...
2. עכשיו הבנתי אותך יותר טוב.
אני מסכים עם הטענה שלך בקשר לכך שהתוצאות של המבחן תלויות בדברים שקרו לילד בחיים (כמו האם ההורים שלו התגרשו כשהוא היה קטן וכתוצאה מכך נגרמה לו טראומה מסוימת, או האם הייתה לו גננת איומה שהתעללה בו פיזית - כאלו מהסוג שעושים עליו כתבות תחקיר בטלוויזיה - או הוא שיחק בצעצועים מסוימים וכו'). אבל אני רוצה להסתייג - בעולם שלנו נבחנים על פי היכולות שלך ולפי הישגים (שאמורים לבטא את היכולות שלך), כמו בקבלה לעבודה. כמו שתנאי הקבלה לעסק כוללים דרישה לכך שלאדם המבקש לעבוד שם יהיו יכולות/ידע מסוים (ולכן, עבור העסק העבר של האדם, שהוביל את האדם להשגת אותן יכולות וידע, לא רלוונטי. לא צריך לשנות לעסק מה הייתה הסיבה ליכולות - כפי שהתנסחת: "ואם היו שמים אותו בבית אחר" - למה זה משנה לעסק?), כך המבחנים של הקבלה למסלול המחוננים צריכים לקבל בשנה מסוימת רק אנשים שבאותה שנה היו להם יכולות מחשבה מסוימות ורמת סקרנות מסוימת (שתתבטא בידע כללי שלהם, וזאת מתוך ההנחה שיש קורלציה בין סקרנות לידע כללי), וזאת מכיוון שמטרתם העיקרית היא גרימה לכך שבכיתת המחוננים יהיו רק אנשים שיש להם יכולות חשיבה וסקרנות מ"רמה"* מסוימת. נשאלת השאלה - מה הבעיה עם המכונים הנ"ל? הבעיה היא שהם מגדילים את הסיכוי של ילדים, שאין להם את יכולות החשיבה והסקרנות (שנקבעו ע"י גופים מסוימים כיכולות שמאפיינות מחוננים, וזאת לשם שתהיה לגופים הללו דרך לסנן תלמידים), אך שכן הפגינו במבחנים תוצאות של אנשים שיש להם יכולת חשיבה כזו וידע כללי של אנשים עם סקרנות כזו, להתקבל לכיתת מחוננים. בעצם, אני חוזר למה שכתבת בתגובה הראשונה שלך - המכונים הללו הם סוג של רמאות. המסקנה הסופית שלי היא שאמנם גם אם לא היו קיימים המכונים הללו, היה חוסר שוויון מסוים במצב הקיים**, אבל על ידי הוספת המכונים למשוואה נוצר מצב שבו קיים גם חוסר שוויון וגם קיימת "טעות מדידה" שנגרמת על ידי כך שהמבחנים יאבחנו תלמידים פחות סקרנים ופחות מהירי מחשבה כתלמידים יותר סקרנים ויותר מהירי מחשבה.
* האם הרמה (עד כמה הוא מהיר מחשבה או בעל ידע) של התכונות הללו היא הרמה שמאפיינת ילד מחונן נקבע ע"י גופים שאזכיר בהמשך.
** כמו שאת שמה לב, אני אומר שיש חוסר שוויון ב"מצב" ולא ב"מבחן", בגלל שחוסר השוויון הזה נגרם על ידי כך שהחיים בעולם שלנו פשוט ככה - לא כל הילדים חיים בסביבה זהה כשהם קטנים.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. את בקשר עם האנשים שהיית איתם בצבא (לא כולל האיש ההוא שהיה איתך בצבא ובבכיתה)? את יודעת האם זה נפוץ בקרב תלמידים שהיו איתך בכתה להיות בקשר עם אנשים שהיו איתם בצבא? עד כמה המרחק הגיאוגרפי בין הבתים של אנשים שהייתם איתם בצבא, משפיע על רמת השמירה על הקשר עם החברים שהיו איתם בצבא?
היו בתקופה שלך ובמסלול המחוננים שלך כנסי מחוננים שבהם כל המחוננים מאותו המסלול התכנסו במקום אחד פעם בשנה? היה בתקופה שלך מתישהו מפגש במקום אחד של מחוננים מכמה מסלולים שונים, שהיו באותו גיל בערך?
4. דבר שאולי יעניין אותך ושהפתיע אותי, מסתבר שקיימת שיכבה או שתיים בקרב שיכבת ה-ג' או שיכבת ה-ד' שבה יש שתי כתות מחוננים, בגלל שבאותו מחזור, לפי רכזת המחוננים האזורית שלנו (דליה בן אסא), היו הרבה מחוננים.