שרשור נודד - והפעם קינקי

GnomeBubble

New member
שרשור נודד - והפעם קינקי

עלה לי הרעיון הזה כבר מזמן, אבל לא היה לי כוח לזה. בכל אופן, נראה לי שאני אתחיל עכשיו. למי שלא יודע, יש ביפנית מגוון גדול של ניבים מקומיים, שהם מאוד שונים מ"היפנית הסטנדרטית" (ליתר דיוק - יפנית של טוקיו, או יפנית של NHK - רשות השידור של יפן). ההבדלים בין הניבים היפנים הרבה יותר משמעותיים מאשר אנגלית בריטית ואנגלית אמריקאית למשל. לא שיש הגייה שונה ומילים מקומיות, אלא גם הדקדוק שונה במידה ניכרת. ההבדל בין הניב המקומי של טוקיו לניב המקומי של אוסאקה למשל, קרוב אולי יותר להבדל בין ספרדית לפורטוגזית (אני לא מכיר אותן לעומק, אז אני מנחש - אבל יש לי חבר שגדל עם אבא דובר ספרדית ואמא דוברת פורטוגזית והוא מבין בערך את שתיהן ולא ממש מבדיל בין השפות) מאשר להבדל בין אנגלית בריטית לאמריקאית (למרות שבל זאת זאת עדיין אותה שפה). בזמן האחרון התחלתי מאוד להתעניין בניבים היפנים, ודי התאכזבתי לגלות שאין הרבה חומר רציני בנושא באינטרנט. בכל אופן, החלטתי שזה יכול להיות מעניין לפתוח כל חודש שרשור שמוקדש לאיזור אחר ביפן ולדבר קצת על הניב של האיזור, אבל לא רק. אפשר גם להוסיף מאכלים אופייניים לאיזור (ויש כאלה לכל איזור ביפן) או סמלים ומאפיינים אחרים של האיזור. והפעם אני אתחיל עם קינקי, כי זה האיזור היחיד שאני מכיר את הניב שלו במידה מסויימת. קינקי מוגדר בתור המשולש אוסאקה-קיוטו-נארה. בקאנג'י זה 近畿 שפירושו ("קרוב לבירה" או "סביבת הבירה" - הכוונה כמובן לקיוטו שהיתה הבירה של יפן עד תחילת תקופת מייג'י בשנת 1868). לפעמים גם מתייחסים לאיזור הזה בתור קנסאי (関西 - ממערב למפריד), אבל ההגדרה הנכונה יותר של קנסאי מתייחסת לחצי המערבי של האי המרכזי של יפן (הונשו) בכל מקרה, לניב קינקי בד"כ מתייחסים בתור ניב קנסאי או קנסאי-בן (関西弁). כשמתמשים במונח הזה קצת קשה לדעת אם מתכוונים לניב של איזור קינקי בלבד, או של איזור קנסאי כולו, אבל בסופו של דבר כולם בהחלט שיכים לאותה משפחת ניבים וממילא גם בתוך איזור קינקי עצמו יש הבדלים משמעותיים (אני לא מכיר את הניב של נארה, אבל קיוטו-בן ואוסאקה-בן, הניבים של קיוטו ואוסאקה, הם די שונים). בל אופן, אני אתחיל עם כמה מילים נפוצות ואח"כ אוסיף עוד. אני עומד לכתוב בהירגאנה, אז אני אשמח אם מישהו יוכל לתרגם לרומאג'י אח"כ, בשביל מי שלא יודע לקרוא קאנה.

GnomeBubble

New member
כמה מילים

טוב, אני כרגע לא בטוח בדיוק אלו מילים מתאימות לאילו אזורים, אז אני אנסה כמיטב יכולתי לציין איפה שיש לי חשד. פורמט: (קאנה - ) קנסאי בן - משמעות בעברית - (קאנה - ) מקבילה ביפנית סטנדרטית ええ - טוב - いい めっちゃ - מאוד, סופר - 超 - ちょう (נראה לי אוסאקה-בן בלבד) おおきに - תודה - ありがとう まいど - שלום - こんにちは ゆう - לומר - 言う - いう ほんま - אמת, באמת, אמיתי - 本当 - ほんとう ほな - להתראות - じゃな あかん - לא טוב - 駄目 - だめ וגם いけない あほ - טיפש - あほう - 阿呆 אבל בד"כ פשוט אומרים バカ バカ נחשבת ירידה יותר רצינית בקנסאי-בן, בעוד あほ (שימו לב להברה המקוצרת בסוף) זאת ירידה ידידותית. בטוקיו זה הפוך (למרות שגם 阿呆 זאת לא קללה רצינית, バカ נחשבת לירידה ידידות יותר) יש גם הרבה מילים שמתקצרות בקנסאי-בן למשל: おもろい - מעניין - 面白い - おもしろい ちゃう - שונה - ちがう とこ - מקום - ところ אני אוסיף עוד מילים אח"כ, וגם קצת דקדוק, שזה החלק הכי חושב ומעניין. וכמובן קצת מאפיינים מקומיים (טוב לפחות של קיוטו ואוסאקה, עם מישהו מוכן להרחיב על נארה... או על ערים אחרות באיזור כמו קובה וואקאיאמה).

עוד אחד מאוסקה בן

נוהגים לקצר את הסיומת てしまう (סיומת של הבעת צער) ל ちゃう(בכלל באוסקה מדברים מהר והרבה דברים מתקצרים). אז למשל אפשר לומר את המשפט: 私の日本語を忘れっちゃった (שכחתי את היפנית שלי
) במקום 忘れてしまいました 忘れる わすれる זה לשכוח. בקשר לאופי המקומי, אנשי אוסקה ידועים בתור אנשי עסקים ממולחים, שאוהבים מאד לשתות ובכלל להנות מהחיים. אחד המאכלים המזוהים עם האיזור זה טאקו-יאקי, זה דוקא לא יאקי בכלל, אך מכיל טאקו, שזה תמנון. אני אישית לא נורא אהבתי את זה, אבל כמה מבני משפחתי מאד אהבו. לעומת זאת אחד המאכלים המזוהים עם איזור קאנטו, הלא הוא איזור טוקיו, הוא נאטו, העשוי מפולי סויה תוססים. נדמה לי שבימיו הראשונים של הפורום התנהל על המאכל הזה ויכוח (עקר).

GnomeBubble

New member
רק ראיתי את הויכוח ונבהלתי

טוב, לא ניסיתי נאטו, אבל גם גבינה צרפתית זה מסריח וזה לא מפריע לאנשים לאיכול את זה. יש משהו בפתגם "על טעם וריח אין מה להתווכח"...

GnomeBubble

New member
ובקשר ל-chau

זאת לא סיומת כלל-יפנית (או לפחות בטוקיו)? כאילו, אני שומע את זה הרבה יותר משאני שומע te shimau בכלל (חוץ מבדיבור רשמי אולי). מה שכן, יש את את הקיצור chau ל-chigau (שכבר הזכרתי) וגם בתור סיומת ואז (עד כמה שאני זוכר) זה כמו janai (או janai ka) בקאנטו-בן. למשל: mou mita janai ka? - לא ראית [את זה, אותו] כבר? בקנסאי בן יהיה (נראה לי): mou mita chau או משהו בסגנון בכל אופן הסיומת הזאת משמשת רק לשאלות, לא ל-janai רגיל בהצרות. janai רגיל הופך ל-yan (או אולי זה ככה רק בניב קיוטו? אני ממש לא מומחה בתחום).

t s u k i

New member
סתם מתוך סקרנות...

בטלויזיה ובקולנוע היפני מדברים בניב טוקיו תמיד או שזה תלוי במיקום של הסיטואציה?

oyakata

New member
הטלויזה הטובה בעולם אולי

Basicly all TV chanels in Tokyo use 標準語 ひょうじゅんご unless it is a おわらいばんぐみ / お笑い番組 where most people are from kannsai/oosaka Other then this all main chanels have a local chanel in the big prefecture and the news would may be in ひょうじゅんご but CM s and most of the other programs would be in the local dialect in any case Jap TV. or at least the one in Tokyo is my favorite TV in the world.  

GnomeBubble

New member
ויש גם מקרים

של דמויות ספציפיות שמדברות בניב מסויים (למשל אם הגיע ממחוז אחר). חוץ מזה, יש כל מיני ניבים שיש להם סטריאוטיפים ולכן טורחים להדביק אותם לדמויות מסויימות. למשל, אני חושב שאוהבים להדביק touhoku-ben (הניב של החלק הצפוני של הונשו) לגנגסטרים. יש גם לניב הזה גם קצת תדמית של ניב של אנשים קצת טפשים ולא מתורבתים (מה שנקרא ביפנית gehin), כמו שיש לניב הדרומי בארצות הברית. אבל לא נראה לי אם משתמשים בזה עוד בימינו. חוץ מזה, בסרטים אני משער שגם אפשר למצוא ניבים מקומיים, בהתאם למיקום. נראה לי שבסמוראי הדמדומים דיברו באיזשהו ניב מאיזור קינקי (קנסאי). ראיתי את זה די מזמן (והיפנית שלי ממש לא הייתה ברמה מספיקה) אז אני לא בטוח. אבל כן שמתי לב לזה שהם החליפו s ב-h במילים מסויימות כמו otouhan במקום otousan (אבא) ובכלל בכל מקום שהייתה הסיומת סאן היא הפכה להאן. זה מאפיין בולט מאוד של ניב קנסאי (או לפחות חלק מהניבים). אם הייתי יודע קצת יותר, כמו היום הייתי מחש אם הם משתמשים, למשל, ב-arahen או ב-arihen, למשל. arahen אני די בטוח שזה ניב אוסאקה. arihen זה אולי קיוטו.

neko

New member
תגידו לי, לא כדאי קודם להגיע לרמת

הבנה סבירה של יפנית "נורמלית" לפני שהולכים ללמוד ניבים איזוטריים ואקזוטיים

neko

New member
כנראה שכן, ואולי זה מה שמטריד

אותי
אוף, עובדים, לומדים - אין זמן ללמוד יפנית

GnomeBubble

New member
טוב אז זה הולך ככה

התחלתי לקרוא מנגה ביפנית כדי לשפר את יכולת הקריאה שלי (אני מאוד ממליץ על זה, כי פשוט כל כך כל למצוא מנגה עם פוריגאנה ומה לעשות - הציורים עוזרים). לפני כן חשבתי לתומי שבהחלט מספיק לדעת hyoujungo (המונח הזה נחשב ל-obsolete בזמן האחרון, ומסומן גם ככזה במילון אבל אני דווקא נתקלתי בו יותר מאשר בתחליף שלו 共通語 - kyoutsuugo). אוי כמה שטעיתי. פתאום אני רואה דמויות שמדברות באיזשהו משהו שמזכיר קצת יפנית ואני מזהה את המילים לפעמים אבל אני פשוט לא מבין למה הם מתכוונים! עד שהגעתי לרמה שהטוקיו-בן מחליק לי יפה ואני קורא אותו בקצב לא רע, אני פתאום נתקל בקיוטו-בן מוזר ולא ברור. ואני כאילו כולי זועק nan ya nen sorya! (אוסאקה-בן - נראה לי!!!) טוב, נו, קצת יותר מדי שיתפתי אתכם בצרות שלי, אבל זאת האמת. בשלב מסויים כשתדעו מספיק יפנית סטנדרטית כדי לקרוא מנגה וספרים ולראות סרטים המציאות תטפח על פניכם. כן, את העיתונים החדשות אתם אולי תבינו (בהנחה שתצליחו לזהות את כל העיוותים היפנים למילים אנגליות), אבל תמיד תהיה איזה דמות פרובינציאלית שתדבר באיזשהוא ניב לא ברור - ופשוט לא תבינו מילה. אז נכון שללמוד את כל הניבים זה קצת כמו לרדוף אחרי טחנות רוח, אבל כדאי להכיר קצת מכל ניב, כדי שלפחות תוכלו להבין את העיקר. וחוץ מזה, אני חושב שזאת הסחה די מהנה ומעניינת ללמוד איזה ניב. לכל אחד מהניבים יש יופי משלו. ובסופו של דבר, אני חושב שעדיף לישראלים ללמוד ולדבר באוסאקה-בן. אז לפחות יסלחו לנו שאנחנו רועשים וחצופים כשנבקר ביפן... למרות שאני מנחש שגם תושבי אוסאקה הם ביישנים ומנומסים לעומת הישראלים.

GnomeBubble

New member
אוסאקה

אוקיי, נכניס כל מה שקשור לאוסאקה כאן. הערה: כמו שאמרתי, אני ממש לא מתמצא בקנסאי-בן (אני רק התחלתי ללמוד אותו), אז אם מישהו מוצא טעות, בבקשה תתקנו אותי. אני אתחיל קצת עם דקדוק. אחד הדברים הכי ברורים באוסאקה-בן זה שמחליפים את סיומת הפועל nai (שלילה) ב-hen. למשל wasurenai יהפוך ל-wasurehen ו-shite nai יהפוך ל-shite hen או kowaku nai יהפוך ל-kowaku hen. בשפה רשמית זה הפילו יותר קלה - מספיק להחליף אות אחת (kamaimasen יהפוך ל-kamaimahen). השינוי הזה מתבטא גם בעוד כמה מילים בודדות (בעיקר הסיומת san הופכת ל-han). אבל שימו לב ליוצא דופן אחד: nai בתור תואר בודד ("לא קיים") הופך ל-arahen. למשל shikata ga nai (אין ברירה) יהפול ל-shikata ga arahen. האמת היא שזה דווקא לפי החוקים והיפנית הסטנדרטית היא זאת שהמציאה כאן יוצא דופן (במקום ש-aranai תהיה צורת השלילה של aru, משתמשים ב-nai). עוד תכונה מעניינת של אוסאקה-בן (לעומת שאר הניבים בקנסאי) זה השימוש בעיצורים כפולים. ברוב הניבים ממשפחת קנסאי-בן כמעט ואין שימוש בעיצורים כפולים (כמו tt, kk וכו') והרבה פעמים הם נעלמים או מוחלפים בתנועות ארוכות, אבל באוסאקה-בן יש הרבה עיצורים כפולים ועוד במילים מקומיות. הדוגמא הכי מוכרת זה אולי הקיצור של masu ka- ל-makka (למשל ikimasu ka יהפוך ל-ikimakka). אולי אחת המילים שהכי מזהות עם אוסאקה (וברכת השלום המקובלת באוסאקה, כצפוי מעיר של סוחרים ממולחים) היא mokarimakka שפירושה (פחות או יותר) הוא "איך העסקים?"

GnomeBubble

New member
אוסאקה - בירת הקומדיה

סוף-סוף מצאתי אתר נחמד (קצר אבל קולע) שמספר על הקומדיה האוסאקנית המפורסמת. אוסאקה היא באמת בירת הקומדיה של יפן (ממש כמו הכותרת של האתר), ולא סתם יש הרבה קומדיות באוסאקה-בן כמו ש-oyakata ציין. האתר הזה מספר על כמה מצורות הקומדיה וההופעה היפניות המסורתיות. מתוכן המאנזאי היא אולי סוג הקומדיה שמזוהה יותר מכל עם אוסאקה. בד"כ מדובר בדיאלוג בין שני אנשים, כאשר אחד משחק את הבוקה (Boke) והשני את הטסוקומי (Tsukkomi). הטסוקומי מעלה נושא והבוקה מבין את הנושא בצורה לא נכונה ובכלליות מדבר שטויות. הטסוקומי מתקן את הבוקה ולפעמים גם מרביץ לו. זה נשמע קצת נדוש, אבל מעבר לתבנית הקבועה מה שמצחיק באמת זה משחקי המילים וחוסר-ההבנה של הבוקה. לחובבי ביט טקאשי, גם הוא התחיל בתור קומיקאי מנזאי, רק שהמנזאי שלו היה די שונה מהסגנון המסורתי (צירפתי לינק למאמר).

GnomeBubble

New member
כמה מהסמלים של אוסאקה

הנה כמה קישורונים. הראשון זה של מגדל אוסאקה והשני זה של קוידאורה, בובה מוזרה שמזוהה עם אוסאקה. Kuidaore זה המקבילה של אוסאקה ל"אכול כפי יכולתך", והבובה הזאת אמורה להיות בכל פינה באוסאקה. אז הוספתי כמה תמונות. לקח לי הרבה זמן למצוא אותה כי שכחתי את השם שלה. איזה תסכול.

swirrrly

New member
איזה שירשור מגניב ../images/Emo118.gif

הנה אתר שיש לי בנושא... תגידו לי אם אני מחדשת משהו

למעלה