שלום עליכם!

"באָבע-מעשׂיות"?

אויב איר מײנט "מעשׂהלעך" (מעשיות "קטנות") איז דאָך גאַנץ קלאָר וואָס דאָס מײנט – דערצײלונגען וואָס פֿאַרנעמען נישט קײן סך. אָבער אין בין חושד אַז אײַער פֿראַגע איז עטוואָס מער קאָמפּליצירט

Eldad S

New member
מעשל קען איך ניט, אָבער..

נועם, כתבת "עטוואס מער קמפליצירט" - אני מבין את זה, אבל חשבתי שביידיש אומרים: "עפעס מער קאמפליצירט". ושאֵלתי: האם עטוואס זה כמו עפעס? במבט ראשון, זה נראה לי כמו etwas, ולרגע חשבתי שזה לא יידיש, או אולי דייטשמעריש יידיש, אבל ההיכרות שלי עם יידיש היא יותר פסיבית מאשר אקטיבית.

זה אכן דייטשמעריזם

אבל מכיוון שאני משתמש רבות במילה הזאת בשפת היום יום שלי, השתמשתי בה גם כאן.

Eldad S

New member
אח, אין לך מושג כמה שימחת אותי...

פשוט, לדעת ולהרגיש שהתחושה הלשונית שלי ביידיש נכונה, ושאני אכן מרגיש בה כמאמע לשון, למרות שאני לא משתמש בה באופן שוטף. תודה!

Eldad S

New member
ובכל זאת - עטוואָס (ודייטשמעריזמים)

אני כבר לא בטוח עד כמה זה דייטשמעריזם: שאלתי היום את אבא שלי מה זה עטוואס, והייתי בטוח שהוא יגיד שהוא לא מכיר את המלה (הוא לא בדיוק מדוברי הגרמנית, הוא נולד בארץ, לפני לא הרבה שנים, ושפת האם שלו - בנוסף לעברית - הייתה יידיש). תשובתו: "קצת". אז אני מניח שזה בכל זאת שונה מ-עפעס, ואולי המלה הזאת כן נמצאת בשימוש ביידיש, בניגוד למה שחשבתי. למה בעצם הכוונה בדייטשמעריזם? האם למלה שחדרה ליידיש מגרמנית, ושאיננה יידיש נכונה, או יידיש תקנית?

חייםלוי

Member
מנהל
עטוואָס היא אכן דייטשמעריש

אך אם מילה היא ממוצא גרמני זה לא אומר שדוברי יידיש לא מכירים אותה. לא זכור לי שאמא שלי ז"ל היתה אומרת עטוואָס. היא היתה אומרת עפעס. אבל היא בהחלט הכירה את המילה. השימוש גם נוגע כנראה לאיזור ממנו מגיעים. יש אזורים שמילים בעלי גוון גרמני היו יותר נפוצות מאשר באזזורים אחרים.

Eldad S

New member
אז זה כבר חלק מהיידיש

חבל שכרגע אני לא יכול לבדוק אם אוריאל ויינרייך הכניס את זה למילון שלו, יידיש-אנגלית אנגלית-יידיש, בהוצאת ייווא (פשוט, עברתי דירה, והמילון הזה עדיין באחד הארגזים). אבל אני מעריך שכן. ואם כן, אולי זה כבר לא כל כך דייטשמעריזם?

אלפאנס

New member
דו ביסט גערעכט:

איך האב דאס געפונען אין וויינרייכס ווערטערבוך: עטוואס- אפעס, א ביסל.

Eldad S

New member
כ'האב געוולט שרייבן מיין ענטפער

אויף יידיש, אבער איך האב מורא, אז מיין יידיש איז א ביסלע פארדארבן... אז אני אכתוב בעברית: המילון שלך, של ויינרייך, הוא יידיש-יידיש? יש לי מילון שלו יידיש-אנגלית אנגלית-יידיש.

אלפאנס

New member
מאדערן ענגליש-יידיש

מאדערן יידיש-עגליש, ענגליש-יידיש ווערטערבוך. ייווא, 1968. וויינרייך האט בלויז איין ווערטערבוך. א גוט ווערטערבוך איז- אלכסנדר הארקאוויס יידיש-ענגליש-העברעאישער ווערטרבוך פון 1928. ער שרייבט אז עטוואס איז: דבר מה, מאומה, משהו, מעט און אויף ענגליש: something,somewhat,a little,some שעם נישט מיט דיין ייידש ר' ייד און שרייב אויף מאמע-לשון! א גוט שבת

מנקלה

New member
אלפאנס! זיי אזוי גוט און גיב א קוק

אין דיינע ווערטערביכער, צי עס דא א זא ווארט *מעשל*, און דערצייל אונז וואס איז דאס.

meshl

מנקלה טײַערע, פֿון אָנהײב אָן האָב איך נישט פֿאַרשטאַנען וואָס איר מײַנט מיטן אויסשריפֿט "מעשל", meshl, maysl, mesl. איצט פֿאַרשטיי איך שוין אַז איר מײנט meshl. "meshl" קען זײַן אַ קלײן לײַכטער אויף שבת צי אַנדערע זילבערוואַרג. "מעש" מײנט קופערנעם זילבער צי עפעס ענלעכס, איך קעם דעם אויסדרוק "מעשענע לײַכטער", מסתּמא קען מען רופֿן קלײַנע זילבערוואַרג "מעשעלעך", אָדער "מעשל". שרײַבט אפֿשר דעם גענויעם אויסדרוק אויף לאַטײַנישע אותיות.

מענדעלע

New member
בין "עפּעס" ל"עטוואָס"

באידיש המוכרת לי: "עפּעס" - "משהו" במובן המודרני (מבלי להתייחס לגודלו), "במידת-מה". "עפּעס מער קאָמפליצירט" = "מסובך יותר במידת-מה". "עטוואָס" - "משהו" במובן התלמודי (דבר קטן ביותר), "במידה מעטה". "עטוואָס מער קאָמפליצירט" = "מסובך מעט יותר".

מנקלה

New member
לויט צאנין'ס ווערטערבוך...

... (און איך ווייס אז ס'דא דא מענטשן וואס האבן פאנט דאס ווערטערבוך...) דאס מעשל איז "עין נעל"... און מעשה(ס) איז מעשה (מעשייה)... און משל איז משל. איך האב געהאט א דיסקוסיע מיט מיין מאמע. זי האט געטאנעט אז ביי זיי אין רומניע, די יידן פון די קליינע שטעטלעך האבן געזאגט מעשטע(ס) אויף וואס מיר זאגן שטיב-שיך (און דאס איז פון דייטש), אבער זי האט נישט געהערט פון מעשל(עך) מיט דאס באדייטונג. און יא, דאס וויץ וואס איך וועל איר דערציילן האט צו טאן מיט שיך...

גם אני אפגוש את החברים שלי מפורום יידיש במסיבת העצמאות של תפוז אנשים!

מנקלה

New member
ערשטענס: כ'על נישט זיין אין דעם

מסיבה פון מאראנץ... (כ'בין צי אלט...) און צווייטנס, איך זע אז קיין שום פריינד האט נישט קיין נאנונג פון די מעשל. אויב אזוי כ'וועל ווארטן נאך א טאד צוויי, און דערנאך וועל איך איר דערצילן דעם וויץ.

למעלה