שלום פורום

טוב, בוא נבחן את טענותיך אחת לאחת

למרות שהנושא נטחן כאן בפורום מאות פעמים קודם. AHM אינו פרוג. כאמור, הגדרה מוסיקולוגית לכל ז'אנר שהוא אינה נכונה. אם אצייר היום שעון נמס, האם זה יהיה ציור סוריאליסטי? לא, כי הסצינה הזו הסתיימה לפני עשורים רבים. הפלוידים לא השתייכו לזרם הפרוג, ולא עשו פרוג. הם גם לא ראו עצמם כעליונים על אף אחד אחר, הם פשוט עשו מה שבא להם באותו רגע. ובדיוק זה מה שהפך אותם למעניינים כל כך: הם לא הלכו שבי אחר טרנדים (בשנות השבעים) ולא ניסו לחקות אחרים. במובן הזה, הם היו יוצאי דופן. מצד שני, היו להם את הבעיות שלהם בגלל זה. "הושפעו מהפסיכדליה"? פינק פלויד היו בין ממציאי הפסיכדליה, והאחראים העיקריים בבריטניה, בשנים 1966-1967, לקידום הסצינה הזו. הם היו, בעברית פשוטה, להקת הפסיכדליה המובילה, וחזונו של סיד בארט הזין אלפי להקות ואמנים שבאו אחריהם. הפסיכדליה הביאה להרבה מאוד דברים בתרבות האנגלית (והעולמית). ושים לב שאמרתי "תרבות", ולאו דווקא מוסיקה, כיוון שהפן המוסיקלי היה רק פן אחד של תרבות זו. בנוסף על המוסיקה, פסיכדליה כללה גם אפנה, אמנות פלסטית, קולנוע, תרבות מסיבות, ספרות - ובכלל תפישת עולם שלמה. כאמור, בעקבות הפסיכדליה חלו מספר דברים באנגליה. הפרוג היה אחת מההתפתחויות האלו - לא היחידה. שים לב גם למהלכים שהביאו להתפתחות הפרוג [על רגל אחת, אבל ניחא]: החדשנות של הפסיכדליה ופריצת המסגרות המקובלות של שירי פופ הביאה בתחילה לנסיינות וחדשות ברוק בכלל - ובקטגוריה הזו ניתן לכלול כמעט את כל מי שפעל בסוף שנות השישים - אבל בתחילת שנות השבעים החדשנות הזו התקבעה, והפכה לנאו-שמרנות. וזה הפרוג. למעשה, תפישת העולם של הפרוג, הערכים בהם דגל, היו הפוכים לפסיכדליה וסתרו אותה, ובמידה מסויימת היו ריאקציה כנגדה. (ובדומה, ה"בלוז בום" בסוף שנות השישים, והפולק-רוק הבריטי, היו אף הם ריאקציה שמרנית כלפי הפסיכדליה - אבל זה כבר סיפור נפרד, ומעניין בפני עצמו). אגב, לא ידעתי שגילמור לא אהב פסיכדליה. נשמע קצת משונה. הפלויד לא התחילו את הפרוג, ולא מוכרים לי מקורות שטוענים כך (ותאמין לי שקראתי הרבה). הפרוג גם לא היה "מהפכה". שים לב לתאור שנתתי למעלה: כל התפתחות מוסיקלית היא אבולוציונית - התפתחות טבעית משורשים שהיו מקודם. בנוסף, ולמרבית ההפתעה, הפרוג היה רק אחד הסגנונות שהיה קיים באותה תקופה (תחילת שנות השבעים), ואף לא הפופולרי שבהם. בישראל נהוג לחשוב שהפרוג היה דומיננטי - אבל זה פשוט לא נכון. אני רואה ממה שכתבת שלא ברורה לך בדיוק ההתפתחות של הפרוג, מניין הוא בא ולאן הוא שאף. אני לא מתכוונת ללמד את הנושא על רגל אחת (או בכלל), אבל אמליץ לך הן להאזין למקורות, והן לקרוא ספרות רצינית. ובכל זאת, אני לא יכולה להתאפק: כל הלהקות הבריטיות בשנות השישים באו בדיוק מאותו מקום; כולם החלו כלהקות R&B, חיקוי למוסיקה אמריקאית, ובהדרגה החלו ליצור מוסיקה משל עצמם. הלהקות המוצלחות (והמצליחות) יותר היו אלו שהיו להן כותבי שירים מוכשרים. האחרות, הצליחו במידה כזו או אחרת על ידי חיקוי והליכה אחרי טרנדים. (לפינק פלויד היה מזל: היה להם את סיד בארט. ולאחריו, הם הצליחו לתעל את הבסיס שנתן להם, ליצירת דברים חדשים). להקות פרוג לא היו שונות. הם לקחו את הנוסחה המוסיקלית של הלהקות שפעלו בסוף שנות השישים - במיוחד הביטלס, ב"סרג'נט פפר" - ובנו עליה. כן, לביטלס היתה השפעה גדולה על הפרוג. האלבומים שהזכרת של הפלויד אינם פרוג. ניק מייסון טוען, אגב, ש-Animals בכלל הושפע מפאנק, ויש בכך מידה מסויימת של אמת. מייסון בוודאי מבין בדברים האלו: הוא לא רק המתופף של הפלויד, הוא גם הפיק את אלבומם השני של ה-Damned, שהיו אחת מלהקות הפאנק המובילות בלונדון של סוף שנות השבעים. "יש הבדל דק בין פסיכדליה לפרוג": ההבדלים בין הפסיכדליה לבין הפרוג הם, כפי שאמרתי, הבדלים אידאולוגיים - לא מוסיקולוגיים. אין מקום להגדרות מוסיקולוגיות ברוק. הפסיכדליה שאפה להרחיב את התודעה, לפתוח אופקים. היא היתה אופטימית, וברובה מלאה בשמחת חיים (גם אם היה לה צד אפל, במיוחד בארה"ב). חופש היה מילת מפתח בפסיכדליה: החופש לבטא את עצמך בהתאם למה שעובר לך בראש, לבעוט במוסכמות, לעשות משהו חדש. הפרוג היה ההפך הגמור: הוא קידם תפישות שמרניות וצרות, שנסמכו על מושגים מהמוסיקה הקלאסית האירופאית ("וירטואוזיות", "סימפוניות", וכדומה), וראה את עצמו כמשהו נעלה על פני ה"רוק". הסיבות לכך היו חברתיות, לא מוסיקולוגיות: מרבית נגני הפרוג באו ממעמד הביניים, וחשו שלא בנוח להיות מזוהים עם תת-תרבות "עממית", שצרכניה העיקריים - וגם מבצעיה העיקריים - באו מהמעמדות ה"נמוכים", בעיניהם. הפרוג הלך והתרחק בהדרגה משורשי הרוק. על כך הוא הושמץ ע"י חלקים מסויימים בעתונות המוסיקה - ובצדק, לטעמי. לצערי, תפישות אלו שהיו בבסיס הפרוג מקובלות בקרב חוגים מסויימים גם במחוזותינו.

alona az

New member
אתר נוסף מצוין

למי שרוצה לקרא וללמוד יותר על רוק מתקדם לסגנונותיו: http://www.progarchives.com יש להזהר באתר זה ובאינטרנט בכלל מתופעת הוויקפדיה (משם נלקחו מספר מאמרים) משום שהחומר נכתב על ידי גולשים שלא תמיד בדקו מה שכתבו ובדר"כ מכניסים את דעתם הלאו דוקא אוביקטיבית או נכונה היסטורית. עדיין זה אתר מדהים שניתן לקבל בו streaming של מוסיקה מעולה שנכנסת לקטגוריה של Prog.

itaikuskus

New member
אבל

אין דבר כזה, מוסיקה מעולה שנכנסת לקטגוריה של פרוג.

alona az

New member
הלהקות באתר הן

כולל: Pink Floyd Genesis Yes King Krimson Gentle Giant Camel ועוד מאות להקות אם זה לא מוסיקה טובה אז מה כן?

itaikuskus

New member
מה כן?

מה לא? לפינק פלויד אין מקום בין הלהקות הנוראיות האלה, אבל פרוגרים אוהבים לשייך אותם כלהקה מן המניין.

FunkyMonk

New member
אני לא מסכים בכלל

אם לא היה ניתן להגדיר ז'אנרים ע"י מאפיינים מסויימים - הכיצד היה ניתן להבדיל? אם כן, אני יכול לטעון כי פופ ופרוג הינם אותו ז'אנר. הלא כן? שכן אין אפשרות לטעון לקווי ז'אנר מסויימים, ושני הסגנונות היו מיינסטרים בתקופה מסויימת. שלא נדבר על כך שהפרוג היה מוגדר היטב. ד"א, בלי זלזול, נדמה לי שאת לא כל כך מבינה את הפרוג. הפרוג ממש לא היה תשמורת של קווים מנחים מסויימים משנות השישים, וממש לא התקבע בשנות השבעים. למשל, אני יכול לתת לך שתי דוגמאות, ג'נסיס וקינג קרימסון. את מוזמנת להאזין לFoxtrot של ג'נסיס ולRed של קינג קרימסון, ותאמרי לי מה הדמיון הקבועה שאת רואה בינהן. אני ממש לא מתכוון להרחיב על מהו פרוג, כיצד נוצר ומה הקריטריונים שלו. זה ארוך ומייגע, אז סלחי לי. ^^ רק אומר שפרוג היה מהפכה (ולא סתם עדיין משתמשים בביטוי "מהפכת הפרוג"), הוא לא היה דומה לשום דבר שהיה לפניו. פינק פלויד המציאו את הפסיכדליה - והמשיכו איתה לפרוג (בגלל שינויים בהרכב - אני בטוח שאת מבינה). [כהערת אגב, כשאמרתי "מושפעים מהפסיכדליה" - כמובן שהם המציאו אותה פחות או יותר, אבל אחרי סיד בארט הם לא עשו פסיכדליה כמעט] לביטלס הייתה השפעה גדולה על הפרוג בעיקר בסרג'נט פפר, כיוון שסרג'נט פפר נחשב לאלבום הפסיכדלי הראשון. אבל בכלליות, הביטלס לא השפיעו הרבה על הפרוג, הכל יחסי כמובן. ושוב, אני אגיד - לדעתי מי שלא מכניס את פינק פלויד לפרוג הוא סתם מעריץ מתנשא, או אפילו אחד מהפינק פלויד בעצמם. כאילו לא טוב מספיק להיכנס להכללה של פרוג. פינק פלויד הם פרוג, וככה זה.

צר לי, אבל אני חולקת עליך

אני מכירה את התחום מזה למעלה מ-30 שנה. יתכן שאינך מסכים איתי, וזה לגיטימי, אבל להגיד שאני "לא מבינה" זה פשוט לא נכון. (אגב, מאז שהגעתי לפורום, אני מחכה שיגידו לי שאני "לא מבינה" במוסיקה. לקח שנתיים וחצי. חשבתי שזה יקרה תוך שבועיים, בערך). א. בוודאי שאפשר להבחין בין סגנונות על פי מאפיינים - אלא שמאפיינים אלו אינם בהכרח מוסיקולוגיים. היינו, זה לא עניין של משקל, מקצב או אפילו כלים. ההבדלים הם תרבותיים, וזאת מאחר וסגנונות שונים משקפים תתי-תרבויות שונות, לעיתים על בסיס דמוגרפי, אתני או גילאי שונה, ולפעמים סתם על פי תפישת עולם. וכן - לכל סגנון יש תפישת עולם משלו. זה נכון, אגב, בכל תחומי האמנות, לא רק במוסיקה ולא רק ברוק. ב. דווקא את הפרוג קשה להגדיר. לפני כמה חודשים, באחת מההתפרצויות של הוויכוח הזה בפורום (זה קורה בערך אחת לחודשיים), הבאתי תרגום של דברים שכתב סיימון ריינולדס, מבכירי המבקרים הבריטיים - שדווקא אוהב פרוג, למרות שהוא בדעה שזה שטויות - על מנת להדגים במה מדובר. אני ממליצה לך לעשות חיפוש ולמצוא את האמור. ג. התאור שנתתי על התפתחות הפרוג הוא נכון. מה לעשות, ההסטוריה היא לצידי. הפרוג גם לא היה "מהפכה". אף אחד לא מדבר על "מהפכת הפרוג" - חוץ אולי מהמקורות שאתה קורא (שהם אתרים "פרוגיים"). בספרות המקצועית הכללית, לא מוכר ביטוי כזה. כפי שכתבתי מקודם, הפרוג היה סגנון פופולרי בתחילת שנות השבעים, אבל הוא היה רק אחד מסגנונות פופולריים רבים. הוא לא היה דומיננטי. גלאם היה פופולרי ממנו, למשל. וכמובן, הפרוג לא הצליח בארה"ב. ד. סרג'נט פפר לא היה האלבום הפסיכדלי הראשון, אבל היתה לו השפעה מכרעת על התפתחות המוסיקה בכלל. פסיכדליה אפשר לשמוע כבר ב-Revolver אצל הביטלס, והיא הופיעה גם אצל אמנים בריטיים אחרים לפני סרג'נט פפר, למשל באלבום Sunshine Superman של דונובן. כמובן, הפסיכדליה האמריקאית הקדימה את הבריטים לפחות בשנה, ולכן הבכורה שייכת להם. ה. אני אינני מעריצה של הפלויד, ולא של אף אחד. ואני גם לא מתנשאת. זכותם של אנשים לאהוב כל סגנון שהם רוצים ולנגן בכל סגנון שהוא. אבל אני כן עומדת על דיוק בפורום, ובמיוחד דיוק היסטורי (על טעם וריח אפשר להתווכח, דווקא). ו. פינק פלויד לא היו פרוג. אם תצליח לשים ידך על הספר 30 years of psychedelia (או משהו כזה) של המבקר ג'ים דה-רוגטיס, שם מדובר בהרחבה על הפלויד, תבין על מה אני מדברת כאן. דה-רוגטיס הוא בין המבקרים האמריקאים הבולטים כיום, וכמדומני המומחה המקומי שם לענייני פלויד. לצערי, הספר אינו זמין בארץ, אבל ניתן להזמינו בצינורות המקובלים.

חרטושה

New member
סתם, ממש, סתם

שאלה מתוך עניין אמיתי גרידא: "זה לא עניין של משקל, מקצב או אפילו כלים. ההבדלים הם תרבותיים, וזאת מאחר וסגנונות שונים משקפים תתי-תרבויות שונות, לעיתים על בסיס דמוגרפי, אתני או גילאי שונה, ולפעמים סתם על פי תפישת עולם". האם תוכלי להסביר? זה נשמע מאד מעניין.

חרטושה

New member
אה, או.קיי.

נראה אם הבנתי. ז"א מוסיקה משקפת ומבטאת ערכים, נורמות, השקפת עולם ודרכי התנהגות של קבוצה מסוימת.

oribarak

New member
לא סובל את ההגדרה הזו!!!!!!!!!!!!!!

מה הקשר לעזאזל למוזיקה קלאסית? זו מוזיקה שאי אפשר כל כך לאפיין אותה...היא מיוחדת, היא יותר מורכבת מרוקנרול או רוק כבד, יש לה מורכבות הרמונית, קצבית, ובדרך כלל משלבים בה סינטיסייזרים(בדרך כלל, ראה קינג קרימזון) שמוסיפים "סימפוניה" ולכן נוהגים לאפיין אותה עם מוזיקה קלאסית, אין קשר בכלל למוזיקה קלאסית. בעיקרון, אם לא היו אומרים לנו, לא הינו יודעים שזה פרוג, סתם רוק מורכב

FunkyMonk

New member
תאמת,

יש בזה הרבה איפיון של מוסיקה קלאסית. אני שומע כמה להקות פרוג ושומעים בהחלט את ההשפעה.

wish i was here

New member
אני לא מבין

הרי "סנצת הפרוג" כפי שאתם מכנים אותה היה בעצם קבוצה של להקות שהכירו אחת את השניה ועשו מוזיקה מסויימת.....הפלויד לא היו חברים שלהם....אז מה?א לביטלס היו קשרי ידידות עם סאבאת' וג'ודאס פריסט אז הם היו מאבות המטאל?....תעשו לי טובה...

שאלה טובה

ומזמן חשבתי שצריך להסביר במה מדובר, כאשר מדברים על "סצינה". חשבתי על זה אפילו עוד יותר, כאשר צפיתי לפני כשבוע בסרטו של מרטין סקורסזה על בוב דילן (No Direction Home), שם דובר בהרחבה על היחסים המורכבים בין דילן לבין סצינת הפולק הניו יורקית של תחילת שנות השישים. אגב הדיון הזה, סקורסזה נותן תאור מעולה של אותה סצינה, ומדגים - למי שאינם יודעים - מה פירושה של "סצינה" תרבותית. כאשר אנחנו מדברים על סצינה תרבותית, אנחנו לא מדברים על "חברים", אלא על קבוצת אמנים, החולקת חזון משותף, או אג'נדה משותפת. יתכן שהם חברים - אך יתכן גם שהם יריבים (זה נפוץ באותה מידה). מבחינה היסטורית, סביר שהם גרים באותה עיר, מנגנים באותם מועדונים (או כותבים באותם חוגים), יושבים באותם מועדונים או בתי קפה, מתלבשים באותה אופנה. כיום, עם פרוץ האינטרנט, סצינה אינה קשורה בהכרח במיקום גאוגרפי, אבל כאמור מבחינה היסטורית, כך זה היה. סצינות היו קיימות מאז פרוץ האמנות המודרנית, כפי שהיא מוכרת לנו כיום (ואולי אף לפני כן). מן הסתם זה התקיים עוד בימי האדם הקדמון, אבל אנחנו בהחלט יכולים לדבר על סצינה תרבותית מזוהה החל מתקופת הרנסנס, באותם ימים, יכולנו לדבר על סצינת האמנות האיטלקית (שגם בה היו תת-זרמים. השווה את מה שעשו בפירנצה, למשל, למה שעשו בוונציה, נניח), או סצינת התאטרון והשירה בלונדון האליזבתנית. כלום לא השתנה מאז: הדינמיקה שהיתה קיימת, נניח, בסצינת התאטרון בלונדון בשנת 1590 זהה לחלוטין לדינמיקה של סצינת הרוק הפסיכדלי בלונדון של שנת 1966. היינו, מדובר בקבוצה של אמנים - מחזאים, משוררים, שחקנים, בעלי תאטראות ופטרונים בעלי ממון וחובבי השכלה - הפועלים במקביל, על פי תפישת עולם מסויימת, ערכים מסויימים, אותם הם משקפים ביצירותיהם. ותפישת עולם זו - ה"אג'נדה" שלהם - היא תמיד מהפכנית, במובן זה שהיא שוללת חלקים ממה שהיה עד אז, ושואפת לפרוץ דרך חדשה. כך, סצינת הסוריאליזם בציור שללה את הריאליזם, שהיה דומיננטי עד אז, וביקשה לקדם ערכים אחרים (למשל, לשקף בציור את התת-מודע, בהשפעת הפסיכואנליזה). סצינת ה-R&B של שיקגו בסוף שנות הארבעים ותחילת שנות החמישים דחתה את רוח הנכאים ששרתה על הבלוז הכפרי של הדרום, ואימצה סגנון מוסיקלי ששיקף את חיי העיר, את העליה ברמת החיים של קהילת השחורים, ואת האופטימיות ששרתה עליה בעקבות מלחמת העולם השניה. וסצינת הפולק הניו יורקית שתוארה בסרטו של סקורסיזה, באה לקדם תפישות עולם סוציאליסטיות-קומוניסטיות, תוך דחיה מפורשת של השמרנות החברתית והפוליטית של המיינסטרים האמריקאי, וזאת על ידי אימוץ שירי "עם" (בין אם עתיקים, או חדשים), אשר דנו בקשיי החיים של מעמד הפועלים והאיכרים, ובעוולות חברתיות שונות. ונחזור לענייננו: אכן הפלויד לא היו חברים של הפרוגרים - אבל זו לא הנקודה, כי הם גם לא היו חברים של הרבה אחרים (וזה היה גם נקודת יתרון אבל גם חסרון אצלם). הפואנטה היא שהפלוידים לא חלקו את תפישת העולם, את הערכים, שהיו בבסיס הפרוג. אין שום דבר ערכי משותף בין גילמור לבין רוברט פריפ, למשל. יתכן שהם היו חברים, או העריכו אחד את השני, אבל הפלויד לא קיבלו את הנחות היסוד של הפרוג. האם הפלויד השפיעו על הפרוג? אולי, אינני יודעת. אבל כמו שהביטלס השפיעו על הפרוג ולא היו פרוג, כך גם לא ניתן להאשים את הפלויד במה שעשו אחרים, או לייחס להם שייכות לזרם תרבותי אליו לא היו שייכים.

itaikuskus

New member
נפלת בבור של עצמך

רבים רואים את helter skelter של הביטלס כשיר "מטאל" (אז לא ידעו ממש מה זה) הראשון, ורבים מייחסים אותו כאחד מאבות המזון של הז'אנר, כך שגם כאן יש לביטלס חלק.

wish i was here

New member
אם אתה מגדיר את זה ככה

אז גם לנגני הרוק של שנות ה50 יש חלק חשוב בכל הקטע הזה של המטאל....שלא נדבר על מוזיקה קלאסית שעליה המטאל בעצם מתבסס (בניגוד לרוק שמתבסס על בלוז המטאל שואב המון השראה ממוזיקה קלאסית ואפשר לראות את זה בלהקות המאד כבדות-צ'ילדרן אוף בודום למשל). כמובן שיש קשר לביטלס...הקשר לא ישיר...הלטר סקלטר הוא סתם דבר נסיוני ומוזר...לא קרוב למטאל מודרני....אולי הבי רוק...אבל בטח שלא מטאל

itaikuskus

New member
ומה זה מטאל?

האגדה מספרת על איש תקשורת (אני חושב שהוא היה מבקר מוסיקה) ששכחתי את שמו שנכח בהופעה של ג'ימי הנדריקס ותיאר זאת כפלדה שנופלת עליך מהשמיים-דהיינו, מטאל, ומכאן בא השם. אתה יכול להגיד- מה הקשר הנדריקס למטאל, אתה יכול להתיימר לדעת, אבל לדברים שלך אין הרבה ביסוס. כמו כל סגנון, גם המטאל, על שלל רבדיו המוכר כיום הוא אינו אותו מטאל שהיה פעם- "הבי רוק", אני לא יודע אם היה מישהו ששם את צמד המלים האלה בביטוי אחד- יש הארד רוק, ויש הבי מטאל, המטאל שואב השראה מכל דבר, והצמצום שלו לתת ז'אנר כמו זה של צ'ילדרן אוף בודום זה ראיה מאד צרה מצידך. סלייר,מטאליקה ושאר הטראש מאוד מושפעים מההארד קור פאנק, לבלאק סאבאת' ודיפ פרפל היו מניירות בלוזיות טהורות, מוטלי קרו אשכרה חידשו את הלטר סקלטר, ויש עוד אינספור דוגמאות לתת. קשה לומר שלביטלס יש קשר ישיר בהסתמך על שיר אחד, שהיה נסיוני- גם הפינק פלויד כזכור, פלירטטו עם הרוק הכבד באלבומם השלישי, אבל עם השפעות אי אפשר להתווכח- ולפעמים גם שיר אחד גורם לדור שלם להשמע אחרת. שום דבר ממה שהיה אז היה קרוב למטאל מודרני, ההכללה הזאת שגויה, בגלל ההשפעות השונות שהמטאל ניזון ממנו (תקומת תתי ז'אנרים וסצינות כמו ההארדקור פאנק, הפרוגרסיב, האינדסטריאל) עם חלוף הזמן בניגוד ללהקות המטאל הראשונות שהושפעו ישירות מאולד סקול רוקנרול ואמני בלוז שונים.

למעלה