שלום. שאלה.

Wing Chan

New member
שלום. שאלה.

בואו נבהיר דבר אחד קודם - איני פציפיסט. הדעות הפוליטיות שלי נוטות לכיוון שמאל-מרכז, אבל אני אוהב את הצבא ומעריך אותו מאוד (עומד בערך שנה לפני הגיוס עם פרופיל 97, מורעל על הנדסה וגם על גולני, דילמה קשה) ולא יותר מדי חובב של סרבני "מצפון" ומשתמטים אחרים. בין אם משמאל או מימין. ברור לי שהמסגרת הצבאית לא מתאימה לכול טיפוסי האנשים, אבל דעתי היא שהם באמת יחידים. יש לי שאלת תם, שאלה שבטח הועלתה פה כבר או משהו. תארו לעצמכם שהיו נותנים פטורים משירות בצה"ל בקלות יחסית וכמעט כול מי שהיה רוצה להשתמט היה יכול בלי יותר מדי בעיה. עכשיו תארו לעצמכם בנוסף מצב כזה - גודלו של צה"ל קוטן בשני שליש שלמים, מפרקים שתי חטיבות חי"ר שלמות ועוד יחידות אחרות, חלקן מובחרות. גם בחיל האוויר מתחילים לקבל טייסים פחות מוכשרים שיטיסו את המטוסים והמסוקים. חיל השיריון מפסיק לעבוד מכיוון שהטנקים והרכבים האחרים דורשים דלק ומשאבים אחרים, ואין מספיק אנשים לאייש אותם כמו שצריך. זה צבא זה? צה"ל הוא צבא קטן גם ככה, אז תארו לכם באמת שיהיו כול כך הרבה פציפיסטים שלא ירצו אפילו להחזיק נשק ביד או לא יודע מה. לא באתי להתנצח סתם או משהו. אם זאת הדעה שלכם אז וואלה, אין הרבה שאני אוכל לעשות נגד זה. באתי להבין יותר.

יש הרבה תשובות למה ששאלת

והשאלה עצמה לגיטימית. קצת ממה שאני חושב: א) צה"ל הוא לא צבא קטן, ובוודאי לא צבא עני. אז את "חיל השיריון מפסיק לעבוד מכיוון שהטנקים והרכבים האחרים דורשים דלק ומשאבים אחרים" בוא לא נכניס לשאלה. יש להבדיל בין כוח-אדם למשאבים. הלאה: צה"ל לא צריך כל-כך הרבה אנשים כמו שנדמה לך. למעשה בצבא יש "אבטלה סמוייה" עצומה, בעיקר במקצועות העורפיים ("ג'ובניקים"), ובנות בכלל יש לו בעודפים זוועתיים. תאר לך שלצה"ל היתה ניתנת האפשרות לגייס רק את מי שהוא רוצה. הופ! לא צריך לדאוג לאלפי חיילים לא-נחוצים (להאכיל, לשכן, לרפא, לצייד, לאמן...). תיכף יש יותר כסף למה שבאמת צריך. המערכת הצה"לית היתה מאד שמחה לבטל את גיוס-החובה, אבל אין לצה"ל א הסמכות לעשות זאת. אתה מוזמן לקרוא את "המגש והכסף" של עפר שלח בנושא. מאד מעניין ולא ארוך. אתה ואני יודעים שבלתי-אפשרי מעשית להחזיק חייל בקרבי אם הוא לא רוצה להיות קרבי. אז בין-כה כבר עכשיו הדרג הלוחם מורכב ממתנדבים. אז למה לא לוותר את מי שלא רוצה ולתת תיגמול נורמלי למי שכן (כמו שקורה בכל מדינה בעולם)? ב) צה"ל לא צריך גם כל-כך הרבה כוחות כמו שיש לו. אם תתגייס להנדסה תמצא את עצמך מתאמן על "חציית מכשול סורי" ו"מעבר מכשול ירדני". שני סצנריואים שהיו, אולי, נכונים לשנות השבעים. אז למה עוד מתאמנים עליהן? ככה, כי זה מה שיש. האיום כבר לא ריאלי אבל יש תרגולות ויש חיילים, אז מתאמנים. כנ"ל בשריון: יש עודף עצום של טנקים. מרכבות חדשות מגיעות מתע"ש וצה"ל לא רוצה אותן בכלל (למה? כי לועד העובדים של תע"ש יש כוח פוליטי עצום). אז מה עושים? הרי אף אחד, כולל אמ"ן והרמטכ"ל, לא מעלים בכלל על דעתם שמחר הטנקים הסורים יעלו על הרמה. כי כבר אין ממש טנקים סוריים. יש, אבל מעט ומיושנים. הסורים משקיעים במקום זה בטילי קרקע-קרקע (סקאדים) שנגדם טנקים לא עוזרים. אבל ישראל תמיד מתכוננת למלחמה הקודמת, אז מייצרים עוד ועוד טנקים וצריך שריונרים לאייש אותם. אני מבטיח לך שאם שני שליש מחיל השריון היה נעלם לא היה נגרע מהביטחון הישראלי כלום. "גם בחיל האוויר מתחילים לקבל טייסים פחות מוכשרים שיטיסו את המטוסים והמסוקים." - סליחה? למה? מי שהתנדב עד עכשיו לקורס טייס ימשיך להתנדב לקורס טייס. זה מסלול התנדבותי, כזכור. גם היום לא תמצא מישהו שיגיד "רציתי חימוש אבל תקעו אותי טייס f-16, מה לעשות". אז יש בסצנריו שלך הרבה חורים עובדתיים. זה מותר, אתה בן 18 ולא חקרת את הנושא לעומק. אני בן 30 וכן עשיתי שיעורי בית. ג) אבל כל זה לא קשור במיוחד לפציפיזם. מה שפציפיסט פרגמטי יגיד לך זה משהו שלא שמעת עד היום בבית-הספר. זה הולך בערך ככה: מדינת-ישראל היא באופן מעשי לא מדינה שוחרת-שלום, ולא חשוב כמה שירים נשיר על יונה עם עלה של זית. אפשר לדבר הרבה על "כל העולם נגדנו" ועל "הערבים רוצים לזרוק אותנו לים", ואתה יודע מה, זה אולי אפילו נכון במידה מסויימת (לא חשוב אם הרבה או מעט כרגע). אבל ישראל יזמה פעולות התקפיות בסדר-גודל נרחב מאז הקמתה ועד היום. מלחמת לבנון היא דוגמא לא-רעה, אבל יש עוד הרבה, החל בפעולות התגמול של שנות ה-50 ועד היום. במקביל, היו כמה יוזמות-שלום ערביות שישראל דחתה ולא התייחסה ברצינות. לא שמעת עליהן? כי לא מלמדים את זה בשיעורי היסטוריה. אז קשה מאד להכתיר את צה"ל כצבא "הגנתי" ששומר רק על בטחון אזרחי ישראל.המצב הרבה יותר מסובך מזה. ופציפיסט היה אומר לך שהדרך הכי טובה להוריד את ישראל מהאטרף הביטחוני שהיא נמצאת בו היא לתת פחות משקל לצבא, ולהגביל את החשיבות שלו בחברה. זה שכל השרים הם גנראלים זה לא מצב טבעי למדינה. זה שתקציב הביטחון גדל כל הזמן ובגלל זה (כן, אפילו שמופז בוכה בשידור חי) אנשים לא מקבלים תרופות נגד סרטן זה לא מצב טבעי. אין כיום על ישראל איום קיומי. יש צרות מצד הפלשתינים, יש עניינים באיראן (מעניין שזה צץ בדיוק עכשיו לפני הבחירות, נכון?), אבל איום קיומי אין. סוריה בצרות, ירדן ומצרים מחוץ למשחק, עיראק בכלל הלכה, בינתיים אף אחד לא יעלה עלינו עם טנקים. אז למה מפחידים אותנו כל הזמן? כי יש מי שהאינטרס שלו להחזיק אותנו מפוחדים. ויש מי שיכול לראות את המצב רק מבעד לכוונת של הרובה. וזה לא מצב בריא למדינה שלנו, ורצוי שזה יירגע. עכשיו תורך.

Wing Chan

New member
מדברים בסעיפים כמו בצבא הא?

ובכן א. צה"ל באמת לא נחשב לצבא קטן כשמשווים אותו לגודל מדינת ישראל ולאוכלוסייתה. יש במדינה 6 מיליון תושבים, מהם 1 מיליון ערביי המדינה שלא מתגייסים (מן הסתם). אבל, ביחס למדינות אחרות גדולות יותר (וכאמור עם אוכלוסיה גדולה הרבה יותר), שם אכן להתגייס לצבא זו בעצם עבודה לכול דבר עם שכר נורמאלי, צה"ל הוא צבא קטן. אני לא חושב שישראל בכלל יכולה להרשות לעצמה להפוך את צה"ל להיות תחת מסגרת דומה של צבאות של ארצות אחרות, מכיוון שהמצב פה דיי שונה מהמצב, בוא נגיד, בצפון או מערב אירופה. צה"ל הוא מערכת שלמה. כדי שהמערכת תפעל, כול אחד באותה מערכת צריך לבצע את המוטל עליו במסגרת תפקידו. כמעט כול תפקיד חשוב, בין אם קרבי או ג'ובניק. בלי ג'ובניקים במודיעין החיילים הקרביים לא יודעים מה מצפה להם וגם לא יהיה מידע מודיעיני על מאורעות אחרים, בלי טבחים לא יהיה אוכל, בלי פקידות (שנראות לכאורה חסרות משמעות או שמכינות קפה למפקד במשך שנה וחצי) לא יהיה מי שיארגן את הניירת החשובה (שלפעמים גם סודית), וכ'ו וכ'ו. נכון שישנם תפקידים בלי הרבה מטרה כמו משק"י ממטרות למיניהם, אבל זה מעטים. ב. הממ...אסד להזכירך אינו בדיוק חובב ישראל יותר מדי, והאיום קיים. הוא לא קיים כמו שהיה לפני 25 שנה, אבל הוא קיים. כול עוד, למעשה (לפי דעתי לפחות) שאסד תומך (גם כספית) באירגוני טרור ואף נותן להם מחסה ומקום בתוך סוריה עצמה, צריך להיות מוכנים. גם אף אחד לא בדיוק ציפה למתקפה משולבת ב73. ג. אני מודע לפעילויות ההתקפיות של ישראל ופעולות הגמול (שד"א אני דווקא מצדיק אותן. אני לא חושב שמפגעים צריכים לצאת ללא עונש). בקשר ללבנון, אני לא חושב שהיינו צריכים להיות שם מלכתחילה. גם בעזה. אכן לא שמעתי על היוזמות הערביות לשלום, אשמח אם תפנה אותי לפירוט הויתורים הישראליים שבהם. ואני מניח שאתה גם בטח זוכר שגם ישראל הציעה לא מעט להסכמי שלום, ע"ע הסכם השלום שברק ניסה להשיג ואילו עראפת דחה על הסף. וזה לא שלא הסכמנו להחזיר שטחים או משהו כזה. אז נכון, אנחנו לא בדיוק נקיים בעיניין הזה, אבל עם כול הכבוד גם הצד השני לא נקי. והאמת שדווקא דיי קל להכתיר את צה"ל כצבא הגנתי - מהסיבה הפשוטה שבלי צה"ל, אני ואתה לא היינו פה עכשיו מנהלים דיון. "אין כיום על ישראל איום קיומי" - דווקא יש. יש איום פחות גדול מבעבר, נכון, אבל זה בגלל שישראל גדלה להיות מדינה חזקה מספיק בכדי להבהיר למדינות עוינות שכנות שאם הם ינסו משהו הם יקבלו פי כמה וכמה מזה. ירדן ומצרים אכן מחוץ למשחק, אבל סוריה למשל היא אינה מדינה שצריכים להמעיט בערך שלה. מספיק שישראל תיראה חלשה ולא נראה לי שאסד יחשוב יותר מדי אם לתקוף או לא אם ייראה הזדמנות. ואיראן? עזוב, אחמדינג'אר הוא ליצן אידיוט. הוא פוליטיקאי, הוא צריך להגיד שטויות כאלה. הוא יודע יפה מאוד שאם הוא ינסה משהו טיפשי כמו לנסות להשמיד את ישראל, תהיה באיראן שואה גרעינית. איך וגטיוס אמר? אם ברצונך בשלום, תהיה מוכן למלחמה.

מדברים בסעיפים כדי לעשות סדר!

א) אני לא מסכים איתך. צה"ל נחשב לצבא גדול בכל קנה-מידה שהוא, ובפרט מבחינת המשאבים והיקף הציוד שלו. ב) אחד לאחד: "כמעט כול תפקיד חשוב, בין אם קרבי או ג'ובניק." - אוי, אתה ממש לא היית חייל. אין לך מושג כמה ליצנים חסרי-תועלת מסתובבים על מדים. "בלי ג'ובניקים במודיעין החיילים הקרביים לא יודעים מה מצפה להם וגם לא יהיה מידע מודיעיני על מאורעות אחרים" - נכון. מודיעין ומקצועות טכנולוגיים מתקדמים לא נחשבים אצלי "ג'ובניקים" במובן המיותר של המילה. אין לי ויכוח עם זה. "בלי טבחים לא יהיה אוכל" - לא נכון. צה"ל עובר יותר ויותר לשירותי קייטרינג אזרחיים שעולים לו פחות והאוכל יותר טעים (טוב, זו הגזמה, פחות מגעיל". במוצבים הקדמיים עדיין יצטרכו טבחים, אבל זה אחוז די קטן. את רוב הטבחים אפשר לשלוח הביתה לעבוד באזרחות בלי ייסורי-מצפון. כנ"ל הרבה מאד תפקידים אחרים. "בלי פקידות (שנראות לכאורה חסרות משמעות או שמכינות קפה למפקד במשך שנה וחצי) לא יהיה מי שיארגן את הניירת החשובה (שלפעמים גם סודית)" - נכון חלקית. מזכירה אחת טובה ומקצועית שמקבלת שכר סביר (כמו באזרחות) ויש לה מחשב נורמלי עושה די בקלות עבודה של חמש סדירניקיות משועממות. זה המודל שפועל בכל פלוגת מג"ב, למשל. במקום זה אפשר לשחרר את הסדירניקיות שילכו לעבוד או ללמוד ולהכניס כסף למדינה. ג) אסד לא חובב ישראל, ותומך בטרור, והכל נכון. אל תבלבל את זה עם איום קיומי בהווה. אירגון טרור לא יחוסל ע"י חטיבות שריון. בשביל לטפל בזה יש צורך במודיעין טוב, לחימה טכנולוגית טובה, ומספר לא-גדול של לוחמים מיומנים. לא צריך להחזיק כוחות עצומים בהיכון במשך עשרים שנה רק בגלל שאסד מממן את חיזבאללה. מה הקשר? טרור זה טרור ואיום קיומי זה איום קיומי. המענה הצבאי לכוונות ההתקפיות האפשריות של סוריה כיום ובעתיד הנראה-לעין טמון בטיל החץ ובמערכות מסוגו, עם הרבה אמצעים ומעט חיילים (אבל מקצועיים). אסד לא נמצא במצב לתקוף את ישראל. יש לו רק מה להפסיד מזה (וכל הצבא האמריקאי נמצא לו על הגבול, כן?), ואת זה כל השחקנים במשחק יודעים. והוא לא מטורף. אולי לא גאון הדור, אבל לא מטורף. ד) ב-1973 דווקא כן ציפו למתקפה, אבל הדרגים הבכירים התעלמו מהסימנים. וגם זה פחות רלוונטי כיום כי אין לערבים לא כוונה ולא יכולת להתניע כוחות ולשעוט לכיוון ישראל. זו, אני מדגיש, לא דיעה אישית שלי אלא הערכות מבוססות של הצבא. תגיד "אבל אולי הצבא טועה, אז צריך להיערך לכל מקרה", ופה אני רוצה להדגיש נקודה חשובה: אם אתה מוציא משאבים על היערכות לתסריט א', אין לך משאבים לתסריט ב'. אי-אפשר להיות מוכנים להכל. מערכת צריכה להחליט מהם סדרי-העדיפויות שלה, אבל החברה בישראל (לא הצבא, החברה) עדיין מפחדת מדברים שכבר לא יבואו, במקום להסתכל קדימה ולראות מה הבעיות שיש להתמודד איתן בעתיד. ה) בקשר לפעולות התגמול - הן לא כוונו נגד "מפגעים". הפשיטות היו על כפרים שלמים. אם אתה אומר "כפרי מרצחים" אתה נמצא באותה עמדה מוסרית של המחבלים שמפוצצים אוטובוסים. אזרח זה אזרח, או שאתה מאבד כל צידוק מוסרי לפעולות שלך. ו) אני לא חושב שאנחנו "הרעים" והצד השני "הטובים". שני הצדדים עשו מספיק שטויות בחמישים שנה האחרונות. אבל השטויות שלהם לא מעניינות אותי כרגע. מה שמעניין אותי הוא איך ישראל תופסת את עצמה כחברה ואיפה היא מבלפת לעצמה, ואיפה היא תקועה בתפיסות עתיקות ומזיקות. אם אתה מסכים איתי שבלבנון לא היינו צריכים להיות, אל תשכח שבמשך עשרים שנה ישבנו שם, במחיר כבד. אתה זוכר את השנים שכל יום-יומיים היו נהרגים שם חיילים? וזה עוד בלי להזכיר את המיליציה שהעסקנו שם במשרה מלאה. ואז היה קונצנזוס לאומי כמעט מוחלט שאם ניסוג, כל הצפון יישטף קטיושות. והנה, נסוגנו והצפון לא נשטף קטיושות! (זה אותו חיזבאללה שקורא להשמדת ישראל וממומון ע"י אסד. היית מצפה שהם ירוצו לגדר עם שבריה בין השיניים, לא?) אז איך זה? ואם בילפנו את עצמנו כל-כך יפה כל-כך הרבה זמן, יכול להיות שגם עכשיו אנחנו עושים את זה? הנה עובדה מעניינת: בשנת 1985 נהיה שינוי במקור לתגמולי מילואים: האחריות הועברה מהביטוח הלאומי למשרד הביטחון. משעמם לקרוא את זה, נכון? במקום מהכיס הזה שילמו למילואימניקים מהכיס השני. ביג דיל. אבל תראה מה קרה: תוך שנה ירד מספר ימי-המילואים הכללי בשליש. תקרא את זה שוב: שליש שלם. מה קרה? קרה דבר פשוט: עד אז צה"ל זימן מילואימניקים כמה שהוא רצה, מבחינתו בחינם. פתאום זה יצא מהכיס שלו, אז הוא התייעל במכה אחת. תראה איזה יופי. ולא קרה כלום לביטחון הלאומי. סתם הפסיקו לבזבז. צה"ל היום מתחנן שיורידו מעליו את גיוס החובה. זה בזבזני ולא יעיל מבחינתו. הוא מנסה להתייעל (ר' תוכנית "אביב נעורים" מ-1995) אבל חוק גיוס החובה נתקע לו באמצע. לאט לאט הקריטריונים לשיחרור נהיים גמישים יותר. פה מגיעה גם נקודה מעניינת: מי שלא רוצה לשרת בדרך-כלל מוצא לו פתח: קב"ן, רופא, סתם עשיית-צרות כללית - תוך חודשיים אתה בחוץ. הבודדים שמתעקשים לא לקחת את המסלולים ה"אפורים" ודווקא להתעקש על העניין העקרוני נקראים "סרבנים", והם מקבלים על עצמם מחיר כבד של מאסר ללא הגבלה מראש רק בגלל שהם לא מוכנים לעשות אוונטות. אתה יכול לא להסכים איתם, אבל בעיני יש בזה הרבה מהנכון. (אני? לא היה לי אומץ. עשיתי צבא כמו טאטאל'ה, כולל מילואים. ביזיון.) מתוך בני ה-18 כיום, השנתון שלך בערך, אתה יודע כמה יגיעו לעשות יום אחד של מילואים? בערך 10% מהבנים. זהו. אם צה"ל היה צריך כוח-אדם הוא היה מוצא אותו, אבל צה"ל סובל מעודפי כוח-אדם שאין לו מה לעשות איתם בגלל הגידול במחזורי-הגיוס. זו גם הסיבה שכל פעם שהפוליטיקאים של שינוי צועקים "לגייס את החרדים" צה"ל מתקפל. רק זה חסר לו: עוד מאסה של אנשים שאין מה לעשות איתם וצריך להכין להם אוכל כשר למהדרין. מה שחסר לצה"ל זה לוחמים. אם תגיע לקרבי תגלה שאתה טוחן שמונה-שמונה במחסומים חודשים שלמים עם יציאות זוועה. ואז יום אחד תגיע לצריפין על הפנייה ותראה מסביבך המוני חיילים שיוצאים כל יום הביתה ומדברים ביניהם על איך להוציא עוד ועוד גימלים. ואולי תשאל את עצמך: איך זה שאנחנו, עשרים חבר'ה, טוחנים 21 כמו כלבים, ופה יש מאות ליצנים שגומרים לעבוד בארבע ונוסעים לאמא? אל תתבאס, אתם לא באותו צבא בעצם. הם עודפים ואתה נחוץ. ז)האימרה של וגטיוס לפעמים נכונה, אבל יש גם אימרה אחרת (שלא אני המצאתי), שנשמעת לא פחות טוב: הרוצה במלחמה ייכון למלחמה. כי כל מערכת רוצה לשמר את עצמה. זה חוק בסיסי של מדעי-החברה והניהול. צבא נוטה, מעצם קיומו, להצדיק את עצמו, כלומר למצוא לעצמו אויבים, איומים ומשימות. מתפקידה של המערכת האזרחית לרסן את הצבא, אבל בישראל כל השרים גנרלים וראש-הממשלה מצביא, ואין מי שירסן. ח) בנוגע ליוזמות-השלום הערביות: תסלח לי אם לא אפרט, מפאת קוצר-היריעה (בונ'ה, כתבתי חצי ספר פה). החומר קיים בכל ספר היסטוריה נורמלי. סע לספרייה והחכם. נמשיך? עידן

tmaz

New member
ועוד תגובה "קטנה"

משהו על יחסי צבא-חברה: בתחילת שנות ה- 90 עתון מרכזי אחד (לדעתי ידיעות אחרונות) יצא בכתבה די נרחבת על האבטלה הסמויה בצה"ל. כל העיתונים הלכו אחריו, וקמה צעקה לא קטנה על איך זה שכל כך הרבה חיילים מסתובבים חסרי מעשה, בעיקר בצריפין ותל השומר. כולם דיסקסו את הנושא שבוע-שבועיים, ואז הוא גווע ועברו (כמו תמיד) לנושאים אחרים. כעבור שנתיים יצא עתון יומי אחד (נדמה לי שגם הוא היה ידיעות אחרונות) בכתבה נרחבת על כך שפתאום נורא קל להשתחרר מצה"ל, וכמה קל להוציא פטור על בסיס אי התאמה, ואיך שיותר ויותר מלש"בים לא מתגייסים או עוזבים באמצע. וכולם התחילו לדוש בזה ולזעוק חמס על "ההשתמטות". אף אחד לא טרח להזכיר לצווחים ולמתקוממים, שלפני שנתיים כולם זעמו על הימצאותם של חיילים חסרי תועלת בצה"ל. אף אחד לא עשה את הקישור האלמנטרי והמתבקש - שאם יש יותר מדי חיילים מובטלים-מאונס, אז בואו נשחרר אותם, לא? הרי זה בדיוק מה שהצבא עשה בשנתיים האלה - שחרר חלק קטן מהחיילים שהוא לא היה צריך - ואז איזה אידיוט עלה על זה ובא אליו בטענות! וכולם הצטרפו וחשבו שזו שערוריה. השערוריה האמיתי היא שמדינת ישראל דורשת מהצבא להגן עליה מעצמה - שישמש לה ככור היתוך, כבסיס משותף לגאווה לאומית, כמשהו שיעזור לנו לטעון ש"כולם שוים" ("כולם משרתים בצבא") ובכך להתעלם מחוסר השיויון האמיתי שבוער לנו בפינות. אנחנו מטילים על הצבא תפקידים אזרחיים במובהק. פעם זה עוד היה נסלח, איכשהו, כי המדינה היתה "בהקמה" והשתמשו בכל מוסד שתפקד פחות-או-יותר, אבל היום אין לזה הצדקה, והמטלות האזרחיות (כמו גיוס חובה, חינוך, הקמת יישובים ותחנת רדיו) פוגעות בתפקודו היעיל של צה"ל. אנחנו גם רוצים שהאיומים "הקיומיים" שמערכת הביטחון מפזרת, יעזרו לנו להתחמק מדיון וטיפול אמיתי בבעיות האמיתיות שישראל מתמודדת אתם, שהן פנימיות ברובן: בעיית משק מים קטסטרופלית (אתה לא יודע שהבעיה קיימת? זה בגלל "האיום האירני", שתופס את כל העמוד הראשי), בעיות של חברה רב-תרבותית, בעיות של הזנחת המערכות האזרחיות, וסכנות קיומיות אמיתיות וחמורות ביותר מצד שימוש יתר במשאבים טבעיים (אדמה, למשל) וזיהום סביבתי. בקשר ליוזמות שלום: היתה יוזמה אחת שנים ספורות לפני מלחמת יום כיפור, והיתה יוזמה נהדרת לפני שלוש ומשהו שנים (בערך במרץ 2002), היוזמה הסעודית. היו לה החסרונות שלה, כמובן, אבל הנהדר שבזה היה שהסעודים הגדירו בפירוש שבעיית הפליטים צריכה למצוא את פתרונה בהסכם רב מדינתי. זו לדעתי הפעם הראשונה שבה האחריות לא הונחה לפתחה של מדינת ישראל בלבד, והיתה הסכמה (מרומזת, אמנם) של מדינות ערב לשאת באחריותן הישירה להתעצמות הבעיה הזאת, ולעזור בפתרונה. ומה ממשלת שרון עשתה בתגובה? פטרה את היוזמה הזאת בלא-כלום! אפילו לא קראו אותה עד הסוף, אני חושבת. ושוב: אני מהמרת שאם תקרא אותה ביסודיות לא תוכל להסכים עם סעיפים רבים בה, אבל זה היה בסיס מצוין לתחילתו של משא ומתן. ואנחנו זרקנו אותו לפח בלי למצמץ.

בקשר לאבטלה- דוגמא נהדרת

אני עצמי... במשך כחודש וחצי לא עשיתי כ ל ו ם ! ! ! כמובן שלא ישבתי בבית, טרטרו אותי משם לפה ובכל ערב התקשרתי למפקדת לשאול מה אני עושה מחר, והיא, אחרי שמצאה לי תעסוקות שונות ומגוכחות במשך כמה שבועות כבר לא ידעה מה לעשות איתי ואז המפקד שלה שלח אותי לשבוע בבית...אחרי שהתנצל ואמר שאין צורך בי,עכשיו אני צמודה כבר חודש לחיילת אחת, מחכה שתצא לקצונה ואז אחליף אותה.

אומי5

New member
גם אני איני פצפיסט

אני סתם חרשתי כבר את כל הפורומים הקבועים שלי ומצאתי דיון מעניין. קודם כל כמוהנדס לשעבר ,לך לגולני ,לא כי העבודה אחרת אלא כי היחס אחר. אני יגיב לכל מה שקראתי בשירשור ,ולא קראת את כולו. צה"ל הוא צבא קטן ביחס לרוב צבאות ארופה וארצות ערב . צה"ל הוא צבא מתקדם ביחס לרוב ארצות ערב וסביר מול ארופה . צה"ל הוא צבא ענק ביחס לאזרחי המדינה ,במיוחד אם סופרים מילואים . יש בצה"ל המון אבטלה סמויה ,הבעיה היא שכדי לגרום להרבה אנשים להתגייס צריך שלכאורה כולם יתגייסו ,גם אם יורידו את כל המיותרים ההפרש לא יספיק למשכורת מפתה לנצרכים. השריון בצה"ל שימש רבות בעמותים של ימינו ומנסיון של המון עבודה משטפת הוא כלל לא מיותר ,ואם תחשוב על מה שיש למרכבה מאחורה גם תבין למה היא עדיפה בהרבה על מג"ח בעימות בשטח בנוי . אני אישית ראיתי טג"ש נפתח מבצעית . לדעתי לא חסר כאלו שאם לא היו צריכים לא היו מתגיסים אבל אם כבר אז הם הולכים ליחידות הכי טובות ולפעמים הם גם הלוחמים/טייסים הכי טובים. אין ספק שיש אנשים שפשוט לא מתאימים לצבא ,צריך לבדוק היטב מי הם ולחייב אותם בשירות לאומי (כמו גם בנות דתיות ואזרחי ישראל הערבים) לדעתי שרות למדינה צריך להיות תנאי לאזרחות (כל עוד יש גיוס חובה)

למעלה