שלום + שאלות

שלום + שאלות

בימים אלו אני שוקל להגיש לצבא בקשה להתייצבות מול ועדת מצפון. עקרונית, אני תומך בחלק מתפיסת העולם של הפציפיזם אם כי איני שולל אלימות באופן מוחלט. הסיבה היעקרית להתנגדות העקרונית שלי לצבא הוא שלילת האידיבידואליזם והנצחת חלוקת האנשים לקבוצות עוינות (לאומים, מדינות) המונעת מחשבה חופשית והמעודדת נזקים גבוהים בנפש והתדרדרות ערכית\התפתחותית של האנושות כולה. לאלימות בפני עצמה אני לא מביע התנגדות מפורשת ועקרונית לצבא כדוגמת צבא האנרכיסטים שנלחם בעד החופש בספרד (שהיה צבא דמוקרטי והורכב ממתנדבים שרצו למנוע את התפשטות הפאשיזם) כנראה הייתי מוכן לשרת, אולם צבאות כאלו לא קיימים יותר בעולם ולמיטב ידיעתי כל המקרה היה יחיד מסוגו בהיסטוריה. בנוסף, אני רואה את עצמי כחלק מהדת הטנטריסטית ואמונתי הדתית והערכית מתנגדת נחרצות לגופים צבאיים או מסגרות כפייה הדומים להם. אני רואה את עצמי בן לדת אחרת, איני רואה את עצמי כשייך ללאום (אני לא יהודי מבחינתי). כעת לשאלותי: 1) האם דעותי נופלים בהגדרה של פציפיזם והאם סביר לבקש על בסיסם פטור מטעמי מצפון? 2) בטפשותי ניסיתי לדחות את גיוסי לצבא מכיוון שאני לומד באוניברסיטה ולכן לא רציתי להתעסק עם כל הנושא, הצבא סירב לי. כיום מועד הגיוס שלי הוא ה25.3 השנה (עוד כחודש) האם בקשתי תישקל ברצינות? 3) אני בעל פרופיל 97 ללא סעיפים וקב"א 56. בזמני לפני כשנה וחצי (לפני כן הצלחתי לדחות גיוסים ומאז האידאולוגיה שלי התהוותה) עברתי מיונים רבים בהם לא הצהרתי על פציפיזם ואף עברתי מיוני טייס עד הגיבוש, האם הצבא עדיין מחויב להתיחס לתצהיר שלי ברצינות? 4) האם זה נכון כי אין לצבא סמכות לגייס אותי בטרם עמדתי בפני ועדת מצפון פעמים? מה קורה בפועל? האם משנים לי את המועד גיוס או שאני פשוט "מבריז" ממנו ואסור להם להפליל אותי? האם זה חל גם על מקרה כמו שלי או שיכולים לגייס אותי בכוח בטרם הועדה? 5) האם כדאי לי בכלל לנסות את המהלך או שעדיף לגשת לקב"ן ולספר לו סיפורים על מנת לצאת מהר ובקלות? מה ההבדל מבחינת רישום בין אדם שעבר בהצלחה ועדה לבין יציאה על קב"ן? 6) יש מקום אליו אני יכול לפנות ליעוץ טלפוני בנושא? ניסיתי לפנות באימייל לפרופיל חדש אבל הם לא חזרו אלי להוציא את המייל המאשר שקיבלו את בקשתי.

Mיקי_

New member
תשוובות חלקיות

1. קשה לי לענות לך, אני צריכה שתרחיב יותר. לפי הרישא של דברייך לא, כיוון שאינך פציפיסט רדיקלי הדוחה כל שימוש באלימות. לפי הסיפא של דברייך "אני רואה את עצמי כחלק מהדת הטנטריסטית ואמונתי הדתית והערכית מתנגדת נחרצות לגופים צבאיים או מסגרות כפייה הדומים להם." נראה שדווקא כן, אתה צריך ליישב את הסתירה הזו בדברייך או להסביר לנו יותר את כוונתך. כרגע אני לא יכולה להשיב לך, אך נראה לפי הרישא של דברייך שאכן יש פה בעיה, ואולי אתה מתאים יותר ליציאה על "אי התאמה למסגרת" מאשר על יציאה על מצפון, בנושא אי התאמה למסגרת אינני יכולה לעזור לך כי אינני מבינה בזה, רפופיל חדש אכן יוכלו לסייע לך כאן ובנושא הקב"ן יותר. 2+3. בקשתך תישקל ברצינות אם תתעקש עליה ברצינות, בני אדם משתנים ומותר לך להשתנות, אתה רק צריך להסביר את השינוי בעמדותייך בצורה משכנעת. אני עצמי עברתי מיונים עד קביעת תפקיד, הייתי בדח"ש לש"ש, ובקיצור במצב דומה, התעקשתי לראות וועדה, ואף יצאתי בוועדת מצפון ראשונה. אין ספק שזה יעשה לך בעיות, אבל הם מחוייבים לבדוק ברצינות את מכתבך (ועל פיו להחליט אם לזמנך לוועדה). 4. לא. הצבא מחוייב רק לבדוק אם אתה מתאים להתייצבות בפני וועדה, אם הם דוחים את מכתב המצפון שלך מסיבות מנומקות, אתה יכול רק לשלוח להם מכתב שני ולנסות לשכנעם, אבל הם כן יכולים לדרוש ממך להתייצב ליום גיוס ובמידה ותסרב להתחייל לאסור אותך. במידה ותקבל זימון לוועדת מצפון גיוסך יידחה. 5. ההבדל הוא הסעיף עליו אתה יוצא, לסעיף נפשי יש השלכות (מזעריות), בעוד ליציאה מטעמי מצפון - פציפיזם דומה=שווה ליציאה מטעמי דת. לרישא של שאלתך, זה תלוי רק בך אנחנו איננו המקום המתאים לדון בכך. 6. פרופיל חדש. לרשת הליווי יש טלפון, חפש שוב באתר שלהם.

הרחבה

1. ברמה האישית, הפניית אלימות נגדי, סיכוי גבוה שתזכה את התוקף בתגובה אלימה לצורך הגנה עצמית. בנוסף, כמו שפירטתי, יש מקרים בהם יש סכנה ממשית לחופש האדם ואז יש להיאבק מול הממסד הכפייתי גם באמצעים אלימים. בסה"כ קיומו של צבא הוא מיותר, אבל כדוגמת ה"מופ" (אם איני טועה) יש מקרים בהם בהם הצבא נוטש את אופיו בתור מסגרת כפייה ומכונת מלחמה משומנת והופך יותר להתנגדות של אינדיבידואלים חופשיים כנגד התקפה עליהם. כאן זו כמובן עמדת מחאה ביקורתית, מעשית, אני כאדם הרואה את עצמו משויך למסורת הטנטריסטית (חלק מכתות ההינדו) איני אמור לשרת בצבא באשר הוא, בין אם הוא לגיטימי ובין אם לא. השייוך האמוני שלי מגדיר אותי כדמות לא לוחמת אלה כקאסטה המיועדת לתפקידים כגון: רופא\מורה\כוהן. פעילות שלי במסגרת צבא נוגדת באופן מהותי את השקפת עולמי הדתית. זאת מבלי לסתור את זה שאני סבור כי יש מקרים בהם קיומו של צבא לגיטימי (והם נדירים) ויש אנשים שלגיטימי שישתתפו בו (במידה וזה היעוד הדהרמי שלהם). בנוסף, הפולחן הדתי שלי לא מאפשר לי להתקיים במסגרת צבאית. האורח החיים הצבא מונע מעשית חלק גדול מהפולחנים עליהם אני אמור לשמור. כמה דוגמאות: איני אמור לגלח את שערי כעת, אני אמור לפגוש את השמש ולמדוט בזריחה, אני אמור לפגוש את השמש ולמדוט בשקיעה, אני מקיים יחסי מין כאקט דתי טקסי, וכו'. 2+3. איך אתם ממליצים לגרום לצבא לקחת את הנושא ברצינות? האם כדאי לי לתת משקל לטיעון העקרוני שלי או דווקא לטיעון הדתי? האם הצבא מתחשב בכלל בבני דתות אחרות? האם במידה ולא אביע עמדה נחרצת נגד אלימות באשר היא, בקשתי תידחה? 4. תוך כמה זמן מרגע קבלת המכתב מתכנסת (בערך) הועדה? 5. נניח ואני לא מצליח לצאת כלל, האם ישיבה בכלא על סירוב להתגייס גורר רישום של תיק פלילי? האם זה פוגם בתעודת יושר? האם התגייסות וסירוב לבצע פקודות כליל (החל משלב הבאקו"ם) וישיבה בכלא הצבאי גוררים רישום כזה? 6. תודה, אבדוק שוב.

Mיקי_

New member
תשובה להרחבה

1. אם כך אני חושבת(וזוהי דעתי האישית, ייתכן שיש מי שיראה זאת אחרת מדברייך) שסירוב על פציפיזם לא יתאים לך כפי שאתה מציג זאת, נראה לי שאתה צריך לסרב מטעמי דת ואין לי שמץ איך עושים זאת אם אינך יהודי, נראה לי שצעד ראשוני הוא ללכת למשרד הפנים ולשנות את סעיף הלאום שלך, כפי שמצויין למי שאינו יהודי אך מגדיר עצמו אחרת, אחרת לא נראה לי שהצבא "יקנה" את טיעונייך. 2. פציפיסט שאינו פציפיסט רדיקלי, נדחה מחמת "סלקטיביות", אם אינך מביע דעה נחרצת נגד אלימות אינך נחשב פציפיסט רדיקלי. 3. איך גורמים לצבא לקחת את פנייתך ברצינות, פועלים לפי ההנחיות במדוייק, כותבים מכתב על פי הנוהלים, מכתב אינדווידואלי המתאר את אישיותך והסיבות המונעות ממך לקחת חלק בצבא, מכתב תצהירי שאינו מועתק רעיונית ממקורות כלשהם, ומצרפים תצהיר משפטי. עושים תיק עם כל פניותך לצבא, ובמידה ואינך נענה מנדנדים להם. על כל אלו תוכל להרחיב ולקרוא בשאלות נפוצות. 4. בצבא כמו בצבא אין מערכת זמנים מסודרת, והם משתדלים ככל שביכולתם לטרטר אותך בדרך על מנת שתוותר על יציאה מצפונית. 5. על כך היוועץ עם פרופיל חדש.

liorvol

New member
המשך לתשובה

אני בוועדה שלי אמרתי באופן מפורש שהייתי נלחם נגד הפשיזם בספרד, וגם שהייתי נלחם עם הפרטיזנים, ובסופו של דבר שחררו אותי. תלך עם האמת שלך.

כבר דיברנו בטלפון

אחד. לצורך הוועדה פרופר, הם כבר קבעו במקרה של יוני בן ארצי שנכונותו להלחם נגד הנאצים במלחה2 פוסלת אותו מלהיות מוכר כפסיפיסט (כנראה בלי לקלוט איפה זה ממקם אותם), אז יש להניח שמלחמת האזרחים בספרד לא תעשה עליהם רושם רב. אני גם לא בטוח שהעמדה הטנטריסטית שלך תשכנע אותם, נראה לי שקל יחסית לטעון שזה כן לגיטימי במסגרת האמונות שלך לשרצ (וזה לא שמספיק שהם יחשבו שאתה מאמין בכך, הם צריכים להשתכנע ורק דעתם קובעת). שתיים ושלוש. דיברנו בטלפון. ארבע. יש וועדות כל הזמן. הן מתכנסות בערך כל שלושה שבועות. חמש. רק שפיטה בבית דין כרוכה ברישום פלילי, וגם אז רק על חלק מהעבירות. סירוב להתגייס לרוב כרוך בשפיטה בידי קצין שופט באשמת סירוב פקודה, כך שהתשובה היא לא, אין רישום פלילי.

פסיכים

אחד. לדעתי אתה בפירוש מועמד לסירוב מטעמי מצפון. אבל בין דעתי לבין מה שהוועדה מגדירה כסרבן מצפון יש פער לא קטן. לדעתי יש לך סיכוי לא רע לצאת בוועדה אם תדגיש את הצד הדתי וסיכוי מאוד קטן אם תדגיש את עניין צבא האנרכיסטים (אם כי, בהצגה הנכונה, אולי זה גם יכול לעבור). כדאי שתשב עם מישהו כדי לגבש ביתר בהירות מה חשוב לך להצהיר בפני הצבא ומה פחות חשוב, תוך התחשבות בקריטריונים המגוחכים של הוועדה. סצפיפית לגבי דתך, ממה שאני יודע לגביה גם שם חשוב לעבור על נקודות מסוימות ולהחליט מה להדגיש ומה לא. כי סתם לדוגמה, למידעתי הינדואיזם לא רואה באלימות כדבר פסול אלא כחלק ממעגל החיים של הרס ויצירה. אז יש פה שאלה של דגשים. כי למשל אם ממש מתאמצים אפשר גם ביהדות לגרד לא מעט פציפיזם. שלוש ושתיים. זה אולי ידרוש ממך יותר הסברים לגבי השינוי שחל בך, אבל זה לכשעצמו זה לא סיבה לדחות אותך. ארבע. זה מצב סבוך. בעבר היתה חלוקה לפיה לוועדת בנות היו תקנות מוסדרות בחוק (שכללו בין השאר את הצורך בתצהיר, זכות ערעור והקפאת הליכי גיוס) ולוועדת הבנים שפעלה לפי חוק אחר לא היו תקנות. כיום המצב הסתבך כי אחרי בגצ מילוא עם הפרשנות היצירתית של פרוקצ'ה הבנות הועברו לוועדה של הבנים (ובנפרד מהוועדה של הבנות הדתיות) וכעת תיאורטית גם עליהן לא חלות התקנות. אנחנו (פרופיל חדש) מצד שני עוד קודם לכן התעקשנו שהתקנות צריכות לחול במידה שווה גם על הוועדה של הבנים. מה כל זה אומר בפועל על הקפאת הליכי הגיוס עד לבירור פנייתך? זה אומר ש(אגב, בדיוק כמו פעם כשהיו תקנות)שום דבר לא נעשה אוטומטית, אבל אם תתעקש מספיק, במיוחד אם נעזור לך לנסח מכתב בטון עורכדיני מאיים, שידחו לך את תאריך הגיוס כדי לאפשר לך לגשת לוועדה. לפי החוקים שלהם אסור לך בכל מקרה להתעלם מתאריך הגיוס. אם לא דוחים או מקפיאים אותו מבחינתם הוא חל ואם אתה לא מתייצב אתה נפקד. אבל על זה, כמו שאומרים, כשנגיע לפרה, ננוח. חמש. קודם כל תנסה לאסוף את כל המידע הרלוונטי לגבי כל האפשרויות שעומדות בפניך ואז תעשה החלטה מושכלת לגבי הדרך שהכי מתאימה לך. שש. שלחתי לך את הטלפון שלי בהודעה פרטית. כיום אין לפרופיל חדש מספר טלפון לפניה (חוץ מהטלפון של טלי שהוא לא רשמית מתפקד ככזה). אולי בקרוב יהיה. גם האימייל לצערי קצת קורס לאחרונה. הדרך הכי מהירה ליצור איתנו קשר היא בפורום.

Mיקי_

New member
למען הסר ספק

אני עונה ב"רוח הוועדה" זאת אומרת, גם לדעתי הסירוב שהוא מתאר הוא מצפוני, אך עם זאת אני לא בטוחה שהוועדה תסכים איתנו... אמיר, מעבר לכך שים לב לשאלות ההרחבה שלו, יש שם דברים שהפנתי ישירות אליכם כי לי אין מידע עליהם, כי כידוע אנחנו מתעסקים רק עם סרבנות מצפון על פציפיזם פרופר.

ברוח הוועדה

ב"רוח הוועדה" גנדי והמטיף קינג ללא ספק לא היו פציפיסטים. גם לישו ולבודהה בטח היו עושים לא מעט בעיות, אם כי הם לפחות לא פוליטיים. אני חושב בעקרון שהוועדה הזו היא בדיחה ולצערי לעג לפציפיזם ולועגת לפציפיסטים. אבל אם הולכים אני לא חושב שצריך לפחד מלאתגר אותם. גם ככה הקריטריונים שלהם לשחרור הם במקרה הטוב עמומים (ככל הנראה שיקולי כוח אדם זה השיקול הראשי שקובע אם נטפלים לכל מילה או משחררים בקלילות) וכל זיקה בינם לבין פציפיזם או סרבנות מצפון היא שולית ואקראית. זה כמובן כל אחת והשיקול שלה של מה חשוב לה ומה היא רוצה לעשות, אבל כשאני מייעץ לאנשים ששוקלים לפנות לוועדה, אני לא פוסל גישות שכנראה ייפסלו בוועדה, במיוחד כשמדובר בגישות עם רלוונטיות גדולה לפציפיזם. ולא שאני מנסה שישתמע מהמשפט האחרון שאת או שמישהי אחר פה כן. זה מפתה לבוא בגישה תכלסית ולהתמקד בקריטריונים הנוקשים של הוועדה, אבל לטעמי חשוב לכל הפחות לזכור שיש פה שני צדדים לריקוד הזה וזה שהצבא בוחר את המוזיקה והתפאורה והתלבושות לא אומר שאני חייב לרקוד בדיוק לפי מה שהם רוצים.

למעלה