שלום

שלום

קוראים לי שירה ורציתי לשאול אותכם כמה שאלות... אני מקווה שתוכלו לעזור לי. לפני מספר שבועות הגעתי לראיון עבודה בהדרכה בקייטנה, וכעבור שבוע נודע לי שהתקבלתי. מחר היה אמור להיות היום הראשון, והיום בשבע בערב קיבלתי טלפון מהאחראית על הקייטנה. היא אמרה שלא נרשמו אנשים כמו שהם ציפו, ואין להם אפשרות להעסיק את כל המדריכים, בכללם אותי. אציין שכדי שאוכל לעמוד בהתחייבותי כלפי מנהלי הקייטנה התפטרתי מעבודתי הקודמת. רציתי לשאול כמה שאלות. השאלות מתייחסות כמובן למישור החוקי בלבד ולא למישור המעשי... 1. האם ניתן להתייחס לראיון העבודה והודעת הקבלה שאחריו כהסכם שנעשה בע"פ? שהרי לא נחתם איתי ועם שאר המדריכים שום הסכם בכתב וכל תנאי העבודה נאמרו בע"פ... האם ניתן לכפות על מנהלת הקייטנה לקיים את ההסכם? 2. האם מותר למנהל לבטל הסכמים בעל פה שנעשו עם עובדיו ברגע האחרון? בכלל? האם מבחינה חוקית אני יכולה לדרוש פיצוי על הנזק שנגרם לי, שכן כבר התפטרתי מעבודתי? 3. שאלה זאת היא תאורטית בלבד- האם באופן כללי מותר למנהל לפטר עובדים ללא סיבה? כלומר, מבחינת החוק זה יהיה בסדר אם מנהל הקייטנה יזמין ביום הראשון שלוש מאות מדריכים וייבחר מתוכם רק עשרה, כשהוא מפטר את כל השאר?

תשובה

אינני עוסק בדיני עבודה אבל נראה לי שהפרת חוזה עבודה היא כמו כל הפרת חוזה ולכן מגיעים לך פיצויים על הנזקים שנגרמו לך בגלל ההפרה. לפי הנתונים שמסרת נעשה הסכם תקף בינך למנהלי הקיטנה. פיטורי עובדים אפשריים אבל אם הופר חוזה יש לפצות את העובד.

עו"ד פנדריך צודק ...

אבל אני רוצה לשלים קצת את התשובות. 1. ראיון העבודה והתשובה שקיבלת שבוע לאחר מכן על זה שהתקבלת לעבודה - יצרו חוזה עבודה (בע"פ), והוא מחייב. למרות זאת, בחוזה עבודה, לא ניתן, בדרך כלל, לאכוף את ההתחייבות להעסיק מישהו, כי הכלל הוא שלא אוכפים חוזה כזה. אבל - על הפרתו יכולים להגיע פיצויים. הפיצויים אמורים להיות מחושבים לפי הנזק שנגרם לך כתוצאה מההפרה, והם כפופים לחובה שלך לנסות להקטין את הנזק (כלומר - לנסות למצוא עבודה אחרת). ייתכן שתהיה בעיה להוכיח שאכן קיבלת תשובה על כך שהתקבלת, זה, כנראה, יהיה הקושי העיקרי בתביעה שתגישי, אם תגישי. 2. חוזה עבודה יכול להיות מבוטל, אבל צריך לבדוק אם הביטול היה בתום לב. בדוגמא שנתת, אם מישהו צריך 10 מדריכים בלבד, אבל הוא אומר ל-300 מדריכים שהם התקבלו, ואחר כך לא מקבל 290 מהם, ברור שהוא נהג בחוסר תום לב. מצד שני, אם הוא מזמין 300 מועמדים, והם יודעים שהם רק מועמדים, אז זה לא אמור להיות חוסר תום לב לבחור מתוכם רק 10. חוץ מזה, במקרה שלך, היה להם הסבר - על ההרשמה הנמוכה לקייטנה. אם הם צפו שיירשמו יותר ילדים, ובהתאם לכך החליטו לקבל את המדריכים, ואחר כך התבדו, זה לא בהכרח חוסר תום לב. אבל, גם מי שמפר הסכם שלא בחוסר תום לב, אמור לפצות את הצד השני על הנזק שנגרם לו.

למעלה