שלי יחימוביץ'- מכתב .

snift

New member
אז נראה לך סביר למרות שאני בוחר

שיום המנוחה שלי יהיה יום שני, המעסיק עדיין ישלם לי 200% על עבודה בשבת?

sheketz

New member
כן, בהחלט סביר

ואם יעסיק אותך שבעה ימים בשבוע יהיה צפוי לקנס של 500 שקל.

snift

New member
אז אם אני ועוד מישהו

נעבוד 5 ימים בשבוע, אבל אני אנוח בשישי ובשבת ואילו הוא ינוח בשישי ובשלישי, אז אני אקבל כסף עבור 5 ימי עבודה ואילו הוא עבור 6 (כי בשבת הוא יקבל 200%) למרות ששנינו עבדנו בדיוק את אותו מספר שעות. אני לא ממש מצליח להבין את ההגיון שלך, למה זה טוב?

sheketz

New member
יקל עליך אם תראה שככה זה גם

עבור עבודה במשמרות... ובכל זאת יותר מפורט אם אדם עובד בשעה שמרבית האנשים האחרים יוצאים לבלות אז מגיע לו פיצוי בעבור זה. הרי פגישה משפחתית, פגישה עם חברים למנגל -או סתם בילוי עם האשה/הבעל והילדים הרבה קל ונוח לעשות בשעה שמרבית האנשים פנויים.

snift

New member
עדיין לא הצלחתי להבין למה צריך לשלם

יותר על עבודה בשבת אם השבת אינה יום מיוחד. הסיבה היחידה שניתן להעלות על הדעת שמשתמעת מדבריך היא שעדיין רוב האנשים יעדיפו ששבת תהיה היום החופשי שלהם ("קל ונוח לעשות בשעה שמרבית האנשים פנויים"). אז כאמור, מי שיבחר שהיום החופשי שלו יהיה שבת ואכן יאלם לעבוד בשבת, יקבל 200% אחוז, אבל הסיכוי שזה יקרה יהיה מאוד נמוך, כי המעסיק פשוט ימצא מישהו אחר שיעסוד בשבת ושיום המנוחה שלו יהיה ביום אחר. ההשוואה שלך לעובדי המשמרות אינה נכונה, כי שעות הלילה אכן מוגדרות כ"זמן שינה" ולכן מי שעובד בהם זה "חריגה". אם שבת כבר לא תהיה "יום מיוחד", אז אין שום סיבה שישלמו עליה יותר. בכל מקרה, לפי השיטה שלך כלום לא ישתנה. אם המעסיק עדיין יאלץ לשלם 200% על שבת, הוא פשוט יגדיר את השבת כ"יום המנוחה" היחידי אצלו בעסק ועובד שלא יסכים לכך, לא יתקבל לעבודה.

אנדרי ז

New member
לי אין בעיה שהשבת תיחשב כיום מיוחד

אבל לא כיום מנוחה כפוי למי שעדיין משתלם לו להעסיק עובדים גם תמורת שכר כפול. ודרך אגב, מבחינתי השכר הכפול צריך לכלול גם את מוצ"ש מתוקף חוק 36 השעות. עדיין לא חווית את דעתך בקשר להצעה שהבאתי פה.

אנדרי ז

New member
בלי קשר לעונת השנה

וכדי להקפיד על 36 השעות רצוי שזה יהיה משישי בשעה 16 עד יום ראשון ב-4 לפנות בוקר. רציתם חוק באמת סוציאלי? בבקשה...

sheketz

New member
ההבדל הוא שהמדינה לא תסגור מרכזי

בילוי וקניות כפי שדורשת הגב' יחימוביץ'. לגבי חופש בימים אחרים ולא בשבת התשובה פשוטה, מי שהוא בן דת אחרת לפי הצהרתו, מגיע לו חופש במועדים של הדת שלו. ומי שסתם רוצה לנפוש ביום שלישי שימצא לו מקום עבודה שמוכן לכן.

sheketz

New member
ואני אפילו מוכן ללכת מעבר לכך

הרשות המקומית תהיה מוסמכת לקבוע לפי שיקול דעתה שעסקים לא יעבדו בימים מסוימים אבל כמובן בהסכמת רוב תושבי המקום הסמוכים ובהתאם להרכב האוכלוסיה. כך תימנע פתיחת עסקים וחנויות בשבת ומועד בתוך או בסמיכות לשכונות דתיות.

אנדרי ז

New member
אני אוסיף תיקון קטן בעקבות דבריך

כפי שאין לאפשר למעסיק להכריח עובד לעבוד בשבת, כך גם עובד לא יוכל לאלץ את מעסיקו להעסיק אותו דווקא בשבת, להבדיל מכל יום אחר של השבוע (אלא אם מדובר על עבודה עצמאית שאינה מחייבת שיתוף פעולה מצד המעביד, ואז העובד יסתפק במשכורת רגילה גם עבור העבודה בשבת). המעסיק (אך לא המדינה) יוכל לכפות על העובד לקבוע את יום המנוחה שלו בשבת. עבודה בשבת תתבצע רק בהסכמה מלאה בין המעסיק והעובד, ורק תמורת שכר של 200%. עכשיו זה מקובל עליך?

snift

New member
אם הבנתי אותך נכון, אז אתה אומר

שיש לתת לעובד יום מנוחה אחד בשבוע, ביום שיקבע על ידי המעסיק והעובד, בהסכמה מלאה של שניהם. רק על עבודה ביום זה יקבל העובד 200%. בכל יום אחר (כולל שבת, אם לא יום זה הוא יום המנוחה המוסכם) יקבל העובד שכר רגיל. זה בדיוק מה שכתבתי למעלה. אני לא הבעתי עמדה לגבי השאלה האם צריך לבטל את השבת בכיום מנוחה או לא. באמת שאין לי עמדה בנושא. העמדה היחידה שהבעתי היא שלא יתכן ששבת יבוטל כיום מנוחה, יהיה יום מנוחה אחר, אך עבור שבת עדין יקבלו 200%. לגבי כך שהמעסיק לא יוכל לכפות על המועסק את יום המנוחה. זה יהיה נחמד ברמת החוק, אך זה לא יהיה "אכיף". הראיון העבודה המועמד ישאל מה יום המנוחה שהוא מעוניין בו ואם יום זה לא יתאים למעסיק, המועמד לא יתקבל לעבודה. המקרים הנדירים בהם יהיה ניתן להוכיח שזו הסיבה יהיו, כאמור, נדירים. בפועל, מי שיחליט על יום המנוחה יהיה לרוב המעסיק.

אנדרי ז

New member
לא, אני הרחקתי מעבר לזה

מבחינתי שעבודה בשבת תמיד תגרור תשלום של 200%, אלא אם העובד מתעקש על דעת עצמו לעבוד בשבת ללא שיתוף פעולה של המעסיק (לי למשל זה קרה פעם או פעמיים שהעדפתי לעבוד בשבת ולקחת חופש ביום ראשון). זה לא סותר את הדרישה שתמורת העבודה בשבת גם יקבל אותו עובד יום חופש חלופי.

snift

New member
למה?

או שהשבת "מיוחדת" ואז החוקים הקיימים סבירים, או שהיא אינה מיוחדת ואז אין שום הגיון לכך שדווקא היא תהיה יום המנוחה. מצד שני, לא יתכן שכל אחד יעשה דין לעצמו. העובדה שאתה העדפת לעבוד בשבת ולקחת חופש ביום אחר היא נחמדה, אבל כמה עובדים "יעדיפו" (אחרי שהמעסיק יסביר להם בעקיפין שאין אפשרות אחרת) לעבוד בשבת מרצונם החופי בלית ברירה? בנוסף, אם אתה כבר מקבל שכר מיוחד (כפול!!) מדוע שתקבל גם יום חופשי נוסף?

אנדרי ז

New member
כן, השבת היא מיוחדת

ואני בעד שהמדינה תעודד את העדפתה כיום החופש השבועי באמצעים שהצעתי, אך יש הבדל גדול בין עידוד ובין כפיה כפי שנעשה היום.

snift

New member
כפיה היא ה"עידוד" האולטימטיבי.

למה "לעודד" באמצעות סנקציות זה בסדר ואילו איסור בחוק זה לא בסדר?

אנדרי ז

New member
זאת לא סנקציה

מי שעובד ביום המנוחה של רוב האוכלוסיה מגיע לו פיצוי על כך. מי שרווחי לו בכל זאת להעסיק אותו, זכותו. במקום זאת היום משלמים קנסות למדינה, שלא העובד הוא שנהנה מהם, וכולם אוטומטית הופכים לעבריינים.

snift

New member
אז באותה מידה היית מסכים ל"קנס" על

מי שפותח בשבת אך ללא שזה יחשב לעבירה על החוק? האם תקבל מצב בו אדם שרוצה לפתוח בשבת ישלם "מס שבת" למדינה?

אנדרי ז

New member
בהנחה שאתה עוד קורא את השרשור הזה

לא, אני לא מוכן שהמדינה תיקח אגורה אחת עקב עבודה בשבת, מקסימום העובדים.

אני ממש לא מחסידי שלי יחימוביץ' אבל

התגובה של יונית בקישור המצורף לגבי האפשרות להפוך את יום ראשון ליום שבתון בהחלט מעוררת מחשבות וזה כמובן בלי קשר לכך שאין שום סיבה שיום השבתון של העובד יוכתב מלמעלה ולא תינתן לו בחירה בנושא. היתרון בהפיכת יום ראשון ליום שבתון מובן מאליו. את היום הזה אפשר באמת יהיה להפוך ליום של סידורים וקניות בעוד שיום שבת יישאר פנוי למנוחה בילויים וטיולים(בתקווה שלא ייאסר על הציבור החילוני לעשות גם את זה). אין שום אסון אם יום שישי חוזר להיות יום עבודה ואפשר להחליט שהעבודה תהיה עד שעתיים לפני כניסת השבת כי אז ייצא שנוכל ביום הזה לעבוד יותר מחצי יום ואולי אפילו 3/4 יום והנזק לייצור יהיה קטן יותר. אני לא חושב שהמצב הכלכלי שלנו כל כך גרוע שאנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להוריד את פריון הייצור יום אחד בשבוע ב25%. יתרון נוסף בהפיכת יום ראשון ליום שבתון שדווקא הוא אולי פחות מעניין את הדתיים אבל צריך מאוד לעניין אותנו הוא שסוף סוף נהיה כמו מרבית העולם המערבי ששובת מעבודה בימי שבת וראשון(למיטב ידיעתי במרבית מדינות העולם המערבי גם יום שבת איננו יום עבודה בעוד שיום שישי הוא יום מלא). אין שום סיבה שמדינה מערבית מתוקנת כמו ישראל לא תיישר קו במאה ה21 עם שאר ה"כפר הגלובלי" ויכול להיות שדווקא בזה שסוף סוף נסתנכרן עם ארצות אחרות נרוויח מבחינת פריון ייצור את מה שהפסדנו בכך שקיצצנו קצת מיום שישי. את הפיסקה האחרונה אסביר בדוגמא מנסיון אישי. לפני כ10 שנים עבדתי בחברת סטרט-אפ ששיווקה בלעדית תוכנות בארץ אשר פותחו בחו"ל. כאיש התמיכה של החברה מצאתי עצמי לא פעם נדרש לצלצל למשרדי החברות שייצרו את התוכנות בארה"ב ובקנדה כדי לקבל תמיכה טלפונית לתקלות שגילינו ובעיות בשימוש בתוכנות. זכור לי היטב עד כמה זה היה בזבוז זמן לעבוד בימי ראשון כשממילא לא היה אף אחד בחו"ל לדבר איתו בעוד שבימי שישי כשכן היה עם מי לדבר אנחנו לא עבדנו! אני בטוח שגם היום יש המון חברות מסוג זה שהעברת השבתון ליום ראשון במקום יום שישי רק תעזור להן מול גורמים בחו"ל. שלא לדבר על כך שנכון להיום אנחנו מנסים לדחוס את הסידורים ליום שישי קצר או נאלצים ליסוע למרכזי קניות שפתוחים בשבת ואם יום ראשון יהיה שבתון יהיה לנו גם יום אחד מלא מהבוקר עד הערב לסידורים וקניות וגם יום שלם למנוחה וטיולים. לסיכום וממש בלי שום קשר להתנגדות הנחרצות שלי לכל נסיון של כפיה דתית בהקשר למהותו ואופיו של יום השבת אני מתקשה למצוא חסרונות ממשיים בהפיכת יום ראשון ליום שבתון בנוסף ליום השבת וכל שנותר לי הוא להחזיק אצבעות שהרעיון הזה יתממש ונהיה סוף סוף ככל העמים!

למעלה