שעון מים מחלל שבת?

שעון מים מחלל שבת?

כשאתם פותחים את המים בביתכם בשבת, שעון המים מסתובב ורושם את צריכת המים שלכם, ומסתבר שיש מי שטוען שזו פעלת כתיבה ולכן חילול שבת. ואותו אחד טען ששעון שאין בו גלגל שיניים עם תצוגה אלא רק מחוגים שמסתובבים ומראים את הצריכה הוא שעון מים "שומר שבת" האם יש בזה משהו?

יש לי חדשות בשבילך...../images/Emo8.gif

א. בבני ברק - ולא רק, רבים מהנוהגים בשיטת החזו"א אינם משתמשים במים בשבת מהרשת הציבורית כי אם מדוד המותקן על גג ביתם.

אוי, בני ברק בני ברק...

אברך מירושלים, ירא שמים ותלמיד חכם נישא לפני כארבע שנים לבני ברקית. מגיע ערב הפסח והוא מתעניין על פחים עם ברזים למים לימי הפסח. כשהובהר לו שבבני ברק סוגרים את השיבער [הברז הראשי] המגיע ממקורות בפסח, והמים בימים אלו נשאבים ומגיעים רק מבארות העיר, כמעט והשתכנע. כמעט אבל לא לגמרי. כי... לא חשוב למה. אבל ב"ה עיר התורה... והערה למי שכתב אף פעם לא שמעתי שיש מישהו (אפילו בבריסק) שאינם משתמשים במים מהברז בשבת. נווו. גם אני שמעתי שבבני ברק לא משתמשים בשבת במי ברז. הערת הנאמן למקורות, היא ממש במקומה. זה שמגיע הצטדקות אחריה שזה לא בגלל השעונים אלא בגלל חשמל המשאבות, ממש לא מענין ההערה. הנאמן למקורות העיר על מילים אלו אף פעם לא שמעתי שיש מישהו (אפילו בבריסק) שאינם משתמשים במים מהברז בשבת.

לענ"ד זה מתעסק.

זה לא פסיק רישא ממש, שכן יכול להיות שהמונה מקולקל. בנוסף, אינו מסובב את המונה בידיים, הוא פותח את הברז, ואפילו אינו מודע לכך שיש מונה. פתיחת ברז אינה בהכרח מדידת כמות מים, כי אם אין מונה אז אין מדידה. הדבר דומה למהלך על גבי עשבים נמוכים או במקומות שיש חרקים. בנדון דידן מדובר באסור דרבנן, ולא משמע שגזרו איסור על מלאכת מודד כלאחר יד.

תסתכל ב"כלכלת שבת"

זה נמצא במשניות הסטנדרטית "יכין בועז" לפני מסכת שבת. שם יש לו הגדרות לכל המונחים. לדעתי זה לא מתעסק. הדוגמא הקלאסית של מתעסק זה הלך לתלוש את התלוש ונמצא מחובר או הלך למול את הבן שמונה ומל בן שבע או בן תשע. אחרי שתלמד את זה תראה אם אתה עדיין סובר שזה מתעסק.

זה גרמי כי הפעולה מתחילה מייד.

מ"מ זה פעולה כלאחר יד, דלא אכפת ליה ולאו אדעתיה. ועיקר האיסור מדרבנן. בשבוע הכא אשתדל להאריך בזאת, אחרי שאעיין בסוגיא ביום השבת.

לא הבנתי את הויכוח ותשובה

האם התשובה היא שאין פה חילול שבת ואתם מתווכחים מהי הסיבה, או שיש כאן ויכוח על העניין של חילול שבת?

סכום ביניים.

מכיוון שלא מדובר באיסור תורה, ונהגו כל ישראל שלא לחוש לאיסור הזה, הרי שאין חובה על אף אחד להחמיר בזאת. לעומת זאת, תלמיד חכם שיסבור שהדבר אסור משום גזרת חכמים, עליו להחמיר על עצמו. לדעתי אין שום איסור דרבנן. הבהרתי שאיסור מודד שאינו נצפה ע"י המשתמש, ואינו מעניין אותו כלל, אינו בכלל האיסור שגזרו חכמים. אשתדל בשבוע הבא לכתוב על כך בפרוט. אם מודדים את תצרוכת השבת (אם ראובן מחייב את שמעון ששכר את בית ראובן למשך השבת, על השמוש במים) יש מקום לשאול רב.

loters

New member
אני חושב

אני חושב שראיתי על כך בספר שמירת שבת כהלכתה כרך א' אבל ממש איני זוכר... בכל מקרה שווה לעיין.

עיינתי בדברים ביום השבת.

העולה מהסוגיא, שאין איסור מודד במאכל ומשקה, כאשר המודד אינו מביט במדידה. אמנם חברת המים כן מביטה במדידה, אך אין היא עושה זאת ביום השבת, ואינה יודעת מה הייתה התצרוכת בשבת. מכיוון שלא ראינו מי שחש לאיסור, הרי שאין לנו להטריד עצמנו בדבר, והלואי שנזכה לשמור את כל הדינים הידועים לכל.

למעלה