שמות פרטיים טורקיים

שלום,
במסגרת החיפושים ניתקלתי בשמות פרטיים ממוצא טורקי: קימל וריפעת.
השמות האלו לא מסתדרים עם השמות ה "יהודיים" המוכרים לי.
הממצאים מרמזים על:
קימל/קימאל = שמואל
ריפעת = שלמה

אני אשמח לאישוש או תיקון להשערה.
תודה

שרי סילבר

Active member
ריפעת עפ"ר כינוי לרפאל.

באילו מקומות בטורקיה אתה מתעניין? אילו משפחות אתה חוקר?

תודה על התגובה.
משפחת עובדיה מהעיר אדרנה, טורקיה.
יש מספר משפחות בעיר תחת השם הזה לא בהכרח קשורות.

שרי סילבר

Active member
במשפחת פיזה (דה פיזה) אותה אני חוקרת הענף הישיר שלנו עבר מאיטליה לאדירנה (אודרין) בתקופה שהיתה חלק מבולגריה, שהיתה חלק מהאימפריה העות'מאנית. אחת הצאצאיות, דונה פיזה, נישאה לאברהם פאפו.

די במקריות איתרתי מאמר בצרפתית, המתייחס לנכד של דונה פיזה ואברהם פאפו, דר' יצחק פאפו, שנולד במילאנו בשנת 1926 (המשפחה עברה מאדירנה למיאלנו בתקופת מלחמת-העולם ה-I. במלחמת-העולם ה-II נמלטו לספרד.). כמו אביו, דר' יוסף פאפו, גם דר' יצחק פאפו היה רופא. הוא ייסד את המחלקה הנוירוכירורגית בעיר אנקונה שבאיטליה, ועמד בראשה במשך שנים רבות.

המאמר דן בספר שפרסם דר' יצחק פאפו, בו הוא מזכיר, בין השאר, את המשפחות שהוא צאצא שלהן. בין השאר מוזכרת משפחת עובדיה מאדירנה: האם, שרה פאפו לבית עובדיה, ילידת 1886, והסבא מצד האימא, יצחק עובדיה, יליד 1864.

האם משהו מצלצל מוכר?

שרי

שלום שרי
מאוד מתסכל לשמוע שמות שמאוד קרובים ומאותה עיר שלא מתחברים. עד היום לא הצלחתי למצוא קשרים למשפחות עובדיה מאדירנה.
השמות ידועים לי הם:
שלמה עובדיה ומארי לוי עובדיה שנפטרו בשנת 1916 במגפה הספרדית. ילדיהם שמואל ודודה עובדיה ברחו לבולגריה והתיישבו בעיר פלובדיב.
לשלמה (יתכן ריפעת) עובדיה היו שתי אחיות שחיו בטורקיה, אליזה לוי שאין לי שום פרטים עליה וזימבול חלבה שעלתה לישראל לאחר קום המדינה.

שרי סילבר

Active member
לצערי, איני מתמצאת כל כך במשפחת עובדיה. נכון לעכשיו לא ידוע לי על קשר ישיר למשפחות אותן אני חוקרת. במקרה של משפחת פיזה, הקשר אצלי הוא עקיף מאוד, דרך קשר-הנישואין למשפחת פאפו, שהיא זו שקשורה למשפחת עובדיה. אני כעת נזכרת שסייעתי לך בשעתו עם תרגום של תעודות שקשורות למשפחת עובדיה. האם ידוע לך איזו נתינות היתה לענף שלך של משפחת עובדיה?

הבעיה העיקרית היא היעדר תעדות-חיים. לפיכך צריך לנבור שוב ושוב בעיתונות ההסטורית, במיפוי של בתי-הקברות בטורקיה, ב-Find a Grave, שם יש גם כן מיפוי של בתי-קברות בטורקיה (איתרתי אי אילו שמות מבית-הקברות האיטלקי, שישלי), וכו'.

יש גם אתר של עיתונות טורקית, אך הוא מתחיל רק בשנות ה-50, ועבורי זה מאוד מאוחר. אם יש מי מבני-משפחתך שעדיין חי בטורקיה במחצית השנייה של המאה ה-20, שווה לחפש. האתר דורש הרשמה חינמית. אפשר לעבוד אל מול המתרגם של גוגל. הנה הקישור: עיתונות טורקית

בהצלחה!

אכן עזרת לי בתרגום תעודות עליה לארץ. זה עוד בתקופה שהייתי חצי בולגרי גאה. עכשיו הנתינות הטורקית משתלטת עלי.
תודה על העזרה.

שרי סילבר

Active member
קצת שאלות ותובנות:

1. האם ידוע לך מתי נולדו שלמה עובדיה ומארי לוי? גם אם לא ידועה שנה מדויקת, האם אתה יכול להעריך? אולי אתקל במשהו תוך כדי הנבירה בענף הספציפי של משפחת פאפו שאני מתעניינת בו.

2. למיטב זכרוני השפעת הספרדית התחוללה בשנים 1918/9. בשנת 1916 היתה מגפת טיפוס. כך או כך, אני מניחה שניסית לבדוק במיפוי של בתי-הקברות בטורקיה את הפרטים ביחס לשלמה ומארי כמו גם ביחס לנציגים נוספים ממשפחת עובדיה.

3. איני יודעת מהיכן שאוב המידע אודות שלמה, על כך שכנראה כונה גם ריפעת. כפי שכבר ציינתי, ריפעת הוא כינוי לרפאל. לא מן הנמנע שלשלמה היה שם פרטי נוסף, רפאל, ולכן כונה ריפעת. עם זאת, מכיוון שאיני יודעת על מה מסתמך הכינוי ריפעת והקשר שלו לשלמה עובדיה, האם ידוע לך שם-אביו של שלמה? אם לא, חשוב לקחת בחשבון עובדה נוספת: בעבר היה נהוג לרשום שם של אדם כשמיד לאחריו הופיע שם-האב. כך, למשל, אברהם יוסף פאפו. יוסף היה שם-אביו של אברהם, ולא שם אמצעי של אברהם. השימוש בכך היה מקובל הן במסמכים שונים, כולל מסמכי-התאזרחות, והן ע"ג מצבות. אגב, זה היה נהוג הן במשפחות אשכנזיות והן במשפחות בספרדיות. לפיכך, אם שם-אביו של שלמה לא ידוע, יש להשאיר כאפשרות את העובדה ששם-אביו היה רפאל, ולכן האב כונה ריפעת.

4. אל תמהר להסיק, שהעובדה שבאדירנה היו מספר משפחות ששמן עובדיה, אך לא הצלחת למצוא קשר ביניהן, מרמזת על כך שהמשפחות לא היו קשורות ביניהן. הקשר הפוטנציאלי, אם היה, היה מוקדם, ומכיוון שיש בעיה קשה בנושא של מסמכים מאדירנה, העדר של תעודות-חיים או לפחות מפקדים מונע מאיתנו להחליט בוודאות (העיתונות בלדינו עשויה לעזור, כי יש שם התייחסות לפטירות, נישואין וכו'). גם המיפוי של בתי-הקברות לא בהכרח מסייע, כי באופן מפתיע לא נרשם ע"ג המצבות בטורקיה שם-האב. אצל יהודים ספרדיים מופיע פעמים רבות שם-האם ע"ג המצבה, אך גם זה לא מופיע ע"ג המצבות, מה שמקשה על המיפוי של ענפים שונים במשפחות שאנו מתעניינים בהן.

5. המשפחות שאנו דנים בהן הן משפחות האליטה של אדירנה, וחשוב להזכיר את הדומיננטיות של השפה הצרפתית במשפחות אלו בזכות כי"ח (אליאנס). רבים מבני-המשפחות הללו היו מעורבים בייסוד בתי-הספר של אליאנס, שימשו בוועד המנהל של בתי-הספר, שימשו כמורים ומנהלים, הרימו תרומות והיו מנויים על הבולטינים של אליאנס. לפיכך כדאי "לחרוש" את העיתונות ההסטורית תוך דגש על הבולטינים ופרסומים שונים בצרפתית. מצאתי שם אוצר בלום בזכות העובדה שברשימות שונות שצצו (תורמים, מנויים וכו') השמות הופיעו בצורה של "שמואל של יוסף", "עזרא של יוסף", "נתן של אברהם". כששם-האב מופיע לצד שמו של האדם זה בהחלט מסייע לנסות לבחון מי קשור למי.

מעבר לכך, האם היו במשפחת עובדיה אותה אתה חוקר אנשים שהיו פעילים באליאנס (מורים, מנהלים, תלמידים)? אם כן, אנסה לכוון אותך למקורות-מידע נוספים.

שבת שלום וחג שמח, 1607678516043.png 1607678545103.png
שרי

שרי סילבר

Active member
לא הגבת למסר שרשמתי, ואני מקווה שראית אותו. בכול אופן, אשר לשאלתך הראשונית ביחס לשם קימל/קימאל, ע"פ רוב נתקלתי במופע קמל (Kemal) ולא קימל/קימאל. במקרים בהם נתקלתי אכן הכינוי הופיע לצד השם שמואל או סמי (סמי גם הוא כינוי לשמואל).

שרי שלום
תודה רבה על התשובות המפורטות והמושקעות. לא תמיד יש זמן לעסוק בנושא באופן שהייתי רוצה. לעניינינו:
1. שלמה עובדיה ומארי לוי, נפטרו ככל הנראה ב 1916. הערכה של שנת לידה היא 1875 +-
2. לצערי לא מצאתי בבתי קברות באדרנה פריטים שקשורים אלי. זכור לי מיפוי שבוצע ע"י אונ' ת"א, אולי אני טועה. אשמח למקורות מידע נוספים בנושא.
3. מידע מעניין. לצערי אין לי מקורות מידע אמינים בנושא. השם ריפעת קפץ בהתאמות עם עצים אחרים שהשתמשו בשם הזה לטובת שלמה עובדיה המדובר.

למעלה