....
זה לא שטווח התזוזה בלי השטחים הוא כל-כך גדול, ובסקאלה של מלחמה מול סוריה ואירן, זה לא משנה. הסיבה שהזכרתי את מצרים וירדן היא כי הן המדינות שנמצאות "מאחורי" השטחים הללו, כלומר אם תהיה מתקפה קרקעית הכוחות יאלצו לעבור דרכן. זה לא ילך. כוח מוסלמי חזק זה הדבר האחרון ששתי המדינות האלה רוצות. ה"שלום" הזה יכול להפתיע, נכון, אבל זה סביר בערך כמו שסעודיה תפתיע ותשלח כוחות, או שיוון תחליט לתקף אותנו. אין להם שום אינטרס בזה, יחסי הכוחות הם כבר מזמן מזמן (ולדעתי האישית מעולם לא היו) ערבים vs יהודים/ישראל. לראיה כאמור אוקטובר השחור, 1972. מאיר עוזיאל שוכח שאחרי הכיבוש, יכולנו לשחרר את האדמות הללו וליצור מדינה פלסטינית ש"חייבת" לנו, בכל מקרה זה לא היה הורג את שיכרון הכוח שהיה לנו אז, והפחד היה נעלם. מה שכן הרג אותו אגב, היתה מלחמת יום הכיפורים, שלא קשורה בכלל בכלל לשטחים. דווקא אז, כשכן היו לנו השטחים, ונלחמנו בפחות מדינות (ירדן לא השתתפה בלחימה, כי כבר אז היא היתה בת ברית שלנו) - לקח לנו יותר זמן לנצח. אני לא חושב שאין מה לעשות אז נעשה רע, אני רק מראה לך שאפילו בשביל מי שסולד ממדינה פלסטינית מסיבה זו או אחרת, צריך להבין שזה הרע במיעוטו. אי אפשר לספח את השטחים, אי אפשר להתעלם מהמצב הנוכחי, ואי אפשר לגרשם החוצה. אין לך פתרון טוב יותר. אני אישית מאמין שלכשעצמו זהו פתרון נהדר, אבל לא על זה הוויכוח כאן. לקחנו שטח שהיה אמור להיות שייך למדינה ערבית שתקום לצד מדינת ישראל, ע"פ החלטת האו"ם, וע"פ כל קוד מוסרי - שכן חיו כאן אנשים אחרים (העם הפלסטיני). למרות זאת, לא הוקמה המדינה הערבית שהיתה אמורה לקום כאן, אלא מדינת ישראל שהקשר בין השטחים שהיו לה לבין אלה שהיו אמורים להיות לה מקרי בהחלט. לכן, אחרי 58 וחצי שנים של מדינה קיימת, אני לא מציע בכלל לקבוע מחדש את הגבולות, אלא פשוט למקם אותם בצורה הגיונית - יד המקרה היא שת"א תישאר בידנו, אבל עזה לא. כי שם מעולם לא החלנו את החוק הישראלי, וכי שם יש רוב פלסטיני מטורף (ודרישה פלסטינית לשליטה בו, ולמדינה שבדרך). איזו זכות מקנה לנו את הישיבה בכל הארץ הזו? הזכות התנ"כית? אני לא מאמין בזה. מחר יבוא מאמין איסלמי ויטען שהזכות הקוראן-ית גורסת שארץ ישראל בכלל צריכה להיות איסלמית. אני לא אוהב פונדמנטליזם דתי, לא משנה מאיזו דת הוא. "תמיד היו כאן יהודים" - נכון, בארבע ישובים קטנטנים. ובצורה דומה, תמיד היו כאן ערבים (שנולדו היסטורית מעמים שמיים כנענים בחלקם, ומהגרים בחלקם), אז לפי הגיון זה הארץ שייכת גם להם. אלא אם כן אתה מאמין שיש הבדל ראשוני בין העם היהודי לעמים הערבים, וזה חומר לוויכוח אחר. אני לא חושב שהסיבות לטרור הן קנאות דתית של האיסלם - לאומנים יכולים להיות קנאים מטורפים בזכות עצמם, ללא עזרה מדת כלשהי. הפאדיון נתמכו ע"י מצרים, ללא ספק מדינה חילונית. לא כל המתפרעים הערבים כנגד היהודים עשו זאת מסיבות דתיות. בדיוק כמו שהאצ"ל לא היתה תנועה דתית, וניל"י בהחלט היו חילונים. אצל הפלסטינים ספציפית - התירוץ הוא כן ציונות וכיבוש, כי הם ישבו בארץ זו, היו בעלי תנועת התעוררות לאומית משלהם, והציונות היא התנועה הלאומית המתחרה לה. אח"כ, ב-48' התנועה הזו ניצחה, וב67' אף כבשה את מה שלא הצליחה קודם. גם אם נתעלם מההיסטוריה ונניח שכל הכיבושים ומה שנעשה בזמנם היה צודק - רק מתוך לאומיות ממורמרת יבצבץ הטרור. לא איסלם ולא בטיח. הוא רק מגביר את זה.