שרלטנות

RATTOL

New member
שרלטנות

סליחה אם משהוא כאן יפגע. אני מעוניינת להבין מה אמות המידה להערכה למיומניות המאמן האישי? זה נכון שלא לומדים את זה? סיפרו לי שמקבלים גם שיחות טלפון במקביל לטיפול. זה נכון?

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
מקצועיות

יקירה, כמו בכל מקצוע יש גם בתחום האימון אנשים מקצועיים יותר ופחות. לפי כללי לשכת המאמנים יש מינימום של 175 שעות לימוד, ועוד 60 שעות אימון תחת הדרכה ו-100 שעות אימון צבורות לפחות כדי לקבל את הדרגה הראשונה של ההסמכה כ"מאמן מוסמך" על ידי הלשכה. הדרישות עולות עוד כדי לקבל הסמכה בדרגות גבוהות יותר. לומדים אימון במגוון בתי ספר שמוכרים על ידי לשכת המאמנים, איקא וארגון המאמנים הבין לאומי. כיום אין חוק שמסדיר את נושא האימון, כמו במקצועות טיפוליים רבים אחרים (למעשה כל אחד יכול לקרוא לעצמו מטפל, רק לא פסיכולוג). מצב זה מאפשר לכל אדם לקרוא לעצמו מאמן, גם אם לא למד. מאחר והחוק לא מסדיר זאת, על הלקוחות להיות קצת פעילים יותר ולשאול את המאמן היכן למד ואילו הסמכות יש לו. לגבי שיחות טלפון - לקבל שיחות טלפון במקביל לאימון זה לא מקצועי בשום סוג של טיפול או אימון, אלא במקרה יוצא דופן. רוב המאמנים מקצועיים ומכבדים את זמנו של הלקוח. האימון עצמו יכול להתקיים בטלפון או בסקייפ, מה שמאפשר גמישות הרבה יותר גדולה במפגשים, גם גם מפגש כזה הוא לא שיחת טלפון "על הדרך", אלא שיחה שבה המאמן נמצא במקום שקט ומקדיש את כל כולו למתאמן. שאלת לגבי אמות מידה - זו באמת שאלה קשה. אני תוהה מהן אמות המידה למיומנות של פסיכולוג? אני מניחה שבסופו של דבר התשובה היא בתוצאה - האם התהליך היה מועיל ללקוח? האם הצליח לרכוש מיומנות חדשה, לשנות דפוסי התנהגות, לשנות אמונות בסיסיות? האם איכות חייו טובה יותר ממקודם, האם יש יותר בהירות בחייו? מה מביא אותך לשאול את השאלות האילו? מדוע זה מטריד אותך?

מקצועיות

בד בבד עם ההסבר המפורט של ענבל אני חושבת שחשוב להגדיר קריטריונים להערכה במרבית המקצועות, קל וחומר במקצועות הנוגעים בנפשו של אדם. ישנה חשיבות גבוהה לוותק המקצועי אך האם אפשר להסתפק בכך? ונניח שיגובשו קריטריונים להערכת תפקודם של מאמנים, מי בדיוק יבחן את המאמנים וידרג אותם? נראה לי שכ"צרכני שירות" כדאי למתאמנים לאסוף נתונים על המאמן. למשל, חשוב לברר מה ההכשרה שקיבל, אמינותו, עיסוקים אחרים וקודמים שלו, גישתו המקצועית, שייכותו לאיגודים מקצועיים, וכ"ו. בנוסף, אני חושבת שכדאי להקשיב לאינטואיציה האישית שלנו: אם מסיבה כלשהי המתאמן מרגיש מצוקה וחוסר יעילות בפגישות כדאי לפתוח ולברר זאת עם המאמן. אגב, נראה לי שמאמן מקצועי יזהה את חוסר הנוחות של המתאמן ולא ימתין לסוף התהליך על מנת להפיק לקחים. בכל מקרה הבחירה אם להמשיך בתהליך נתונה בידי המתאמן! כרמית אלון

יש משהו שונה במאמנים

שלום לך, אני מנסה לקרוא אותך בין השורות (ולכן לא בטוח שאקלע למה שבאמת רצית לשאול)... אכן יש הבדל בין פסיכולוגים ומאמנים, שזו ההשוואה המתבקשת. ויש אנשים שקשה להם לקבל את זה שבעצם "צץ" מקצוע אחר שהמטרות שלו דומות לאלו של פסיכולוגים, אבל ההתנהלות שונה. מאמנים לא עושים תארים באוניברסיטה באימון (לרבים מהם יש תארים אחרים), המקצוע עצמו פחות אקדמי ויותר פתוח ומגוון, ומשתנה ומתפתח בתדירות גבוהה יותר מאשר פסיכולוגיה. אני חושבת שהשאלות שלך הן חשובות, כי אמון הוא חלק מאוד בסיסי בקשר עם מאמן או מטפל. יש אנשים שיש להם יותר אמון בפסיכולוגים, ויתכן שבאמת עדיף להם לפנות לפסיכולוג. יש כאלה שהאמון שלהם גדול יותר במאמנים, וזה כנראה עדיף להם. ולמה ששאלת - בהחלט לומדים אימון, אם כי, לא באותה צורה שבה לומדים פסיכולוגיה. אגב, חשבתי לעצמי שבעצם אין שום דבר בחיים שלא לומדים אותו
גם ללכת, לומדים. לגבי טלפונים במקביל - כשקראתי אותך חשבתי שאת שואלת אם מקבלים גם ליווי טלפוני במקביל לפגישות. יש מאמנים שעושים את זה כלול במחיר הפגישות, יש כאלה שגובים תשלום נוסף על שיחות טלפון. אם התכוונת למה שענבל כתבה - לא שמעתי על זה. אולי רק במקרה חרום. ולגבי הערכת מיומנות של מאמן - אני עם ענבל, לחלוטין. מאמן אמור לעזור למתאמן להגיע למטרותיו. אם הוא עושה את זה (בדרך אתית...) אז הוא מאמן טוב. אם לא, הוא לא. ולרוב - אם ממליצים על מאמן, אז כנראה שהוא מספיק טוב
ואולי אפילו מעולה. בהצחה

זה חשוב אפילו באופן כללי

שלום אמנון, בתור מאמנים, שאלה מאוד משמעותית הרבה פעמים למתאמן היא - למה זה חשוב לך? או, למה זה מטריד אותך? אבל במקרים כאלה אני חושבת שזה דיון חשוב, ושאלות חשובות, גם אם אין בהן שום גוון אישי. הרי אנחנו חלק מחברה. ואכפת לנו מהחברה שבה אנחנו חיים. ואני חושבת שאנחנו מעוניינים שיהיו פחות תחומים "שרלטניים", או להבין אם תחומים מסוימים הם "שרלטניים", גם אם אין לנו שום כוונה אישית להעזר בהם. ובטח אם כן יש לנו
חג שמח

דיון זה תמיד חשוב

זה שהדיון חשוב ובטח בנושא הזה זה נהדר. אבל השאלה תמיד במקומה. רוב הסיכויים ששאלה כזו "יושבת" על משהו אחר אלא אם אינה אותנטית, ולכן כדי להציע את העזרה המתאימה חשוב להבין כי אם זו באמת השאלה.

בעיקר לבדוק שזה עובד

בדיוק היום אמי ואני דיברנו על הנושא הזה של האם טיפולים עובדים. זה היה במסגרת שיחה כללית על הנושא של ה - quadrant two של סטיבן קובי - הנושאים שהם חשובים אך לא דחופים. ואנחנו נוטים להזניח אותם לטובת דברים שהם לא חשובים, או חשובים ודחופים. החשובים והלא דחופים זוהי העבודה היסודית, על מה שבאמת יצור לנו חיים טובים והצלחה - בניית התשתית הטובה של חיינו. אז למשל בנושא בריאות, החשוב והדחוף הוא לפנות לטיפול רפואי. והחשוב והלא דחוף - שנוטים להזניח אותו - הוא הספורט. והאכילה הטובה. ואם נדחוף את הלא דחוף הזה לחיינו - בסופו של דבר יתמעטו מאוד המשימות הדחופות שלוקחות את כל זמננו היום. (עוד על זה בספר הנפלא "שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים ביותר" של סטיבן קובי) ואז אמא שלי אמרה שהיא קראה איפשהו שהפכנו לחברה טיפולית. התשתית של חיינו היא גרועה כל כך - חיים מלחיצים ולא מספקים - שכולם צריכים טיפולים כל הזמן. ושווה להשקיע מחשבה, השקעה, זמן וכסף בבניית חיים שיהיו מספקים יותר מהיסוד, במקום רק לטפל בבעיות שצצות כל הזמן. ואם כבר טיפול (או אימון, נניח) - לוודא שהוא עובד. לא להשלים עם זה שעובדים שנים (טיפול, אימון) ולא קורה דבר, או לא הרבה. זה סימן שהעבודה אינה טובה.

למעלה