שפך מנוע?

יאקים

New member
בוודאי שאני יודע, אובער איך זוגט דיר:

איך בין א-פרענק, אונד קאן נישט רד יידיש.

יאקים

New member
א-וואדע, איך קאנישט שרייבן אונד רעדן יידיש.

אובער איך וייסט א-שיינע אנקדוט אין יידיש.

לשונאי10

New member
תודה, יאקים

יום נפלא!

אה, אז wtf זה לאגר?

סבא כבר לא יכול להסביר לי, ואני כבר שנים מתה לדעת אחרי שהוא מת. סבתא עדיין פה אבל לא טובה בהסברים.

יאקים

New member
לצערי, איני יודע.

אני משוכנע שאחרים כאן יוכלו לסייע לך בסוגיה זו.

trilliane

Well-known member
מנהל
ממש לא חדש; מתוך מילון הסלנג המקיף של רוביק

רוזנטל: שפך מנוע. 1. התעייף מאוד: "י.ק., המייסד ומי שניהל לבדו את העסק בארבע השנים האחרונות, הודיע שהוא שפך מנוע" (השרת העיוור, 2003); 2. מערכות הרכב קרסו: "זה לא קרה לי אף פעם בעבר, יכול להיות שהמכשיר שפך מנוע או מתקרב לכך?" (מכונית, 2003). הביטוי זהה ל"שפך לאגר" (מיסב בגרמנית lager): שפך לָאגֶר. 1. התעייף מאוד: "אמרתי למירון שאני הולך לשופך לאגר" (אתגר קרת, הקייטנה של קנלר, עמ' 31); 2. מערכות הרכב קרסו: "זוכר את ההוא שנסע ליוטבתה על חמור, ובבאר שבע החמור שפך לאגר?" (שעת השין, 2003). אגב, גם בלי מילון הסלנג, חיפוש קליל בגוגל היה מגלה לך שהביטוי לא חדש ולא נדיר: http://www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q="שפך+מנוע"

לשונאי10

New member
תודה טריליאן

זה סלנג חדש בעבורי, אני מבין מההקשרים שכוונתו שלילית.

sailor

New member
גם בשמוש בבטוי במשמעותו המקורית

הוא שלילי לבעל הענין, חיובי לאחרים וסתמי, אולי משעשע למי שמספר את זה כאנקדוטה. באותה מידה זה יכול לחול על שימוש מטפורי.

trilliane

Well-known member
מנהל
עייפות אינה שלילית בהכרח; סביר שלא חיובית

אבל יכולה להיות גם ניטרלית, למשל בציטוט שהביא ר"ר מאתגר קרת (זזה לי הוי"ו, צ"ל "לשפוך", כמובן) זה נראה לי פשוט ציון עובדה ותו לא (נדמה לי שקראתי את הספר בעבר, אבל מאז עברו שנים ואני לא זוכרת כלום). מן הסתם בדוגמה שהבאת, אם האמן התעייף באמצע ההופעה ואיבד אנרגיה, התוצאה שלילית...

sailor

New member
לא "שפך את הלאגר" אלא

שפך לאגר. לאגר - מיסב בגרמנית בגל הרכובה של מנוע יש מיסבים שבחימום יתר ניתכים או בלשון העם נשפכים. כשזה קורה המנוע לא יכול לפעול ובהשאלה כשמישהו לא יכול יותר להמשיך במשהו הוא "שופך לאגר".

למעלה