שמרטף.

שמרטף.

מתוך אתר האקדמיה
והשאלה המתבקשת - מדוע? והאם אין מילה עברית לא מסורבלת להשתמש בה במקום הבייביסטר בלעז?

גנגי

New member
ועל זה נאמר: פחחחחחח.....!!!

הצחיקו אותנו! "הביטוי נפסל ואין להשתמש בו יותר!" כאילו, סליחה, מי בכלל שואל אותם? ואת "לפקסס מישהו אישר? ואת "וידאו"? ואת "דואל"? ואת "תובנה"? ואת "אחלה"? כל אלה לא אושרו לשימוש ע"י האקדמיה, ועדיין כולן נשמעות ללא הרף ואפילו נכנסות יופי למילונים. תודה רבה, אני לא צריכה את ההנחיות של האקדמיה באלו מילים מותר לי ובאלו אסור לי להשתמש. שמרטף היא מילה מצוינת. שלא תיגמר לעולם!

lahav4

New member
אני משער

שהצורה שמרטף נפסלה משום שחברי האקדמיה ראו במילה "שמַר-" צורת סמיכות לא נכונה של שומר. אני מסכים עם גנגי שההערה קצת מגוחכת ופטרנליסטית. מצד שני, צריך לזכור שהמדינה מחוייבת, בפרסומיה הרשמיים, לציית לתקנות האקדמיה, כך שההוראה "אין להשתמש בה יותר" יש לה בהחלט תוקף לגבי מי שתקנות האקדמיה חלים עליו. אני יכול לחשוב על מצבים שבו תוגש עתירה לבג"ץ כנגד עובד ציבור המשתמש במילה הזו, והעתירה תתקבל.

הצורה שמרטף

לא נפסלה משום שהמילה "שמר" היא צורת סמיכות לא נכונה של שומר, לא מדובר פה כלל בסמיכות. יש כאן הלחם בסיסים, שבמקרה זה עיצורי השורש נסחטו מהמילה המקורית, והוכנסה למשקל חדש. עד כמה שידוע לי, ההחלטה נבעה מהדמיון של המילה "שמרטף" למילה "שמרקץ" או "שפרקץ" או משהו כזה ביידיש, שמשמעותה לא חיובית. בכל מקרה - הם מעדיפים את צורות הסמיכות, ששומרות על המבנה המקורי וה"נכון" של העברית. לגבי האקדמיה - מיותר לציין שיש לקחת (כמעט) כל מה שהם אומרים בעירבון מוגבל - אחרי הכל, בפעם ביובל שהם יושבים לתקנן תקנות, אז אין להתפלא שיש להן הברקות משובחות מסוג זה... מכל מקום - שיבושם להם :)

Yuvalenko

New member
סליחה על ההתפרצות, כן? אבל..

עד כמה שזכור לי לא אומרים "לתקנן תקנות". אלא אם כן זה חידוש של האקדמיה.. ישנו פועל אחר, לא זכור לי מהו. לכונן אולי? למרות שזה לא אותו שורש.. אולי לתקן תקנות?

צר לי לאכזבך ידידי, אבל...

קודם כל - אני לא רואה שום דבר פגום ביצירת מילים חדשות, אבל אם כבר רוצים לבדוק אם אכן מדובר במילה לא מוכרת, פתחתי את אבן-שושן משנת 1979, כך שאי אפשר לומר שזה משהו חדש, אולי חידוש, אבל בהחלט לא חדש... והרי לשון הערך: תִקנוּן - קביעת תקן, סטנדרטיזציה: תקנון רמת-החיים. תקנון ניבי הלשון. תִקְנֵן - קבל תקן, ערך את הסטנדרט לדבר: המנהל תקנן את מערכת העבודה במשרד. החוקרים תקננו את המבחן לתלמידים לאחר תקופת ניסוי ארוכה. יש לתקנן את דרכי החידושים בלשון. (ואני מצטער שלא ניקדתי ניקוד מלא - זה לא תמיד יוצא מובן לגמרי, אז ניקדתי רק כדי שידעו איך לקרוא) אז לא רק שקיימת מילה כזו, אבן שושן אפילו משתמש בה לציון מעשי האקדמיה..... אז......

Yuvalenko

New member
לא הבנת...

אמרתי שלדעתי לא משתמשים בפועל (שכמובן קיים במילון) במקרה הנ"ל. אלא בפועל אחר. הפירוש אמנם דומה, אך לי היה זכור פועל אחר ש"הולך ביחד" עם תקנות.

friend9

New member
"מי בכלל שואל אותם?"

אם את לא שייכת לכלולים בסעיף 10 לחוק המוסד העליון ללשון העברית, תשי"ג - 1953 אז את לא חייבת לשאול אותם (אבל כדאי לעקוב מדי פעם...) אבל מי שכלול בסעיף - חייב לציית לחוק זה כמו לכל חוק בישראל. 10. החלטות שפורסמו ברשומות החלטות המוסד בענייני דקדוק, כתיב, מינוח, או תעתיק, שנתפרסמו ברשומות על ידי שר החינוך והתרבות, יחולו על מוסדות החינוך והמדע, על הממשלה, מחלקותיה ומוסדותיה ועל הרשויות המקומיות. יצחק בן-צבי נשיא המדינה משה שרת ממלא מקום ראש הממשלה בן-ציון דינור שר החינוך והתרבות

גנגי

New member
את/ה באמת חושב/ת

שכל הכלולים ברשימה הזאת משתמשים באופן רשמי במונח "שומר-טף" או לחילופין באחיו הבלתי-חוקי "שמרטף"?

נץ666

New member
איזה קטע

כל המוסדות האלה צריכים לשונאים שיבדקו את המלל שהם מייצרים בקצב רצחני. עכשיו אני מבין את המזימה של האקדמיה - עבודה לכל בוגרי החוגים ללשון.

lordgino

New member
עכשיו פיקוד העורף יצטרך למצוא

שם חדש לאקווריום הזה שלו.

למעלה