שמעתי פעם

shkool

New member
שמעתי פעם

שאלוהים הציג את תורתו לכל העמים ורק העם היהודי הסכים לקבל את תורתו, או משהו בסגנון. האם הדבר נכון? ואשמח לשמוע על כך יותר בפרוט. shkool

shkool

New member
אשמח אם תכתוב בקצרה על מדרש זה

אין לי גמרא בביתי... תודה, shkool

giingiit

New member
בבקשה

[דברים, פרשת וזאת הברכה, פרק לג´ פסוק ב] "ויאמר הק מסיני בא וזרח משעיר לנו הופיע מהר פארן ואתה מרבבת קדש מימינו אשדת למו..." מפרש רש"י: "וזרח משעיר למו: שפתח לבני שעיר שיקבלו את התורה ולא רצו... מהר פארן: שהלך שם ופתח לבני ישמעאל שיקבלוה ולא רצו." בברכה תמנה

shkool

New member
זה לא ממש עוזר לי, אני לא יודע לפרש

מילים מסויימות בגמרא, אשמח אם את או מישהו אחר יפרש את הכתוב לעברית מדוברת.. shkool

uuuaaa

New member
טוב

מהשורה ה-16 מלמטה (מהמילה אומרים): הגמרא לפני כן מספרת על מה שיקרה בעתיד. כאשר הקב"ה ישפוט את כל העולם. הוא יקרא לכל האומות שעסקו בתורה לבוא אליו ולקבל את שכרם. מיד באות מלכויות רומי ופרס. הקב"ה דוחה את הטענות של רומי. וכאן מתחילה הגמרא המדוברת: הפרסים שואלים את ה´ - האם נתת לנו את התורה ולא קיבלנו אותה ?? על כך מתקשה הגמרא, ושואלת: הרי כתוב בתורה "ה´ מסיני בא וזרח משעיר למו הופיע מהר פארן..." והסביר ר´ יוחנן, מה ה´ עשה בשעיר ובפארן ?? הרי התורה נתנה בסיני ?? אלא זה מלמד אותנו שה´ בא עם התורה אצל כל האומות ואף-אחת לא רצתה את התורה חוץ מישראל. ואז הפרסים שואלים, הרי גם ישראל לא קיבלו את התורה מרצון, שהרי ה´ כפה עליהם הר כגיגית (כלומר חייב אותם לקבל את התורה, ואם לא היו מתים שם). אז עונה להם הקב"ה, שהם קיבלו את 7 מצוות בני נוח, ומכיוון שלא קיימו אפילו את ה-7 מצוות האלה - ברור שאת התורה הם לא היו שומרים. וכו´ וכו´

shkool

New member
תסביר לי את החלק הזה, כי ממש לא

הבנתי אותו: "ואז הפרסים שואלים, הרי גם ישראל לא קיבלו את התורה מרצון, שהרי ה´ כפה עליהם הר כגיגית (כלומר חייב אותם לקבל את התורה, ואם לא היו מתים שם). אז עונה להם הקב"ה, שהם קיבלו את 7 מצוות בני נוח, ומכיוון שלא קיימו אפילו את ה-7 מצוות האלה - ברור שאת התורה הם לא היו שומרים." shkool

uuuaaa

New member
אני אנסה

כתוב בתורה שבני ישראל עמדו תחת ההר. זהו ביטוי קצת מוזר, וחשוב לומר שבגלל שהתורה היא אלוקית אז אין בה שום אות ומילה מיותרים. לכן מכל שינוי במילה או אות מיותרת - חכמים למדו מזה משהו. ולכן למדו מזה שה´ איים על בני ישראל שאם הם לא יסכימו לקבל את התורה, ה´ יקבור אותם שם מתחת להר ויהרוס את העולם. זה אמנם דבר קצת תמוה, כי ידוע שבני ישראל כן רצו לקבל את תורה. כי הרי הם אמרו "נעשה ונשמע" כלומר הם הסכימו לקבל את כל התורה אפילו לפני ששמעו מה שיש בה. ונכתבו לכך הרבה הסברים. יש הסוברים שהם הסכימו לקבל את התורה שבכתב, ואילו את התורה שבע"פ הוא הכריח אותם. יש הסוברים שבהתחלה הם רצו לקבל את התורה, אך אח"כ עם כל העשן והקולות הם התחילו לפחד ולא רצו ולכן ה´ הכריח אותם. אבל בכל מקרה, יש להדגיש שבימי אחשורוש - כל העם קיבלו מרצון את התורה. אני גם שמעתי הסבר יפה בשם חידושי הרי"ם. כתוב בתורה שמי שבא על נערה בתולה, חייב אח"כ להתחתן איתה ולא יכול לשחרר אותה כל ימי חייו. לכן הקב"ה כביכול "בא" עלינו כלומר התחבר איתנו באונס ובכפייה, כדי שלפי חוקי התורה - הוא מבחינתו לא יוכל להשתחרר מאיתנו ולגרש אותנו. כי הרי כתוב - "תורה ציווה לנו משה מורשה קהילת יעקב". ודרשו על הפסוק הזה, אל תקרא מורשה אלא מאורסה. כלומר שבקבלת התורה אנחנו כאילו התארסנו עם ה´ והתורה. לכן גם לגויים אסור ללמוד תורה. כי זה כאילו גוי שבא על אשה מאורסה. לגבי ההמשך: ידוע ששאר אומות העולם קיבלו 7 מצוות של בני נוח. אם תרצה אני אכתוב לך אותם. הם לא שמרו על המצוות האלה, לכן הקב"ה החליט שבתור עונש, אפילו אם הם כן ישמרו עליהם, הם לא יקבלו על זה שכר. מכיוון שאפילו את המצוות הפשוטות האלה הם לא שמרו, אז וודאי שאת כל התרי"ג מצוות, שהם הרבה יותר קשות - לא היו שומרים, אפילו אם התורה היתה ניתנת להם בכפיה. יום טוב.

shkool

New member
תגובה

בסופו של דבר אלוהים כפה אתה התורה עלינו באיומים שאם לא נקבל את התורה אלוהים יהרוס את העולם. כמה שאלות צצות לי עקב זה: 1.למה הוא שאל אותנו אם אנו רוצים וששינינו את דעתנו או שלא הסכמנו לכל התנאים, הוא לא המשיך הלאה לעם אחר או הפסיק את ה"סבב"? 2.למה הוא עשה זאת דווקא לנו ולא לעם אחר אשר לא הסכים לגמריי לתנאיו? לפי מה שהבנתי כל עם לא הסכים לחלק אחד - עם אחד לא הסכים למצווה "לא תנאף", האחר לא הסכים למצווה "לא תגנוב" וכו´... 3.האין זה מראה על אכזריות האל? המתיימר להיות הטוב שבהתגלומותו? הוא שאל אותנו עם רצוננו בתורה וכשהוא קיבל לא כתשובה(גם אם רק לחלק מהדרישות, או לאחר שינוי דעה) או מתחיל באיומים ובלת בררה היהודים מסכימים. shkool

The The2

New member
אני אנסה

אני עונה לך תשובות מהראש. לא ממש ביררתי בנושא. אני אשתדל לברר יותר אם תתעקש, או שהתשובות לא יספקו אותך. 1. וגם 2. (ב-1 לא ממש הבנתי מה השאלה. ) תראה. תולדות העם שלנו לא תהחילו במעמד הר סיני. הם התחילו באבות. ה´ כבר העמיד את כל האבות בנסיונות. ומכיוון שהם עמדו בהם הוא אהב אותם ובחר בזרעם כעם שהכי אהוב עליו והעם הכי מועדף עליו כזה שיקבל את התורה. העם היהודי קיבל מצוות עוד לפני מעמד הר סיני. כמו שבת וברית מילה וקידוש החודש. אותם העם קיים גם תחת סבל. לעומתם שאר האומות לא שמרו על 7 המצוות היחסית קלות שנתנו להם. 3. מה זאת אומרת אכזרי ? א-ל שמביא לך אינסוף שכר על 70 שנה של מאמץ קל זה אכזריות ?? אם יש לך חבר מנהל בנק, והוא נותן לך 3 שעות לרוקן לשקים כמה כסף שתצליח. אז מה ? בזה שהוא מעביד אותך קשה הוא אכזרי ? הוא ממש לא קיבל "לא" כתשובה. בטח שהעם רצה ורוצה את התורה. וכבר הזכרתי שבימי אחשורוש "כל" העם קיבל את התורה שוב ומרצון. וידעתי שתתעלם מזה, אבל לא משנה.

shkool

New member
תגובה

הכוונה ב-1 הייתה: הרי אלוהים עבר בין כל העמים(זהו בעצם ה"סבב" שהתכוונתי אליו), וכל עם שלא הסכים לקבל את תורתו, הוא עבר לעם הבא. למה שעם ישראל לא הסכים לכל התנאים(תורה שבע"פ/שינוי דעתם - לפי דברייך) אלוהים לא עבר לעם הבא(בסבב) ואם "נגמרו" העמים אז למה לא הפסיק את ה"סבב"? "הוא ממש לא קיבל "לא" כתשובה. בטח שהעם רצה ורוצה את התורה. וכבר הזכרתי שבימי אחשורוש "כל" העם קיבל את התורה שוב ומרצון. וידעתי שתתעלם מזה, אבל לא משנה." אני לא מדבר איתך על ימי אחשוורוש - יכול להיות שבתקופה זו היהודים באמת רצו בתורתו של ה´. אני מדבר איתך על אותה תקופה הרשומה בגמרא בה אלוהים איים על בני ישראל שאם הם לא יסכימו לקבל את התורה, ה´ יקבור אותם שם מתחת להר ויהרוס את העולם. ואיפה והצדק האלוהי שמוכן לכבד החלטה של עמים אחרים אך לא מוכן לכבד את ההחלטה של עם ישראל? ואיפה הטוב לב האלוהי שבעקבות סירוב בקשה(לא פקודה - בקשה) מאיים במוות? shkool

uuuaaa

New member
טוב

ה´ מההתחלה רצה כמובן להביא את התורה לעם שהוא אוהב. אך לשם הוגנות, הוא הציע אותה לכל העמים. אני לא בטוח, אבל נראה לי שהעם שלנו נשאר אחרון ב"סבב". לכן, אם לא היינו מקבלים - לא היה יותר מי שיקבל ולכן, אין יותר טעם שהעולם ימשיך להתקיים במתכונתו. ה´ נראה לי, רצה להביא את התורה דוקא לנו, ולכן, אם לא היינו מקבלים את התורה, לא היה יותר ייעוד ותכלית לעולם. כי תכלית העולם היא לברוא אנשים בעלי בחירה חופשית, שה´ רצה להיטיב להם. ולצורך הטובה הם צריכים קצת לעבוד קשה. לכן, ה"איום" הזה שהזכרת זה לא איום. זה פשוט עובדה. לא יהיה קיום לעולם, אם הוא לא ישמש לשום תכלית !!! מה זאת אומרת לא מוכן לקבל את ההחלטה של ישראל ?? ישראל כן רצו את התורה. פשוט אולי הם קצת פחדו. אבל בתוך ליבם ושורש נשמתם ברור שהם רצו. גם בימי אחשורוש הם רצו אותה. וכך גם היום, כל אחד יכול להחליט אם הוא מקבל את התורה - או לא.

shkool

New member
ובכן...

כמו שהיה קיום לעולם לפני שאלוהים עשה את ה"סבב" כך העולם ימשיך - אפשר שיהיה קיום לעולם ללא תכלית - עובדה. לפי מה שהבנתי מתמנה, לכל עם היה את השורש הרוחני שלו, המלאך של אותו עם המשמש כסנגור. "אבל בתוך ליבם ושורש נשמתם ברור שהם רצו" - והנה כאשר פנה אלוהים לשורש נשמתם(השורש הרוחני - המלאך) המלאך אמר כי הם לא מוכנים לקבל הכל(תושב"ע) או שהם שינו את דעתם(שוב, לפי דברייך). ואם השורש הרוחני לא ידע מה מתרחש בתוך ליבם של העם היהודי - מי ידע? מכאן נובע שבאמת ובתמים עם ישראל לא רצה את התורה ולאחר איומים מצד אלוהים הם קיבלו את התורה על עצמם. shkool

uuuaaa

New member
? ? ?

איפה העובדה שהעולם מתקיים ללא תכלית ? הרי כן יש יהודים שומרי תורה ומצוות. השורש הרוחני שהתכוונתי זה לא שום מלאך. זה בעמקי נשמתם של בני ישראל עצמם.

shkool

New member
! ! !

העובדה היא שלפני שאלוהים עשה את הסבב - העולם התקיים! וזאת ההוכחה שהעולם יכול להתקיים ללא תכלית. ומי יודע מה מתרחש בעמקי נשמתם של בני ישראל אם לא השורש הרוחני שלהם - המלאך! והוא אמר שבני ישראל לא רוצים בתורתו של אלוהים מסיבה זו או אחרת וכל זאת מתוך הסתכלות במעמקי נשמתם. המלאך משמש כסנגור - זאת תמנה (giingiit) אמרה.

giingiit

New member
פספסת נקודה במה שכתבתי לך

לבני ישראל אין מלאך ששומר עליהם. וכשמדברים על שורשים רוחניים, אין לרצון הגשמי בכלל שייכות לנושא. אתה מתיחס שוב לשורש רוחני או מלאך כאילו היה אדם עם כנפיים. זה לא מה שמלאכים כלל וכלל. ובני ישראל נמצאים תחת השגחה ישירה של בורא עולם, לא של מלאך. ובכל אדם ואדם מבני ישראל יש נקודה פנימית כזו שמתעוררת מדי פעם ואולי אליה מתכוון הבחור? מאז מתן תורה, יש בנו נקודה פנימית שיודעת את האמת אבל יש אלו שנלחמים באמת זו ומשקרים לעצמם. היחידים שאולי אין להם נקודה פנימית זו הם הערב רב, שיצא ביחד עם עם ישראל ושגרם לנו וגורם לנו כיום לכל הצרות. בברכה תמנה

shkool

New member
תגובה

אלו דבריו של uuuaaa: "כתוב בתורה שבני ישראל עמדו תחת ההר. זהו ביטוי קצת מוזר, וחשוב לומר שבגלל שהתורה היא אלוקית אז אין בה שום אות ומילה מיותרים. לכן מכל שינוי במילה או אות מיותרת - חכמים למדו מזה משהו. ולכן למדו מזה שה´ איים על בני ישראל שאם הם לא יסכימו לקבל את התורה, ה´ יקבור אותם שם מתחת להר ויהרוס את העולם. זה אמנם דבר קצת תמוה, כי ידוע שבני ישראל כן רצו לקבל את תורה. כי הרי הם אמרו "נעשה ונשמע" כלומר הם הסכימו לקבל את כל התורה אפילו לפני ששמעו מה שיש בה. ונכתבו לכך הרבה הסברים. יש הסוברים שהם הסכימו לקבל את התורה שבכתב, ואילו את התורה שבע"פ הוא הכריח אותם. יש הסוברים שבהתחלה הם רצו לקבל את התורה, אך אח"כ עם כל העשן והקולות הם התחילו לפחד ולא רצו ולכן ה´ הכריח אותם." ואני שואל אותך, אם העם לא הסכים לקבל את התורה שבע"פ או שהעם הסכים ושינה את דעתו - למה אלוהים הכריח אותם??? shkool

giingiit

New member
התורה הוצעה לאומות העולם

כדי שלא יהיה להם פתחון פה, זה עד כמה שידוע לי. עם ישראל היה העם הנבחר בגלל מידותיו בין היתר ולא ירדה תורה לעולם אלא בשביל עם ישראל. עם ישראל לא סרבו לקבל את התורה, להיך, הם אמרו "נעשה ונשמע" וקבלו עליהם עול מלכות שמיים ללא ערעור והרהור. מה שאני שמעתי על "כפה הר כגיגית" ופה יכול להיות שנאי טועה, זה שהכפיה היתה מזה, שראיית בורא עולם לא השאירה מקום לבחירה חופשית. לא נשארה להם ברירה. כשיש גילוי פנים, אין בחירה. כמובן שזה רק צד אחד ובטוח שיש הרבה יותר דברים על כך והרבה יותר עמוקים. אני קורסת מעייפות לילה טוב בברכה תמנה

למעלה