידיש בקרב כל החרדים

לא רק בקרב חסידות חב"ד באה מתוך המקום של הרצון לא להתערבב עם התרבות הישראלית החילונית, אלא שתנועת חב"ד הבינה שאם אחת ממטרותיה היא לקרב יהודים אל היהדות, הרי שהיא חייבת להשתמש בשפה העברית כדי לתקשר. זה הרי לא מציאותי לשמר את שפת היידיש על מנת להגן על היהודים בתוך הקהילה ויחד עם זאת לנסות ולקרב יהודים אל תוך הקהילה. זה יכול להתאים לתנועות חרדיות אחרות שלא שמו להן כמוטו לקרב יהודים, אבל לא לחב"ד. וכן, בוודאי שאני יודעת מה היה יחסו של הרבי לכל המושג של "מדינה" וציונות וכדומה, וזה נושא מרתק בפני עצמו ואני אשמח אם נדבר עליו ונדבר עליו הרבה. אבל יחד עם זה, הרבי גילה מעורבות בלתי פוסקת במהלכי המדינה. כלומר, הוא לא ניתק את עצמו מהמציאות שנוצרה אע"פ שלא פילל שכך תיווצר.

למעלה