שלום!

שלום!

שלום לדיירי הפורום הנחמדים שמי שאול ואני צבר. יש לי הרבה חברים רוסים וגם החברה שלי רוסיה, לא שזה משנה כ"כ... בכל אופן מה שרציתי לשאול זה, האם אתם חושבים שזה בסדר שאנשים מבוגרים שעלו מרוסיה לפני לא הרבה זמן, נגיד עלו אחרי גיל 30 או 40, מגדלים את הילדים שלהם (שנולדו בארץ) ברוסית לגמרי? שולחים אותם לגן רוסי, מלמדים אותם רק על התרבות הרוסית וגורמים להם להיות בעצם עולים חדשים למרות שנולדו בארץ? זו דעתי לפחות. מה אתם חושבים בקשר לזה? לדעתי זו גישה מוטעית. אי אפשר להמשיך ולהאחז בתרבות שלא שייכת למקום בו נמצאים. אני מבין שמי שגדל ברוסיה (על צ'יבורשקה וקרוקודיל גנה) ועל כל הספרים ברוסית ועל כל התרבות הרוסית העשירה ואוהב מאוד את כל התרבות, מרגיש שאם ילדיו יגדלו בלי זה אז יהיה להם חסר משהו בחיים. אבל ספרים יש בכל שפה, ואני לא אומר שלא צריך ללמד את הילדים רוסית, אבל שירגישו קודם כל צברים ואח"כ שילמדו את התרבות של ההורים שלהם, בתור התרבות של ההורים שלהם ולא בתור התרבות שלהם עצמם. אם הקהילה הרוסית רוצה באמת להיות חלק מהחיים הישראלים, ולא להרגיש כקבוצה נפרדת ומורחקת, אז לדעתי הילדים שנולדים בארץ צריכים לגדול על פרפר נחמד ולא על צ'יבורשקה. זה הצעד הראשון. רק להבהיר, אני לא חושב שהצברים היו לגמרי בסדר בכל תהליך הקליטה, אבל הקטע עם הילדים לדעתי זה משהו מאוד חשוב.

דרך אגב...

אני יודע לקרוא רוסית. אבל אני לא מבין מה אני קורא. וגם אני יודע לקרוא רק במודפס ולא בכתב... אמא של חברה שלי ניסתה ללמד אותי קצת כתב מחובר וזה חסר הגיון באופן טוטאלי... אני לא מבין איך אתם מבדילים בין T קטן לבין "אי" (N הפוך) שניהם נראים כמו u בדיוק אותו דבר... יום אחד אני אלמד רוסית!

אני לא מסכים...

עברית אפשר ללמוד בבית ספר.. ברחוב... ובכל מקום כמעט פה במדינה.. לעומת זאת רוסית קל מאוד לשכוח (אם ידעת אותה מלכתחילה), ובעיקר אם אתה קטן ועדיין לא יודע טוב את השפה. אז אני חושב שצריך לדבר עם הילדים ברוסית, וללמד אותם לקרוא ולכתוב ברוסית (כי ככה לומדים, וגם זוכרים, הרבה יותר טוב את השפה). את העברית הם כבר ילדמו בבית ספר, ותאמין לי, שהם ידעו אותה לא פחות טוב מהצברים (אם לא יותר) שהוריהם/סביהם נמצאים במדינה הרבה יותר מיוצאי ברית המועצות. זאת דעתי בכל אופן..

מסכים חלקית

הבט, להורים קשה לגדל את ילדהם על משהו שהם עצמם אינם מתחברים אליו, או אפילו משהו שהוא זר להם לחלוטין. ניסיתי להציב את עצמי לרגע במקומם של אותם הורים שזה עתה הביאו ילד לעולם ועכשיו עליהם לבחור באיזה עולם תרבותי לגדל אותו. אז ובכן, לי אישית קשה להתחבר לאותו 'פרפר נחמד' ועל כן יהיה לי מאד לא טבעי לגדל את ילדי על משהו שהוא זר בשבילי, ומאידך ארגיש מאד בנוח לשים לו בוידאו את 'קרוקודיל גנה' שאותו אני גם מכיר הרבה יותר טוב וגם מתחבר אליו בצורה זו או אחרת. לכן תבין, זה לא תמיד עניין של בחירה, אלא יותר עניין של הרגל וקונספציה מקובעת שקשה מאד לבגוד בה או לסטות ממנה. עם זאת, אני חושב שהפתרון האופטימלי הוא גידול וחינוך הילד ע"י שני העולמות התרבותיים, גם ע"י קרוקודיל גנה וגם ע"י פרפר נחמד, ואין סיבה שהאחד יבוא על חשבון השני. בוודאי ששילוב כזה הוא מאד קשה, אבל עם זאת הכרחי הן לנפשו של הילד והן לעתידו.

ח א נ צ

New member
לשאלתך...

מישהו שאני מכירה נתן לא מזמן הרצאה בפני קציני חיל חינוך, ההרצאה כמדומני עסקה בתהליך קליטתם של עולי ברה"מ לשעבר בחברה הישראלית בכלל ובצה"ל בפרט. בסוף ההרצאה אמר המרצה (עולה אף הוא) שבתו חזרה לגלות עניין בשורשים לאחר שבמשך זמן רב התנערה מהם בחוסר עניין. אחד מיושבי האולם פער את עינו ושאל בזלזול "מדוע?!" והמרצה "הקהה את שניו", ואמר "אתה יודע, אולי כי לא נחתנו מהאוויר" ובמלים פשוטות: כי יש לאותם עולים, עולם תוכן עשיר, לעתים לא פחות, ובתחומים מסויימים אפילו יותר מעולם התוכן אותו יכולה להציע החברה הישראלית... וכן, אני מצטרפת לעמדתם של המגיבים לגבי השילוב בין שני התרבויות, והחוכמה לדעתי זה לדעת מה אני מאמץ ומה לא...

T a u r u s

New member
יפה שאתה שואל

אני חושב שהשיקולים של ההורים האלה הם שיקולים מעשיים נטו. גן ישראלי טיפוסי נתפס בעיני הורים רבים כמקום שבו הילדים משתוליים בלי הפסקה, עלולים לפגוע אחד בשני פיזית, ובסופו של דבר נפגעים מנטלית. כך שההעדפה לגן "רוסי" היא לרוב העדפת בריאות הילד על פני דברים שוליים (וכל יתר הדברים באמת נתפסים כשוליים). מה גם שהורים שעלו זה עתה לארץ לא יכולים להקנות תרובות ישראלית שעדיין לא ברורה להם עצמם. אולי באמת כדאי שהילדים יגדלו על פרפר נחמד ולא על צ'בורשקה, אבל לא תמיד ההורים מכירים את התכנית "פרפר נחמד"... במציאות אין שום כוונה לגדל ילדים שלא יכירו את התרבות הישראלית, שירגישו זרים... אם באי אילו משפחות התופעה קיימת, זה היה באמת ראוי לגינוי. ברוב המקרים שאני מכיר יש רצון עז שהילדים לא ירגישו זרים....

g I L 20

New member
כמה שיותר ,יותר טוב !

בנושא השפה אין ויכוח- ככל שיודעים יותר שפות כך נפתחות עוד ועוד דרכים. (דווקא בנושא הזה קשה מאוד להורים להלחם עם הילדים שלא תמיד מתלהבים ללמוד רוסית כאשר מסביב מדברים עברית...) הם סופגים את המיטב משני העולמות. אי אפשר לגדול בתוך בועה ולדעת רק עברית או רק רוסית. ברגע שהילדים גדלים במקום כלשהו, הם מסתגלים אליו . מדברים בבית הספר בעברית, לומדים וקוראים בעברית. בבית הם גם לומדים רוסית (שפה, ספרות ,תרבות) ומשלבים בעצמם בין שני העולמות. לדעתי אין הם הופכים בכך לעולים חדשים מהוולדם אלא רק זוכים מעושר תרבותי. לא צריך לדאוג להם, ילדים מתאימים את עצמם מהר מאוד לסביבה שבה הם גדלים.

blue pill

New member
תשמע....

אני יודע רק איך ההורים שלי חינכו אותי.... בחטיבה ובתיכון למדתי בבית ספר פרטי עם אחוז רוסים נמוך, וההורים שלי בכוונה לא שלחו אותי לבי"ס עם הרבה רוסים, למרות שהיו לי אז הרבה חברים משם.... בגלל הבחירה הזאת יש לי הרבה חברים צברים..... אבל בבית אנחנו מדברים רק ברוסית, לא רק כדי שאני לא אשכח את השפה, אלא גם כי זה יותר קל להורים שלי.... ההורים שלי גידלו אותי על סרטים ברוסית, ספרים ברוסית, מוזיקה ברוסית, ואני חושב שזה מצוין, כי את אותם הדברים בעברית למדתי מבית הספר..... לא החלטתי עדיין אם אני אלמד את הילדים שלי רוסית, אבל יש סיכוי שכן, כי אני לא רוצה למנוע מהם להכיר את כל התרבות העשירה הזאת.... אבל בכללי אני נגד הפרדה, כל הגנים ובתי הספר צריכים להיות מעורבים לגמרי, למרות שאני יודע שזה לא יקרה בצורה האופטימלית שאני רוצה.....

SupermanZW

Well-known member
זה בסדר גמור

כגישה, תמיד טוב ללמד את הילדים כמה שיותר שפות, מחקרים מראים כי ילדים עד גיל 6 מסוגלים ללמוד עד 5! שפות במקביל ושככל שלומדים יותר שפות בגיל צעיר יותר יכולת למידת השפות היא טובה יותר לכל החיים. רב תרבותיות היא דבר טוב, ככל שילדים נחשפים לתרבויות רבות יותר הם נעשים יותר תרבותיים, יותר פלוראליסטים, ולומדים טוב יותר לקבל את האחר, ומשום שהם גם לומדים להזדהות עם התרבויות שהם לומדים להכיר יש להם סיכוי הרבה יותר נמוך להיות גזענים, לכן כאשר ילד הולך לגן רוסי וכאשר אינו בגן או בבית הוא נחשף לתרבות הישראלית הוא יכיר את שתי התרבויות היטב. זה בסדר שהילדים יבחרו מהי התרבות שלהם ע"פ תחושות ההזדהות שלהם, העיקר שלא ישללו תרבויות אחרות ולא יסלדו מהן, אין שום דבר רע בילד להורים רוסית שגר בישראל שבחר שתרבותו העיקרית תהיה התרבות הרוסית אך הוא מכיר את התרבות הישראלית ונוטל גם בה חלק לפעמים, באותה מידה גם ההיפך בסדר. ילדים שיגדלו על צ'יבורשקה לא צפויים להתחבר פחות עם ילדים אחרים מאשר ילדים שיגדלו על פרפר נחמד, לכן אין סיבה להעדיף את פרפר נחמד על צ'יבורשקה או להיפך.

למעלה