שעור בסוציולוגיה

• פותח הנושא luka
  • פורסם בתאריך

luka

New member
שעור בסוציולוגיה

יום לימודים והשעור האחרון שלנו היה סיוציולוגיה, שבו אנו לומדים על פירוש סמלים באופן המשותף לכולנו. כחלק מפעולת השעור המורה פרשה על הריצפה בד לבן ושאלה אם יש מתנדבים לדרוך על הבד. ארבעת האנשים הפופולרים של הכיתה, שתפקידם כמובן להתבלט, וכמה שיותר - יותר טוב, קמו במהרה לדרוך על הבד הלבן. המורה שאלה אם יש איזושהי משמעות למעשה. חלקם אמרו: ביקשת אז עשינו. חלקם אמרו שזה מעין זלזול. היא שאלה אם למישהו היתה בעיה לקום ולדרוך על הבד. כולנו ענינו שלא היתה שום בעיה, שהרי זה בד רגיל, אשר לא מסמל עבור אף אחד כלום. אני עניתי שגם אם היתה על הבד תמונה של יצירת אומנות הנקראת יערה קטן, לא היתה לי שום בעיה לדרוך על ה"יצירה". לאחר מכן פרשה המורה על הריצפה את דגל ישראל. דבר זה גרם להרבה תגובות של "היא לא יכולה לשים דבר קדוש כזה על ריצפה טמאה זו, ושתרים את הדגל מיד!". המורה שאלה: עכשיו מי מתנדב לדרוך על הבד? קמנו אני, גלית ודביר. דביר וגלית בד"כ שתקנים ולא מזוהים עם "הכופרים הקיצוניים" של הכיתה. מסיבה זו כל המחמאות היפות שקיבלנו הופנו אלי: "יא ערביה", "אוסמה בין לאדן", "שמלאנית!" (למרות שלאחרונה התוועדתי לכך שאומרים שמאלית), "כופרת". עצרנו לרגע וראינו שבגלל שרק העזנו לקום מהכיסא הפריע להם, ולכן לא דרכנו על הדגל. המורה שאלה אותי למה לא דרכתי על הדגל? עניתי שאם היה זה בציבור אחר ואם לא היה סוקלים אותי באבנים, לא היתה לי בעיה לדרוך על הדגל, אך מכיוון שזה מפריע להם לא אעשה זאת. לאחר מכן שאלה אותי המורה למה קמתי מהכיסא. עניתי שכיום מדינת ישראל לא מייצגת עבורי שום דבר, ואפילו אולי יש לי זלזול לגביה ושהמעשים שהיא עושה ונוקטת, לא גורמים לי גאווה גדולה, כמו זו שיש לתלמידי הכיתה, ואולי אם היתה שואלת את השאלה בזמן אחר לא הייתי מסכימה לדרוך על הדגל. הדגל לא סימל בשבילי ובשביל עוד חמישה מתלמידי הכיתה הרבה. שוב התחילו צעקות בכיתה וילדה אחרת שאלה: "ואם אני הייתי מכוערת, היית שונאת אותי?" אמרתי שאני לא שונאת אנשים מכוערים, אבל אם היא היתה עושה מעשים מכוערים אז יכול מאוד להיות שלא הייתי אוהבת אותה. על הדברים האלה לא קיבלתי שום צעקות, רק מחיאות כפיים. בסיכומו של השעור המורה שאלה מה אנשים הרגישו. חלקם אמרו שזה לא חינוכי להגיד לתלמידי הכיתה לדרוך על הדגל. כשהיא שאלה מי לא היה דורך על הדגל, חוץ מחמישה הצביעו כולם. כששאלה מי כן היה דורך על הדגל, אף אחד לא הצביע. אני אישית פחדתי מהתגובות. תגובות, רבותי, תגובות. עוד יום רגיל לחלוטין בחיי, יערה

אני רק יכולה להגיד ...

שאני כן הייתי דורכת על הדגל. אבל לא בגלל שמדינת ישראל לא מסמלת עבורי כלום - למעשה ההפך הוא הנכון. אני לא יכולה להגיד שאני מזדהה ומבינה כל דבר שנעשה כאן, כי אני לא (וזה בלשון המעטה). כל הדברים הללו רק רוצים לגרום לי לשנות את המדינה הזאת, הם לא גורמים לי לשנוא אותה. ולמרות שאני אסתכן בלהשמע קלישאתית, אני אוהבת את המדינה הזאת ללא קשר לחסרונות שלה, ואני לא רוצה להכנס לסיבות, כי הן ברורות למדי (כל הפטריוטיות, ציונות, אהבת הארץ, ושאר הביטויים הגסים). אני לא רוצה להצטייר כאדם אטום, שממש לא מזיז לו ממה שקורה כאן, מכל הפאקים הקטנים והגדולים של המדינה הזאת - אבל כל הדברים האלה, הם ברי שינוי. ואני מניחה שלרובנו טוב כאן, אחרת למה להשאר ? (נו, חוץ מהתלות הסביבתית ...) ואני לא רואה איך זה טוב להתכחש למדינה שלך, זה לא יעשה אותה יותר טובה ... הסיבה שהייתי דורכת על הדגל היא שהדגל לכשלעצמו ממש לא עושה לי כלום. אנשים מפריזים בערכם של סמלים, שזה היה בסדר - אם הם לא היו הופכים את הסמל לדבר היחיד שחשוב.זה סה"כ אוסף של מנהגים פרמיטיביים שהיו צריכים לעבור מן העולם - אנשים שללא כל משמעות ותוכן ממש חייבים לאחוז בסמלים - זה כל מה שיש להם. אז זה דבר אחד לתקוע דגל ישראל על אדמות מרצחים באירופה, זה אפילו גורם לתחושת גאווה כלשהי. אבל זה רק בגלל המעמד - לא בגלל פיסת הבד, היא עצמה לא שווה כלום, אז בסדר, אפשר לדרוך. אגב, אני מבינה את כל הקטע של הפרמיטיביות הכיתתית, "להשמר שלא לדרוך על הדגל המקודש" .. וזה עלוב, פתאטי , ולצערי לא בר שינוי, זה הכל תוצאה של חינוך פרמיטיבי, שבגילאים מסויימים כבר די מאוחר לשנות (אם כבר היינו קודם בנושא החינוך)

B21

New member
אל תדברי על שוטים

שמת לב מה אמרת???. אתה צריכה הסבר למשמעות של דגל או של כל סמל אחר??? אולי בשבילך זה פיסת בד עם איור. בשביל אנשים אחרים זה סמל למדינה,סמל לזיכרון לאנשים שקברנו מתחת לאדמה בשלל המלחמות ופעולות האיבה שבוצעו נגדנו. מה יישאר מהאנשים שחירפו את נפשם לארץ הזו אם לא משהו מייצג, סמלי אפילו אם זה רק פיסת בד. כשאני רואה ואני מאמין שכל ישראלי שרואה למעט את את דגל ישראל מונף הוא מרגיש גאווה. איך נבטא את השמחה שלנו באירועים שמחים ואיך נאחד אותנו באירועים קשים אם לא בסמלים שידברו לכולם. כשבן אדם דורך על דגל או שורף אותו, דבר שאת לא רואה בו כל פסול, זה לדעתי ביזוי המדינה, היום נשמע להצעתך לדרוך על דגלים, מחר נשמע הצעה אחרת כמו לא לקבור את המתים ולדרוך גם עליהם גם זה מנהג פרימטיבי? לא?.

שים לב!

למה רשמת: "ואני מאמין שכל ישראלי שרואה למעט את את דגל ישראל מונף הוא מרגיש גאווה איך נבטא את השמחה שלנו באירועים שמחים ואיך נאחד אותנו באירועים קשים אם לא בסמלים שידברו לכולם." האם שכחת ש 20% מהאוכלוסייה הישראלית, היא אוכלוסייה ערבית? דיברת על סמלים שידברו לכולם, אמנם מגן דוויד במקור אינו סמל יהודי דתי, ואפילו היה קיים באיסלם, אבל כיום הוא הפך ל"הסמל היהודי" ולכן לרוב האוכלוסייה הערבית במדינה, קשה מאוד להזדהות עם הדגל... וכיצד נאחד אותנו באירועים קשים אם לא בסמלים שמדברים לכולם? זה המילים שלך לא שלי... ד"א - הבית ספר שלי מקיים טקס זיכרון להרוגי אסון כפר קאסם (מי שלא מכיר שיקרא את הקטע מסגרת שאוסיף בסוף ההודעה), המורה שלי לערבית שמארגנת את הטקס, דיברה כי בפעם שעברה שהיה את הטקס היא ביקשה ממנהל התיכון בכפר קאסם לקנות דגל ישראל ולתלות אותו כדי שיוכלו להוריד אותו לחצי התורן, לא הייתה התנגדות, וזה מה שהיה כנראה שזה גם לא יצר סנקציה אצל תלמידי התיכון ההוא... מה שאומר שכאשר מקשרים את הסמלים הללו לא אל אפלייה וקיפוח אלא אל דו קיום ואיחוד, אפשר אולי לאחד את האוכלוסייה הישראלית סביבם. קטע מסגרת - כאשר קמה מדינת ישראל, ותושביה הערבים קיבלו אפשרות לאזרחות שווה בישראל, עדיין חששו המנהיגים הישראלי מהתקוממות האוכלוסייה הערבית בארץ ולכן הוכרז משטר צבאי על הישוובים הערביים = עוצר תמידי על היישובים האלו אחרי שעת ערב מסויימת. ב 1956 לפני מבצע קדש, חששו המנהיגים הישראלים מהתקוממות מיוחדת של האוכלוסייה הערבית-ישראלית ולכן הוחלט על הקדמת העוצר... האזרחים הערבים לא ידעו על הקדמת העוצר וחזרו בשעות שהיו רגילים מהעבודה, ברוב המקומות החיילים החליטו להקשיב למוסר שלהם ופשוט דיברו עם האזרחים הסבירו להם על הקדמת העוצר וליוו אותם לבתיהם, בכפר קאסם שאל המפקד בשטח את מפקדו הוא מה לעשות עם אלו אשר מפרים את העוצר? המפקד שלו ענה לו: "אללה ירחם עליהם", המפקד הבין (המונח בערבית הוא מונח שמשתמשים בו בערך כמו ז"ל בתרבות היהודית) כי הוא אמור לירות על כל מי שחוזר ולכן נתן את הפקודה הזאת לחיילים שלו, 49 אזרחים מכפר קאסם נרצחו באותו אירוע. מאותו אירוע התקבל המונח "פקודה בלתי חוקית בעליל"

okok4

New member
שכחת לציין

שמחצית מהנרצחים היו ילדים ונשים (ז"א לא היה חשש לפגיעה בחיילים).

כנראה שכל המורות לסוציולוגיה.....

משתמשות באותן מתודות, כי היום שדיברנו על סמלים המורה נתנה את הדוגמה שלאף אחד לא היה אכפת לדרוך על פיסת בד, אבל עם היו שני פסים כחולים ומגן דוויד אז כן.

מישהו יודע,

מה ההבדל בין מדינה לבין מולדת? במדינה אתה חי בגלל הדברים הטובים שבה במולדת אתה חי למרות כל מגרעותיה. זה דבר שלדעתי ולצערי יערה מן הסתם לא הפנימה או לא רוצה להפנים. באשר לאנונימיס ולדגל? השוטה המחולט הבהיר זאת בגסות אך בצורה נכונה... אני אנסה לעשות זאת שוב, רק בלי הגסות. בני אדם מגדירים את עולמם ע"י מילים (מילה מסמלת רעיון/מצב/מציאות מורכבים, בין אם הם מורכבים מאוד: שם של מישהו, או שהם פשוטים למדי: כסא) מילה וסמל הם היינו הך. עניין מוכח, ואת לא יכולה לטעון שזה פרימיטיבי או פתאטי שככל שאת מעניקה יותר משמעות לרעיון (ז"א את מאמינה בו בלהט) כך גם תגדל המשמעות מבחינתך אל הסמל או המילה שמסמלת את הרעיון. זה פועל גם בכיוון ההפוך, כמובן: ככל שאת נזהרת במילה יותר (כיוון שהיא מסמלת משהו) כך גדלה גם הסימפטיה שלך אליה... לדוגמא, הדתיים נזהרים מאוד שלא לבטא או לכתוב את שם האל במפורש, אלא רק ברמז או אותיות קיצור (ד´, ה´) לכולם ידוע מה המילה אומרת, ולכולם ידוע שאתה לא אומר/כותב את המילה בשלמות מכיוון שאתה רוצה לתת כבוד והערכה. זלזול במילה/סמל גורם גם זלזול ברעיון כי הם היינו הך. הרי זה מה שמייחד את האדם מהחיה - היכולת לציור ולהגדיר רעיונות. ואני חוזר לשאלתו של השוטה: איך היית מרגישה אם היו מזלזלים בתמונה/שם של מישהו שאת אוהבת (או אפילו בשמך?) הדגל הוא לא סתם חתיכת בד, הוא סמל. הסמלים והמילים הם מה שעושים אדם לאדם (אחד מהדברים לפחות) אם את טוענת שזה פרמיטיבי, פתאטי, מצחיק - את לא עושה אמת עם עצמך. מתן, שאוהב ומכבד את המולדת שלו את הרעיון של המדינה שלו ואת האנשים שחיים בה, - בקיצור אוהב ומכבד כל מה שהדגל מייצג, ולכן לעולם לא יעז לדרוך עליו.

אולי לא הבהרתי עצמי כראוי

כתבתי שאין לי בעיה עם סמלים,וגם שהם יכולים לסמל עבורי הרבה (אתן שוב את הדוגמא של פולין). מצד שני יש לי בעיה גדולה עם סמל שהוא ריק מתוכן, וחסר משמעות. אני לא אומרת שדגל ישראל חסר משמעות, אני אומרת שמפריע לי שאנשים מתייחסים לחתיכת בד כאל דבר מקודש, כשבעצם הם לא מבינים את המשמעות שלו, ושעושים אז זה רק בגלל התפיסה החברתית ש"דגל זה קדוש" - לא עבורם, ספציפית, אלא עבור החברה. ואם אנשים מגיבים בצורה כ"כ קיצונית שבנאדם אחר מביע אקט של זלזול כלפי הסמל (וזה אכן אקט של זלזול, אבל לדעתי רק לגביי הסמל, לא לגבי מה שמאחוריו), אז בהחלט יש כאן בעיה. אולי עדיין לא הצלחתי להבהיר את עצמי כראוי, אבל אני אתן עוד דוגמא ללמה הסגידה לסמלים כ"כ מעצבנת אותי ומתפרשת אצלי כאקט כ"כ צבוע : הרבה אנשים שאני מכירה מנשקים מזוזות, ולכאורה אין לי שום בעיה עם זה. מצד שני, חלק מאותם הרבה אנשים לא עושים את זה מתוך אמונה גדולה, אלא כי זה מה שנהוג, כי חינכו אותם להאמין במזוזה שמוצמדת לקיר, במקום בערכים שמאחורי, או בכלל בערכים. זה נורא קל לנשק מזוזות או להגיד "בעזרת השם", אבל זה בכל זאת לא מחפה על הערכיות הלוקה בחסר שלהם ... אני פשוט מתקשה להתמודד עם האירוניה שבדבר, אצלנו פרחות חופשי מנשקות מזוזות ואז הולכות להרביץ ולאיים על כמה מעוברי האורח התמימים במסדרונות. נסחפתי כאן למחוזות רחוקים, אבל זה רק כדי להבהיר את כוונתי - הייתי רוצה שסמל יהיה משהו שמייצג ערך או עקרון - ושלא יהפוך להיות הערך עצמו ... לא האמונה בסמלים היא פתאטית, אלא הסגידה העיוורת להם. וכשאמרתי שאני מוכנה לדרוך על הדגל - זה בגלל שהשימוש הציני שנעשה בדגל ממאיס את הסמליות שלו. עדי.

אכן,

לא הבהרת את עצמך קודם כראוי, עכשיו זה יותר מובן. אני חייב לשאול: גם ההודעה של קודם הייתה ארוכה למדי, לא יכולת לכלול בה פסקת הבהרה? למה לעשות פרובוקציות מכוונות? נ.ב התופעה לפיה אנשים מקדשים סמלים בלי להבין את הערכים שעומדים מאחוריהם היא תופעה מצערת, שצריך לנסות ולשנות. גם זאת לא סיבה לדרוך על דגל.

אני באמת חשבתי שזה היה ברור ...

כנראה שמה שברור לי באליו לא ברור לאחרים ... וכנראה שסמלים, מדברים אליי פחות מאשר לאחרים.

holy_sheep

New member
בקשר לסמלים...

יש סמלים שמשמשים לאנשים כדבר קדוש- על זה הסכמנו. בכל בית יהודי טוב יש את מקומה של החנוכייה על המדף, ויש את פמוטי השבת ואת כוס האליהו במקום נגיש ובמעמד כבוד. לעומת זאת, אני לא רוצה להתייחס עכשיו אל הסמלים הדתיים האלה- משום שעל הדברים הללו אנחנו מסכימים... אבל עם סמלים שאנחנו עושים בעצמינו? מה אם אנחנו מציירים על היד משהו שאמור להגן עלינו? ואז אנחנו מיחסים לו חשיבות עילאית... וקרו לי כבר מקרים שיצרתי משהו 0ציירתי משהו) שהיה בעל משמעות והוא קיבל יותר כבוד מהספר תנ"ך שלי... בקשר לסמלים? עזבו סמלים... לקלפי הטארוט שלי אני נותנת את מלוא הכבוד בחדר שלי... אני מנקה את הקופסא שלהם המון פעמים, ויש להם מקום של כבוד... וחלק יאמרו שה טיפשי- אבל יש בי את הצורך לתת להם כבוד. כך שאפשר בקלות להבין למה סמל מסמל כל כך הרבה לאנשים. כי יכול להיות שאם יאמרו למשהו לדרוך על הגדל- הוא ירגיש כאילו הוא מזלזל בעקרונות שלו... לבירורים, פניות וירקות אחרים... כבשה ירושלמית קדושה התמימות תנצח!

טל קר

New member
היה נדמה לי שאמרת שבכל בית יהודי

טוב יש חנוכיה פמוטי שבת ואת כוס אליהו במקום נגיש? המ, את יכולה להגדיר בית יהודי טוב? כי נשמע לי כאילו הגדרת בית דתי-יהודי טוב ולא בית יהודי טוב.

Black dog

New member
פגיעה?

לדרוך על הדגל ....האם זאת באמת צריכה להיות דילמה ? אני בטוח או לפחות חושב לפי הרצון הראשוני שלך שאת כמוני וכמו רבים אחרים לא מכירה בדגל ישראל או לפחות לא מאמינה שדגל של מדינה המוגדרת כמדינה -------- שבא קבוצות עתניות רבות לא צריך להכיל סממנים מתוך הדת השולטת או כל דת בכלל. זוהי חשיבה לגיטימית אך פה באה השאלה האם בכל מקרה יש לכבד סמל שבעיני אנשים רבים יש לו חשיבות רבה. הסיבה לזיקה איננה חשובה ואינה צריכה להיות שיקול במצב בו את לוקחת את הסיכון של בגיעה ברגשות האחר . וזה חופף לעובדה שאת לפחות כך אני חושב לא רוצה לראות בהפגנות ימין שריפת דגל פלשתין וכמו שאת לא רוצה לשמוע בחדשות על שריפת מסגד ואני מקווה שגם שריפת ספרי קודש יהודים יפגעו בך באותה מידה כי לעולם אסור לנו כפעילים בנוער מרצ לשכוח שאנו פועלים למניעת פגיעה ברגשות האחר ולא משנה את מידת הכבוד שלנו לאותו אדם (אם בכלל ) ולא לרדוף את הדת , כל דת והיהדות בפרט (לא שאני טוען שנוער מרצ פועל נגדה אלא שישנם אנשים שרודפים את הדת עצמה ) אלא לרדוף את עצם הכפיה של הדת על אדם אחר . לדעתי העובדה שאני לא מסכים עם הדגל תגרום לי לפעול לשינוי הדגל ולא לדריכה וכן השפלה של הדגל או מה שהוא מייצג כלפי אנשים.

Black dog

New member
רציתי לתקן

במקום ה----- רציתי לשנות למדינת לאום בבקשת סליחה

תגובתי לעניין.......

לדגל ישראל, אין משמעות רגשית עמוקה כלפי עצמי, זה אולי נשמע רע, אבל זה הרגשותיי ואינני מתכוון להסתיר אותן. אני פטריוט, אני נורא אוהב את המדינה הזאת, ואני מתכוון לתרום לחברה ולמדינה (בסדר הזה) כמה שיותר... אני חושב שאם בבית הייתי דורך על הדגל, בתוך החדר הקטן שלי, לא הייתי מרגיש רע עם זה... אבל באותה מידה לא הייתי עושה את זה בכוונה. הדגל מסמל לאנשים הרבה מאוד, מישהו דיבר פה שהדגל מסמל את המוות של אנשים במלחמות, אמנם יש משהו מן הבריחה בעניין, אבל זה רק טבעי... לכל אלו שלא מפריע להם לדרוך על הדגל, האם היה מפריע לכם אם מישהו היה יורק על תמונה של מישהו קרוב אליכם שנרצח או התאבד? אני משער שהתשובה היא כן. לכן- אני חושב שדריכה על הדגל, אמנם כמו שעדי אמרה, שוברת איזושהי פרה קדושה (וחברה ללא פרות קדושות היא חברה טובה יותר לדעתי), אך הפגיעה שזה גורם ורמת הזילזול כלפי משהו בעל חשיבות כל כך גדולה לאנשים מסויימים, הוא פשוט נוראי... כשקראתי את התגובות החצי-רגשניות פה של אנשים שהזדעזעו מזה שמישהו מוכן לדרוך על הדגל, הבנתי עד כמה המשמעות גדולה וחשובה כלפי אנשים... אני לא דווקאיסט, ואני לא רוצה לפגוע ברגשות האחר, לכן לא אדרוך על הדגל, מה גם שכרגע הוא מסמל את המדינה שלי, ואני כן אוהב אותה ומכבד אותה.

luka

New member
כמו שטענתי

כמו שאמרתי בהודעה הראשית, לא היה אכפת לי לדרוך על הדגל מכל הסיבות שציינתי וגם מהסיבה שאולי לא ידעתי מי הם באמת אנשי כיתתי, כשראיתי שהם התנגדו לזה ודבר זה עורר בהם מחאה- נרתעתי, לא עשיתי זאת מכיוון שהבנתי שהדבר יפגע בהם. כמו שאמר פה מישהו- אצלי בחדרי הקטן לא היה אכפת לי, כמובן שלא הייתי שמה את הדגל ומתחילה לקפוץ עליו, אבל גם לא הייתי מנשקת אותו. היו כאלה שטענו שאם היתה זו תמונה של אמא שלי- האם היה לי אכפת? והתושבה היא לא. לא מישום שהתמונה היא רק תמונה והיא לא אמא שלי, אם אמא שלי לא היתה עוד בין החיים אז סביר להניח שהוריד במצח היה מתפוצץ והלב היה עצוב. כל הדברים האלה מקורם מפרוש שונה של סמלים ע"י כל אחד, או קבוצה של אנשים. יערה- שגם אם יבקשו ממנה לא תקום ותדרך על הדגל. ולא תעשה על האש ביום כיפור (וגםבגלל שהיא צמחונית- פרט שולי).

למעלה