טווווב................
שוב, אני מצמצם כדי לא לעשות את ההיפך - להפריז ולהגזים. היי אתה לא מכיר אותי.. .
ההנחה שלי לגבי ג'אז - זה פורום של רוק ברמה העקרונית, אני לא מצפה מכל קורא וקוראת להיות מעורים בעולם הג'אז או אפילו מודעים. אני בטוח שלפחות חלק קטן מהקוראים לא מכירים את כל האלבומים שהמלצתי. יחד עם זאת אנשים בעלי השכלה בתחומי הרוק הקלאסי, המתקדם, האלטרנטיבי והנסיוני - כפי שיש כאן בפורום - בד"כ יודעים לפחות מעט גם על ג'אז אז אולי באמת ההנחה הייתה שגויה. בכל אופן... Miles Davis - Kind of Blue משנת 59, מיילס, החצוצרן הדגול, מנהיג כאן שישייה יחד עם הסקסופוניסטים ג'ון קולטריין (טנור) וקנונבל אדרלי (אלט), הפסנתרן ביל אוונס, הבסיסט פול צ'מברס והמתופף ג'ימי קוב. אחד מאלבומי ה"מודאל" הראשונים - מודאל זה סגנון של ג'אז הקרוי ע"ש שיטת האלתור הנהוגה בו, אני לא איכנס לענייני תיאוריה של מוזיקה, זה יהיה מוגזם. אופי האלבום: שליו, רגוע, זורם. לא מדובר בג'אז מהיר וארגסיבי; הדגש הוא על ליריות, הסולואים מלודיים וחלקים, ההרמוניות... אין לי מילה לתאר אותם. זה אלבום הג'אז הנמכר ביותר, המשפיע ביותר, והמשפיע ביותר מחוץ לג'אז; אומרים עליו שמוזיקה כזאת יוצרה בגן-עדן והאזנה לו משולה לביקור בגן-עדן. הוא נחשב לאלבום חובה, ובצדק. כל תו מנוגן בדיוק במקום הנכון, בווליום הנכון, הכל מתחבר ביחד כמו קסם. טוב די עם ההשתפכות. Milse Davis - Sketches of Spain אלבום של מיילס דייויס שנעשה בשיתוף פעולה עם המעבד גיל אוונס (לא להתבלבל עם ביל!). מיילס כאן עם הרכב גדול עיבודים ליצירותיהם של המלחינים הספרדיים חואקין רודריגו ומנואל דה פלה, בנוסף לכמה יצירות של אוונס בסגנון דומה. האלבום כולו מדיף ניחוח ספרדי עממי. שוב חל שימוש ופיתוח של הטכניקות המודאליות; הנגינה היא כמו תמיד אצל מיילס מדויקת ולירית. פשוט מרגש. Miles Davis - Miles Ahead שיתוף פעולה מוקדם יותר עם המעבד גיל אוונס, הפעם בביצוע יצירות ג'אז שונות (ביניהן יצירות של אחמד ג'מאל, דייב ברובק, גרשווין ועוד). גם כאן מיילס מנגן עם הרכב גדול. הטכניקה המודאלית פחות מפותחת (זה לפני קיינד אוף בלו) אבל ניצניה הראשונים כבר בולטים. אלבום יפהפה. Mingus - Mingus Ah Um האלבום הייצוגי ביותר של מינגוס, מושלם עבור מאזינים חדשים שלו, וגם אחד הטובים שלו. מינגוס הוא אחד ממלחיני הג'אז הפוריים ביותר, המקוריים ביותר והמשפיעים ביותר; בנוסף להיותו נגן בס מוכשר מאוד. ברוב אלבומיו הוא מנהיג הרכב בינוני עד גדול - וכך גם הפעם. המאפיין העיקרי של מינגוס לכל אורך פעילותו הוא השילוב הפלאי בין המסורתי והקלאסי (הדיקסילנד, הסווינג, הגוספל והבלוז) עם המודרני, החדשני ואפילו האוונגרדי (אטונליות, מיקרוטונליות, פוליריתמיות, פוליפוניה וכו'). באלבום הנ"ל תוכלו למצוא גוספל (היצירה הראשונה), בלדה קודרת (היצירה השנייה, שנכתבה לכבודו של לסטר יאנג שמת זמן קצר לפני כן), ועוד ועוד. Mingus - Blues and Roots כאן מינגוס מציג לנו את גרסתו החדשנית לשורשי הג'אז - הבלוז, הגוספל, הדיקסילנד, הרג-טיים... יש שאומרים שהאלבום נעשה כתגובה למבקרים אחדים שטענו שמינגוס מנוכר לשורשי הג'אז ולג'אז הקלאסי (זאת בגלל המודרניות והחדשנות שלו); וכאן הוא מוכיח לכולם שהוא האחרון שעליו ניתן לומר זאת. יש כאן 6 יצירות כל יצירה מתחקה אחרי סגנון שורשי אחר, אם זה גוספל ואם זה דיקסילנד ואם זה משהו אחר. האלבום מאוד אנרגטי ומאוד סוחף, הוא נותן תחושה שאתם מבקרים במסיבה בניו-אורלינס של שנות ה-20 ויחד עם זאת כשמקשיבים לעומק מגלים את כל המאפיינים המודרניים הנפלאים של מינגוס, את האלתורים החופשיים, את המורכבות של העיבודים שלו. מספיק פירוט?