שמן

יהאלי

New member
שמן

שלום. אני צריך בשביל עבודה פרטים על שמן .. כל מה שאתה יודעים יכול לעזור. טמפ רתיחה, ממה בנוי {גליצרול..ועוד} למה אסור להשתמש בשמן יותר מפעם אחת אחרי שרתח? מה מסרטן? תודה רבה!!

elchemista

New member
לאיזה שמן אתה מתכוון?

שמנים הם קבוצה של תרכובות פחמימניות, לרוב של שרשאות אליפטיות ארוכות, לרוב נוזליים בטמפ' החדר. מכיון שזה המצב תגיד לאיזה חומר ספציפי אתה מתייחס, ויהיה יותר קל לעזור לך. לרוב השמנים שמשמשים לבישול יש טמפ' רתיחה גבוהה מ-100 מעלות, מה שמאפשר לבשל בתוכם. חלק מהשמנים הם בלתי רוויים (כלומר השרשרת הפחמימנית מכילה קשר כפול אחד או יותר), שהם בריאים יותר משמנים רוויים. ומכיון שחום גבוה גורם לחיזור (הוספת מימנים) לקשרים כפולים, הוא גורם לשמן הלא רווי להפוך לרווי, ולכן הורס אותו.

betalmin

New member
חמצן יתערבב עם מימנים ?

נניח ונחמם שמן מעל 100 מעלות והמולקולות שלו יתפרקו, אז האם חמצן יכנס לתוצרים החדשים שלו ? כמה זמן זמן חיים יהיה לחמצן בתרכובות החדשות שיווצרו ? חמצן יתערבב עם מימנים ?

abastor

New member
אני לא בטוח,

אבל לדעתי המבנה שלהם פחות יציב, כלומר הם מתפרקים במערכת העיכול, ואילו השמן הרווי שמורכב כמעט ורק מקשרי C-C וקשרי C-H הוא יציב מכדי לעבור פירוק. אבל זה רק ניחוש מלומד.

תשובה

כאשר למשל לקשר כפול מסתפח מימן, אז במקום הקשר הכפול יהיו לך שני קשרים יחידים. קשר כפול מורכב כביכול מקשר יחיד ועוד קשר חלש יותר. (קשר סיגמא וקשר פאי, בהתאמה, אם זה אומר לך משהו). לכן שני קשרים יחידים הם יציבים יותר מאשר קשר כפול, ולכן גם פחות ריאקטיביים.

Levos

New member
אבל אנחנו מנסים

לפרק את הקשרים בין הפחמנים ולא בין פחמן למימן, לכן קשר כפול כן חזק יותר לצורך העניין(כלומר לצורך פרוק השרשרת הפחממנית).

מייאו ענה לך...

קשר כפול מורכב משני קשרים, מקשר יחיד ומעוד קשר חלש יותר, שקל לפרק.

גזר25

New member
טעות קטנה בהסבר שלך

מה שהורס שומן בלתי רווי זה תהליך חימצון- יצירת אפוקסיד ע"י חמצן.

יהאלי

New member
שמן מטבח רגיל

אני מדבר על שמן מטבח רגיל.. תודה רבה לכולם!!!

גזר25

New member
עדיין לא מדויק

בחר מהרשימה: שמן סויה, שמן קנולה, שמן חמניות. האם זה שמן מטבח שמכיל גם שמן דקלים? כל אחד מהשמנים מכיל חומצות שומן שונות בריכוזים שונים, כל אחד מכיל טריגליצרידים וחומצות שומן חופשיות בריכוזים שונים. וכמובן כמות פרוקסידים וויטמין E שונה. חפש ב- google על fatty acid content of soy oil. האתר של ה- USDA מומלץ.

למעלה