המשך...
ש: מה זה עט טוב? ת: יש הרבה תכונות שצריך לבדוק בעטים. למשל סוג החוד, אם צריך סוללה, צורה, מידות לחץ, הטעיה וכו'. אז קצת סדר בדברים. דווקא התכונה שאנשים הכי הרבה טורחים לבדוק זה דווקא מידות הלחץ. אני לא שמעתי על חברה שמכרה דגם של טאבלט (חוץ מטאבלטים פי. סי. אבל זה כבר סיפור אחר), בשנים האחרונות, שיש לו פחות מ512 מידות לחץ. כמובן ש1024 זה יתרון, אבל בכנות כמה פעמים נראה לכם שמשתמשים בזה? בתור אחד שמצייר בגדלים של פוסטרים אני חייב לציין שנדיר שאני משתמש במברשות בגודל שמעבר ל200 בעלות תכונה של גודל משתנה בהתאם ללחץ. בטח לא משהו שעובר את ה512. חוץ מזה, יש את המברשות שהשקיפות שלהן משתנה על פי לחץ, והן כבר מראש מוגבלות ל256 מידות לחץ. התכונה השניה שמשום מה אני שומע שהכי הרבה מדברים עליה, זה עניין הסוללה. בואו אני אספר משהו מתוך ניסיון שלי ושל ידידה שלי... עבדתי פעם אחת 8 שעות ביום ולא, לא כאבה לי היד מהשימוש. ידידה שלי עבדה פעם אחת עם אותו עט 10 שעות ביום ולמרות שהיא אישה, גם לה לא כאבה היד, ובכלל עבדתי לא מעט עם אותו העט. אז אם כל הכבוד אם מישהו מתלונן על כאבים בגלל הסוללה כנראה שיש לו בעיה בידיים או משהו. גם שמעתי על זה שמדברים שהסוללה תכף נגמרת. עוד שטות. יצא לי לעבוד עם שני טאבלטים עם עט בעל סוללה: יומקס (שלמעה זה אייפטק) ואייסקאט. לגבי האייסקאט באמת לא עבדתי איתו הרבה, אבל הוא אצל אחותי והוא כבר שנתיים עם אותה סוללה (אבל לא עבדים איתו הרבה מצד שני). ביומקס עבדתי המון והיום הוא אצל ידידה שלי שעובדת איתו גם לא מעט, ואחרי שנה החליפו רק פעם אחת סוללה. אם מישהו היה צריך להחליף יותר או שמכרו לו סללות ישנות או שהוא משתמש בסוללות סוג ז'. אבל יש דברים שבכל זאת כן נורא חשובים בעט. למשל סוג החוד והצורה שלו. תאמינו או לאו, אבל זה עולם אחר העטים של וואקום, בהשוואה לאייסקאט ובטח בשהוואה ליומקס. כל מי שמכיר את העט של יומקס\אייפטק יודע שיש לו חוד שכדי לצייר בצורה האופטימלית צריך ללחוץ על חוד כשהעט נמצא בזווית של 90 מעלות ביחס לטאבלט. זה לא שאי אפשר בזוויות אחרות, אבל גם תהרסו את העט מהר יותר (העט הראשון שהיה לי נהרס תוך חודש כי ידידה שלי היתה מקורית וציירה איתו בזוית של 10 מעלות ביחס ללוח. העט השני אגב כבר שורד כמעט שנה) וגם תשיגו תוצאות מבחינת איכות הקו על המסך הרבה פחות טובות מאשר לצייר בצורה שלא נוח. לאייסקאט דווקא מבחינת סוג החוד היה לי נורא נוח לצייר. יש גם את עניין צורת העט, שלגביו אני יכול להגיד זה מישני אבל טורם. בסה"כ כל העטים שיצא לי לצייר איתם היו נוחים אבל העט שמגיע עם אינטוס 3 של וואקום היה יותר נוח בכמה רמות מכל שאר העטים (ואני מתכוון גם ביחס לדגמים האחרים של וואקום). כמובן שצורת העט מבחינת נוחות משתמש משתנה מאדם לאדם (ידידה שלי משום מה מעדיפה את העט של יומקס\אייפטק). תכונה שמציינים אותה מדי פעם שיכולה להיות מאוד חשובה או בכלל לא, היא עניין ההטעיה. אין הרבה טאבלים שתומכים בתכונה הזו. התכונה הזו ממש חשובה במקרה שאתם מציירים בפיינטר (סביר להניח שזה תקף לארטרייג' אבל אין לי ניסיון איתה). בלעדיה לא תשיגו תוצאות מספיק טובות\משביאות רצון. מצד שני הרבה מאיירים שמשתמשים בפוטושופ בדרך כלל בכלל לא מתיחסים אליה. אני יכול להעיד על עצמי למשל שאני משתמש בא אבל מעט, ולשימושים שלי אפשר להסתדר גם בלעדיה בדרך כלל. תזכרו שגם לחלק מהעטים יש מחק. לי באופו אישי הרבה יותר נוח ללחוץ E בפוטושופ ואחרי זה B (כדי לחזור לכלי המברשת). זה הרבה יותר מהיר וקל. יש כאלה שלא מסתדרים בלי המחק. אגב, בפיינטר דווקא בגלל איך שהתוכנה בנויה יותר נוח להשתמש במחק. ש: מה תורמים קיצוריי הדרך? ת: יש אנשים שמוצאים יותר נוח לנצל את הכפתורים בין אם הם מופעלים על ידי לחיצה עם הידיים ובין אם הם מופעלים על ידי לחיצה עם העט. לפעמים עושים בזה קיצורים שהם מסובכים ללחיצה על המקלדת או כל מיני דברים אחרים. אני, בתור חסיד של המקלדת, מוצא את המקלדת יותר נוחה. אבל רוב האנשים דווקא מוצאים את הקיצורים ליותר נוחים. ש: איזו חברה הכי טובה? ת: אני יודע שהיום וואקום הם נחשבים למובילים. אני מכיר מישהו שמספר שהוא קרא מאמר על טאבלטים בירחון בנושא תלת ידוע, ושם היה כתוב דווקא שוואקום במקום הרביעי, ולפי עוד מה שהוא סיפר זה שסוני היו מקום ראשון. באמת שחיפשתי בכל מקום אם בכלל יש כזה דבר טאבלט לסוני ולא מצאתי. הניסיון שלי עם שלוש חברות מראה שוואקום הם ההכי טובים (אבל לא בהכרח הדגם הכי פשוט של וואקום יותר טוב מהדגם הכי טוב של אייפטק למשל). שלא יהיה לא ברור. בהחלט אפשר להסתדר עם טאבלטים מחברות אחרות. ש: מה עם המחיר? ת: שיהיה ברור מבחינת מה הכי משתלם ביחס למחיר, זכה טאבלט של אייפטק ובצדק. וואקום בכלל רחוקים מאוד מהתואר הזה. אם בודקים מבחינת מפרט טכני ביחס למחיר אז בהחלט יש המון חברות לפני וואקום וגם המון דגמים של טאבלטים לפני אינטוס. אבל אני לא חושב שטאבלט טוב נשען רק על מחיר ביחס למפרט או ביחס רק למפרט. אפילו נתנתי דוגמא מקודם (העטים למשל) לגבי דברים שלא כתובים אבל עושים הבדל של עולם ומלואו. באופן אישי רק בגלל צורת החוד ועצם זה שהוא נקלט בזוויות יותר חדות על ידי הטאבלט, לא רק שמעלה את הנוחות אפילו מקטינה בכ30% את כמות הזמן שאני צריך כדי ליצור ציור. ולסיכום: צריך לזכור שאם אתם קונים טאבלט והוא לא נוח לכם בהתחלה, זה כי צריך להתרגל, וזה תקף לגבי כל הדגמים ולגבי כל החברות. לי לקח לדוגמא חודש להתרגל לצייר בטאבלט, ואני בכלל אפילו לא מדבר על לצייר טוב בטאבלט, אני מדבר על פעולה בסיסית של ציור. רק היום כטיפה יותר משנה אני יכול להגיד שאני כבר מתחיל להגיע לרמה של שליטה שמרצה אותי. ותזכרו לא יעזור, אבל גם אם תקנו את הטאבלט ההכי טוב שיש בשוק, זה לא יהפוך אתכם לציירים יותר טובים! (גם זה נאמר מתוך ניסיון). למרות שלחלק זה יראה כמו בזבוז זמן או כסף. אני מאלה שבעד זה שבהתחלה יקנו טאבלט זול, יבינו מה זה טאבלט ורק אחר כך יקנו משהו איכותי ויקר. ממש כמו שלא נותנים לאחד שהוציא רישיון כבר לנהוג באוטו חדש.