שמאלנות ושמאליים

israely1

New member
שמאלנות ושמאליים

שלום נעים מאוד קוראים לי טל ואני מנהל של קומונה לשמאליים פה בתפוז ברצוני לדעת מהו ההסבר האבולוציוני המדויק לקח שיש יותר בני אדם שמאלים והאם יש יתרונות וחסרונות לשמלאנות תודה מראש :)

SilentMike

New member
צר לי לאכזב אותך.

צר לי לאכזב אותך אבל ככל הידוע לי אין הסבר כזה. רגע רגע. אל תלך עדיין. מה שהתכוונתי הוא שאין הסבר למה שמאליות ולא ימניות. בעצם זה אותו הדבר בעיקרון. בשביל לענות על דבר כזה צריך ללכת אחורה ולשאול למה בכלל יש העדפה של צד אחד. ובכן יש העדפה של צד אחד מפני שלמרות שאנחנו יצורים סימטרים בעיקרון יש דברים שאנחנו לא עושים עם שני צידי הגוף במקביל. אז במקום לבנות מסת שריר שווה בשני הצדדים כדי שנוכל לקפוץ/לטפס/לאחוז במידה שווה בשניהם, הגוף נותן העדפה קטנה לאחד מהם. לא יותר מדי כדי שלא נלך מצחיק ולא נאבד את היתרונות של הסימטריה, אבל העדפה קטנה בכוח (ובמקרה של המין שלנו גם במוטוריקה עדינה). לשאלה למה דווקא ימין ולא שמאל אין לי תשובה מוחצת. זה כנראה קשור למשהו אקראי שקרה במהלך האבולוציה שלנו. במקרה כזה יכול להיות מפתה לשאול למה יש העדפה ברורה לצד אחד. למה זה לא נשאר חצי-חצי? ובכן יש מקרים של תכונות אחרות שבהן דווקא יש יחס מאוזן. אבל פה משחקים דברים אחרים. גוף האדם כמו שאתה אולי יודע אינו סימטרי לחלוטין במבנהו. הלב נמצא בצד שמאל של הגוף (וגם הלב עצמו אינו סימטרי) וגם חלקים אחרים של המערכת שיש לנו בפנים אינם סימטריים. למעשה במהלך האבולוציה המבנה שלנו הותאם לכך שאנחנו "כמעט סימטריים" ולמד לנצל את זה. מכיוון שבדרך מקרה היו יותר ימניים המבנה שלנו עבר אדפטציה למבנה הגוף עם העדפה לימין. השמאליים מיצגים את האלטרנטיבה של ההעדפה לשמאל, אבל לא הכל אצלם הפוך בצורה מושלמת, ולכן יש מחקרים שמראים ששמאליים סובלים מכמה בעיות בריאותיות בהסתברות גבוהה יותר מכלל האוכלוסיה. בנוסף בעולם המודרני שמאליים צריכים להתמודד עם עולם שפחות או יותר מהונדס לטובת הימנים. אז למה בכל זאת נשארו שמאליים? קודם כל כי זה לא חיסרון מאוד משמעותי, ולאבולוציה קצת קשה לחסל לחלוטין כל שאר ופליט לתכונה גנטית שבסך הכל ההשפעה שלה קטנה. ואם זה לא מספיק אז גם יכול להיות לחץ ברירה חיובי שמונע את היכחדות התכונה. לפעמים דווקא יש יתרון בלהיות במיעוט. יש לא מעט ענפי ספורט בהם שמאליות יכולה להוות יתרון (בכדורסל למשל שמירה על שחקן יריב תלויה ביד שהוא מכדרר איתה, והשחקנים רגילים לשמור על שחקנים ימניים. בכדורגל עמדת המגן/הקיצוני השמאלי היא עמדה שמתאימה יותר לשמאליים ותמיד חסרים שחקנים שמאליים טובים). זה לא שאני רומז שאנשים הצליחו להתרבות בגלל שהם טובים בכדורסל. אבל יכול להיות שבמצבים פיסיים אחרים (מצבי עימות אלים למשל) עובדת השמאליות יכולה להיות הפתעה מנצחת (אני מזכיר: גם הימני וגם השמאלי רגילים להתמודד עם ימניים, ויוצא מכך שהימני מופתע במהלך העימות והשמאלי לא). התכונה המענינת של יתרון כזה היא שהוא נשאר יתרון רק כל זמן שהתכונה נדירה, והוא דועך ברגע שהיא נהיית נפוצה יותר.

dan154

New member
אבל יש *פחות* בני אדם שמאליים

והחסרון היחיד שאני יכול לחשוב עליו זה ששמאליות שמה אותך במיעוט, והדבר מתבטא בכל מיני מכשירים שמותאמים כברירת מחדל לימניים. דרך אגב, על מה אתם מדברים כבר בקומונה לשמאליים?

Caligola

New member
לדעתי זה קשור לרמות הטוסטסטרון.

טוסטסטרון "מדכא" את הגדילה של ההימספרה השמאלית, ולכן יותר ניורונים ימצאו בהימספרה הימנית, ולכן עודף של טוסטסטרון יגרום להמיספרה ימנית מפותחת יותר. ומכוון שההימספרה הימנית שולטת על הצד השמאלי של הגוף, רוב הסיכויים שעודף הטוסטסטרון יגרום לשמאליות. ומה שכתבתי כאן הרגע היה תאוריה של הניורולוג נורמן גשוינד.

israely1

New member
תודה רבה לכולם!

אתם מאוד נחמדים ונחמד לדעת שמקבלים אנשים בצורה נחמדה וכייפית כזאתי אני עצמי חסיד גדול מאוד של אבולוציה ושל המדע ופטריוט שמאלי. בקומונה של השמאליים אנחנו מדברים על זה שלאורך ההיסטוריה המדענים האומנים והפוליטיקאים הכי מוצלחים היו שמאלים ואנחנו מדברים על מחקרים שנעשים בקרב השמאלנות ועל ההיסטוריה של השמאלנות על המאבק של הכנסיה בשמאליות ועל היתרונות והחסרונות בליהות שמאלי....זה נושא דיי מענין שחושבים על זה וכולכם מוזמנים נ.ב הקומונה נפתחה רק השבוע אז היא לא פופולארית במיוחד http://www.tapuz.co.il/Communa/usercommuna.asp?CommunaId=24673

22ק ו ס ם

New member
זה יותר משאלת לב מאשר אמת

מכיוון שאחוז מסוים מהאוכלוסייה שמאלי, הגיוני שיהיו הרבה מאוד שמאליים מפורסמים וחכמים. אין שום הוכחה שהאחוז שלהם גדול יותר בקרב מדענים או אומנים ופשוט מאוד קל לתת רשימות ארוכות של שמות אנשים כאלו כדי ליצור רושם מוטעה.

למעלה