שלומס קרידוס

אסטרלו

New member
שלומס קרידוס

אוי טורנימוס דה ים המלח "דיאס דה לצ'ה אי מייל" אסטוב'ו מארב'יוזו. אז לה פרימרה ב'ז קה טופי אל טייפו אה פ'ואיר דל לאב'ור פור קואנטוס דיאס דה רפוזו. הכנס בים המלח היה מוצלח מאוד. ארגון למופת ומלון מצויין (פרט לאוכל...) רחילו ואני לקחנו גם את ההורים והייתה להם התרגשות גדולה כששמעו סיפורים ושירים "עתיקים". שמענו הרצאה של ד"ר שמואל רפאל על חקר שירי נונסנס בלאדינו, הוא שאל אותנו איך היינו מגדירים את המילה "נונסנס" בלאדינו וכולם ענו "באב'ז'אדס" "ב'אזיוראס" ועוד. אך מסתבר שהם הגיעו למילה הרבה יותר נחמדה ומדוייקת: "סינסנסיו" (סין סנסיו) הושמעו שם שירי נונסנס שלא שמעתי אף פעם, אבל הופתעתי בגדול שאמא שלי ידעה את כל המילים של השירים. כמובן שהמחקר מנסה להכנס "בין השורות" ושם מוצאים רמזים לפעילות מינית (אסורה ומותרת) לרכילות על שכנה זו ואחרת. היה מעניין ביותר. גולת הכותרת התרחשה באופן ספונטני לחלוטין. בתום מופע הפתיחה שבו נאם כבוד הנשיא החמישי מר יצחק נבון - האיש הכי עממי שאנחנו מכירים - בלי גינוני טקס, בלי מאבטחים ודאווין. כשהסתיים המופע התארגנה קבוצה של 60 איש בערך במעגל גדול בלובי, הראקי זרם כמים, וכטוב ליבם ביין, התחיל קובי זרקו לשיר בלאדינו ואז מר נבון לקח את המקרופון - סיפר לנו קונסז'אס דה ריאיר ושר שירים אינדיאניים (!!). אחר כך, בעקבות הבחירות נזכרו חברים שונים בשירים מימי קום המדינה ועברנו לשיר כמו בקומזיץ רק היה חסר שנבעיר מדורה במרכז הלובי. היה נפלא !! קובי זרקו על כל מעלותיו המוכרות וקולו הנפלא -ללא ליווי מוסיקלי - הפתיע אותנו כשהודיע חגיגית שהוא מכיר את כל השירים של שושנה דמארי בעל פה ! אכן שרנו את כל השירים שלה המוכרים והפחות מוכרים. בשעת חצות וחצי סגרו לנו כמעט בכח את המקרופון והתפזרנו בצער רב. מה שציער אותי במיוחד זה ששכחתי להביא את הוידאו - זה היה שווה הנצחה בצילום. עד כאן בינתיים

איזה יופי אסטרלו../images/Emo45.gif

אהבתי את הסינסנסיו...שמחה שביליתן יפה בכנס, היינו לםני שנתיים ונהננו מאוד- גם מהאוכל הכל אורגן יוצא מן הכלל. אסטרלו במלון את את התרגום ללאדינו של המילה פתגם. אם יש ולא ראיתי איתך הסליחה. שבת שלום לך ולכל המשפחה.

אסטרלו

New member
חוניקה טיינס רזון

פ'ין אסטוס דיאס נו סופי קומו אסקריב'יר אן לאטינו קה נו קאייגה קון יירו. אגורה יה סה refran אי לו ב'ו אנקשאר.

Sarika

New member
refran אי איי קי דיזן reflan ....

אי אוטרה אונה פאלאב'רה - proverb

Sarika

New member
סליחה צריך להיות proberbio

היא בלאדינו, מופיעה בספרו של פרופ' בוניס, והגיון שהיא לקוחה מהמילה האנגלית proverb כמו מילים רבות אחרות ששפת הלאדינו אימצה.

SuzieRS

New member
../images/Emo140.gif שריקה,

אנחנו שתינו כמעט באותו ראש, רק עד שאני מתארגנת לכתוב לוקח לי שעתים בכל זאת לא אוותר ...
PROVERBIO-- Proverbio proviene del latín proverbium. Sinónimos de proverbio son: refrán, sentencia, dicho, i mas... Miguel de Cervantes, en Don Quijote de la Mancha, mos define lo Ke es un refrán: "los refranes son sentensias kurtas kitadas de la experiensia i espekulasion de muestros antiguos savios".
En España, los proverbios son konosidos komo "refranes". En algunos países de Latinoamérica se les yama "dichos". Unos quantos proverbios universales:-
•Kien guarda su boka i su lengua, guarda su alma de angustias. Proverbio judío
•Valor i kerer, fasilitan el venser. Proverbio castellano
•El povre puede murir; lo ke no puede es estar hazino. Proverbio finlandés
• Estudiando lo pasado, se ambeza lo muevo. Proverbio japonés
*Al perro que tiene dinero se le yama señor perro. Proverbio árabe
*Akuel ke pregunta es un tonto por sinko minutos, ama el ke no pregunta keda tonto por siempre. Proverbio chino
*Con dinero en la bolsa se es inteligente, atractivo, i además se canta bien. Proverbio judío
*Kuando se lavora no se tiene tiempo de ganar dinero. Proverbio judío *** שימו לב לפיתגם הבא.... ...פיתגפ הונגרי אוריגינל!! החהה... חהה... חהה
Adán (Adam) comió la manzana y aún nos duelen los dientes. Proverbio Húngaro

רותי ב.

New member
קה ספאס קה קאדה פאלאב'רה מלדי

אי טודו מה אגראדו. אוב'יירון פרוב'רבוס / דיצ'אס קי לצערי (מאלורוזאמנטה ??) סון טאן ג'וסטוס פור אסטוס דיאס .. קומו אסטה פור אינש'מפלו - El povre puede murir; lo ke no puede es estar hazino. Proverbio finlandés מה אקודרי דה לה "ב'ייז'ה דל קורידור" - קה אנטס דה קאדה אלקסיונס טופאב'אן קואנטאס - אי אז טאמביין ג'וסטו פור אוי, קה אטרונה ב'ס נו פאסארון לה ליסטה דה קוראס, אי אנסינה טאן מונצ'וס טיינן דה קונטונואר דה סופ'ריר אור אפילו חס ושלום מוריר , פור לאס בוב'ידאדס דה לוס "אחראים".

eagl8

New member
שריקה -../images/Emo27.gifאצלנו בבית ובמשפחה

היו משתמשים במילה ביירווס byervos - משפטים,פסוקים,אמירות. והמילה "רפראן"- לפתגמים. טוב תמיד ללמוד ולהתעדכן. תודה פאשארו

יפיקה

New member
אסטרלו איך איכזבת אותי../images/Emo10.gifשלא לקחת

את מצלמת הוידיאו, הרי זה הדבר הראשון שכתבתי כשחזרתי מהכנס הראשון, וואלה חבל,

אסטרלו

New member
אחחח יפיקה, נו סאב'ס

קומו מה קומי אל קוראסון
. נו טומי אי לה פוטוגראפיה צ'יקה! אס קה נו אסטו אוזאדה סאליר סין מי מארידו. קואנדו סאלימוס אן ג'ונטוס - אל נו סה אולב'ידה נאדה. בואנו קה נו מה אולב'ידי אנדה אסטו יו !

יפיקה

New member
אסטרלו לו כה פאסו פאסו הלאוטרו אני

הלאוטרו אניו דה מואבו, אבל אולי יש מישהו שהיכרת שם שכן צילם?

etica

New member
אסטרלו אי רחלו מאלגרי מונצ'ו

קה פאסטש מוי בואנו אן ים המלח

רותי ב.

New member
נהדר, אהבתי את

ההתכנסות הספונטאניות הזו, של התוספת לערב שהיה, את הסיפורים האינדיאניים שסיפר הנשיא נבון, והשירה של קובי זרקו, ובכלל את כל מה שתיארת. מקסים ביותר. חבל ששכחת את הוידאו, למרות שהזכרונות מחוויות כאלה תמיד שמורים במקום מיוחד, לפעמים נחמד להנציח.

אסטרלו

New member
נו סה קואלו טומארון לה ג'נטה

דה אסטה קונפ'רנסיה. איי קן ב'אן אה דיזיר קה נו אסטב'ה בואנו, איי קן ב'אן אה דיזיר אלארוב'ז - אה מי מה דיו מונצ'ו פור קה טומי סולו לו בואנו קה מה פאסו. אנייוס קה נו אסטוב'י סרקה אנסינה קון מי פאדרה אי מי מאדרה. סיימפרה אסטאמוס אקופאדוס או ארודאדוס דה קריאטוראס אי אוטרה ג'נטה.

Sarika

New member
אסטרלו אי רחילו, קי מאראב'ייה

קי פאסאטש, לו קי מי אגראדו מונג'ו אס לוס טומאטש אה ב'ואסטרוס פאריינטס אי סי גוזארון, אס און זאכות מוי מוי גראנדה, קי סיימפרי סטאש אנג'ונטוס קון אלגרייאס.

SuzieRS

New member
אסטירליקהההה../images/Emo24.gif

מי גוסטי פור טי קירידה. אי קומו דישו Sarika איזיטיש זכות גראנדה קון טוס פאריינטיס. פאסאלי אה רחילו מיס קומפלימינטוס/דא"ש די מי פארטי. שבת שלום!

tsiporganeden

New member
אסטרלו, אני מאוד שמחה שלקחת את

ההורים שלך, לעת זקנתם צריך לתת להם קצת נחת, וזכרונות ילדות, זכרונות מבית אבא, שירי ילדות, סיפורי ילדות, אלה דברים שתמיד מביאים שמחה בלב, יישר כח לבנות אסטרלו ורחלו.

למעלה