שמות ארץ ישראל

noaaaa

New member
שמות ארץ ישראל

הי יש לי שאלה לגבי שמה של ארץ ישראל- נשאלתי ולא הייתה לי תשובה חד משמעית: האם לארץ ישראל קראו ארץ ישראל לפני ששונה שמה לפלשתין ע"י הרומים? תודה לעונים

פינת העיברית לשרותך

ישראל = יעקב אבינו. הבנים שלו = בני ישראל. מכל אחד מהבנים יצא שבט, וכל השבטים יחד נקראים בני ישראל. השבטים השתלטו על ארץ שישבו בה כנענים, ארץ ששמה היה ארץ כנען. אחרי שהם השתלטו על הארץ והתישבו בה, קיבלה הארץ שם חדש, כשמם של כל השבטים גם יחד, ארץ ישראל. בקיצור, הארץ שבה ישבו אותם שבטים, צאצאי הבנים, נקראה ארץ ישראל. אחרי מרד בר כוכבא ניסו הרומאים, כהרגלם וכמעשיהם בכל מקום בו מרדו עמים וסרבו ללמוד את לקח מפלתם, להשכיח ולהעלים את שם המקום. את העם היושב בארץ מכרו לעבדים ופיזרו אותו בכל העולם ואת שם הארץ שינו לפלסטינה, ע"ש הפלישתים איתם התעמתו בני ישראל בראשית דרכם.

noaaaa

New member
תודה על התשובה

מלבד זה שענית לי אני ממש מתפעלת מהניסוח של התשובה: עיניינית וברורה. תודה!

רק להוסיף משהו קטן

בתקופה שהרומאים שינו את שם הארץ, לא היו כבר פלישתים בארץ מזה מאות שנים. זה פשוט היה שם ישן, שאיננו קשור לעם היהודי ולכן בחרו בו הרומאים.

הפלישתים. כמה פלישות היו?

בכל מקום מלמדים בכתובים שהפלישתים (מכאן שמם=פולשים) פלשו ארצה כשמקורם באי כפתור היא כרתים, וכאן הסתבכו קצת עם יושבי הארץ ולמרות שהיה יכול להיות שקט כיוון שהכנענים התישבו בעמקים והיהודים על ההרים והפלישתים במישור החוף, האי אנחנו באיזור מסוכסך שלא שומר על שלום מאז ומתמיד, פרצו הסיכסוכים. כל מה שמסופר, למעשה מסופר על הפלישה השניה של הפלישתים. הרוב המוחלט של האנשים כלל לא יודע שהיתה פלישה שקטה ודווקא של הכרתיים המפורסמים ביותר, סוחרים שהפכו לרועים ואיכרים שקטים. תחילת החקירה בנושא, עם הקרב בין המצרים לפלישתים, מתחיל במשפט של אחד הפרעונים שאומר בסביבות 1220 לפנה"ס:"אלו אינם כראשונים". סדר הדברים הוא כזה: 1450 לפנה"ס מתפרץ הר הגעש סנטוריני ומטיל אש לבה ואפר לגובה 35-70 ק"מ וגורם לארבעה ימי חושך כאשר כרתים הנמצאת 110 ק"מ משם דרומה מתכסה באפר, ובזאת למעשה תם העידן של הסוחרים המינואים בכרתים כיוון שהמיקנים פולשים לכרתים ומשתלטים עליה (המינואים כזכור אינם לוחמים אלא סוחרים ואף אחת מהערים שלהם איננה מוקפת חומה). 1400 לפנה"ס המינואים לא יכולים לסבול יותר את העבדות ויוצאים מנמל זקרוס לכיוון מצרים, שם הפרעה התורן מקבל את פניהם ומפנה אותם להתיישבות בצפון ממלכתו באיזור גרר-באר שבע, שם הם הופכים לאיכרים זעירים ואועי צאן וחיים בשקט ובשלווה, וכמו כל בני מיעוטים, חלקם מתגייס לצבא המצרי 1200-1250 לפנה"ס הדורים מחליטים לפלוש לאיי הים התיכון ולגרש את המיקנים. תושבי האיים שבצפון הים התיכון נמלטים מזרחה לארץ כנען ומתיישבים מבית שאן צפונה והם נקראים "שרדונים" ע"ש בני האי הדומיננטים ביותר, הסרדיניים. המיקנים היושבים בכרתים מחליטים לצאת למסע קרב וכיבושים לכיבוש כנען. חלקם נעים צפונה לכיבוש ממלכת חת (טורקיה) חלקם נעים לכיוון מצרים לאורך צפון אפריקה כשהם אוספים אליהם חיילים מבני הארצות הללו, באלפים. החלק השלישי היא היחידה הימית נעה לכיוון אלישייה (קפריסין) הכל במטרה לסגור את שלושת התנועות על כנען תוך כדי חיסול הממלכה המצרית. הציר האפריקאי נבלם על ידי המצרים וכנ"ל שני הצירים האחרים אחרי קרב קשה עם המצרים, כאשר בתבליט הקרב בנוא-אמון שבמדינת האבו נראים בין הלוחמים המצרים על הספינות גם חיילים במדים מינואים. אולם זאת לא לפני שהפלישתים המיקנים הקימו ממלכה בין עזה לעקרון ואחר כך גם התרחבו והיוו איום על ממלכת מצרים שנאלצה להתגייס לקרב סופי נגדם. המיקנים שנשארו חיים אחרי הקרבות פרקו את נשקם ובתקופת ממלכת דוד הם נטמעו בין עמי הארץ, כולל בין היהודים. ובזאת תמה פרשת הפלישתים, עד שקמו הרומאים והחיו מחדש את השם, ובאו הערבים ואימצו להם שם שאין להם שום קשר אליו. אגב, התאריכים הם רק מסגרת כללית בלבד כיוון שבעולם האקדמי יש המון ויכוחים בנושא התיארוך.

et7

New member
תודה רבה ושאלונת

שמשון התעסק עם מינואיות (גל ראשון) או מיקניות (גל שני)? אני חושב ששמעתי על שבט פלישתי הנקרא "דננו" ויש שמיחסים לו איזשהו קשר לשבט דן, יש כזה דבר? שוב תודה וסופשבוע נעים

שמשון א-גיבר.......

שמשון התעסק כמובן עם המיקניות (לא אחת...) ובכלל קראתי פרשנויות של פרשנים שונים שמכאן מקור המושג "טחן אותה", וזה לא סלנג חדש בכלל...... בין הפולשים היו קבוצות שונות: הפלישתים, הדנין, השש, שרדון,סכאל,שכלש, וכו, ומדובר כמובן בשמות של תושבי האיים השונים .בחלקם פרעה מספר שהיכה בביתם באיים. לא מצאתי שום קשר לשבט דן. אגב, מה שהפיל בסוף את הצבא המיקני העצום שנע בשלוש זרועות והרס ממלכות בדרכו, היה פשוט: רעב. ורוחב הלב המצרי היה אספקת תבואה לאנשים בהקצבה שנתית, ובכך נשמר השקט, עד ההתמזגות הטבעית בימי המלך דוד.

et7

New member
שוב תודה רבה, ושאלונת

הצצתי במהירות על ארועי שמשון בשופטים ולא ראיתי את המילה טחן. האם יש מפת התיישבות (לאחר שעזבו את האיים השונים) שבטי גויי הים במרחב הים התיכון ו/או ישראל? תודה ושבת שלום

בסוף ימיו שמשון עבד כטוחן

שמשון נאסר באשקלון וטחן בבית האסורים. אמרו מפרשים שהיו נשות פלישתים מביאות את בנותיהן שיעברן. אפילו רש"י רומז על פרשנות פרוורטית זו.

../images/Emo6.gif

מאיר ומוישל'ה - אתם נהדרים. אהבתי את הבקיאות בחיי האהבה של השופטים... אגב - גם רש"י, לדעתי, מגלה התעניינות בנושאים כאלה במספר מקומות

רק עכשו ראיתי שיש לי טעות

שמשון נאסר בעזה, לא באשקלון. למה? זה עונש על כך שנכנע לתאוותו והלך לזונה בעזה. בכלל, הנשים בחייו היו סיפור מוזר. אנחנו מכירים בשם את מי שהרגה אותו, דלילה, ואת אחותו, שלא כתובה בתנ"ך, צללפונית כמדומני (על שמה מושב צלפון). מסתבר שהסלנג של היום שואב ממקורות תרבותיים עמוקים ביותר!

אברמסון

New member
עוד על שמשון והנשים

אני דוגם את הפורום מידי שבוע, ותמיד נהנה לקרוא דברים מחכימים. התפעלתי למקרא הקטע הבא - במיוחד הסוף - ואני משתף גם אתכם: וילך הלוך ואכול ונוטף מידיו הדבש. וישמח על כוחו כי גדול, וישמח על סודו כי כבש. וילך וישר ברמה ובלבו גם פתרון גם חידה, ויזהיבו גם קרני החמה באגלי הדבש שרדה. ויביא לאביו ואמו דבש מנחה לנוה העני, ויאכילהו כי טוב טעמו, וירדו בית התמני. וילך ופתרון חדש בחידה כתולעת בפרי: האישה מתוקה מדבש והיצר עז מארי. (מתוך אהבת שמשון - לאה גולדברג)

פרשנים מיותרים

מאז ומתמיד ראיתי את הפרשנים השונים כמי שמנסים להתפרנס או להתפרסם ממגדלים פורחים באויר. כהוכחה לכך אני מחזיק בשלוש פרשנויות שמוכיחות זאת: מה ידוע? שמשון נאסר ובבית האסורים עבד כטוחן, וידוע בהחלט שעבודת הטחינה הינה עבודה קשה וסיזיפית ואין כמו העסקת אדם בעבודה כזו כדי לנקום בו או להתעלל בו. פרשנות: תחילת הפרשנות טוענת שמה שנראה ברור לא ברור בכלל (כדי להיראות אובר-חוכם מסבכים דברים ברורים), אילו היה כתוב "טחן להם" הרי פירושו שעבד בטחינה, אבל כיוון שכתוב שהוא היה "טוחן בבית האסורים" הרי זה ברור שהוא עסק ביחסי מין (וזאת על סמך מה?) בהמשך נחלקים שלושת הפרשנים בדיעותיהם: פרשן 1- הפלישתים היו מביאים את בנותיהם כדי שישכבו עם שמשון פרשן 2 - הפלישתים היו שוכבים עם נשותיהם שבעת האירוע היו מביטות בשמשון פרשן 3 - הפלישתים הביאו את נשותיהם לשכב עם שמשון הסיבה? כולם מסכימים כי הסיבה היא הבאת ילדים שיהיו גיבורים כמו שמשון. רגע, אבל כאשר הוא הובא לבית הסוהר תש כוחו, אז מה הסיפור? או שזה קרה אחרי שהוא החל להתאושש קצת? טחן או לא טחן, טחנו לנו את השכל עם השטויות שלהם, אבל בתור אנקדוטה זה מענין, ולכן אני גם מחזיק עותק כתוב אצלי כדי שכל מיני אנשים לא יתנפלו עלי, בדיוק כמו בנושא עשרת הדיברות שלא ניתנו, והאמיתיות שכן ניתנו. מספיק. עוד יעלו אותי על המוקד.....

MRimer

New member
הקשר בין גויי הים ושבט דן

אני חדש בפורום הזה וקראתי בעניין רב את המופיע בו. לגבי השאלה שנשאלה, לגבי הקשרר בין שבט דן ובין גויי הים, אזי הטענה הזו הועלתה על ידי יגאל ידין ז"ל, במאמר שפרסם בשנת 1965. המאמר, ששמו "ודן למה יגור אניות", הודפס בספר "מערבו של גליל וחוף הגליל" בהוצאת החברה לחקר ארץ ישראל ועתיקותיה. במאמר זה מביא ידין שורה של מקורות מקראיים המציגים מוזרות בהתייחסות התנ"ך לשבט דן, ומצביע על קשר אפשרי בין בני שבט דן, ובין ה"דנאים", אחד מגויי הים. למאמר זה לא היה המשך, למיטב ידיעתי, והתיאורייה הזו לא זכתה לפיתוח, הרחבה או הפרכה מצד חוקרים אחרים.

למעלה