שנויים בעולם הדתי?

nirdagan

New member
אורתוקסיים מודרנים זו תנועה שקיימת

כבר הרבה שנים באמריקה. זה אולי חדש בארץ. ניר

אביא

New member
השם המובא בכתבה פרופ´ הלברטל

אינו אורתודוקסי אלא חתנו של פרופ´ הרטמן והוא עצמו מראשי מכון הרטמן הקונסרוטיבי.

אמיר.

New member
הסברים ותיקונים.

1. התופעה המתוארת איננה ´ארותודוכסיה מודרנית´. זו קיימת בארץ עוד מקדמא דנא. זה מזכיר יותר את הזרם המכונה ´קוסרוודוקסי´ שאיננו קיים בארץ. 2. מכון הרטמן איננו קונסרוטיבי. הוא שנוי מאד מאד במחלוקת בגלל סיבות שונות ולכן אף אחד לא לקוח אותם ברצינות (קצת חבל, כי יש שם עמיתי מחקר רצינים ולא פתטים). 3. תיתי לו להפרופ´ רביצקי שהוא איש ירא שמים באמת. 4. התופעה המתוארת קימת שנים רבות במנינים נפרדים. לא שמעתי על מנין סמי-מעורב כמו זה המתואר בכתבה. זה לא יעבור. 5. המשך הכתבה גם הוא מתאר תופעות ביזריות (המזכירות את השבתאות או את התנועה הפרנקית). שורה תחתונה. יש שינוי בעולם הדתי-הלכתי, אבל לא תמצאו אותו מעל דפי העיתונות הצהובה (מעריב, ידיעות, הארץ).

nirdagan

New member
מי זה "אף אחד"? ואיפה צריך "לעבור"

תודה על ההסברים והתיקונים המלומדים. בסעיף 2 של תשובתך אתה טוען -"אף אחד" לא לוקח אותם ברצינות. אני מניח שהם לוקחים את עצמם ברצינות. האם "אף אחד" שלא לוקח אותם ברצינות, לוקח ברצינות את החסידים, את המתנגדים, את הקונסרבטיביים, את הרפורמים, את הציונות הדתית, ואת החילוניים? לסיכום, שאלתי היא מיהו "אף אחד האנונימי הזה", ולמה שנתייחס אנו אליו ברצינות? בסעיף 4 אתה אומר "זה לא יעבור". לא יעבור איפה? ניר

אמיר.

New member
המילון העממי.... ../images/Emo13.gif

אף אחד = הרחוב הדתי. לעבור = שם. הסבר. ההלכה היא מאד דינמית. כל הזמן דברים משתנים. אבל צריך לדעת להבחין בין שינויים שנקלטים ובין שינויים שנדחים. מנסיוני הדל, נראה לי שהמגמה הזאת - לא תצליח. היא גם לא תועיל למעמד האישה.

ציפי ג

New member
דבורי את אחראית למדור ההומריסטי?

אם אצלנו בבית כנסת יחכו עד שיגיע מנין נשים (לא ילדות) יתחילו להתפלל בערך ב10.30. ועל המיטה הזוגית, יש צורך להרחיב? והכת הנחבאית אל הכלים (אולי אל כלי המיטה הזוגית). והמסטיק - גולת הכותרת. כמה בלונים יכולה פרסומאית אחת להפריח ממסטיק לעוס. כנראה שיש המהדרים ומתבדחים גם ערב ראש חודש אדר.

דבורי

New member
בבית כנסת בו מתחשבים בנשים, הסיכוי

שמנין נשים יגיעו מוקדם גדול יותר. אני מכירה כמה בתי כנסת בירושלים שבהם יש מנין נשים מוקדם מאד - לפעמים לפני שיש מנין גברים. לגבי שאר הנושאים בכתבה - אני מסכימה איתך. הם מתאימים יותר לפורים. לגבי התגובה של אמיר ש"זה לא יעבור": תלוי איפה. הרחוב הדתי בירושלים שונה מזה שביישובים קטנים, ובכל מקרה בהרבה מקומות בארץ יש נשים דתיות שנושאים אלו מאוד חשובים להם. אני עצמי משתתפת במנין מסוג זה (ישיבה נפרדת, נשים עולות וקוראות בתורה) כבר כמה שנים, והמנין רק הולך וגדל. אני גם לא רואה טעם בהגדרות "קונסרבטיבים", "אורתודוכסים" וכו´. נראה לי שההפרדה הזו טובה לארה"ב, שם הדת מאורגנת וממוסדת יותר מאשר בארץ (אני מדברת על מה שקראת ה"רחוב הדתי", להבדיל מהממסד הדתי בארץ). יהודי דתי הוא יהודי דתי, וההבדל בין משתתפי מנין כזה לבין מנין "דתי-לאומי" אחר קטן בהרבה מההבדל בין מנין חרדי לדתי לאומי, למשל, או מההבדל בין מנין חסידי לליטאי, וכו´. חבל שאנשים רואים צורך להגדיר את עצמם כ"אורתודוכסים" על-פי מידת האפליה נגד נשים שהם נוקטים.

אביא

New member
אני יכול להעיד על עצמי כשייך לזרם

הדתי לאומי בוגר ישיבת הר עציון (של הרב עמיטל) שאין לי בעיה להתפלל במנין של חסידי סאטמר אולם איני רואה את עצמי (או את חברי) מתפללים במנין מעין זה המתואר אצלך. אין לי בעיה עם קריאת נשים וכדומה אבל לפי ההלכה במנינים נפרדים לא רק מקום בו הישיבה נפרדת. איני חושב שאני מפלה נשים אבל ההפרדה היא חלק בלתי נפרד מההלכה ומי שמשנה את ההלכה לא יכול להקרא אורתודוקס לפי עצם ההגדרה.

ציפי ג

New member
מנין נשים

הואיל ולמדתי בבי"ס לבנות, אצלנו התקיים כל בוקר מנין נשים. הרעיון של מנין על טהרת המין הנשי לא חדשה, ואין בה שום רעיון רבולוציוני. אלא מאי, קשה לעיתים לשכנע נשים (לדוגמא אותי) לוותר על שנת הבוקר בשבת, כדי להשכים קום להתפלל במנין, משהו שאני ממש לא חייבת לעשות. הפער בין מספר מנינים בהם יש כמה מניני נשים, ובין קבלת התפילה בציבור על כלל הציבור הנשי, (כמו שופר לאשכנזיות) הוא עצום.

אביא

New member
עד היום אני נאלץ לקרוא מגילה ארבע

פעמים מפני שאשתי מתעצלת ללכת לקריאת הנשים בישוב. אבל היא חברה שלך אז זה מובן.

ציפי ג

New member
זה, כי אשתך לא מתוחכמת כמוני

אני קניתי לבעלי מגילה כשרה, כדי שאני אוכל לקרוא לעצמי בבית בשקט. אני קוראת מידי פורים פעמיים את המגילה, בלי קפצונים, ובלי בלגן..

אביא

New member
יש לי מגילה כשרה אבל....

אשתי לא מעונינת בלימוד הטעמים.

אמיר.

New member
רעיתי כרעיתך ... והיא לא חברה ...

של צפי
ואני בכלל זיפן משהו משהו... חוץ מזה - לא צריך לדעת טעמים בשביל לקרוא - רק עברית. (אני בכלל צריך להתאפק לא להתחיל איזה דבר תורה קטן באמצע
) נ"ב - יצא לך לשמוע את הרב מידן על המגילה ???? ענק !

אביא

New member
לא רק על המגילה

נסה לשמוע אותו על הושענות. ולך תסביר לאשתי שהטעמים והסילסולים אינם מעיקר הדין.

אמיר.

New member
קבוצה נפרדת...

למיטב ידיעתי והבנתי (המצומצמות משהו - ללא ספק) לקבוצת תפילה נשית נפרדת, יש סיכוי רב להתקבל בציבור. כפי שצפי אומרת (או רומזת) הסיכוי שזה יחזיק מעמד באופן קבוע - הוא קלוש, אבל זה לא יהיה מסיבות דתיות אלא מחלוקת עבודה במשפחה (כמה זוגות יהיו מוכנים באופן קבוע שאחד מהם בשבת יקום למנין ראשון ???)

למעלה