שלום, שאלה =)

שלום, שאלה =)

האם ניתן לאבחן צליאק אך ורק דרך בדיקות דם?... מרבית הסיכויים שאני סובלת ממעי רגיש (עברתי כבר מס' בדיקות) אבלל בגלל שרמת ההמוגלובין שלי עומדת על 10 הרופא רוצה לשלול צליאק. נשלחתי גם לגסטרוסקופיה אבל רק במטרה להגיע עד לתריסריון.. תודה מראש

אה עוד משהו ששכחתי להוסיף

אין לי את כל התסמינים ה"קלאסיים" של המחלה.. אובדן משקל, דלדול שרירים, בטן תפוחה במיוחד וכ"ו.

צליאק זו מחלת אלף הפנים

הסימפטומים יכולים להשתנות מאדם לאדם, זה לא אומר כלום.

תשובה

סבבה, אבל מה ששאלתי הוא האם ניתן לשלול צליאק אך ורק ע"י בדיקות דם?..

net the jet

New member
לא. לאחוז קטן של אנשים ( כמוני )

בדיקות דם לצליאק תקינות ( אמנם ברזל ופריטין נמוך ) אבל הבדיקות של צליאק לא הראו כלום. חוצמזה יכול להיות צליאק ללא תסמינים קלאסיים, כמו שכתבו לך- מחלת 1000 הפנים... יכולים להיות לך תסמינים שבכלל לא חשבת שהם קשורים למערכת העיכול, והם גם ב "1000" של צליאק, כמו למשל בעיות עור, שיניים או משהו שעליתי עליו במקרה לאחרונה ורופא אישר- כאבי רגליים ספציפיים שהיו לי בילדות.

תשובה

איך ניתן לשלול בוודאות את המחלה?.. אין לי שום תסמינים או כאבים אופיינים... הדבר היחיד שאולי מעורר חשד הוא שרמת ההמוגלובין שלי עומדת על 10.8 אבל מלבד זאת שום דבר.. (מרבית הסיכויים שאכן מדובר במעי רגיש, אבל בגלל רמת ההמוגלובין הנמוכה וגם האנמיה חייבים לשלול)

אה ועוד משהו ששכחתי לציין

עברתי קולנוסקופיה-יצאה תקינה, עברתי שיקוף של המעי הדק-יצא תקין נשלחתי לבצע גסטרוסקופיה-אבל היא תהיה רק עד לתריסריון ובנוסף בדיקות דם של IGA פריטין וכן אנטיאנדומיזיאל איך בכוונתם ע"י בדיקות אלה לשלול צליאק.?.. (בתל השומר-כלל הבדיקות והאבחון מבוצעים בתל השומר)

net the jet

New member
כן... אם ביופסיה תצא שלילית זה שולל

בודאות את המחלה ( רק מכיוון שצליאק "יושבת" באזורים שונים של המעיים, צריך יותר מדגימה אחת של הביופסיה. בהצלחה

dudi gun

New member
כנ"ל

אבל ממה אנחנו, בעלי הקיבה הרגישה צריכים להיזהר? אף רופא לא אומר לי למה אני רגיש בנוסף ללקטוז. צליאק נשלל בבדיקת דם ונאמר לי שיש לי קיבה רגישה, רק מה אני אמור לעשות עם המידע הלא מועיל הזה? ממה להימנע כשאני אוכל? עם כל הרפואה המתקדמת היום לא יכולים לעזור לי?

net the jet

New member
שלילה בבדיקת דם בלבד לא ממש 100%

כמו שכתבתי למעלה. אם רופא מסוים לא יודע להגיד לך ממה להמנע- אולי שווה להחליף רופא ולהמשיך בדיקות...

הדרך היחידה

היא ביופסיה מלאה של המעי הדק. (גסטרוסקופיה כולל לקיחת דגימה כדי לבדוק את מראה המעי במיקרוסקופ- חובה) כיום אין שום בדיקה אחרת ששוללת או מאשרת צליאק ב-100% (או קרוב לכך) צריך לבקש מהרופא לעשות את זה אם הוא לא הציע בעצמו. בכל מקרה היום כבר אפשר לעשות את זה בטישטוש אז זה לא כזה נורא (ואפילו ההכנה לא נוראית כמו קולונוסקופיה) אז אם יש חשש לצליאק מאוד מאוד מומלץ לעשות בנוגע לבדיקות דם יש כמה גישות. יש את מאמרים שגורסים שהם נכונים ב-80%-90%, אז תמיד צריך לקחת אותם בערבון מוגבל. אם יש צורך בעוד הסברים אני אשמח לענות שני

נאוה ר

New member
שני יש לי שאלה

איך משכנעים ילדה בת 14 לעשות את הבדיקה החודרנית אחרי שבדיקות הדם הראו נוגדנים?. כרגע היא מעדיפה לעשות את הדיאטה ולא לדעת במאה אחוז. היא אומרת שאם הסיכוי הוא כמעט וודאי (נשמע כמו כיסוי תחת 95% )אז עדיף פשוט לוותר על הגלוטן ושלא ידחפו לה צינורית לגרון. מישהו מכם התמודד כהורה לילד בגיל ההתבגרות עם מצב כזה? או כמתבגר בעצמו?

net the jet

New member
הבת הגדולה שלי ( 16 ) למרות בדיקת

דם תקינה רוצה שיעשו לה ביופסיה "בשביל לדעת וזהו". אני לא בטוחה שמשהו יהיה מוכן לעשות על על סמך הנתונים שלהם אבל זה כבר סיפור אחר.... בכל מקרה בתור אחת שעברה את הבדיקה פעמיים, הייתי מסבירה לה שעם טישטוש זו ממש בדיקה של כלום ! יש דברים הרבה פחות נעימים בחיים. לוותר על גלוטן זה אולי נשמע קל, ( לא סוף העולם ) אבל למה אם אין ממש צורך ?

מית צאן

New member
בדיקות למתבגרים

שתיים מהבנות שלי עברו את הביופסיה לפני שנתיים ללא כל התנגדות או בעיות.גם אצלינו מבדיקות הדם זה היה ברור שזה זה. כיום הגדולה בת 14. הבדיקה עצמה בכלל לא נוראית ועם הטשטוש כמעט לא מרגישים. לדעתי כדאי לנסות לשכנע בכך שאם עושים ביופסיה מקבלים הכרה רשמית וכך למשל לא מגייסים לצבא אלא אפשר להתנדב, כך גם אפשר להשיג דברים מסויימים אם צריך (למשל יבוא אישי של תרופות שלא מיוצרות בארץ )וכד'. לדעתי האבחון הודאי חשוב וכך הסברתי להן ואכן הן קיבלו זאת. בנוסף אם היא לא תעשה עכשיו ביופסיה ותתחיל עם דיאטה ובשלב מסויים תצטרך הכרה רשמית , היא תצטרך לחזור ולאכול גלוטן וזה כמובן לא בריא ויכול לגרום לתופעות קשות יותר מאשר כשהגוף היה "רגיל "לגלוטן.

אני בת 16 וחצי

ולמרות שבהתחלה די נחרדתי לשמוע על בדיקה כזאת הבנתי שמה לעשות חייבים את זה. פשוט צריך להסביר את זה כמו שצריך. אני מתארת לעצמי שלילדה בת 14 כבר יש מספיק היגיון בריא בשביל לדעת שגם דברים לא נעימים צריך לעשות. אגב, אני הייתי בחרדות לפני הבדיקה הזאת שהתבררה אח"כ כממש לא נוראית, וכשקמתי לא זכרתי כלום.

למעלה