שנה בלי לו

שנה בלי לו

אנדי וורהול נהג לצלם את דרי הפקטורי ואורחים, למה שהוא קרא "מבחני בד". הוא הושיב אותם מול מצלמה במשך כ-3 דקות, ללא הנחיות מלבד להיות עצמם. הצילומים לא נועדו באמת להיות מבחני בד, אלא היו תרגיל של וורהול בנסיון לתפוס בעין עדשתו את המציאות: המציאות הלא-מיופה, לא מזוייפת. ללא איפור, מסכות או תסריטים. וורהול היה, בדרכו, חלוץ הריאליטי. אך לעומת הניצול שהוא בבסיס תעשיית הריאליטי כיום, וורהול הצליח, דרך אותם סרטונים קצרים, להציג פורטרטים מרתקים של המצולמים.

אחד מהם היה לו. הוא צולם כנראה מספר פעמים, ב-1966. בחלק מהצילומים הוא מסתתר מאחורי משקפי שמש ובקבוק קוקה קולה, ממנו הוא שותה. בצילומים אחרים הוא מסיר את המסכות ומישיר מבט את המצלמה. ממרחק הזמן, אפשר לראות את הנחישות, ובעיקר את הפגיעות, שמאחורי עיניו. תמונת סטילס מהצילומים תלויה בשנה האחרונה על המקרר שלי. כשהחיים נהיים מסובכים, אני יכולה להסתכל ללו בעיניים. הוא מבין.

קשה להאמין שכבר עברה שנה ממותו. ויותר קשה להאמין עד כמה לו האמן והאדם - האם אפשר להפריד ביניהם? - חשוב לי. אם ואן מוריסון הוא אופטימי, מנחם ומרגיע, ודילן וריי דייויס משקיפים מרחוק למעלה על התסבוכות שאנשים מכניסים עצמם לתוכן, לו לוקח אותנו ביד אל מקום הפשע, מכריח אותנו לחוות את הפצעים הגלויים עד שאנו משוכנעים שזה קורה לנו-עצמנו. עד שאנו מודים שזה אנו עצמנו. הוא קורע את המסכות והאשליות, ומחייב אותנו להיות נוכחים ברגע, כנים עם עצמנו.

לרגל שנה למותו, ג'ון קייל - הצ'ילבה שלו ושותפו לדרך - צילם וידאו לאחד משיריו הישנים If You Were Still Around. הוא גם הוסיף דברים, שאותם אביא כלשונם:

“A Moth and a Candle met. They decided to become friends. Everyone enjoyed watching their discourse – especially the risk takers. Then one day a big rain came. The Moth couldn’t fly and the Candle puttered out. Everyone laughed in bitter awe and blamed the rain. Most however knew the deeper truth – the Candle remains lit and the Moth will stay close.”

Barmelai

New member
שנה עם הרבה לו

כשגיליתי את Coney Island Baby, גיליתי באמת את לו ריד. כבר היו לי האייקוני של הוולווט, טרנספורמר וברלין. שלושה אלה היו לי שנים קודם לכן, שלושה תקליטים בין המון תקליטים אחרים, אבל הם היו רק מה שהם. תקליטים. כל אחד לעצמו. רק עם Coney Island Baby היה לי את ריד בפעם הראשונה. חלק קטן ממנו אמנם, אבל האלבום האחד הזה, קוני איילנד בייבי, הדביק את שלושת קודמיו לישות אחת. ב Coney Island Baby הפסקתי לשמוע את האלבומים והתחלתי להקשיב ללו.
כשדבר כזה קורה לי, וזה קורה די הרבה, הוא מלווה בתחושה של פריצת סכר. בשנה ההיא התחלתי לקנות אלבומים של ריד, כי הם היו של ריד. לא כי מישהו המליץ. תוך שנה טחנתי את Street Hassle, את רוקנרול אנימל, המסכה הכחולה וניו יורק. ואז באמת היה לי את לו. הרגשתי שהשתלטתי לו על התחת, והפסקתי לחפש עוד לו.

אחר כך לו ריד הבליח בגלים. יום אחד קניתי כצמד את שירים לדרלה וקסם ואובדן. אלה היו כבר בדיסקים. אחרי כעשור נפל עלי Animal Serenade. אחר כך לו שתק אצלי שנים ארוכות.
אבל מאז שהוא מת הוא לא סותם. לעתים קרובות אני מוצא את עצמי עובר על האלבומים, חוזר לישנים, סוגר חורים, מגלה עוד טפח מהעולם האורבני המנוכר והחם, עוד בלוק מהשוליים והמרכז של ניו יורק המוארת בפריזמה העקומה תמיד, המקורית תמיד, חכמה תמיד ואותנטית תמיד של ריד.
הוא בוודאי לא שם לב, אבל לאורך השנים, 35 שנים, לו ריד מיפה בדרכו שלו את האורבניות האנושית. הקטלוג של ריד, על הטוב והפחות טוב שבו, מסתכם לכדי עולם שלם, עולם שבו אפשר ללכת לאיבוד ואפשר ללכת למקומות מוכרים ולראות אותם אחרת. והעולם הזה, עבור מי שנכנס לתוך לו ריד, גדול בהרבה מסכום אלבומיו.

היה לי הרבה לו השנה. ויש עוד הרבה לשנים הבאות. לו ריד לא הולך לשום מקום. הוא כאן כדי להשאר.
הישארו עד סוף הקליפ - אחרי שהשיר נגמר זה נהיה עוד יותר מרתק.

אה, כן
אני זוכרת את זה

כנראה שהשאירו את הקטע כי הוא היה במצב רוח טוב ודיבר עם אנשים, מה שהיה אולי נדיר.
&nbsp
הלהקה שלו לצידו, ואשתו-דאז, סילביה מוראלס.

למעלה