שתי שאלות :)

AllRed

New member
רק הערה קטנה

"אני אישית משלב גבול וניתוב, קודם צריך להצליח לעצור את ההתנהגות אפילו לשניה, ואז מנתבים אותה למקום אחר. הבדל קטן על הנייר, הבדל ענק בפועל - הן ביישום והן בלמידה של הכלב."

הפסקת התנהגות/התעלמות (תלוי בגישה) זהו כלל מנחה בכל גישה כמעט. לא מיד מציעים אלטרנטיבה אם לא הוצעה התנהגות חלופית מצד הכלב.

טוב שהבאת זאת כחידוד

DogsPCI

New member
אפשר שאלה?

אני לא מצליח להבין משהו:

מצד אחד אתה מזהיר משרשרת התנהגותית (אני מקווה שאני מדייק במונח, כי המונחים שלי הם אחרים...):
"כן חשוב, להיזהר ממצב שבו מענישים את הגורה על התנהגות לא רצוייה ואז מתגמלים אותה מחשש שהיא תרצה שתענישו אותה כי לאחריו מגיע חיזוק. זהו מעגל קסמים שצריך מאוד להיזהר ממנו.".

אבל מצד שני אני מרגיש כאילו ואתה ממליץ על התנהלות שתיצור שרשרת-התנהגות אחרת:
"אם היא עלתה עליו ואין לה מה למצוא שם זו הזדמנות מעולה להיות מוכנים עם חיזוק ברגע שהיא יורדת ממנו.".

אם בכל פעם שהכלבה יורדת מהשיש היא תחוזק, זה לא יכול להביא למצב בו הכלבה תעלה לשיש רק על מנת לרדת ולקבל חיזוק?

בנוסף בנושא זה של שרשראות התנהגות, עוד משהו שמפריע לי:
מצד אחד אכן יש הגיון ברעיון של שרשראות התנהגות, ובכך שהכלבה יכולה למרות העונש להמשיך את ההתנהגות כדי להגיע לחיזוק שאחריו.
אבל מצד שני אכן הוכח מדעית כי אחת הדרכים היעילות להכחדת התנהגות היא ענישה המלווה בלימוד התנהגות חליפית - משמע שרשרת-התנהגות.
לימוד התנהגות חליפית אני מאמין שיעשה ע"י חיזוק. משמע קודם ענישה, ואז ניתוב/הכוונה להתנהגות אחרת ואז חיזוק. ועדיין נמצא כי זה יעיל ביותר להכחדת ההתנהגות, אז למה הניבוי שהכלב יחזור על ההתנהגות השלילית כדי להגיע לחיזוק לא תופס פה?

תודה :).

AllRed

New member
עונה

אתה צודק בזה שאם כל פעם שהיא תעלה על השיש ויחזקו אותה בעת הירידה היא תמשיך לעלות.
אבל שים לב שהחיזוק מגיע על הירידה עצמה בעיקר ואין שום יחס על העליה לשיש ואז הוספתי את המשפט הבא:
"תתפסו הזדמנויות שהיא עומדת ליד השיש או יושבת או שוכבת לידו ותגמלו אותה עם צ'ופר על התנהגות זו. למדו אותה שהרבה יותר משתלם להישאר ליד השיש מאשר לעלות עליו."
תוסיף לזה התנהלות נכונה בבית שאומרת לא להשאיר כלום על השיש ואתה מקבל התנהגות רצוייה הרבה יותר מאשר התנהגות לא רצוייה.

אני לא מאמין שכלב לעולם לא יתנהג באופן שאינו רצוי לנו, הוא טועה/מפשל לפעמים. אני מאלה שמקבל את הטעויות והפשלות ולא עושה מהן עניין (כל עוד מדובר על עניינים פשוטים).

אתה צודק בזה שהשיטה של: עונש - הפסקה - התנהגות חלופית - חיזוק עובדת. אבל כדי שהיא תעבוד העונש חייב להיות מותאם לסיטואציה בכדי שהכלבה תרצה להימנע מהתנהגות נוספת לפעם הבאה.
רוב האנשים שאני מכיר יענישו את הכלב שלהם באופן די מינורי מה שיגרום לכלב שלהם להבין שמשתלם לעלות לשיש לגנוב שניצל גם במחיר של עונש כלשהו.
מעבר לזה, אני לא אוהב ללמד כלב בשיטות שמסיבות לו אי נעימות או כאב כאשר יש לי דרכים אחרות. אבל זה רק אני

מחקרים עדכניים יותר מוצאים באופן עקבי שהגישה המשלבת ענישה וחיזוקים ("מקל וגזר") מביאה לתוצאות הכי פחות טובות בטווח ארוך. גישה המבוססת על ענישה ברובה המכריע או גישה המבוססת על חיזוקים חיוביים ברובה יביאו לתוצאות טובות יותר לטווח ארוך.
כלומר, עירוב של השיטות יעיל הרבה פחות. זה לא אומר שזה לא עובד, זה אומר שזה פחות יעיל.

אני לא יודע מהו הניסיון שלך והאם אתה שם לב לרפטטיביות התנהגותית לא רצויה על מנת להשיג חיזוק, אני רואה את זה המון כאשר אני מגיע לבתים בהתחלה ואח"כ רואה את זה בטעויות שהבעלים עושים בזמן האילוף ויש על זה התמקדות גדולה מאוד.
ראיתי אינספור כלבים שמבצעים התנהגות לא רצוייה בשביל להרוויח דבר מה (ליטוף, טיול, אוכל, יחס שלילי ועוד).

DogsPCI

New member
בוקר-טוב, ותודה על התשובות :)

ועדיין זה לא סגור לי טוב בראש, אולי אני קצת קשה הבנה/תפיסה:

אני הבנתי שהיא מחוזקת רק בירידה, לכן אנו מדברים על שרשרת התנהגות, שכן אי-אפשר לרדת מבלי לעלות. אז שוב אם היא מחוזקת בירידה זה לא יחזק אצלה את הרצון לרדת מהשיש? משמע צריך קודם לעלות עליו?
אחרת כל שרשרת התנהגות נוכל לפתור כך. גם בדוגמא שהבאת על ענישה ולאחר מיכן חיזוק כאשר הכלב כן מתנהג נכון, גם אז הוא מחוזק רק כשהוא מתנהג נכון.

אם הכלב מחבר אחת ועוד אחת פה, למה שלא יצליח לחבר אחת ועוד אחת גם שם?

ולגבי החיזוק כשהכלב סתם בסביבת השיש, עדיין אני לא מבין איך זה יסתור את הלמידה שירידה מהשיש היא התנהגות מחוזקת. בנוסף, אם אנו מחזקים באוכל סביב/ליד השיש האם בכך אנו לא גורמים לכלבה דווקא לחבר את השיש עם מקום לקבלת חיזוקים (בירידה ממנו, כשהיא לידו, וכו'), משמע אנו הופכים את השיש למקום עוד יותר נחשק עבור הכלבה. אם כבר רוצים לחזק אלטרנטיבה למה לא לחזק אותה במקום אחר, רחוק מהשיש?
ובנוסף, עדיין הגורם העיקרי המוזכר הוא התנהלות נכונה בה לא יושאר אוכל על השיש. האם בכך לא פתרנו את הבעיה כבר? אם אין משהו מעניין על השיש אף-פעם מהיום והלאה, האם זהו אינו תנאי מספיק כדי להכחיד באופן טיבעי את הלמידה שכדאי לחפש אוכל על השיש.

לגבי קבלת הטעיות והפשלות של הכלב, אני בהחלט תומך בדעתך. לא אחת כתבתי שאני בהחלט שמח לראות את הכלבה שלי טועה בדברים קטנים, וזאת ממספר סיבות: א. אני מקבל הוכחה שלא קיבעתי אותה לחלוטין. ב. יש לי עוד הזדמנות לתקשר עם הכלבה ולהדריך אותה.
אני אדאג אם היא לא תטעה אף-פעם, אז משהו יהיה מבחינתי לא בסדר.

אם אכן שהשיטה של: עונש - הפסקה - התנהגות חלופית - חיזוק עובדת. איך זה מתישב עם הנושא של שרשרות התנהגות, לפיהן הכלב אמור דווקא להגביר את ההתנהגות הלא רצויה?

עד כאן הזמן שיש לי עכשיו לצערי, אשתדל עוד מעט להמשיך בדיון על החצי השני של ההודעה. אלו בהחלט דברים שמענינים אותי להבין עוד בהם.

תודה, בוקר-טוב לכולם :).

fi0na24

New member
אני חושבת שזה משהו שיותר קל להסביר

בלייב, ולהראות איך זה עובד מאשר להסביר בכתב

AllRed

New member
אנחנו נגררים לתיאוריות כל פעם מחדש

ואף פעם לא מסכימים.

לי זה עובד כי אני מנוסה גם בפרקטיקה ולא רק בתיאוריה ויודע מתי להשהות חיזוק, מתי להתערב ומתי לא, כמה לחזק על הירידה וכמה לתרגל התנהגות "4 on the floor" ואלו דברים שלומדים בקורסים, סמינרים ובתי ספר.

אני לא יכול להיכנס לפרקטיקה דרך מחשב.

חיזוק ליד השיש לא יסתור עליה עליו אם יהיה שם משהו.
חיזוק התנהגות אלטרנטיבית/נוגדת בסביבת השיש מלמדת את הכלב איך הוא כן אמור להתנהג ליד השיש ומכין אותו להתנהגות מוצלחת. אני שם דגש בעבודתי על יצירת הצלחות לכלב ולא כשלונות (ככל שיהיו יותר כשלונות הם יחוזקו בסופו של דבר).

מעבר לזה, אני חושב שזה דיי נבזי לשים דברים על השיש ולחכות שהכלב יעלה עליו בשביל להעניש אותו כאשר ברור שהוא יעלה עליו.
ממש כמו לחכות שגור יעשה צרכים בבית ולהעניש אותו על זה בשביל ללמדו להתאפק יותר חזק (כולנו יודעים שזה לא עובד בפועל).
מי שאמור לקבל את העונש על השארת אוכל על השיש הוא האדם האחראי לזה.

אתה יכול לחזק מה שאתה רוצה בהקשר של השיש. זו בחירה שלך ושל הלקוח לפי מה שמתאים לו. אני לא מצפה מכלב ללכת למקום אחר בכל פעם שיש משהו על השיש, לי מספיק שפשוט יעמוד שם בתור התחלה ואחרי שהבין שאין שום טעם לקפוץ לשיש אוכל לכוון להתנהגות אחרת שרצויה לי יותר (splitting).

בגדול אי השארת מזון על השיש תפתור את הבעיה.
זה מה שקורה אצלינו לרוב ואין עליות לשיש....לרוב האנשים זה לא מתאים ולכן יש צורך בלימוד מיומנות של דחיית סיפוקים ליד השיש באמצעות התנהגויות בסיסיות.

פגשת פעם כלב שלא היה צריך לקבל יותר עונש בחייו....? - אני לא.
כלומר, הענישה מונצחת בתוך שרשראות ההתנהגות שהכלב למד.
אני מעדיף להימנע מזה ואיני רוצה התנהגויות מונעות ענישה והימנעות שכן זה מוריד מוטיבציה ומחליש את הביצוע הכללי של הכלב.
יש לי מספר דוגמאות על כך דווקא מאילוף יונקים ימיים למשל.
נכון, זה לא קריטי בהתנהגויות כמו עליה לשיש אבל זה קריטי מאוד בהמון מקרים אחרים ואנשים נוטים להשתמש בענישה המובילה ללמידת הימנעות מבלי להבין את ההשלכות והנזקים.
אנחנו חוזרים כאם להעדפה שלי כמאלף לא להשתמש בלמידת הימנעות כאשר יש לי כלים אחרים לא פחות טובים המביאים תוצאות (בתנאי שמתרגלים כמובן).

הערה קטנה.
הפורום אינו מקום לדיונים מקצועיים בין מאלפים, יש לשם כך קבוצות פייסבוק מקצועיות (דיוני מאלפי כלבים למשל), מפגשים, הצטרפות לשיעורים ועוד.
איני יכול לשבת ולהאריך בכל פעם בנושאים כ"כ מורכבים שכל תשובה מעלה שאלות נוספות במיוחד לאנשים/מאלפים שאינם בקיאים ברזי הגישה.

ממליץ לך מאוד לבדוק את הקורס התמחות במרקר טריינינג לגבי זה.

DogsPCI

New member
בוקר-טוב, על גבי הפורום אין דרך אחרת להתדיין

אלא ברמה התיאורתית.

ואני לרגע לא אמרתי שאני לא מסכים, אלא שאני לא מבין...

מאוד יתכן (ואני הראשון שאבין זאת) שיש צורך בהסבר יותר מפורט ומורכב, ואני אשמח לשמוע וללמוד. ועם זאת, בהחלט אני גם אקבל שלא ניתן להיכנס לפרטים רבים מידי בהודעות בפורום. אני בעצמי חש כך לא אחת, וגם לא אחת כתבתי זאת לאנשים ששאלו אותי שאלות שכבר מצריכות שיחה והדגמה.

הייתי שמח כן להמשיך בדיון, שאני מקווה שלא יהפך למלחמה.

אני מצטער שאני שואל הרבה, אבל אני מוצא סתירה בדברים ולכן לא יכול להבין ולהתקדם הלאה בלמידה שלי.

מצד אחד ההצעה היא - "תוסיף לזה התנהלות נכונה בבית שאומרת לא להשאיר כלום על השיש ואתה מקבל התנהגות רצוייה הרבה יותר מאשר התנהגות לא רצוייה."

ומצד שני - "בגדול אי השארת מזון על השיש תפתור את הבעיה.
זה מה שקורה אצלינו לרוב ואין עליות לשיש....לרוב האנשים זה לא מתאים ולכן יש צורך בלימוד מיומנות של דחיית סיפוקים ליד השיש באמצעות התנהגויות בסיסיות.".

אז אני באמת לא מבין, להשאיר אוכל על השיש או שלא? או שאולי אתה מתאר בו זמנית שלבים שונים בלמידה, בהתחלה לא משאירים אוכל כלל על השיש, ואחר עובדים עם אוכל על השיש?

אנא במקום לראות איפה אני מחפש לריב איתך, ואני לא! אולי תנסה להבין איפה המקום בו ההסבר הוא אינו ברור לי (ואולי גם לאחרים)?

ורציתי להתייחס גם לדברים נוספים מההודעה הקודמת, אבל עדיין לא הספקתי, וזה אכן חשוב לי. כמובן אתה או אחרים לא מחוייבים לענות, רק אם יש לכם את האפשרות ואת הרצון לכך :).

לצערי אתה מדבר המון על ענישה, כשאני ממש ממש ממעט בה, אולי אפילו עד מצב שהיא אינה קיימת. וזה לא בגלל שזה הידע שרכשתי או שלא, אלא בגלל שזה מי שאני! אני לא בא לריב עם כלבים או להעניש אותם, להפך הוא הנכון.
אני לא מנסה להשיג למידה בעזרת ענישה, ואם היא לא מצליחה אני מגביר אותה עד להשגת אפקט. ולכן נראה לי לי שאת רוב הדברים שאתה כותב עליהם לא ניתן ליחס לדרך העבודה שלי.

לי אין את המונח "ענישה" כלל, אני תמיד מדבר על חסימה של התנהגות שלילית, ואז הכוונה להתנהגות חיובית. לעמוד ולחסום מעבר החוצה מהדלת, זו אינה ענישה, זו חסימה. לעמוד ליד האוכל שלי ולבקש מהכלב לזוז אחורה, זו אינה ענישה, זו חסימה. לתת תיקון פיסי סביר כשאני קולט שהכלב שניה לפני תקיפה, זו אינה ענישה מבחינתי, אלא חסימה. אני לא מתכוון ללמד אותו לא לתקוף במצעות תיקון זה (שמדעית יוגדר כעונש חיובי), אני מנסה למנוע מצב חירום שאני מזהה.

בעבר היה לי פה שירשור מפלצת מול מאלפים וחברים המשויכים לאילוף-החיובי, בסופו סוף-סוף הוצאתי מהם שבמקרה חירום עושים את מה שצריך לעשות, כולל לבעוט בכלב, כולל לחנוק אותו, כולל הכל, כדי שמישהו לא יפגע.
וזו בדיוק הדעה שלי. אבל מה, שעבור אותם האנשים מצב חירום מוגדר רק כשהכלב כבר יצא משליטה ותקף. אני מגדיר את המצב כמצב חירום כשאני מזהה שהכלב נמצא שבריר שניה מתקיפה, ואז אני אנסה לעצור את התקיפה ע"י תיקון - שגם לרוב עובד! בעיקר כהסחת-דעת ושבירת ההתפקסות.

אז אני אחשב כמעניש והאחרים יחשבו כעושים את מה שצריך
בזמן-חירום? זה הגיוני?

מה שכן, אני לא נבהל מעימותים, במקום בו אחרים יעשו הכל כדי לברוח מהם, לי אין בעיה להתמודד איתם - שכן הם הבעיה האמיתית של הכלב! ולא שאני פותר אותם בעונשים, אני פותר אותם בעזרת עקשנות וסבלנות. אבל אם הכלב מחליט שהוא תוקף אותי כי אני מפריע לו, אז אני במצב חירום. ואין לי בעיה ללמד את הכלב כי גם עם מצבי-חירום אלו אני יודע להתמודד - בלי להיות אלים! והוא מוזמן לנסות כמה שבא לו, עד שהוא יבין שבניגוד לשאר האנשים, אסטרטגיה של תקיפה לא תוביל אותו לשום מקום, לא לטוב ולא לרע. אני רק אחסום את ההתנהגות הזו = משמע אין לה אפקט והשפעה. ולכשהיא תסתיים אז אחזור לנסות וללמד את הכלב משהו :).

עבורי להשיג משהו בעזרת כוח-פיסי אומר שלא ידעתי להשיג אותו במימד ההתנהגותי! משמע אין לי מושג. ואם היית קורא את כלל ההודעות שלי היית רואה כי לא אחת כתבתי שמי שמשתמש בכוח פיסי להשגת תוצאות בעיני נחשב למישהו שאין לו מספיק ידע.

טוב רציתי עוד להתייחס לסיום ההודעה הקודמת שלך (על ההתנהגויות הרפטטביות), אבל כבר התקבלה מגילה. אני מקווה שאעשה זאת אחר-כך.

DogsPCI

New member
מה שבעצם אני מנסה לומר ...

אני לא בעד ענישה, אני לא משתמש באביזרים אברסיביים, אני לא חושב שהכלב צריך ללמוד מכאב!

אך מצד שני, אני כן רואה היררכיה, אני כן מודע למעמדות הקיימים (דומיננטי/וכנוע-חיובי, מנהיג ומונהג, הבעלים והכלב), אני אכן אדרוש דברים מהכלבים שלי, אני אכן מאמין שיש מקום הכרחי וטיבעי ללימוד המשמעות של "לא", אני רואה את המציאות כמו שהיא ולא מנסה ליצור עולם דמיוני עבור הכלבים שלי.

והכי חשוב אני כן חושב שבמצבים בהם יש התנגשות של רצונות הכלב צריך ללמוד לוותר על הרצון שלו ולקבל את הרצון שלי. זה לא משהו מומצא או מלאכותי - זה הבסיס של התנהגות חברתית!

לוותר היא ההתנהגות החברתית היחידה שקיימת! והיא הכרחית לשם קיום קבוצה בשלום! לוותר זה ממש לא סוף העולם, זו יכולת המצויה בכל בעל חיים חברתי, המחוצה לשם הישרדות!!!
כל התנהגות אחרת תוביל למלחה, אם בכביש אתה רוצה לעבור נתיב, מישהו צריך לוותר. או הנהג בנתיב אליו אתה רוצה להיכנס, או אתה על החלפת הנתיב. אם אף-אחד מיכם לא יוותר תגרם תאונה! וככה זה בכל תחומי החיים!

המקום הכי משמעותי שאני התםפיסה הכללית שלי נפרד מהאילוף "ללא כפיה", זה פה! בדרך העבודה הזו הכלב לא לומד לוותר על כלום, הוא אולי לומד ששווה לו לבחור משהו אחר כי שם הרווח שלו גדול יותר - אבל אין פה כלל וויתור! כל הלמידה הכי חשובה של ההתנהגות היחידה המוגדרת כהתנהגות חברתית - לא קיימת! הכל זה "ניהול סביבה" שבאה כדי לא להעמיד את הכלב במצב בו חלילה הוא יאלץ לוותר על משהו - כי אז עלולות לצוץ בעיות.

אז הכלב חי בעולם מתוכנן למופת בו הוא תמיד מקבל את כל מה שהוא רוצה או משהו עוד יותר טוב. אומנם מציאות דימיונית יפה, אבל עדיין דמיונית, ועדיין חסרה את הפן החברתי הכי בסיסי שיש - ללמוד לוותר ולדחות סיפוקים, משמע ללמוד גם לכבד גבולות ולזוז אחורה כשהוא מגיע לאחד, ולא לפנות ימינה או שמאלה אל עבר פרס מובטח.

זו לפחות דעתי, ואני חושב שהפעם די התנסחתי הכי ברור שיש. ובין מה שאני מתאר לבין לימוד ע"י ענישה אין כל קשר! אבל אכן יש כפיה של הרצון שלי על הכלב - בגלוי. אבל גם בגישה החיובית יש כפיה על הכלב - הוא הלו עושה בסוף את מה שאנחנו רוציפ, כן? רק שאצלכם הכפיה היא סמויה ועטופה בסוכר - אך היא עדיין נחשבת לכפיית הרצון שלכם, ואפילו נחשבת לכפיה סמויה. אין יותר מסוכן מכלא למזהב :).

לפי ההגדרה של המונח דומיננטיות גם הגישה החיובית אמורה להיות מכונה : גישה-דומיננטית-חיובית! ולכן המונח "ללא כפיה" הוא לא נכון לדעתי. אולי ללא כפיה פיסית, אך בהחלט שישנה כפיה של הרצון שלנו על הכלב (בלי שהוא ידע מזה בכלל ... אגב תקשורת, אינטימיות, ומערכת-יחסים .... ).

אני מקווה שהייתי ברור, ושאולי סוף-סוף יפסיקו לראות אותי כמאלף-קלאסי, כי אני הדבר הכי רחוק מזה שיש :).

DogsPCI

New member
ואני ממשיך לכתוב, וזה לא מופנה לאף-אחד

באופן אישי, מי שרוצה לקרוא, אז בבקשה :).

אני מדבר בעצם על המונח וויתור, שהוא בעצם הכל.

המשמעות של "לא" היא וויתר. לא/די/מספיק - כולם בעצם מבקשים מהכלב לוותר.

כל המטרה של חינוך באשר הוא, הוא בראש ובראשונה ללמד לוותר. וזאת גם ואפילו בפרט עם ילדים. מה הבסיס שאנו מלמדים? אכן כן, לוותר:
אנו מלמדים את הילדים לחלוק עם אחרים - משמע לוותר, להצביע בכיתה ולא להתפרץ - משמע לוותר, להבליג ולא להחזיר - משמע לוותר, להתאפק ולקבל את הקינוח רק אחרי הארוחה - לוותר, וכו'.....

אני אף-פעם לא אמרתי שאני מאלף. אני תמיד כתבתי על חינוך כלבים, וחינוך משמעו ללמד את המחונך לוותר - בלי מלחמות, בלי דרמות, בלי נפגעים, והכי חשוב - בלי להרגיש רע עם זה.

האילוף-הקלאסי מנסה גם הוא ללמד את הכלב לוותר, אבל לרוב הכלבים ירגישו רע עם זה. אילוף-החיובי (כפי שאני מבין אותו) לא מעז להיכנס למקום של ללמד את הכלב לוותר (ופועל לשנות את הכיוון אל פרס נחשק יותר). ואני כל המטרה שלי היא ללמד את הכלב לוותר, וכן ללמד שלוותר זה לא משהו רע או קריטי, אלא הדבר הכי טיבעי שיש - שכן הוא חיית להקה, ובטבע הוא חייב ללמוד לוותר או שלא ישרוד!

זו הסיבה שאני אף-פעם לא אנטוש את גישת העבודה שלי לטובת אילוף-חיובי (ובטח לא קלאסי), כי בגישה זו אין הרכיב הכי משמעותי מבחינתי.
שיהיה ברור, בעצם כל מה שאנו רוצים מהכלב זה לוותר. לדוגמה, פותחת השרשור רוצה שהכלב לא יעלה על השיש, לא ימשוך, לא ינשוך תוך כדי משחק, וכו'. משמע היא רוצה ללמד את הכלב לוותר על האוכל המונח על השיש, לוותר על ההליכה קדימה כשהרצועה מתוחה, לוותר על אוכל ברחוב, וכו'.

ואני גם ציינתי לה שלימוד המשמעות של "לא" היא מצטברת. וזה נכון, כי כלב/ילד פרא הוא לא מוכן לוותר על כלום. הוא הכי חשוב, וכל מה שהוא רוצה הוא מבחינתו מקבל מייד! אבל כשמתחילים ללמד אותו ולהרגיל אותו שגם צריך לוותר בחיים, בכל פעם הוויתור הופך להיות יותר מהיר ופחות דרמטי, עד למצב שלכלב אין שום בעיה לוותר. זה חלק טיבעי מהחיים בכלל, מהחיים בחברה, ומהתבגרות.
וזו המשמעות של כלב מחונך, וזה ההבדל המהותי בין כלב מחונך לבין כלב מאולף.

מעבר לכך, אני די בטוח שבכל הדרכה שהי על בנייה וקיום של מערכת יחסים עולה הנושא בו מציינים שצריכים ללמוד לוותר האחד לשני. ואגדיל ואומר כי לדעתי הדבר הכי חשוב ושהכי משפיע על הצלחה או אי-הצלחה של מערכת יחסים זה בדיוק הנושא הזה - היכולת/אי-היכולת לוותר האחד לשני/יה. כך שללימוד או לתירגול של וויתור יש עוד יותר מקום ומשמעות! שלא לדבר על החשיבות רבה בבנית אמון וכבוד הדדיים.

אני והמאלפים החיוביים פונים ללמד את הכלב שני דברים שונים לחלוטין! ולכן אין מבחינתי כל ערך להשוואה בין הדרכים, כי שם כלל לא מלמדים (ליטב הבנתי) את הדבר שהוא הכי חשוב עבורי ללמד.
עכשיו, יבוא מישהו ויראה לי דרך יותר "חיובית" משלי ללמד את הכלב לוותר (בלי להציע לו פרס מעניין יותר, כך שבצעם הוא לא למד לוותר על כלום...), את זה אני מוכן ללמוד. ואני די בספק אם יש אחד כזה, והלוואי שכן.

בוקר-טוב.

למעלה