נוסטלגיה / בחירת המקום והתפקיד
נזכרתי עכשו איך לפני קצת פחות משנתיים ישבתי לי בחדר שלי ושל יסמין בקרוון בקיבוץ שבו התנדבתי כסטלני, אה, כגודדת, ובהיתי לי בחוסר אונים ברשימה של שלומית, של עבודות בשרות הלאום, אשר ניתנה לי ע"י אמי. היא אמרה, טוב אם את לא עושה כלום ויש לך פטור מצה"ל לכי לשרת את הלאום כדי שיהיה לך זכויות אזרח. אז ניסיתי להסתכל על זה. אבל לא הצליח לי, אז שלחתי לה את זה חזרה בדואר. לא מצאתי שם שום דבר שהייתי מוכנה לשקול, משהו שהייתי בוחרת בו, וכשחזרתי צפונה לקראת נובמבר, נסעתי לשלוחת הבחינות בחיפה ופתחתי שם תיק. כך העברתי לי שנה וחצי. רק את זה לבד. בלי שום תחושה של חובת התנדבות. בלי שום פעילות חברתית או פוליטית משמעותית. אני לא אומרת את זה כדי להרגיז אותך, זה בדיוק מה שהיה. וזה לא שלא היה לי את הזמן על הידיים. וזה לא שאין לי דעה על שום דבר. וזה לא שאני לא מסוגלת לחוש חמלה או משהו. אבל יש אנשים שהם טפילים מטבעם, ואין הם חשים בחובה המוטלת עליהם - לעשות משהו מדי פעם. במקרה שלהם, החובה נשארת מוטלת לצדם. על הגב שלה. מנסה להתהפך, אבל לא מצליחה. והם לא עוזרים לה, בגלל היצר הסדיסטי שטופח היטב לאורך השנים. החברה מחדירה לנו שחובה היא לשרת את הלאום. החברה מזריקה לנו שיש 'חובה להתנדב' ('מים יבשים'? 'משולש עגול'? 'טלביזיה חינוכית'?), שזוהי זכות שהיא חובה שהיא זכות שהיא חובה ומי שלא מקבל זאת בשמחה וגאווה אין לו מקום בחברה שלנו. זה כמו ילדים בכיתה שאם את לא נותנת להם את הקלמר החדש שלך הם מביאים לך מכות. את נתבעת להרויח את הזכות שלא לחטוף מכות. החברה אומרת שכולם צריכים להיות כך ולא אחרת, ואם אחרת אז רק במסגרות ותנאים מסוימים (שרות אזרחי, כלא, נידוי, הולנד). כך אמורה להווצר אשליה שיש פתיחות וקבלה של אנשים המחזיקים בהשקפות וערכים שונים. מה תעשי כשהחברה תגיד לך לקפוץ מהגג? מבחינתי שווים הדיבורים על חובותי לחברה/מדינה שגידלה אותי באהבה [אז רגע, לא, לא היה לי טוב בילדות ולא היה לי טוב להתבגר, וגם עכשיו לא טוב לי, ובכל השנה האחרונה היו בדיוק יומיים שהרגשתי טוב, ואני לא מרגישה שיש לי משהו לתת מעצמי, משהו להחזיר לסביבה, ואני לא מרגישה שיש לי על מה להחזיר, אז עכשיו אני פטורה? לא, יותר מזה - האין הדבר מקנה לי את החובה לנקום?] לקפיצה מן הגג. אם אין לאדם זכות קיום בחברה הזאת בזכות עצמו, בשל עובדת היותו קיים, אז איזה זן של חברה זה? שפוף. כאן אני גרה. מיוזמתי לא הייתי בוחרת לקחת חלק במנגנון המיצר אנשים החושבים כי עליהם להוכיח את עצמם כראוים בטרם יקבלו זכויות בסיסיות. ובעצם, זה לא כל-כך משנה לי אם את מרגישה שחשוב לך לעשות שרות לאומי, או אם את מרגישה שמצפים ממך לעשות זאת. זאת לא סוגיה מבחינתי. מה שמפריע לי הוא שאת עצמך מסוגלת לבוא ולומר לאחרים איך הם צריכים לחיות את חייהם, ומה חשוב שהם יעשו או ימנעו מלעשות. אם את רוצה להסתפר קצוץ זה בסדר מבחינתי. זה הגוף שלך. אבל הי. למה את חושבת שאת יכולה להגיד לי שגם אני צריכה לעשות את זה? למה אם אני לא עושה את הדבר שמתאים לך וגורם לך תחושה של סיפוק בחייך (התנדבות וכזה), אז אני מוצצת את דמך? למה להגיד דבר כל-כך מרושע, למה צרות האופקים הזאת, ובעצם - מנין. ואת זה אני יודעת. מהחינוך. מהמדיניות המכוונת. המדינה לא בסדר. והיא מלמדת אותך להפנות אצבע מאשימה אל מישהו אחר. את לומדת להבין שהמצב פה דפוק כי לאנשים שיכולים לעזור לא אכפת. כי אני לא עשיתי את חלקי בניסיון לשנות את המצב בכל אותן הדרכים שהוכתבו לי, אשר בהן אני לא מאמינה. כן, המצב פה דפוק כי אני לא עשיתי שרות צבאי ולא מתעתדת לעשות שרות אזרחי. ואת יודעת משהו? אם להניח בצד את ההסתיגות המיידית שלי מכל דבר שאומרים לי שהוא חובתי המוסרית, עדיין קשה לי לחשוב על תחום של שרות אזרחי שהיה מתאים ורצוי לי, שיכולתי (או אוכל) להיות בו מוצלחת. הדברים שאני מסוגלת לעשות, והדברים שאני שואפת להיות מסוגלת להם, שונים מהדברים שהחברה רוצה ממני. משום כך זה לא הסתדר ביננו. כי הדבקות שלי בדרכי, עוד בטרם גיליתי/החלטתי מה היא, היתה תמיד מוחלטת. החברה מקיאה מתוכה את מי שלא מוכן להתגמש, להטמע, להשתלב, להתכופף, להתערבב, להחשף, להיות קצת כמו כולם, להיות שייך, להכיר בקיומו של מכנה משותף בסיסי. היא מקבלת את כולם, אבל לעולם לא את הפרט. אני לא יצרתי את הבעיה ואני לא מזינה אותה. אני רק משקפת את הדפיקות במערכת, בעוד שאת מסייעת להסתרתה. את מסייעת למדינה להמשיך בשיטה הזאת, הפלת עול הרווחה, אשר מתפקידה לטפל בו, על גב האזרחים. ברמת העיקרון - זאת הדמוקרטיה שאת רוצה 'לשרת'? היא נכשלת לאזן בין חרות ושוויון. אז מה צורך לנו בה? אם שרות אזרחי היה חובה כאלטרנטיבה לשרות צבאי, לא היתה לי מגבלה מוסרית או נפשית לעשות את זה. כי זה דבר חיובי. זה באמת דבר חיובי. אני מוכנה להודות שזה חיובי. אבל להגדיר חובה כהתנדבות (והפוך) ולחייב מישהו בכלל, הרי זו צביעות שלא אוכל לעמוד בה או לתמוך בה. כי זה מכוער מדי. ולכן אני חושבת שהייתי בוחרת, במקרה כזה, להגר. כי השינוי הנחוץ בעיני הוא הרבה מעבר למתן לגיטימציה מלאה לשרות אזרחי כתחליף לשרות בצה"ל. אני רוצה להיות לגיטימית בזכות עצמי. אני רוצה בחברה כזאת, שלעשות בדיוק את מה שאני נהנית לעשות זה הדבר הלגיטימי ביותר, שהכי תורם ומקדם עבור כולם. מה שאני רואה היום זה רק דרגות שונות בתפיסת 'מי אשם' ו'מי טפיל', ועוד בגיל צעיר מאוד, צעיר מכדי להתמודד, מצאתי את עצמי נופלת למרבית הקטגוריות הללו, פשוט משום שאני לא חושבת שהנשמה שלי צריכה להיות בור השופכין של מישהו.