שליטה באל

ToryMaster

New member
המורה שלך... סלחי לי.

מזכירה לי את אימא שלי, שטוענת שאסור לי לעסוק וללמוד מאגיה כי "אסור לך להתערב בטבע", וכי "זה דברים על טבעיים שאת מתעסקת איתם וזה מסוכן וזה לא טבעי". בולשיט מוחלט, אם תשאלי לדעתי. זה מרתיח, וזה נחמד ויפה לעמוד להגנת מה שאנחנו מאמינים בו, אבל השאלה היא כמה זה אפקטיבי. האם זה נכון להתעצבן [ואצלי בכל אופן, לאבד את היכולת להסביר] כשדבר כזה קורה, או שהגיע הזמן שנקבל את זה שאנשים סביבנו לא מבינים, לפעמים בורים, ונמצא דרך אחרת והגיונית יותר להסביר?

אני הפסקתי

להתווכח עם המורה שלי לתנ"ך (אקא המחנכת המפלצתית) לא משנה מה אני אגיד לה, וכמה נכון זה יהיה יש לה את האמונה שלה. וחוץ מזה, הרבה פעמים אנחנו שוכחים שזה גם מפחיד אנשים, לבוא ולתת טענות שפתאום הופכות להם את העולם שגורמות להם לחשוב שאולי יש סיכוי שמה שהאמינו בו כל חייהם נראה אחרת לגמרי, יכול לגרום לאנשים מסויימים להתחרפן לגמרי (כמו המורה שלי לתנ"ך למשל). אז כן, צריך לקבל את זה שלא כולם פתוחים לקבלה. לפעמים להגיד את האמת לא תמיד עוזר לפעמים זה מזיק לנו. לפעמים צריך לשתוק ולשמור את האמת שלנו בפנים. ומי כמוני יודעת כמה זה קשה חצי שנה אני שומרת והאמת שלי צועקת לי "החוצה!!" בסוף הוצאתי אותה והשעו אותי מביה"ס (בהקשר אחר). אמא שלי תמיד אומרת לי שאי אפשר לתקן את העולם אולי היא צודקת.

Dia Leoghann

New member
אלישע ומאגיה - סיפור בשני חלקים

מורתך טועה בהגדרת מאגיה, אך צודקת בכך ששר הצבא המצורע ציפה מאלישע לבצע פעולה מאגית. אכן אותו שר צבא וגיבור חיל ארמי מצורע ששמו היה נעמן ציפה מאלישע לעשות פעולה מאגית. למה ומדוע? כיוון שאלישע היה ידוע במעשי המאגיה שלו, ועל כך אני ארחיב בהמשך (סיפור החייאת הילד). בקשר להגדרה של מאגיה, המורה שלך חצי צודקת, שכן במזרח הקדום האמינו שמאגיה יכולה להשפיע על אלים (וקראי את האנומה אליש אם את לא מאמינה לי....). לאנשים בארם דמשק לא אכפת מה ההגדרה שלך ושל בני זמנך למאגיה, היתה להם הגדרה משל עצמם. העיניין הוא שאלישע אולי עסק במאגיה, אך המאגיה של אלישע לא השפיעה על האל, ולא עשתה שימוש בכוחו של האל, אלא בכוחו האישי של אלישע. כנראה שהמלכים והשרים בסביבה שמעו על כוחותיו של אלישע שכן נעמן לא היה היחיד מחו"ל שהגיע לטיפול אצל אלישע. מדוע אני חושב שאלישע לא עשה שימוש בכוח האל? ניקח שני מקרי מבחן פשוטים מתוך התנ"ך. בשני המקרים הללו מחייה אחד מן הנביאים ילד שנפטר.

Dia Leoghann

New member
חלק 2

הנביא הראשון הוא אליהו התשבי - שימי לב מה עושה אליהו: מלכים א' פרק יז': יז וַיְהִי, אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה, חָלָה, בֶּן-הָאִשָּׁה בַּעֲלַת הַבָּיִת; וַיְהִי חָלְיוֹ חָזָק מְאֹד, עַד אֲשֶׁר לֹא-נוֹתְרָה-בּוֹ נְשָׁמָה. יח וַתֹּאמֶר, אֶל-אֵלִיָּהוּ, מַה-לִּי וָלָךְ, אִישׁ הָאֱלֹהִים: בָּאתָ אֵלַי לְהַזְכִּיר אֶת-עֲו‍ֹנִי, וּלְהָמִית אֶת-בְּנִי. יט וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ, תְּנִי-לִי אֶת-בְּנֵךְ; וַיִּקָּחֵהוּ מֵחֵיקָהּ, וַיַּעֲלֵהוּ אֶל-הָעֲלִיָּה אֲשֶׁר-הוּא יֹשֵׁב שָׁם, וַיַּשְׁכִּבֵהוּ, עַל-מִטָּתוֹ. כ וַיִּקְרָא אֶל-יְהוָה, וַיֹּאמַר: יְהוָה אֱלֹהָי--הֲגַם עַל-הָאַלְמָנָה אֲשֶׁר-אֲנִי מִתְגּוֹרֵר עִמָּהּ הֲרֵעוֹתָ, לְהָמִית אֶת-בְּנָהּ. כא וַיִּתְמֹדֵד עַל-הַיֶּלֶד שָׁלֹשׁ פְּעָמִים, וַיִּקְרָא אֶל-יְהוָה וַיֹּאמַר: יְהוָה אֱלֹהָי, תָּשָׁב נָא נֶפֶשׁ-הַיֶּלֶד הַזֶּה עַל-קִרְבּוֹ. כב וַיִּשְׁמַע יְהוָה, בְּקוֹל אֵלִיָּהוּ; וַתָּשָׁב נֶפֶשׁ-הַיֶּלֶד עַל-קִרְבּוֹ, וַיֶּחִי. כג וַיִּקַּח אֵלִיָּהוּ אֶת-הַיֶּלֶד, וַיֹּרִדֵהוּ מִן-הָעֲלִיָּה הַבַּיְתָה, וַיִּתְּנֵהוּ, לְאִמּוֹ; וַיֹּאמֶר, אֵלִיָּהוּ, רְאִי, חַי בְּנֵךְ. כד וַתֹּאמֶר הָאִשָּׁה, אֶל-אֵלִיָּהוּ, עַתָּה זֶה יָדַעְתִּי, כִּי אִישׁ אֱלֹהִים אָתָּה; וּדְבַר-יְהוָה בְּפִיךָ, אֱמֶת. קודם כל אליהו זועק לאלוהים: יהוה אלוהי!! דווקא את הילד הזה בחרת להרוג!! אחר-כך הוא מתמודד על הילד שלוש פעמים, כלומר נאבק על חייו, ואז קורא פעם שנייה לאלוהים, ומבקש ממנו להחיות את הילד. אז אלוהים שומע בקולו של אליהו, ומחייה את הילד. שימי לב, לא אליהו החייה את הילד, אלא אלוהים!! אז לפי מורתך אליהו עשה פעולה מאגית כיוון שהוא השפיע על אלוהים. האם הוא באמת עשה פעולה מאגית? האם תפילה היא מאגיה? ועכשיו לנביא אלישע שגם הוא החייה את בנה של אישה: לב וַיָּבֹא אֱלִישָׁע, הַבָּיְתָה; וְהִנֵּה הַנַּעַר מֵת, מֻשְׁכָּב עַל-מִטָּתוֹ. לג וַיָּבֹא, וַיִּסְגֹּר הַדֶּלֶת בְּעַד שְׁנֵיהֶם; וַיִּתְפַּלֵּל, אֶל-יְהוָה. לד וַיַּעַל וַיִּשְׁכַּב עַל-הַיֶּלֶד, וַיָּשֶׂם פִּיו עַל-פִּיו וְעֵינָיו עַל-עֵינָיו וְכַפָּיו עַל-כַּפָּו, וַיִּגְהַר, עָלָיו; וַיָּחָם, בְּשַׂר הַיָּלֶד. לה וַיָּשָׁב וַיֵּלֶךְ בַּבַּיִת, אַחַת הֵנָּה וְאַחַת הֵנָּה, וַיַּעַל, וַיִּגְהַר עָלָיו; וַיְזוֹרֵר הַנַּעַר עַד-שֶׁבַע פְּעָמִים, וַיִּפְקַח הַנַּעַר אֶת-עֵינָיו. אלישע קודם כל מתפלל לאלוהים, אבל לא כתוב לנו מה הוא אומר (כמו שטרחו להגיד לנו פעמים ב"מבצע אליהו"). אחר כך אלישע עולה על הילד, שם פיו על פיו, עיניו על עיניו וכפיו על כפיו. הוא חוזר על הטקס הזה 7 פעמים (כן זה טקס...הרי חזרו על זה 7 פעמים!) ואופס, הילד חי.... ואיפה אלוהים בכל הסיפור? אלוהים לא שיחק כאן תפקיד. אני לא אתפלא אם "ויתפלל אל יהוה" בפסוק ל"ג זו בכלל תוספת מאוחרת של עורך ספר מלכים שהרגיש ש"משהו כאן לא בסדר". אז מי עשה פעולה מאגית - אליהו שהתפלל והתחנן לאלוהים עד שאלוהים הקשיב לו, או אלישע שהחייה את הילד בכוחות עצמו בלי עזרת אלוהים? תשאלי את המורה שלך, ונראה אם יש לה תשובה...

Marsha Figg

New member
זו באמת שאלה...

יש כאן בכלל סוגייה של הכוח של הנביאים, שנמצע על גבול של יהדות ומאגיה. מצד אחר נביאים גוזרים בצורות ועושים ניסים על דעת עצמם ובכוחם האישי, ומצד שני הם מתפללים לה' ומתייעצים בו. אני לא הטיפוס שמתחיל ויכוחים דתיים באמצע שעור תנ"ך, יש לי הרבה יותר מדי ניסיון בתחום של ויכוחים עם דתיים ומאמינים בתורה, זה תמיד חסר תועלת. אני רואה שיעורי תנ"ך כמו שיעורי ספרות, פשוט רק על ספר אחד עם הרבה בלבולי שכל דתיים. וקבל ח"ח על הניקוד של הפסוקים!
רחלי

למעלה