שלומלום

שלומלום

היי לכולם, אני חדש פה... תר אנוכי אחרי מקומות מעניינים לדיונים פילוסופיים, שישכיחו לי את צרותי ויעזרו לי להתמקד בדברים אחרים
אז יש לי שאלה אליכם: נאמר פעם שדת ומדע סתירה אחת של השניה, ואילו אני טוען, שדת ומדע הן סה"כ שתי דרכים שונות לראות ולהבין את אותה המציאות. מה אתם חושבים?

היחידים שמחפשים את ההתאמה הם דתיים

היחידים שמחפשים את אישור המדע לתורה הם הדתיים, משום שהמדע בכל מקרה הוא האמת האובייקטיבית ביותר בנמצא. בינתיים, המדע גורס כי גיל העולם הוא 15 מליארד שנים לערך. התורה לעומת זאת קובעת שגיל העולם הוא 5672 שנים. אם זו אינה סתירה, אל תקרא לי עידו.

The_Mighty_Perr

New member
אידיוט

בס"ד חיפשתי שם אחר במקום עידו... תשמע פתרון פשוט לתירוץ הזה. עד היום הרביעי לבריאה(אם אתה זוכר את שיעורי תנ"ך) לא היו מאורות. יום ראשון, שלישי ורביעי מתארים תקופות, ולא פרקי זמן בני 24 שעות. כנ"ל לגבי הימים החמישי והששי. התורה לא תגיד שהאדם נוצר פתאום ביום אחד, ב-24 שעות... בברכה...

עידו10

New member
חתיכת חרא מטומטם

אופס, חיפשתי שם במקום "The_Mighty_Perr" (?? מה הקטע עם השם המחורבן?) נכון שלא יפה לדבר ככה? או קיי, בוא נחזור להיות בני אדם תרבותיים- בפורום חופש כבר כיסינו את הנושא. גם דעת אמת דרך אגב. אתה מוזמן לחפש בפורום חופש על הנושא.

The_Mighty_Perr

New member
ניסיון חביב, אבל לא מוצלח...

בס"ד אמרת שאם זה לא סתירה לא לקרוא לך עידו, אז חיפשתי שם אחר... אני לא ביקשתי שיקראו לי בשם אחר... דעת אמת הם נוכלים. בברכה...

The_Mighty_Perr

New member
כמו שאמרתי...

בס"ד אידיוט! דבירתי יפה בהודעה האירונה, אבל אתה לא מבין. הדיון הזה נגמר!

mmuse

New member
אם תצטרך עזרה

בלהכניס את The_Mighty_Perr לתחת שלך, אתה יודע איפה למצוא אותי
.

כולם לראות ערוץ 2 עכשיו!

התוכנית של אמנון לוי- מדוע אסור מתחת לגיל 16 לעשות קעקוע אבל מותר פירסינג? בגלל ש"ס!

איזה קקה, שמתי את ההודעה בפורום

הלא נכון
בכל מקרה- תודה רבה, אבל שיתרחק לי מהתחת עדיף :)

יפה יפה

אז מדע ומציאות עדיין לא סותרות אחת את השניה.... אולי דוגמה אחרת? משהו שאולי לא מערב מילים כמו "אידיוט" ו"גוש צואה" ?

notafish

New member
יש שלוש השקפות עולם

שלום וברוך הבא. כללית, יש שלוש השקפות עולם בנושא: - השקפות "העולמות הזהים" שאתה הצגת, קרי שישנה רק מציאות אחת, ומדע ודת הם שתי דרכים שונות להסתכל עליה. עם הזמן, שניהם יתכנסו על אותם תשובות סופיות, במגבלות היכולת האנושית. - אפשרות אחרת היא אפשרות "העולמות הנפרדים." על פי אפשרות זאת, היעדים של מדע ודת שונים לחלוטין. לפי גישה זו, להשוות בין השניים זה שווה הערך הפילוסופי של להשוות תפוחים ותפוזים. - לסיום, יש את השקפת "העולמות המתנגשים", הטוענת שיש מציאות אחת, אך שהמדע והדת בהתנגשות חזיתית כשדנים על הצורה של המציאות הזו. או שאחת נכונה, או שהשניה, אבל לא שתיהן. (יתכן גם, כמובן, שאף אחת מהן לא נכונה...) לדעתי, ההשקפה הראשונה הולכת ונעשית בעייתית יותר עם הזמן. ככל שהמדע מתקדם, הדת מתאימה את עצמה ובעצם נסוגה בתחומים שבה אמורה לתת תשובה לשאלות "הגדולות" (בריאת העולם, בריאת האדם, וכד´). הפשרות השניה משאירה את הדת באותם התחומים שלמדע אין תשובה, למשל, על היקום לפני המפץ הגדול. זו אפשרות, אבל היא מאד לא מסתדרת עם אמונה באלוהים אישי כפי שהיהדות החרדית, למשל, מציגה. זה משאיר אותנו עם האפשרות השלישית, שלדעתי מתאר את המצב כיום...

notafish

New member
בעיקר שהיא לא מצליחה

בייחוד אם אתה דבק בפירוש מילולי של כתבי הקודש ובאמונה באלוהים אישי. נוצרת סתירה בין סיפורי הבריאה, למשל, לקוסמולוגיות מודרניות, כגון תאורית המפץ הגדול. (על תורת האבולוציה כבר דיברתי?) לומר היום שהתורה והמדע מתארים אותה מציאות דורש לא מעט תמרונים אינטלקטואלים על איך "לפרש" את התורה. או כל כתב קודש עתיק. ככל שתפיסת האלוהים שלך יותר מופשטת, אז הגישה הזאת נעשית יותר קבילה. לפונדמנטליסט, לדעתי, היא לא אפשרית לוגית.

אני חלקית

דוגל בתפיסה הראשונה בשילוב השניה, כפי שתיארת אותה: אני לא רואה סיבה שדת ומדע יתכנסו. אני טוען שאלה שתי שיטות שונות לראות את אותה המציאות. כל שיטה תתן את ההסברים שלה (או את חוסר ההסברים שלה) למה שקורה מסביב. הן בהחלט יכולות לחיות זו לצד זו, מבלי להיות חייבות דין וחשבון אחת לשניה. אין אפילו צורך לחפש התאמות בין ההסברים. לכן, מצד אחד, אני טוען שזו אותה מציאות, ומצד שני, אני טוען שתפיסת מציאות יש יותר מאחת, והן אינן ברות השוואה. זה שהדת "מתאימה את עצמה": טוב מאוד. הרי גם המדע מתפתח עם הזמן. כנראה שבמדע אנחנו יותר נכנסים לפרטים, ולכן אנחנו מצפים מהדת לתת תשובות לאותן שאלות; ולכן המדע גורם גם להתפתחות הדת בצורה מסויימת. או יותר נכון, להתפתחות תפיסת המציאות של הדת. משהו נוסף: לא הזכרתי בשאלתי יהדות או כל דת אחרת. הרי גם לכל דת יש תפיסה שונה של המציאות. לפחות כך אני רואה את זה. הרי דת של מישהו אחד עלולה להיות המדע של מישהו אחר, וההיפך. דוגמה: לפני הרבה שנים, אבי ביקר באפריקה. הוא ביקר אצל שבט פרימיטיבי, שסגד.... למטוס פייפר. המטוס התרסק שם כמה שנים קודם לכן. האמונה היתה במלוא מובן המילה: קורבנות, טקסים, אמונות, חוקים וכו´. הסיפורים סביב יכולתו וכוחו של "האל" שלהם הפכו לחלק מתפיסת המציאות שלהם. מזג האוויר, מחלות והצלחות קושרו לאותו אל ו"מצבי הרוח" שלו. הוא עזר להם להבין מדוע מתרחשים אותם דברים, שעד אותו הזמן לא היתה להם תשובה לגביהם. אני מקווה שזה מסביר טוב את דעתי

notafish

New member
cargo cult

אם הדת והמדע מתארות אותה מציאות, ושתיהן טוענות להציג את האמת, אז הן חייבות בסופו של דבר להגיד אותו דבר, אחרת אחת מהן (לפחות) משקרת. אם התכוונת שהן יכולות לחיות זו לצד זו כמו הנצרות והיהדות, למשל, אז כן, אבל האם אתה רואה אדם שמאמין בו זמנית בנכונות שתי דתות? ההסיפור של אביך מאד מזכיר פרשה ידועה באנטרופולוגיה. במלחמת העולם השניה הקימו האמריקאים בסיס אוירי לאספקה באיזה אי נידח באוקיאנוס השקט. כמובן שלמקומיים זה נראה כמו ניסים: מטוסים נוחתים וממריאים ומביאים להם כל טוב... אחרי שהמלחמה הסתיימה, הבסיס ננטש. כעבור כמה שנים, חוקרים מצאו שהמקומיים בנו "מגדל פיקוח" מבמבו, עם "אנטנות" ו"אוזניות" (מחצאי קוקוס!) בנסיון לשחזר את הפולחנים שהם ראו שהביאו את המטוסים. השם שנתנו לתופעה היא cargo cult - דהיינו, פולחן של [מטוסי] תובלה.

לא הבנתי למה

שתי תפיסות של אותה מציאות, אם הן אומרות אותו הדבר, אז אחת משקרת ואחת לא. הרי אם תשאל אותי מה אני חושב עליך, אז אני אומר "הממ, בן אדם נחמד" (לא להתלהב, זה רק בשביל הדוגמה
) אבל יכול להיות שמישהו אחר יחשוב אחרת. שנינו מתארים את אותו אדם, אך אף אחד מאיתנו לא משקר. למעשה, שנינו רואים את המציאות על סמך השקפות קודמות. אותן השקפות קודמות באות מאיפה שהוא כמובן, ויכול להיות שלפני שנים רבות, בסביבת המגורים שלי, היה מישהו שהצליח לשכנע אותי שיש אלוהים. ומישהו אחר, באותה התקופה אפילו לא שמע על אלוהים, ויש לו הסברים אחרים לגמרי לשאלות כמו "מדוע אני קם בבוקר". לכן אני לא מסכים שקיום השקפות שונות על אותה המציאות, גורר אוטומאטית שרק אחת מהן אמיתית.

למעלה