שני ראשים, ארבע עיניים...

שני ראשים, ארבע עיניים...

שני ראשים. מאפיין מוזר ואף מבעית - אין ספק שמישהו שיש לו שני ראשים במקום אחד הוא מפלצת, לא יצור נורמלי. אבל איך זה מתבטא במשחק? ולמה באמת זה כמעט לא זוכה לביטוי אפילו בעולמות פנטזייה שכוללים בריות לא-טבעיות בעליל כמו פודינגים תוקפניים, נחשים מכונפים ולוחמות בביקיני-שריון? למה באגדות יש לנו טרולים עם תשעה ראשים ודרקונים עם שלושה, בעוד שעולמות פנטזייה מסתפקים בענק דו-ראשי, כלב תלת-ראשי, וזהו בערך? איך יצור רב-ראשי אמור להתנהג? ומה לגבי משחק של אחד כזה? האם מדובר בדמות אחת או שתיים?

0Pandemonium0

New member
כנראה שיצור עם שני ראשים זה באמת

דבר מבעית, אפילו בשביל משחק תפקידים. גם בספרות, קולנוע או משחקי מחשב אין את זה הרבה. אני חושב שיצור בעל יותר מראש אחד יכול להיות בעל שתי דרכי אישיות שונות והתנהגות שונה, בגלל שיש לו גם שני מוחות. עכשיו, לגבי השאלה האם זו דמות אחת או שתיים, זו שאלה די קשה. דמות עם פיצול אישיות היא דמות אחת או שתיים?

זה תלוי איך משחקים את זה...

האם שלוש דמויות שהמנחה משחק הן דמות אחת בשם "חבורת דב"שים" או שלוש דמויות מובחנות? ומה לגבי אטין (ענק דו ראשי)? או מקרה מוזר כלשהו של תאומים סיאמיים? פיצול אישיות הוא סוגייה בהחלט מעניינת - אני מניח שראית את "מועדון קרב" ואתה יודע איך טיפלו בזה שם, שלא לדבר על קלאסיקה כמו "דוקטור ג'קיל ומר הייד". במשחק תפקידים עם נופך פנטסטי-משהו, "לשמוע קולות" לא חייב להעיד על זה שאתה משתגע, אולי פשוט אישיות נוספת חיה בסבבה בגוף שלך, ואתה יכול לנהל איתה שיחות מעניינות (מצד שני, אתה אף פעם לא לבד כשאתה הולך לשירותים - בעיה...).

DIDGIN

New member
שני מוחות נפרדים אינם בהכרח

שתי תודעות נפרדות. לסו-סוהריסים במאג'יפר יש שני ראשים אבל תודעה אחת, וכפל המוחות נותן להם כוחות על טיבעיים. גם לדחוףומשוך של דוקטור דוליטל יש שני ראשים, למרות שאחד מהם משמש בעיקר לאכילה. שני ראשים אכן יכולים להיות פתח לתכונות שונות לגמרי משל יצורים חדי ראש.

מירטל

New member
ניהאו מתבקשת לגבות או לקטול:

אם אני לא טועה, באחד המחקרים על הדינוזאורים הסתבר שלחיות האלה היה אולי ראש אחד, אבל מספר מוחות נפרדים שישבו על עמוד השידרה שלהם. כך שהרעיון של הרבה מוחות שווה ערך להרבה תודעות, אבל השאלה היא מה הסיפור של הראש הנוסף?

Nihau

New member
מוח ותודעה אינם זהים

מוח לא חייב להיות בעל תודעה ובעולמות פנטסטיים תודעה לא חייבת להיות בעלת מוח. אצלנו האיבר מוח אחראי על מגוון עצום של פעולות ופעילויות ורק אחת מהן היא זאת שאנחנו מהללים כל כך - התודעה. כיום אנחנו עדיין לא יודעים איך התודעה עובדת, למה היא קיימת, איפה היא נוצרת ומה התהליכים שמשפיעים עליה. לפיכך אנחנו לא מנתחים את הפעילות של התודעה במונחים ביולוגיים אלא דווקא במונחים חברתיים- מדעי החברה וההתנהגות. למוח שלנו יש לפחות 4 תת איברים במבנה שלו. אין לנו מושג באיזה מהם מתחוללים חלק או כל תהליכי התודעה. מוח הוא איבר שעושה הרבה מאוד פעולות הכרחיות לקיום חיים אבל אין חובה שכולן יעשו מאותו מקום בגוף. יש בע"ח שיש להם יותר ממרכז מוח אחד, חרקים בד"כ. לגבי הדינוזאורים- רקמות רכות כמו מוח לא שורדות את תהליכי ההתאבנות ואין לנו שום עדות לכך, זו רק השערה ולעניות דעתי השערה שגויה שמתבססת על ההנחה שהוראות מהמוח שבראש יגיעו לאט מידי לחלקי הגוף הרחוקים מכדי לאפשר פעולה יעילה של הגוף. גם כיום יש בע"ח גדולים מספיק- ליוויתנים- שמראים שאין כל קושי בקיום תקשורת מוח-גוף מעולה גם בגוף גדול ומקנים להשערה ההיא אווירה של יומרנות מסויימת של יונק קטן הניצב בפני פלא טבע מרשים ביותר. לעיניין מ"ת: אין כל מניעה שליצור כלשהו יהיו יותר ממוח אחד או אפילו תודעה אחת. רעיון שלא עלתה כאן הוא שה*תודעה* השניה תהיה קטנה ופרימיטיבית יותר ומטרתה לנטר מערכת של חושים ייחודיים - די כמו המוח הקטן וגזע המוח שלנו שמפעילים דברים נחוצים כמו פעילות נשימה אבל לא טורחים להציק לנו בשאלות קיומיות לגבי חשיבותם במערכת הכלל מוחית תודה רבה. גופים גדולים במערכות קיום מסובכות כמו למשל חצאי מישורים אסטרליים יכולים לפתח או להתפתח מקבוצת תודעות. הנמר האסטרלי מורכב מהתודעה הכוללת של כל הנמרים עלי אדמות למשל. אני לא רואה למה חיה כלשהי תתפתח טיבעית לכיל יותר ממוח אחד אבל אם זה יקרה זה יכול להיות תוצאה של ניסוי יומרי של קוסם בעל אגו מנוח במיוחד או איזו סיבה באמת טובה אבולוציונית כמו הנטייה של יצור בעל regeneration חזק במיוחד לאבד ראשים בגלל נוכחות הרפתקנים באיזור המחייה שלו. (יצור כזה יכול לפתח שני מוחות ושני ראשים אם הראש המקורי שלו נחצה לשניים לאורכו במקום להכרת לרוחבו אך חצאי הצוואר לא הופרדו והיצור לא מת...) מקווה שנתתי מספיק רעיונות והבהרתי שהדמיון פתוח והכל אפשרי כל עוד חושבים על זה בקפידה.

עמית ו

New member
תלוי בהגדרה שלך.

ההחלטה הראשונה היא האם שני ראשים הם שתי תודעות - שני מוחות נפרדים וכו' או ששני ראשים הם תודעה אחת (מוח משולב או מוח שאינו ממוקם בראש) במידה ומדובר על יצור אחד הבעייה העיקרית היא עד כמה היצור מסתדר עם תפיסה מרחבית כאשר הוא מסתכל לשני כיוונים שונים. מה זה נותן לו ובמה זה מפריע לו. אם היצור הוא בעצם שני יצורים בגוף אחד אז צריך לקבוע האם לכל ראש יש שליטה בכל הגוף, האם הראשים מסוגלים לתקשורת טובה יותר מאשר שני אנשים נפרדים? האם ראשים נוטים לריב? אם כן - איך הם פותרים סכסוכים? שאלה נוספת היא מה קורה כאשר ראש אחד נכרת. הבחירה שלי היא מעין פשרה בין שתי הקיצונויות - יצור רב ראשי הוא תודעה מורכבת. כל ראש מסוגל לתפקד עצמאית, וכולם מחוברים לתוך תודעה אחת עם רצון בסיסי זהה ותחושת "אני" מאוחדת- אולי הבדלי גישה קטנים בין ראשים אבל לא משהו קיצוני. לרוב אני לא אתן ליותר מראש אחד לתפקד באופן מלא - חלוקת איברים לראש זה פשוט שני אנשים שלובשים את אותה חולצה, אני גם לא מצליח לחשוב על שום סיבה להכניס למשחק שלי יצור נלעג שנותן פקודות סותרות לאיברים שלו ובקושי מצליח ללכת (למעט אתנחתא קומית) מקרים חריגים הם סיטואציות בהן נדרש ריכוז רב ואז שלושת הראשים פותחים עיניים וחושבים, או פעולות הדורשות קואורדינציה מורכבת במיוחד שאז כל ראש מתמקד בפעולה אחרת (הליכה על חבל תוך הקראת שירה, למשל) אבל בהתנהלות יומיומית ראש אחד פעיל והשאר "ישנים".

Blue Beetle

New member
כי זה חד פעמי

אני חושב שהעניין לא נפוץ מטעם פשוט ביותר: יצור דו ראשי והסיפור או הסיטואציה שאותו יצור מעלה יהיו מעניינים פעם אחת בלבד. להפגיש פעמיים את הדמויות עם יצורים רב ראשיים שונים פשוט לא יהיה מעניין כי "כבר עשינו את זה": כבר נבעתנו מהתפלץ בעל שני הראשים או כבר השתעשנו מהקונפליקט בין ראשים עם ישויות שונות.

JuffoWup

New member
הם לא נפותים כי זה לא נראה--

--כהתפתחות טבעית, דהיינו אפילו בעולם פנטזיה יש חוקים מסוימים שמגדירים אותו (למטה זה למטה, למעלה זה למעלה ויש דרכים מאוד טכניות לשנות את זה), בכל מקרה- התפתחות של מפלצות תהיה בהתאם לכללים האלה- ובד"כ תפלצת דו-ראשית לא נראית כמו התפתחות טבעית הגיונית; כמובן שבמשחקים שונים יש יצורים כאלה: העוג הדו-ראשי מ-Warcraft שהוא יציר קסם. ה-Buckogre של Exalted, שהוא יצור נגוע בקסם פראי (Wyld). שלא לדבר על הידרות לסוגיהם. ואני מניח שאם אני אחפש אני אמצא עוד- הם פשוט לא נפוצים כי הם לא מסתדרים עם ההגיון האנושי שלנו.

מירטל

New member
העלת נקודה די מעניינת :

רוב היצורים מרובי הראשים, או לחלופין, היצורים עם יותר ראשים הם בעיקר נחשיים זוחלים ( מה שעלה לי בראש אחרי קריאה של ההודעה הזו הייתה דווקא מדוזה, לא ההידרה), מספר ראשי נחשים נראים לנו יותר נורמליים, כנראה, ממספר ראשי זוחלים.

Nihau

New member
WTF?!?

ההערה שלי על הכימרה נדחקה לדיון על נשגבים?!? כאמור כימרה- חיבור של כל בעלי החוליות היבשתיים- אריה, עיט, תיש, נחש

מירטל

New member
איפה עייט?

לא זכור לי כזה. אבל אנחנו עדיין עוסקים בלכל היותר מספר נמוך יחסית של ראשים - שלושה או ארבעה, תשווי את זה לתשעת הראשים של ההידרה ( שנוספו להפ עוד אחר כך) או לאלוהים יודע כמה שערות הנחשים של מדוזה, ותביני למה הכוונה.

tapas tapas

New member
מה בדבר רב פרצופי?

יכול להיות גם ייצור עם הרבה פרצופים על ראש אחד. אני חושב שזה האצטקים שהיו להם כאלה פסלים של אלים. בכל מקרה, רואים פסל אחד כזה מונפש באחד הסרטים של טומב ריידר. גם לשומרים יש איזה אל או אל מישני שעל הראש שלו יש שני פרצופים, אחד מקדימה ואחד מאחורה. אז מלבד השאלה של תודעה ומוח, יש גם את העניין הפשוט שהייצור או האל הזה יכול לראות מכיוון הגב בדיוק כמו שהוא רואה מקדימה. קצת קשה להתגנב לייצור כזה למשל.

naring

New member
גם ליהודים

נראה לי שבתחילת ספר יחזקאל מתוארים מלאכים עם 4 פרצופים.

חיות הקודש

מצד שני, אריך פון דניקן הרמאי טוען שזה לא פחות ולא אחר מלבד הליקופטר. אני טוען שמדובר בהזייה תחת טירוף סמים - כל הנביאים היו קצת לא בסדר בראש, ועל כל נביא שנכנס לתנ"ך יש שישה פסיכים שנשארו בחוץ והוצגו כנביאי שקר.

Serpent Axis

New member
שים לב

אברהם שמע קולות - במיוחד אחרי הליכה מפרכת במדבר... מכת שמש, מישהו?

למעלה