שלום!

ע ב ר י ה

New member
שלום!../images/Emo42.gif

אני לא יודעת אם זה הפורום הנכון אבל נראה לי שכן... יש לי שאלה בקשר למילה "להנות" (TO ENJOY) יש מי שטוען שבגלל כל מיני עניינים של בניינים והטיות ומשקלים ושורשים וכדומה (שאני ממש בורה בהם...
) - המילה הנכונה היא לההנות... מי מוכן להרים את הכפפה ולקבוע האם זה אמנם כך???.... אני מעולם לא שמעתי ולא ראיתי שמשתמשים במילה "לההנות"...

ליהנות -ל' בצירה, ה' בקמץ, ו' בחולם

האומרים להיהנות אינם מרחיקים מן האמת, ועדיפה צורה זו בהרבה על הצורה המשובשת, הנהוגה בפי כל, לֶהֶנוֹת. המילה ליהנות היא צורת המקור של הפועל נהנה (צורת המקור של פועל היא מילה כדוגמת: ללכת, לשבת, להיזרק, להתיישב וכד'). צורת המקור מותאמת לבניין. למשל, צורת המקור של הפועל אכל, שהוא פועל בבניין קל, היא לאכול, של האכיל היא להאכיל וכד'. הפועל נהנה הוא בבניין נפעל, כמו הפעלים נאפה ונראה. וכמו שבהם צורת המקור היא להֵאפות ולהֵראות, כך גם צורת המקור של נהנה הייתה צריכה להיות להֵהנות ׁ(וכמובן לא לֶהֶנוֹת). אולם מכיוון שחכמינו נהגו להבליע את האות הראשונה ולומר אף לכתוב ליהנות, נתקבעה צורה זו - ליהנות - והיא הצורה המקובלת. הערה: האמור לעיל מתבסס על הספר "למה ומדוע - ילקוט לבירורי לשון" מאת שושנה בהט.

ע ב ר י ה

New member
תודה, חוכא - נהניתי מתשובתך

אבל: שמתי לב שלפעמים אתה כותב להיהנות ולפעמים לההנות (בלי י') וגם להינות - מאיפה נוספה ה-י'?

גנגי

New member
מליצת יושר

(מליצה נבובה) שמת לב איך חוכא כותב, אבל לא שמת לב למה ומתי הוא כותב כל דבר. "לההנות" הוא כתב בניקוד כ"ככה היינו מצפים שיהיה" או כ"ככה לא טוב שיהיה" (תלוי בניקוד שהצמיד למילה). "להינות" הוא ודאי כתב כדי להראות מה לא נכון לכתוב. "ליהנות" הוא כתב כשרצה להדגים לך איך צריך לכתוב. ומקורה של ה-י' בכתיב המלא. ובאשר למקורה של ה-י' שם, הסבר קצר: (לשם דוגמה אשתמש בשורש שאין בו עיצור גרוני, וממנו אקיש למקרה שלפנינו.) השורש כ.נ.ס. בבניין נפעל: נכנס. בשם הפועל היה צריך להיות: *להנכנס. נ' בשווא נח מידמה לעיצור שאחריה: *להככנס. יוצא שבניקוד זה: לְהִכָּנֵס. בכתיב מלא קבעו שהצורה תהיה: להיכנס. למרות שבמקרה שיש ה' אין אפשרות להכפלת העיצור, בכל זאת ההתנהגות בכתיב מלא זהה, ויש י'. אלא שאחת מה-ה'אים נושרת לה בדרך, מסיבות פונטיות (=של נוחות ההגייה).

אוֹחַ

New member
אולי תתחתנו כבר ותעזבו אותנו בשקט?

הורגים אותי בני-העשרה המלומדים האלה, הולכים סביב-סביב במקום לגשת ישר לנקודה. מה-זה כל ה"פוצי-מוצי" הזה, באיגופים ובהפוכות? גנגי, תזמיני אותו אלייך, יענו, לעיון בעותק ה"גזניוס" הנדיר שלך...

ע ב ר י ה

New member
תיקון קט

כשכתבתי שהוא כתב "להינות" - טעיתי! התכוונתי מאיפה באה ה-י' ב-ליהנות-!! אז הוא כבר אמר שזו היתה פליטת קולמוס או קליטת פולמוס ואז את באה ומתקנת שזה אכן כך....אח! דיון לתפארת נהיה לנו פה! רק בדבר אחד עוד לא נחה דעתי: האם בימינו יהיה זה לא נכון להשתמש ב - "לההנות" - ?! או ש - "מותר" למרות שלא מקובל?...

גנגי

New member
לא נכון.

כיום הצורה היא "ליהנות". צר לי שלא אהבת את הדיון, אבל ככה זה כאן. אם את רוצה להישאר איתנו, קחי את זה בחשבון.

אטיוד5

Active member
כבר היה ...

הרי הכי פשוט לכתוב 'להנות' בכתיב חסר, ולבטא כמו שצריך - ל' צרויה, ה' פתוחה. בלי י'. לא ככה?

למעלה