שליטה בחוסר שליטה

nirk_aikido

New member
שליטה בחוסר שליטה

אתמול בעת שיעור משחק ביצענו תרגילי אימפרויזציה של מונולוג. אחת ההערות של המדריכות היתה שצריך להגיע ל"שליטה בחוסר שליטה", ואני אסביר קצת למה הכוונה, ולמה זה קשור גם לא"ל וגם לחיים בכלל: במידה רבה, הדרך שבה חונכתי לחיות את החיים היא לפי תכנון. אם אתה רוצה לעשות משהוא, תתכנן תוכנית טובה ואז תעבוד לפי התוכנית. לכן, במונולוג אימפרויזציה מה שקורה הוא שכל הזמן עד שאני עולה לבמה אני חושב על מה אני הולך לעשות, ומעלה רעיונות. ובאימפרויזציה עצמה, אני רץ אחרי הזכרונות, ומנסה לבצע אותם. כשאני פועל כך, התוצאה הרבה פעמים יוצאת לא מעניינת, לא איכותית, לא טובה ! האימפרוויזציות הטובות שלי יצאו ממקום של חוסר שליטה, של ריקות. ידעתי על מה אני רוצה לעשות, אפילו היו לי רעיונות, אבל כשעליתי לבמה הצלחתי להניח אותם בצד, ולפעול מתוך מה שעלה באותו רגע, וליצור נוכחות ועניין במה שקורה. השליטה בחוסר שליטה היא היכולת קודם כל לתת מקום לחוסר השליטה, לריקות. ואח"כ לשים לב למה שעולה, ולבצע פעולות מתוך בחירה ומודעות, ולא מתוך היגררות אחרי התנועה- כלומר מתוך חוסר השליטה. והקשר לא"ל (ולחיים בכלל)- דברנו רבות על כך שקרב הוא ממלכת אי הודאות. מי שיכנס לקרב רק עם תוכנית סדורה של מה הוא הולך לעשות סביר שיפסיד. כי המציאות תשתנה בצורה שהוא לא הצליח לצפות, ואז התוכנית לא תתאים. החכמה היא להיכנס עם תוכנית, אבל להיות מוכן להשתחרר ממנה, כשהמציאות כבר לא מתאימה לה. להיות רגיש וקשוב לשינויים (וזה יכול לבוא רק עם יש מידה של ריקות, ומוכנות לחוסר שליטה), ואז לפעול מתוך שליטה ובחירה בתוך המציאות חסרת השליטה שנוצרה. אני יודע שאצלנו, לפני ואחרי כל רנדורי (משחק חופשי/קרב חופשי) המורה מדגיש את החשיבות של עבודה מתוך ריקות. לא לתכננן טכניקות, אלא בעיקר לזוז ולתת להן "לבוא מעצמן". כלומר- להיכנס למצבים של חוסר שליטה (התקפה), ואז משם לנסות להגיע לשליטה בי וביריב, מתוך הרמוניה עם התנועה שלו. מקווה שזה לא היה מעורפל מידי. מה דעתכם? נירק

חוסר שליטה ובחירה חופשית

זה מזכיר לי מחקרים מתחום חקר המוח שמראים שבעצם אין לנו באמת "בחירה חופשית", ושכל "בחירה", לכאורה "חופשית", נובעת מתוך מנגון שטבוע בנו גנטית. היכולת שלנו להשפיע על המנגון(או בעצם כאילו לבחור) תהיה על ידי זה שלא נפעל לפי המנגון, בחלון זמן צר, והוא בעצם "חופש בחירה" לא לעשות משהו. מענין בהקשר הזה המושג שהשתמשת בו- "לאבד שליטה" מתוך בחירה.

בדיוק חשבתי על זה לא מזמן

איך אף פעם בקרב אתה לא מבצע את הטכניקה "לפי הספר", ואיך בעצם כל המהות של האימונים זה ה"טכניים" זה סוג של conditioning כדי שנוכל להוצי את ה essence של התרגיל/עקרון/טכניקה בלי לחשוב על זה - את החצי צעד לשם, או את הסחיטת מותן, או את החציה, כי הרבה פעמים זה כל מה שצריך. לקית' ג'ארט, יש סידרה של קונצרטים שבהם הוא עולה על הבמה מרוקן מכל מחשבות, מתיישב ליד הפסנתר, ופשוט מאלתר במשך שעה, לפעמים יותר. זה לא אלתורי ג'אז רגילים, אלא, כמו המונולוג שתיארת - פשוט זרימה של רעיונות מוזיקליים ממוחו של גאון אל הקלידים. זה לעיתים לא פשוט להאזנה, אבל יצאו מזה כמה מהקטעים המוזיקליים היפים שיצא לי לחוות. מומלץ להתחיל עם Keith Jarrett - The Koln Concert. הוא נגיש ויפה מאוד. השלמים והמאוזנים מכולם הם דווקא הנדירים ביותר - קופסה של שישה תקליטורים העונים לשם "The Sun-Bear Concerts" (לכל מי שתהה מה זה הדוב הזה במסנג'ר שלי...). הסיכוי להשיג אותם בארץ במחיר סביר הוא אפסי, אך אם זה מעניין מישהו אני מוכן להשאיל. היצירה הכי "בשלה" אך גם הכי קשה שלו היא לדעתי הקונצרט בלה-סקאלה (La Scala). יצירה דחוסה, כבדה, פילוסופית ויפה עד דמעות. ג'ארט, עם הזרימה נטולת התכנון שלו, הוא כל מה שהייתי רוצה להיות באומנויות לחימה, אבל בפסנתר. בעצם כל מה שהייתי רוצה להיות בחיים.

Boogieman

New member
נראה לי שבזה סגרנו את הדיון על...

"אמנות" בלחימה. אגב, אני מכיר רק את הקונצרט בקלן והוא מדהים, לא ידעתי שיש סדרה שלמה.

רעיון מעניין, אבל נראה לי שאסור

לשכוח שאת הויתור על הטכניקה עשית רק אחרי שלמדת טכניקה ופירקת אותה לגורמים, אם לא היית יודע טכניקות לא היה לך מה לעשות בצורה חופשית ו"ריקה". צריך להכיר את העולם בשביל לשכוח את העולם. מעבר לזה - קשב זה עיקרון חשוב (יש! מצאתי עיקרון כללי שרלוונטי גם לשיטה שלי!
)

אלישיר

New member
משל למה הדבר דומה...

בעזהי"ת לבנין קומות, בו בכל קומה מסדרונות מסדרונות -מוליכים מקצה לקצה. בין אם הם שני גרמי מדרגות המחברים בין הקומות, או מעליות, או שני סולמות חבלים, דרי קומת הקרקע ישארו בקומה זו כמעט לכל משך חייהם (למעט תקלות בלתי צפויות ונשלטות), באי ידיעה ובאי יכולת להשתמש בדרכי הגישה לעלות. התפקוד של האייקידוקא, הלך הרוח שבו הוא אמור להיות, אינו נמצא בקומת הקרקע. המסדרון בקומת הקרקע דומה ומזכיר מאוד -את זה שבקומה שמעליו, את זה שדרכו עובר התרגיל של האייקידו, והיות שהורגלת כל חייך בו לילך, על אנושי הוא הפיתוי לצעוד בו שוב בעת ביצוע המכניקה של האייקידו –צעידה שבעצם מרוקנת את האייקידו מהמכניקה... נעזוב את גרם המדרגות וכו' השני, כי זה שהאייקדו (וכמעט כל השיטות הפנימיות והאזוטריות למעשה) מנסה להעפיל דרכו, דרך הטיפוס אחת ויחידה היא: עצירת כל נסיון צעידה במסדרון התחתון, ובמילים אחרות עצירת כל פעולה מכוונת שתעשה (שאינך יודע אלא לכוון שוב ושוב לאותה קומת קרקע), מתוך המתנה לכך שככל שתצליח בנטישת הקומה התחתונה, ממילא תגיע אל הקומות הגבוהות יותר. מספיק מעורפל?

אלישיר

New member
../images/Emo162.gif

בעזהי"ת קח למשל את "העין השלישית"... אם ברצונך לראות את ההילה מסביב לכף ידך, שומה עליך להשתמש בעין השלישית. אלא מאי, למרות שבאמת העין השלישית אמורה הייתה להיות בפעולה טבעית ככל שאר אברי הגוף הפיסיים והנפשיים, בפועל התרבות האנושית דוחקת מהישג יד האדם את טבעיות השימוש בה. וכאמור, שתי דרכי גישה להחיות את אותם אברים מנוונים –כמו גם יכולות גוף נפש אחרות, ועל האחת אני מפרט כאן. הדרישה לרפיון מקבילה לדרישה לשקט פנימי: שתיהן מכוונת לכך שתפסיק לעשות את אשר אתה עושה מימים ימימה ובכך ממשיך להסתמך רק על חלק ממה שאתה, וממילא עם הזמן, ככל שתתמיד בכך ובמקביל גם תציב גירויים ליכולות המנוונות (או הלא מפותחות), תחזיר אותן לפעולה. אין הרפיון מטרה, אין השקט הפנימי מטרה, אלא רק טרקלין הכניסה לרבדים שמוסתרים תמיד על ידי הקשיחות והרעש הפנימי.

דו קרב

New member
לגמרה במקרה, בעקבות תוכנית

שראיתי, העלתי נושא דומה בקלאסי. עכשיו אני צריך להתרוצץ בין שני הפורומים. ככה אני לא יצליח לנקות מחשבות אף פעם. זו כבר אסטרטגייה.

ש מים

New member
טכניקה

פשוט להתעלם. להחליט ולעשות. עם הזמן החיים נעשים קלים יותר.

למעלה