שתי שאלות

שתי שאלות

1. מחפש מטבע לשון (שאינו סלנג) בעל משמעות זהה ל"ירד לי האסימון".

"במשפחה שלי לא התרגשו מקשיים, גדלתי אל תוך המציאות הזאת. למשל, כשהחברה של אבא הייתה בסכנה או כאיתי נפצע, אבל לי ירד האסימון רק בתחילת התיכון".

אולי פשוט "אבל אצלי ההבנה חלחלה/נפלה/התקבלה רק בתחילת התיכון"?

2. מחפש את מילת הניגוד לתבוסתן, אחד שנוטה לוותר.

כלומר אחד לא מוותר לעולם, חשבתי על לוחמני, אך זה לא מספיק מדויק.

הנה ההקשר - זה היה רחוק מרחק שנות אור מעופר שהכיר. בטח תהה היכן עופר לעולם לא וויתר, שתמיד עודד את החברים.

trilliane

Well-known member
מנהל
תשובות

1. לא מצליחה לחשוב על מטבע לשון כזה (אם קיים). אפשר הבנה / הפנמה / הארה וכיו"ב (חלחלה בהחלט יכול להתאים). אני מודה שלא ממש ברור לי הקשר בין "נפל האסימון" לבין המשפט שכתבת. לא מבינה באיזו הבנה מדובר.
&nbsp
2. לא הבנתי אם אתה מחפש שם עצם או שם תואר.
רעיונות: נועז, תקיף, אסרטיבי, נחוש, עקשן, חדור אמונה, ממוקד מטרה (זה לא ספרותי, כבר היה לנו דיון בנושא)
אני לא מצליחה לחשוב על שם עצם או שם תואר אחד ויחיד לאדם שלא מוותר והולך עד הסוף. הייתי כותבת פשוט את זה, אם זו הכוונה. לא תמיד יש מילה אחת ויחידה.
&nbsp

trilliane

Well-known member
מנהל
וחידוד לגבי 1

אמנם "חלחלה ההבנה" זה בסדר גמור, אבל אישית אני מעדיפה להשתמש בפועל עם תיאור אופן, למשל הבנתי/הפנמתי לראשונה / בסופו של דבר. פשוט, ישיר וברור (אם כי עדיין לא ברור לי באיזו הבנה מדובר; אולי זה המקום להוסיף פסוקית תוכן כמו "הבנתי לראשונה ש...").

פה ושם

האם הצירוף "פה ושם" הינו במשלב לשוני בינוני-נמוך/נחשב כסלנג?
&nbsp
הנה ההקשר - "את יוסי הכרנו דרכו, הוא גר באחד היישובים הסמוכים, והצטרף אלינו פה ושם".

אבו זקן

New member
פה ושם?

אם אינך משתמש בביטוי הזה בכוונת מכוון, כדאי לך לשים לב לכך ש"פה ושם" מתייחס למרחב ולא לזמן, כך שהביטוי שכנראה קולע יותר לכוונתך יהיה "מדי פעם" או משהו דומה (לפעמים, מפעם לפעם, ובפלצנות מסוימת "מפקידה לפקידה"), וזאת בהנחה שאינך מתכוון להגיד שהוא מצטרף לטיולים שאתם עורכים בנקודות שונות על המסלול, כלומר "פה ושם". "פה ושם" שמתאר הארעות זמנית הוא לדעתי משלב נמוך בגלל אי הדיוק המובנה בו.

הלשון - הפתעות טמונות בחובה.

הסבר מלא לצירוף פה וָשם

1. בלשון הדיבור במקומות שונים, בכמה מקומות.
• הבית שופץ ברובו, אבל פה ושם נותרו מספר סדקים.

2. מפעם לפעם; באופן אקראי, באופן בלתי סדיר.
• מאז פרש מהזירה שמו הולך ונשכח, ורק פה ושם עוד שומעים עליו.

(מילון רב מילים)
שים נא לב, אליבא דכבוד הרב:
א. 'פה ושם' כן מתייחס גם לזמן (ולא רק למרחב).
ב. דווקא התייחסות זו, לזמן, אינה מקבלת אצלו "ציון נמוך" (בלשון הדיבור), בניגוד להתייחסות למקום.

trilliane

Well-known member
מנהל
לדעתי אתה מייחס חשיבות גדולה מדי לציונים של "רב מילים"

קשה יותר להסתמך על מידע שאינו נכתב (באופן כללי בחיים) ולהסיק ממנו מסקנות מובהקות. ברור לי שבמקרים רבים הוא מוסיף הערות משלביות כשהוא רואה בכך טעם, ועם זאת, להערכתי ייתכנו פספוסים (או פשוט הערכות שונות). אם זה נעשה במכוון, אני חולקת עליו; לתחושתי הלשונית (ולא רק שלי
) דווקא השימוש המרחבי דיבורי פחות, ואילו השימוש המושאל בהקשר לזמן, דיבורי יותר.
&nbsp
מקשרת גם למילון ספיר (הוא מציין רק את המשמעות המרחבית, אולי מכיוון שזו המתייחסת לזמן חדשה יותר):
http://www.milononline.net/value.php?vldid=978983

trilliane

Well-known member
מנהל
תלוי באופן השימוש; זה לא סלנג אך גם לא משלב גבוה במיוחד

ובהקשר הזה אני מסכימה עם אבו זקן שזה משדר משלב דיבורי מכיוון שאתה מתייחס לזמן ולא למקום. זו הייתה גם התחושה הלשונית שלי. אני מעדיפה שימוש בביטוי מדויק יותר, ומכיוון שיש לא מעט ניסוחים מוצלחים מדויקים יותר (מעת לעת, מדי פעם, לעתים, לפעמים...) איני רואה סיבה להשתמש בו בהקשר זה.

למעלה