שעבוד הנשים

catchet

New member
שעבוד הנשים

בשנת 1869 כותב הפילוסוף ג'ון סטיוארט מיל את אחד החיבורים המכוננים של הפמיניזם - "שעבוד הנשים". חיבור זה נולד כתוצאה מדיאלוג ארוך שניהל עם אישתו הפילוסופית - הרייט טיילור מיל. בעקבות הדיאלוג הפורה ביניהם, מיל מנסח את התנגדותו לאפליית נשים. אחת הטענות המרכזיות שלו היא שחברה צודקת לא יכולה להרשות לעצמה להפלות מחצית מהאוכלוסיה. כמו כן טען כי אפליית נשים מנוגדת לעקרון התועלתני, שהוא כידוע הבסיס למשנתו המוסרית. עוד רעיון מהפכני שהציג בספרו עסק בתמיכתו בזכות הצבעה לנשים.

לא יודעת מה איתכן, אבל לי כיף לראות כזה שיתוף פעולה מוצלח בין שני מוחות מבריקים.

יש לכן/ם עוד דוגמאות לסיפורי הצלחה מן הסוג הזה? אם כן, אשמח שתציגו אותם כאן. אגב, אלו לא חייבים להיות "סיפורי מוחות", מספיק שיהיו סיפורים על שיתוף פעולה מוצלח.

GreenMamba

New member
דווקא יש לי כמה דוגמאות

מארי קירי ובעלה פייר הם אולי הדוגמא המובהקת ביותר לשיתוף פעולה זוגי מוצלח. אגב, מארי קירי ניסתה להתקבל כפרופסור מן המניין באוניברסיטת קרקוב ונדחתה עקב היותה אישה. היא האישה הראשונה שקיבלה פרס נובל, האדם הראשון שקיבל 2 פרסי נובל ואחת משני האנשים היחידים שקיבלו 2 פרסי נובל בשני תחומים שונים. אם מדברים על פורצות דרך!!
&nbsp
הזוג השני שעולה לראשי כשחושבים על זוגות מוצלחים ומפרים הם אוויטה וחואן פרון.
&nbsp
גם המלכה ויקטוריה, אולי אחת הנשים המשפיעות ביותר בהיסטוריה האנושית, נעזרה רבות בבעלה, הנסיך אלברט, שהיה יועצה הקרוב ביותר והוביל, בתמיכתה, רפורמות תעשייתיות ומודרניזציה של השוק הבריטי ואף היה מעורב בחקיקת חוקים. עם מותו לבשה ויקטוריה שחורים ומעורבותה בענייני הממלכה פחתה מאוד- כנראה גם בשל דיכאון ממותו. האבלות על מותו נמשכה 40 שנים (עד למותה), בהם נראתה בציבור כשהיא עוטה שחורים בלבד.

catchet

New member
יפה

חשבתי היום על המשפט "מאחורי כל גבר מצליח עומדת אישה", או משהו כזה, מכירה? אפשר להגיד את זה גם הפוך - מאחורי כל אישה מצליחה עומד גבר שתומך בה, נכון?

ועוד שאלה שחשבתי עליה, האם שיתוף פעולה הכרחי להצלחת האישיות? למשל ידוע שאישתו של איינשטיין הייתה פיזיקאית בעצמה. אני זוכרת שראיתי באיזו תוכנית שהיא מאוד עזרה לו בתחילת דרכו - הייתה בודקת את הנוסחאות שלו, אך בשלב כלשהו מערכת היחסים שלהם עלתה על שרטון, מה שלא מנע מבעדו להצליח בפיתוח תורת היחסות הפרטית...

מעניין לדעת, אלילוא עזרה לו בתחילת דרכו, עדיין היה מצליח במפעלו?

GreenMamba

New member
אני חושבת

שרוב האנשים מעוניינים בבני זוג, חברים ושותפים לחיים.
ישנם כמה סוגים של מערכות יחסים-
תלות הדדית
תלות חד צדדית
הפריה הדדית
הפריה חד צדדית
"מטפל/ת" ו"מטופל/ת"
וכו'
&nbsp
כשמתקיימת הפריה הדדית, זוהי המערכת המוצלחת מכולן
&nbsp
בקשר לאיינשטיין- מי יודע? נראה לי שוודאי לומר שהיא לא הזיקה לקריירה שלו, אבל האם היה מגיע להישגיו גם ללא עזרתה? רק לחכמי תורת הנסתר הפיתרונים. אולי הוא היה מתייאש בשלב מוקדם והופך להיות מורה, או שהיה מתחשל ואז התגליות האחרות היו באות לו יותר בקלות?
אין לדעת...
&nbsp
"עימדו יחדיו, אך אל תהיו צמודים,
הן גם העמודים נושאי המקדש ניצבים ולא ייגעו,
והאלון והאלה - אמיריהם זה בצלה של זו, לא יגבהו."
&nbsp
גובראן חליל גובראן, הנביא.

catchet

New member
חחח... לא באמת ציפתי שתדעי

סתם תהיתי עד כמה מערכות היחסים משפיעות על התפקוד שלנו :) כנראה שלא מעט.

Berethor

New member
המשפט הזה בדרך כלל מתייחס לתמיכה מורלית מאשר לתמיכה ישירה

הרי זוגות שמתעניינים ועוסקים באותם דברים, זה לא דבר שנפוץ כל כך, אבל מעיד על תחומי עניין משותפים.

"Relationships, particularly romantic ones, tend to thrive when the people involved are similar. People are simply more likely to get along if they share common interests, values, beliefs, and goals. Thus people with similar personalities will often flow together easily."

"The dynamic of this pair differs widely from Opposites Attract pair. Their personalities can often be interchangeable and both of them can have a same role if they are a part of a group. However, their common obstacle is having a harder time to compensate for each other's weaknesses."

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/BirdsOfAFeather

"Battle couples aren't that common, due to restrictions on women in combat. One might expect for the great prevalence of men to mean that gay couples would be overrepresented here, but one would be disappointed in that case; anti-Badass stereotypes of gay men have probably been holding that in check. In heterosexual pairings, the woman will often not be a conventional soldier, but a partisan of some kind. They tend to be more resistant to breakup than most, given the extra bonds forged in combat, but they are particularly vulnerable to losing one half in battle. If the female half of this couple needs to go in disguise, she is a Sweet Polly Oliver."

"The US Army tries to keep heterosexual soldiers who are married to one another in the same unit (or at least the same post) and lets them share a room if they are deployed together."

[URL]http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/BattleCouple[/URL]

Berethor

New member
משום שהמורל משפיע על מצב הרוח אבל לא ישירות על הנתונים בשטח

על עיקרון דומה, מספר השחקנים, יכולותהם וכישוריהם במשחקי כדורסל משפיעים יותר על התוצאות מאשר מספר המעודדות שיש לקבוצה. שחקן שמוסר את הכדור לשחקן אחר זאת תמיכה ישירה בין השחקנים, בעוד שהמעודדות שנמצאות בצד ומעודדות את השחקנים זאת תמיכה שהיא יותר בעקיפין.

"עידוד היא פעילות מאורגנת של אדם או קבוצה, הנלווית לאירועי ספורט, ומשתמשת בשירה, במוזיקה, באלמנטים ובתנועות התעמלות או ריקוד. העידוד נעשה בדרך-כלל להעלאת המורל של קבוצות ונבחרות ספורט בזמן משחק או טורניר. לרוב העידוד נעשה מצד הקהל, אך בארצות הברית ובעולם במשחקי כדורסל, ישנן קבוצות מעודדים (לרוב מעודדות) שתפקידן משולש: לעודד את הקבוצה, לעודד את הקהל ולהלהיבו לעודד את הקבוצה, לספק מופע אמנותי לקהל בזמן ההפסקות במשחק. ישנן גם תחרויות עידוד מיוחדות הבוחנות את יכולות קבוצת העידוד."

https://he.wikipedia.org/wiki/עידוד_(ספורט)

aaa123

Member
לדעתי במקרה של איינשטין לא

[URL]https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%99%D7%9C%D7%91%D7%94_%D7%9E%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%A5%27[/URL]

מילבה מאריץ נכשלה פעמיים במבחן הדיפלומה שלה כך שאני לא רואה שום בסיס לחשוב שהיא יכלה לעזור לו מבחינה מקצועית.

כתוב בויקיפדיה שהיא גם מעולם לא העלתה טענה כאילו יש לה חלק בתורת היחסות של אינשטיין.

נכון שבהסכם הגירושין של איינשטיין נכתב שאם אינשטיין יזכה בפרס נובל אז אינשטיין יעביר לה את הכסף אבל זה נכתב רק כדי לשכנע אותה להסכים להתגרש ,ולא בגלל הכרה בטענה שמעולם לא הועלתה שלמאריץ היה חלק בתורת היחסות.

מילבה מאריץ' עברה על המתמטיקה ופתרה בעיות. עובדה זו

מופיעה למשל בביוגרפיה של איינשטיין מאת ולטר איזקסון.
מתוך מכתב של איינשטיין למילבה ב1901 :
How happy and proud I will be when the two of us together will have brought our work on the relative motion to a colclusion!
בחופשה שלהם בסרביה, מילבה אמרה לאביה (כך סיפרו אח"כ מפיה): Not long ago we finished a very significant work that will make my husband world famous.
איינשטיין אמר על אשתו: I need my wife, she solves all the mathematical problems for me .+-

aaa123

Member
דוקא מתמטיקה היתה התחום החלש יחסית של מילבה מאריץ

[URL]https://en.wikipedia.org/wiki/Mileva_Mari%C4%87[/URL]

In 1900 Marić failed the final teaching diploma examinations with a grade average of 4.00, having obtained only grade 2.5 in the mathematics component (theory of functions). Einstein passed the exam in fourth place with a grade average of 4.91

קשה לי להאמין שאינשטיין היה צריך עזרה ממנה בתחום המקצועי בבעיות מתמטיות על סמך אינפורמציה זאת.

אפשר להוסיף
Einstein remained an extremely fruitful scientist well into the 1920s, producing work of the greatest importance long after separating from Marić in 1914.

לא יודע מה מילבה אמרה לאביה אבל מה שסיפרו מפיה לא נשמע לי אינפורמציה הכי אמינה ,ויותר נכון נראה לי להסתמך על מכתבים של מילבה שלא מראים שום רמז שלמילבה היה חלק בתורת היחסות. בויקיפדיה יש גם הסבר לקטע מהמכתב של אינשטיין.

גם איינשטיין לא הצטיין במכון הפוליטכני במתמטיקה

ואף נעדר משיעורים מחוסר עניין. כשהתחיל ליצור את תורת היחסות הכללית, היה חסר לו הרקע המתמטי, והוא כתב לחבר שלו, מתמטיקאי, גרוסמן: "עזור לי גרוסמן או שאשתגע". והיה זה גרוסמן שחיפש ומצא בשביל איינשטיין את הגיאומטריה של רימן, עליה הסתמכה בסוף התורה.

הרושם ממך הוא שכואב לך מאד שאשה עזרה לאיינשטיין, "הגבר הגאון". מה לעשות שאיינשטיין עצמו העריך מאד את יכולתה של מילבה, ומה לעשות שהביוגרפיה הרשמית שלו מביאה את העובדות שציטטתי.

aaa123

Member
לא כואב לי שום דבר אבל העובדות הן שאינשטיין הצליח יותר

במתמטיקה יחסית למילבה לפי ויקיפדיה כך שלא נראה לי סביר שמילבה עזרה לו בקטע המתמטי(מה שלא סותר את הטענה שהוא נעזר באנשים אחרים במתמטיקה).

פשוט כואב לך שאשה עזרה לו , ואתה מתפתל לנוכח עובדות.

תקרא את הביוגרפיה שלו מאת וולטר איזקסון.

aaa123

Member
לא קראתי את הביוגרפיה של איינשטיין מאת וולטר איזקסון

אבל העובדות לפי ויקיפדיה הן שהציונים של מילבה מאריץ בפיזיקה היו דומים לאלו של איינשטיין כאשר הבעיה של מילבה שבגללה לא הצליחה יחסית לאיינשטיין היתה במתמטיקה(אני כותב יחסית כי בטוח שמילבה ידעה מתמטיקה טוב יותר מהרוב הגדול של האוכלוסיה).

קשה לי לראות איך מילבה באמת עזרה לאיינשטיין במתמטיקה בהתחשב בנתונים אלו.

דוקטור גלי וינשטיין מסכימה איתי
"וינשטיין טוענת שמאריץ' לא יכלה לכן לבצע תרומה משמעותית והיא מצטטת היסטוריון נוסף בנושא באומרה, שבעוד שאין עדויות שמאריץ' הייתה מוכשרת מבחינה מתמטית, ישנה עדות כלשהי לכך שהיא לא הייתה כזו."
האם גם לה כואב שאישה עזרה לאיינשטיין?

[URL]http://www.hayadan.org.il/does-einstein-wife-coauthor-the-theory-of-relativity-2001126[/URL]

אגב:לא הייתי קובע שמאריץ לא היתה מוכשרת מבחינה מתמטית אלא רק שלדעתי היא היתה פחות מוכשרת מאיינשטיין שגם לו היה חסר רקע מתמטי.

יש פה בלבול, או אי בהירות, במשמעות המילים "עזרה לאיינשטיין".

עפ"י איזקסון, כפי שציטטתי, מילבה סייעה לאיינשטיין בצד המתמטי. וזאת איינשטיין בעצמו אומר. האם היא היתה גאונית מתמטיקה? כנראה לא היה צורך בכך. אין כיום טענה (אף כי היתה כזו בעבר) שמילבה תרמה רעיונות לתורת היחסות. באילו עבודות שלו היא עזרה מבחינה מתמטית? מהמובא ע"י איזקסון לא ברור לי שזה היה בתורת היחסות (הפרטית). ההיסטוריון שאתה מביא הוא כנראה אחד מאלה שעויינים את הרעיון שאשה עזרה לאיינשטיין. יש הרבה גברים בתחומים מדעיים, אם בהיסטוריה , במדעי החברה, ואם במדעי הטבע, שאיבתם לנשים התבטאה ומתבטאת כיום בדיעותיהם ה"מדעיות". לא הייתי מתייחסת ברצינות להיסטוריון הזה, והייתי בודקת את העובדות שמביאים אחרים.

אני קוראת עכשיו בספר נפלא את המידע הבא:

(שאותו לא קראתי בשום ביוגרפיה ובשום טקסט אחר על איינשטיין): לאיש היו שגיאות כתיב קשות, העורכים שלו ידעו את זה.
אגב, מה שכן מציינים בכל מקום הוא שאיינשטיין התחיל לדבר מאוחר.
הספר שאני קוראת מדבר בין השאר על תופעת הדיסלקציה, ומעלה את האפשרות שאיינשטיין היה דיסלקטי.

Berethor

New member
נקודה טובה ובנוסף לעזרה מבן הזוג יכול להיות גם צד פחות מרשים

"If she's The Chick in the team, then she's usually someone's sister, girlfriend or love interest. If she's a military or political leader of some sort, then you can bet that she got the position with help from her father or another male relative. The author or the characters have to choose who gets to join in on the hijinks or know the secrets; chances are, most of the people they choose are going to be men. Women who join in are most commonly there as a "bonus" to someone else, often as a love interest or a family member."

"There are shades to this. We may have the Action Girl who has achieved a lot and gone up in society, but whenever her background is brought up, it is always a man in her family (father, uncle, older brother or husband) who is prominent as her predecessor or a key to her success. It will be strongly implied that she would never have gotten into this Business if she hadn't been motivated and trained by her powerful male relatives who are active on the same field. In short, a personal, emotional relationship with a mentor is needed, not just a professional one driven by her own independent ambitions. She might have grown into her own badassery, but the story will continue to define her as the more important male character's apprentice or heiress."

[URL]http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/NeverASelfMadeWoman[/URL]

catchet

New member
ברטור, אתה לא חייב להתנגד לכל טענה שמעלים לטובת נשים

תשתחרר.

למעלה