שלום

dibablas

New member
שלום

יש לי כמה שאלות שמעניינות אותי בעקבות הבאז שיש לאחרונה בנושא הצמחונות-טבעונות ואולי מוטב להגדיר את זה כהרהורים ומחשבות ולא כשאלה כיוון שמדובר בדברים שונים שאולי יהיה קשה לנסח כשאלה ובכל זאת אנסה.
ממה שיוצא לי לראות גם פה בפורום שרובו ממה שקראתי טבעוני (ולא רק צמחוני) וגם מי שצמחוני עושה רושם שעושה מאמצים להפוך לטבעוני,
גם בעקבות צפיה בטל באח הגדול שנראה שיש איזשהו חוסר הערכה לאדם שעושה תהליך בין אם זה צמצום רציני בצריכת הבשר או אפילו מעבר לצמחונות,
בבחינת "זה לא מספיק" כי גם בתעשיות החלב והביצים יש ניצול ואז אם אתה רק מפסיק בשר גם אם זה קשה לך זה לא אומר כלום והמינימום זה טבעונות
כדי לא לגרום סבל וכולי.
יש גם את האמירות שטל וגם אחרים שיצא לי לשמוע כל הזמן אומרים "זה ממש קל" וכולי כאשר לרוב האנשים זה ממש לא קל וגם מעבר לצמחונות ואפילו צמצום הבשר זה לא תמיד קל.
תפנו כעת לאדם ותגידו לו להוריד מהתפריט במקום:בשר (על כל צורותיו), חלב וביצים ומוצרים שמכילים כמות כשלהי של אלה במקום זה להפסיק לאכול חומוס, לחם, אורז ושוקולד וגם זה יהיה קשה לו מאוד (אני מבין שבאחד יש פגיעה ובשני אין אני מדבר כעת על הקושי ולא על ההבדלים)
אז קודם כל השאלה שלי היא למה חוסר ההערכה הזו?
ולמה באיזה דיון שראיתי ניסו להוציא בצורה נוראית ביצי חופש ולהביא את הדיון לאבסורד שגם אם תרנגולת הטילה ביצה מיוזמתה להשתמש בה זה יהיה עוול מוסרי נורא?
ואיפה עובר הגבול לעזאזל?
הבנתי שטבעונות אמורה לכלול גם אי שימוש במוצרים שנוסו על בע"ח, כמה זמן אמורים לעזאזל להקדיש בשביל לבדוק מוצר מוצר בכל קניה בסופר?
ומה קורה אם מדובר בתרופות?אני מניח ששם כבר הרוב יסכימו להשתמש כי מדובר בחיים ובבריאות או שגם במקרה הזה לא?
מה לגבי הליכה לספארי ולקרקס?הרי גם שם מדובר בניצול והתעללות בחיות?
מה תעשו אם ילדכם יגיד לכם שהוא רוצה ללכת לאחד המקומות האלה?
מה לגבי חרקים/ג'וקים?אם יש לכם בבית כאלה לא תעשו ריסוס?לא תגעו בהם?אם יבואו לכם על האוכל?
אגב קראתי שבשביל לגדל ירקות/פירות יש צורך בהדברה שהורגת חרקים ולעיתים חיות נוספות...
אני בכל מקרה בא מגישה שמכירה בכך שיש בעייתיות מוסרית באכילה מהחי וניסיון לצמצם אותה, אבל הבנה שהניסיון שלי הוא לצמצם את הפגיעה כיוון שלמנוע לחלוטין כנראה שבלתי אפשרי...

eietmo

New member
היי וברוך הבא :)

אכן לטעמי השאיפה היא לטבעונות מוחלטת, צמצום הוא מאוד מבורך אבל השאיפה היא להפסיק לממן את התעשיה הנוראית הזו (וכמובן שגישת ה"לא מספיק" משתנה מאדם לאדם...אני חושבת שהבעיתיות הכי גדולה זה שאנשים "נתקעים" במקום שנוח להם כי הם חושבים שזה מספיק ומעדיפים להתכחש למה שקורה בתעשיה מאשר לעשות את המעבר המלא.)

אישית המעבר לטבעונות היה מאוד "מפחיד" מרחוק וחשבתי שיהיה לי מאוד קשה ואז היה לי נורא קל ומאוד כעסתי על עצמי שלא עשיתי אותו מוקדם יותר. במיוחד כשיש כל כך הרבה תחליפים.

ביצי חופש- הבעיתיות עם ביצי חופש היא אותה בעיתיות עם ביצי סוללה- עדין גורסים למוות את האפרוחים הזכרים, עדין קוטמים מקורים, עדין הורגים תרנגולות בגיל שנתים כשהן לא רווחיות.

איפה עובר הגבול? איפה שאתה מחליט. אישית אני לא קונה מוצרים שנוסו על בע"ח (שזה יותר קל ממה שאתה חושב כי מוצרי טיפוח אתה קונה פעם באולי חודש, ואז אתה פשוט מחפש את החברה שלא מנוסה), לי זה לוקח אולי עוד 5 דקות בסופר. אני מעדיה אוכל "לא מעובד", כלומר בעיקר ירקות, ואולי גם קיטניות וטופו, שהם טבעונים. לרוב האוכל שצריך לבדוק הוא אוכל מעובד.

במקרה של חיים ומוות אני הייתי משתמשת, כשיש אלטרנטיבה אני תמיד אבחר בה. למזלי לא הייתי בסיטואציה הזו. :)

בהחלט קרקס עם בעלי חיים הוא מאוד מאוד נורא לבעלי חיים, יש קרקסים עם אנשים שבדרך כלל מושקעים מאוד וכולם שם משתתפים מבחירתם. אם הילד שלי ירצה לעשות פעילות כזו אני אסביר לו למה אנחנו נמנעים ממנה ואקח אותו לעשות משהו אחר שהוא אוהב ושלא גורם להתעללות.

אני לא מרססת (אם כי אין לי ממש את הבעיה הזו), בד"כ אני מגרשת חרקים עם היד והם זזים מהדרך שלי.

אגב קראתי שבשביל לגדל ירקות/פירות יש צורך בהדברה שהורגת חרקים ולעיתים חיות נוספות...
נכון, וכדי לגדל חיות משק צריך לרסס גם את האוכל שלהם אז יוצא הרג כפול.

אני גם באה מגישה שמנסה לצמצם סבל, ישנם דברים שבישבילי ברורים, כמו "אני לא אשלם למישהו שיהרוג בשבילי חייה או יפריד תינוק מאמו" אז אני לא קונה את התוצרים האלוץ

dibablas

New member
ברוכה הנמצאת ותודה על התשובות

תשובות מעניינות.
רק שתי נקודות שאני רוצה להבין:
כשאת מדברת על זה שזה היה ממש קל המעבר הזה לטבעונות, האם עברת לשם דרך צמחונות?כמה זמן והכנות זה לקח לך?כשאת אומרת "קל" למה בדיוק את מתכוונת כי אני יכול לחשוב על מלא דברים שעושים את זה ללא קל כמו לבדוק האם יש במוצרים שונים ביצים/חלב (לא בהכל זה כזה ברור כמו מיונז או גבינות) הקפדה על השלמת חוסרים ועמידה באכילת כמויות מסוימות מדברים מסוימים כדי להשלים ועוד.
עוד שאלה קטנה-אצלך, גם המשפחה מסביב טבעונית/צמחונית?

יוספה 51

New member
אצלי המעבר היה כמעט לגמרי בהתחלה.

כלומר- ויתרתי על בשר ודברי חלב, הביצים נעלמו בהמשך. מראש זה באמת נשמע מאד מפחיד, אחרי שזה קרה גם אני לא מבינה איך לא עשיתי את זה קודם. זה הפך אותי הרבה יותר יצירתית בכל התחום של הכנת האוכל, וגם מצאתי המון בלוגים ידידותיים שעוזרים לי להכין דברים מעניינים. ההערכה של הסביבה? - לא ממש משנה לי, לא עושה זאת כדי שיעריכו או לא יעריכו אותי. אנשים יש על הרצף, וכל הפחתה משמעותית ועוזרת, צריך רק להבין שהנוחות שלנו חשובה, אבל לא לפגוע הרבה יותר חשוב, מבחינה מוסרית. בפורום השני הגדירה מישהי את תמונת המצב כ- 'מטריקס', והדימוי מאד מתאים לי. נראה כמו מצב שבו כולנו חיים בהכחשה קבועה, שמים את הנוחיות שלנו בחזית ולא ממש מבינים מה קורה. רק שבמטריקס המקורי האנשים היו מחוברים בצינורות ובמטריקס של החיים החיות מחוברות לכל מיני צינורות. ולכן, כשהתחושה שאתה פתאום מבין מה קורה מסביב שקשה לעצום עיניים שוב. וקשה לקנות מוצר שהשתמשו בו על ארנבים/עכברים רק כדי לראות שהם לא מתים מהקרם שאני רוצה לנסות על הפנים. ויש אלטרנטיבות, זה החלק המדהים. יש אלטרנטיבות. אז לך בקצב שלך, וזכור לפתוח את העיניים. אצלי, אגב, כל המשפחה במינונים אלו ואחרים. בני טבעוני, בתי צמחונית ובעלי צמחוני פלוס פלוס (אין ביצים וחלב בבית אבל בחוץ הוא יכול לאכול מדי פעם, לא ממש ניסיתי לברר מתי). וכולנו מקבלים ומכבדים אחד את השני.

octopussyisback

New member
הכל תלוי בך

אם תרצה לקנות מזון מוכן שיהיה טבעוני - תצטרך לבדוק מה הוא מכיל. זה גם יתן לך מידע לגבי איכות המוצר מבחינה תזונתית.
אם תבחר בדרך הקלה יותר, תרכוש מזון גלמי (ירקות, פירות, קטניות, דגנים, אגוזים וגרעינים - יש מיליון סוגים\טעמים\צבעים\מרכיבים) ותכין את מאכליך בעצמך ולפי טעמך.

eietmo

New member
כן, הייתי צמחונית הרבה שנים

והסיבה העיקרית היא שפשוט לא ידעתי מה קורה בתעשיית החלב והביצים. הפסקתי עם החלב בעקבות אלרגיה ואז גיליתי על מה קורה מאחורי "המסך" כשחיפשתי מתכונים טבעונים.
פחדתי, לא רציתי לוותר על ביצים, לקחו לי בערך 3 חודשים לוותר עליהם באופן פורמלי (כלומר לצאת מהארון ולהגיד שאני טבעונית), ובעצם זה היה כל כך קל לא לאכול ביצים או חלב, יש המון דברים אחרים לאכול.

בקשר לחוסרים, הלכתי לתזונאית כשהפסקתי עם החלב והיא עזרה לי עם זה.

לא אף אחד מהמשפחה שלי לא טבעוני. אחרי חצי שנה של טבעונות גם בן זוגי הצטרף אלי.

smaak

New member
תשובה מטבעונית טרייה

החלטתי להיות טבעונית בערך מסוף נובמבר, לא זוכרת את התאריך המדוייק.

לקח לי בערך חודשיים להפסיק לצרוך מוצרים מן החי בכלל. יש כאלה שלוקח להם יותר זמן, יש כאלה שפחות. על הבשר היה לי מאוד קל לוותר, וגם על החלב של הקפה שהחלפתי במשקה צמחי, ניסיתי כל מיני עד שמצאתי את מה שמתאים לי. יש מליון תחליפים, צריך רק לנסות.

עם הגבינות הפסקתי בהדרגה, ובסופו של דבר הפסקתי בכלל. לקחתי סדנה של שלושה מפגשים לבישול טבעוני, קראתי בלוגים והזמנתי ספרי בישול.

בבסיס, ברגע שאת מבינה את העיקרון- זה הכי קל והכי פשוט. הרבה יותר קשה לעשות את הוויתור בראש מאשר פיזית על הצלחת.

עכשיו, האם גם כאוכל בשר, אתה בודק איזה מרכיבים יש במוצרים השונים שאתה רוכש, האם הם בריאים, ממה הם עשויים, כמה מיני E נמצאים בהם ושלל מרכיבים שברורים בעיקר למי שמכין אותם במפעל?

יש תקופת הסתגלות, זה לא שזה ברור וידוע לכל אחד. אבל בהתחלה בהחלט, כן, צריך לקרוא קצת, צריך לברר, וזה ממש לא קשה.

עוד הערה- יש לאנונימוס את אתגר 22, שמסייע לאנשים שרוצים להתנסות בטבעונות, ונראה לי שבמקרה שלך, אם אתה לא בטוח ורוצה לנסות, זה יוכל להתאים.

אם יש עוד שאלות אתה מוזמן.

dibablas

New member
תודה לכולם על התשובות

בינתיים אקח את זה כחומר למחשבה.

בטבעונות יש הרבה גוונים של אפור, יש הרבה דעות

ותפישות שונות לגבי מוסר, וזה הגיוני - כי טבעונים הם לא שכפול האחד של השני, או אנשים שעברו שטיפת מוח, אלא אנשים שונים שלכל אחד מהם הפריעה תעשיית הניצול של בעלי החיים, ובאופן טבעי הדרך הפשוטה ביותר להילחם בזה היא משותפת לכל מי שזה מפריע לו - להפסיק לצרוך.

אבל הניסיון לקטלג את כולם הוא לא נכון, זה שמישהו אמר משהו - זה לא אומר שכל מי שטבעוני חושב ככה, או שאם אתה לא חושב ככה - אתה לא יכול להיות טבעוני. מה שמישהו אומר - מייצג אותו בלבד.

לכן, אם אתה שואל לדעתי האישית, אני כן מעודדת הפחתה בצריכה כי מבחינה רעיונית אני זוכרת שלי היה קשה, ושאני עשיתי את זה בהדרגה, אבל בגלל שעשיתי זאת בהדרגה - כשהחלטתי לסיים לחלוטין עם מוצרים מן החי - זה היה לי קל ברמות שאי אפשר לתאר. לי באופן אישי ברור שלרוב האנשים (כולל אני) אין את הכוחות לשנות את החיים שלהם בבת אחת, גם אם זה לטובה (זה נוגע כאן למזון, אבל נכון לכמעט הכל אגב..).

אבל באותה נשימה אתה חייב להבין שאותם אנשים שמקדישים חייהם לחשיפת העוולות בתעשיית ניצול בעלי החיים, הם אנשים שמדברים מהכאב הכי גדול שלהם כשהם מדברים על הנושא. אם היה לך פעם משהו שעשית בכל לבך ב-100% (לא משנה באיזה תחום), שהקדשת לו את ימיך ולילותייך ומחשבותייך כדי לקדם רעיון אידיאולוגי שמטרתו למנוע איזשהו סבל מאיזושהי אוכלוסייה, אתה תוכל להתחבר לזה מהצד הזה. כי כשאתה הולך למקומות האלו ורואה מה שהם רואים, כל אותם עופות, סטייקים ודגים מעושנים הופכים להיות הילדים שלך, וזה הופך את העניין להרבה יותר כואב ודחוף, ומכאן הדחיפות לעודד כמה שיותר אנשים בכמה שיותר זמן להפסיק כמה שיותר לממן את התעשייה.

לדעתי חשוב להפסיק להתרכז במה טבעונים ספציפיים אומרים ולייחס את זה לאוכלוסייה שלמה או לחשוב שזה קריטריון למשהו, אלא להתעמק בעצמך במה שמתרחש בתעשייה, לחשוב איך אתה יכול לצמצם את המימון שלך לאותם אנשים שבונים ג'קוזים ווילות מכסף מרוח בדם, ופשוט להתחיל לפעול בצורה שהכי תתאים לך.
אני מבטיחה לך גם שעם הידע וההעמקה במה שמתרחש בתעשיות (לפני הטבעונות חשבתי שידעתי הכל, אבל לא ידעתי, ואפילו היום אני לא יודעת הכל) - התהליך הזה ייראה לך הרבה יותר קל וברור מאליו.

נחתכה לי פעם החתימה, זה ציטוט ממרי פופינס:

"i know a man with a wooden leg named smith"
"what's the name of his other leg?"

המשפט באנגלית הוא בדיחה נחמדה

אבל זה עדיין לא מסביר לי את המשפט על הכלב...

Lhuna1

New member
היי, מזדהה עם חלק ממה שכתבת

אני לא טבעונית ולא צמחונית.
כן כואב לי על מה שנעשה בתעשיה ויש לי הרבה רגשות אשם, וגם אצלי העיסוק בנושא גבר עקב צפיה באח הגדול לאחרונה, אבל ברור לי שאני לא מסוגלת פתאום לשנות את החיים, ומה שמאוד קל לחלק קטן מהאוכלוסיה, יהיה מאוד קשה לי ואולי לרוב האנשים (וחוסר ההבנה של זה מצד אלו שקל להם די מרתיע מלדבר איתם על הנושא).
תכלס זה
אני לא יכולה ביום אחד (וגם לא בשבוע או בחודש) להפסיק לאכול 80 אחוז ממה שאכלתי במשך קרוב ל-40 שנות חיי. אני גם בנאדם שסלט זה לא ארוחה בשבילו, לא מבינה איך אנשים לועסים עלים וחסה ומרגישים מסופקים מזה, לא אוהבת קינואה וטופו, צריכה "מנה עיקרית", וגם לא אוהבת לבשל, מה שמאוד מקשה על העניין.
אני כן החלטתי שאני מתחילה בתהליך מאוד איטי והדרגתי של נסיון לצמצם את צריכת המוצרים מהחי שלי. הרעיון הוא שאני מחפשת תחליפים ומנסה דברים אחרים.
דוגמאות:
מנסה לעבור למרגרינה במקום חמאה (למרבה השמחה יש היום מרגרינות הרבה יותר בריאות מהרעל של פעם).
קניתי מעדני "חלב" מסויה (לצערי הם לא טעימים לי בכלל, אבל אמשך לחפש).
ביצים פרופר הפסקתי לקנות בסופר, וחלב (עיזים) אני קונה לעיתים רחוקות. אבל אני עדיין קונה ואוכלת גם בחוץ מוצרים שמכילים חלב וביצים, כי אחרת לא נשאר לי מה לאכול.
בקטגוריית האוכל המוכן הקפוא, מנסה מוצרים של טבעול וכד'.
בארוחות צהריים בעבודה (מזמינים אצלנו ממסעדות בחוץ כל יום) - מנסה מנות עם טופו במקום עוף איפה שיש, ודברים בסגנון זה. משתמשת פחות במיונז.
מוותרת על הנס קפה לטובת קפה שחור.
זה הרעיון... התקווה היא שעם הזמן אני אמצא את החלופות שיספקו אותי ואוכל לוותר על הדברים הרעים.

ברור לי שמנקודת מבט טבעונית אני עוד עמוק בתוך ציר הרשע וזה נכון, אז אני לא מנסה לקבל את אישורם. אבל עושה בשביל עצמי מה שמרגישה שאני יכולה.

אגב, מוצרים שנוסו על בעלי חיים מבחינת סבונים וכד' זה ממש לא בעיה להמנע, תאמין לי אני בנאדם מאוד עצלן אבל את זה כבר הפסקתי מזמן, זה עניין של כמה דקות בסופר לבדוק מאחורה את התוויות.

השאלה על הליכה לספארי ולקרקס זה כבר באמת לא מובן לי. תקח את הילדים ללונה פארק או להצגה במקום, מה הסיפור?

Gidi Shemer

New member
לונה, עוד המלצה שלי

בתור אחד שממש לא רואה אותך ״עמוק בציר הרשע״
,

אם את בעניין של בישול, אז אני מאד ממליץ להתחיל לשחק במטבח עם חומרי גלם טבעונים בסיסיים (ירקות, קטניות, הרבה מעבר לחסה..). יש המון חומר פה ובפורום תזונה צמחונית וטבעונית.

אני נמנע מלהשתמש במילה ״תחליפים״ כי אני חושב שזו הגישה שמקשה על הרבה מאלו שמנסים לעבור לצמחונות או טבעונות. קשה אחרי כל כך הרבה שנים לא לראות מנה עיקרית של בשר מלווה ב״תוספת״ ולקלוט שהתוספת יכולה להיות הרבה יותר מאשר תוספת.

במילים אחרות, מה שאני מנסה לומר הוא פשוט להרחיב את הארסנל הטבעוני לא מבחינת החלפה אלא מבחינת הרחבה של ההיצע הקולינרי במטבח האישי שלך. אחרי שתראי את העושר, כבר יהיה הרבה יותר קל להוריד את ה״מנה העיקרית״.

יש כאלו שהכי קל להם פשוט להפסיק. את כנראה יותר במחנה שלי, ולכן קל לי להמליץ לך על הכוון הזה.

Lhuna1

New member
תודה
לצערי אני לא בשלנית

לא אוהבת לבשל ולא טובה בזה, זאת אחת הבעיות
אבל מעריכה את ההצעה.

l coyote l

New member
אם ככה את במחנה שלי, של אי חיבה למטבח.

לפני שהיו איתי בשלנים צמודים (קודם שותפה ועכשיו בן הזוג),
פשוט חיפשתי מה בא לי לאכול, לקחתי מתכונים מאתרים ומבלוגים - בעיקר אלה שנראו לי קלים - ועשיתי מה שכתוב.
יצירתיות במטבח זה פשוט לא הקטע שלי, אין לי שום הנאה מזה.

בעניין תחליפים ומה לאכול, אני התחלתי ממה שהכי אהבתי באותה תקופה: חיקויים למאכלי חלב כמו פשטידות, לזניות, חיקויי תבשילי גבינה ביתיים וכאלה.

על אף שאני עשיתי מעבר באחת, ההצעה שלי למדורגים היא לא להגדיר שום החלטה.
במקום זאת (בהרחבה להצעה של גידי), למצוא כל פעם (כל יום/כל שבוע/כל ארוחה) מאכל טבעוני כלשהו ולהכין אותו.
אם הוא מוצלח, הוא נוסף לארסנל וכך לאט לאט להרחיב את הרפטואר עד שיש לך הרבה אופציות ויהיה קל יותר להגדיר החלטה/קו שממנו והלאה לא אוכלים יותר מהחי.

דווקא השותפה ההיא לימדה אותי להנות מסלט - מה שלא התקרבתי אליו במשך כל 30 שנותיי לפני כן - והיום סלט באמת משמש לי ארוחה.
אבל זה לא קרה ביום אחד, אז אולי זה לא מקום להתחיל בו כמשהו עיקרי למי שעדיין לא בעניין. אלא לנסות שילובים בסלטים קטנים לצד האוכל.

octopussyisback

New member
מחזק את דברים שלך

טעם - זה דבר נרכש. אחרי כשבועיים עם מאכל שלא היה טעים מקודם, הלשון והחיך מתרגלים וזה כבר כן טעים, ואילו המאכל הקודם הופך להיות בעל טעם מוזר (למשל חלב מחיה לעומת חלב מצמח). לכן אכילה הדרגתית של המאכל החדש (בלי לוותר עליו) תביא אותו למודעות של "טעים".
בישול - כולנו התחלנו עם אי יכולת, אי חשק, אי הצלחה במטבח. אבל, אם לוקחים את זה לכיוון של אתגר - מתחילים להשתפר, לקבל מחמאות, לנסות לשנות ולהתאים טעמים\מרקמים\תבלינים. האתגר מושך את הרצון להצליח.
כשמצרפים לכך את ההבנה שהמזון שאנו מכינים בעצמנו הוא בריא יותר, נקי יותר, ללא חומרים מזיקים או בלתי ידועים, וכמובן שאנו תורמים לסביבה ולמניעת סבל מבעלי החיים - הכייף גדול ומתגמל את הנפש.
בהצלחה בדרכך.

l coyote l

New member
עוד משהו על סלט למתחילים

הסלטים הראשונים שהסכמתי לאכול הכילו דברים קראנצ'ים ולא בהכרח קונבנציונליים, כמו צנוניות וגזר.
על תקן עלין היו נבטי חמניה (קראנצ'י ומתוק), ולא אכלנו סלט בלי קרוטונים.
עם הזמן נוספו שאר סוגי עלים, והיום עלי בייבי מהווים את רוב הסלט שלי (אבל לא את כולו כי עדיין דרוש לי משהו נגד המרירות שלהם).
כדאי לזכור שגם בצל ירוק ועירית הם סוגי עלים שאפשר להוסיף , והם טעימים בפני עצמם ולא מרירים.
את הקרוטונים החלפתי באגוזי מלך.
חוץ מזה אני חזק בטחינה עם פסטו (עלים טחונים...) כרוטב, אבל יש הרבה יותר אופציות. לי זה זמין וטעים.
אם יש אופציה וכח, אז במקום הטחינה, אבוקדו נותן לי את המרקם השומני/חמאתי לסלט יחד עם הטעם.

הצעה לסלט עלים פשוט שיכול לספק לא-חובבי סלט כמנת צד:
עלי בייבי+עגבניות שרי+זיתים שחורים (פרוסות או מגולענים. לא להתאמץ).
השילוב הזה מעמעם לחלוטין את המרירות של העלים והוא ממש טעים.
אפשר כמובן להוסיף קרוטונים או משהו אחר בשביל הקראנצ'יות.

למעלה