שמות משפחה

benk

New member
סבא של סבתא שלי היה קנטוניסט שכזה

ככה סבתא שלי סיפרה לי פעם. איני יודע מה היה שמו. סבתא סיפרה שסבה היה ילד בן 7-6 שנים כנחטף ממשפחתו ונמסר לגידול למשפחה של איכרים נוצרים. הוא שהה בכפר עם המשפחה הזו כעשר שנים כשהצאר ממן את גידולו וחינוכו. בגיל 17 הוא הלך לצבא ושוחרר אחרי 25 שנים כלומר בגיל 42 ואז הוא קיבל מהצאר, תמורת שרותו, שטח אדמה (עליו הוא הקים חווה חקלאית) באיזור שהיום שיך לאוקראינה, מחוץ ל"תחום המושב". האגדה המשפחתית מספרת שאותו ילד חטוף נדר שאם אחרי כל תלאותיו הוא עוד יזכור את מוצאו היהודי הוא יקרא לבניו אברהם, יצחק ויעקב. ואכן אותו ליצן, כשהשתחרר, נשא לו לאישה יהודיה ולבנו הבכור הוא קרא אברום יצחק ועל ידי זה הוא "פרע" שני שלישים ונידרו. אותו אברום יצחק ליטמן היה אבא של סבתי. בן.

הדס ח

New member
סיפור שחוזר על עצמו

קראתי עכשיו את זכרונותיה של פועלת בארץ ישראל וגם היא מספרת על אביה שנחטף בילדותו.... בכלל, אם למי מכם מזדמן לקרוא את הספר אני מאד ממליצה כי הוא מאפשר הצצה אל עולמה של חלוצה בא"י.... עולם קשה מלא תלאות.... "חיי פועלת בארץ" מאת הניה מ. פקלמן הדס

חנה201

New member
טרומפלדור היה בנו של קנטוניסט

גם כן אחד ששרד ונשאר בחיים. טרומפלדור חדור המוטיבציה הלך כך מזימתו לצבא הרוסי

Melitz

New member
רק מי ששירת/נחטף לצבא הצאר קיבל את הזכות (ולא תמיד בעלות, חו"ח) לעבד חלקת אדמה, בידיעון היומי של חוקרי ליטא (Litvasig Digest) שהגיע היום, מסופר על ספר משנת 1882 ובו רשימת 7246 איכרים מאיזור קובנו, 62 מהם, יהודים (0.7%). חקלאות לא היתה המקצוע המועדף במיוחד - ולא מתוך בחירה.

nahumpur

New member
פרטים על הקנטוניסטים

איפה אפשר למצא חומר על הקנטוניסטים? האם קיימות רשימות של הילדים היהודים שנחטפו?

תוספת יקרה../images/Emo70.gif

בעקבות איום הגיוס ל-25 שנה, זוהי אחת התקופות המאופיינת ע"י הגירה מאסיבית מתוך רוסיה, לשאר חלקי אירופה

sharonpines

New member
נזכרתי בסיפור מפתיע בעניין

מדברים מדברים, ולפתע אני נזכרת, שכנראה אני קיימת בעולם ומשתתפת בפורום, בעקבות סיפור כזה: האח הצעיר של אמו של סבי, נקרא גם הוא לשרת בצבא הצאר. הטרגדיה, כפי שרואים שמתואר גם בכל ההתכתבויות דלעיל של חברי הפורום, הייתה גדולה, כי כולם ידעו מה מצפה לו. אמו של סבי (הידועה בכינויה - סבתא לאה) החליטה לפעול בכל דרך על מנת לשחררו מהגיוס לצבא הצאר. האגדה מספרת שהיא מכרה את גופה לאחד הקצינים הגבוהים על מנת שיפטרו את אחיה מהגיוס. בשעה שהייתה בדרכה לשחררו, התארחה אצל בת-דודה דבורה ובעלה יוסף. בהמשך, כאשר נפטרה דבורה בדמי ימיה, נשא יוסף (שהוא סבא ייסף) את לאה לאישה (לאחר שהכיר אותה בזמן שהתארחה אצלם), והשאר... היסטוריה. סופו של הסיפור - אולי היה עדיף שאח אם-סבי היה משרת בצבא הצאר. לאחר ששוחרר בעקבות מאמצי אחותו, נשא אישה והעמיד 4 צאצאים, נספה ביחד עם כל משפחתו בשואה. שרון

ראם ערן

New member
האם הצלחת להתחבר לאורנה?

אם כן - כל הכבוד. אשמח לקבל את הקישור על מנת להוסיפו לעץ הפורום. שבת שלום ערן

sharonpines

New member
הקשר ביני ובין ארנה

הי ערן, הקשר ביני ובין ארנה הוא באמצעות הזוג נתן (ניסן) בק וטובי (יונה) טיקטין . ארנה מתחברת מהצד של נתן בק, ואני מתחברת מהצד של טובי טיקטין. אני לא יודעת בדיוק כיצד היא מתחברת - זה ארנה תצטרך להסביר. אני מניחה שאחרי שתקבל את ההסבר, תוכל לעזור לנו בחיבור העצים. הידד
שרון

ornan

New member
אני צריכהלהעביר את עץ משפחת בק

לקובץ GEDCOM ולהעביר לארנון את ערן ובמקביל את הצד שלך. יש בעיה אחת "קטנה" עץ הפורום בעברית, גם שלי, שלך באנגלית, זו גם כנראה הסיבה שהמחשב שלי לא רצה לשמור את השינוי בעץ שלי לאחר שהוספתי לו את הקובץ ששלחת. ארנון עוד לא יודע מה הכנתי לו לתקופה שנהיה שכנים.

sharonpines

New member
מוזר... ../images/Emo12.gif

העץ שלי הוא דווקא בעברית ובאנגלית גם יחד. רק שביקשתי ממנו לבנות קובץ GED עבור תוכנה שאינה דורותרי, ולפיכך הוא כנראה מתרגם את הקובץ לאנגלית. האם את משתמשת בדורותרי? אם כן, אני יכולה לנסות ולשלוח לך שוב את הקובץ. שרון

ornan

New member
העץ שלי בתוכנת GENOPRO

כך גם נבנה עץ הפורום, אני בטוחה שמומחי המחשבים יכוונו אותנו. אני אמנם, יוצאת לחופשת עבודה במחשב של כמה שבועות, אבל אמשיך לעקוב, ואולי ימצאו מתנדבים להקליד

ראם ערן

New member
שמות משפחה

מכיון שבימים האחרונים הופיעו מספר הודעות מעניינות בנושא שמות משפחה, חשבתי כי יהיה נחמד ל"שרשר" את כולן ביחד לנוחותנו. שבת שלום ערן

עינית

New member
תוספת עיראקית

כאשר רשמתי את הצד העיראקי, כל הזמן ידעו להגיד את שם האמא ואמא שלה ואם אמה - שרשרת האימהות. כל זה אמנם בלי שמות משפחה, אבל התברר לי כי בברכות בבית כנסת וכאלו אירועים התייחסו לאמא ולא לאבא. יצחק בן שרה ולא יצחק בן אברהם.

למעלה