שלום לפסיכולוג גרא

natali rn

New member
שלום לפסיכולוג גרא

בשאלון שנקרא "הרווארד" נשאלת השאלה "האם קורה לך שאתה מעיר לאחרים או מאשים אותם ואח"כ מצטער על כך?", ובתוצאות התוצאה חייבת להיות לא. אם אדם עונה "כן" או "אולי" בשאלון הרווארד במקום לענות "לא" אז הוא לא נורמלי. לעומת זאת, בשאלון שנקרא "מנצ'סטר" נשאלת בדיוק אותה השאלה (ובאותו ניסוח), אבל בתוצאות התוצאה חייבת להיות כן. אם אדם עונה "לא" או "אולי" בשאלון מנצ'סטר במקום לענות "כן" אז הוא לא נורמלי. והשאלה היא מה דעתך - האם יש כאן שגיאה, ואם כן, מהי התשובה לדעתך?

גרא.

New member
natali rn,כל שאלון מנסח את שאלותיו בהקשר

הכולל של מטרותיו.התגובה הנכונה לגבייך,היא זו שענית עליה.בכל מקרה אי אפשר להתייחס לשאלה בודדת במכלול רב של שאלות ,אלא להתייחס אליה כחלק מהשלם שנחקר .

דיבבלעס

New member
זה כמו ששמתי לב

שסבשאלון ליבוביץ יש שאלות שלא בהכרח קשורים לחרדה חברתית ומוכנסות תחת הכותרת הכללית הזו- אחרי שמילאתי את השאלון שמתי לב שלא כל הימנעות שלי היא מחרדה חברתית, למשל:אי כניסה לשירותים ציבורים יכולה לנבוע מגועל(ראיתם איך שירותים ציבורים נראים?) ויש שם עוד לפחות 2 כאלה(למשל הימנעות ממסיבה...אולי אדם לא אוהב מסיבות כטעם אישי) בקיצור לי יצא 60 ואחרי שבחנתי גם את עצמי שאני רואה שאני אדם חברותי ובסדר גמור ביחסים אנושיים וגם בחנתי קצת לעומק את השאלות ראיתי שזה חרטא אחת גדולה... ובכלל היחס שלי לפסיכולוגיה אחרי דברים שראיתי היא שזה בלשון המעטה לא "מדע מדויק"...

גרא.

New member
דיבבלעס,לא ממש גילית את אמריקה,כל העיסוק

המחקרי בפסיכולוגיה לסוגיה,אינו מדע מדוייק,אבל מסתמך במסקנותיו על העיבוד הסטסטיסטי.יחד עם זה,לומר שזה חרטא אחת גדולה,זו אימרה שאינה ראוייה בלשון המעטה.אחרי הכל איזה אפשרויות אחרות יש בכדי להעריך את מצבו הנפשי/החברתי/הרגשי של אדם?

nutmeg

New member
שגם הם לא מדע מדוייק

בכלל הרפואה אינה מדע מדוייק. הם משתמשים בכלים ומדדים מדוייקים, ובשיטות מחקר המנסות לדייק, אבל המסקנות תמיד בגדר השערה או תיאוריה שאחר כך ניתן לתקף (עם עוד מחקרים ועוד סטטיסטיקה) או להפריך. זה שבמדוייק יודעים למפות את המוח בכלי הדמייה מדהימים עדיין לא מאפשר להסיק שום מסקנה "מדוייקת" לגבי פונקציה. אלא אם מדובר במסקנה השערתית הקשורה לתיאוריה.

דיבבלעס

New member
צריך לפחות לזכור זאת

לעיתים בשם הפסיכולוגיה שמים תויות על אנשים, גם בעלי מקצוע במקרים שנראים פשוט שונים חברתית, אבל לאדם עצמו אין בעיה ממשית... הבעיה היותר קשה היא של הפסיכולוגיה בגרוש שבה אנשים שמבינים מעט בפסיכולוגיה שואבים ממנה מסקנות ונותנים אבחנות שונות שהן עוד יותר לא מדויקות או פשוט לא נכונות לחלוטין.

באמת שאלון קצת הזוי

והזוי הרעיון הזה של לאבחן אדם או לתייג אותו תחת הגדרה מסוימת, רק על סמך שאלון. החרדה החברתית פנים רבות לה וזה שאדם לא סובל ממצבים חברתיים מסוימים, לא אומר שהוא לא סובל ממצבים אחרים. למשל יצא לי להכיר בחורה שלא מסוגלת לנסוע באוטובוס (בגלל האנשים) אבל כששאלתי אותה מה היא עושה בחיים היא אמרה לי שהיא מדריכת מחשבים... איך חרדה חברתית מסתדרת עם הדרכה? או בחורה אחרת שלמדה איתי פעם, בזמן השיעור לא הוציאה הגה ולא שאלה שאלות אבל מבחינה חברתית הייתה מוקפת בחברים. אני לעומת זאת, כשהייתי במסגרות של לימודים לא הייתה לי בעיה להשתתף ולשאול שאלות אבל תמיד הייתי בודדה מבחינה חברתית. וגם השאלה על להתקשר לאדם שאתה לא מכיר היטב. זה משהו שאני ממש שונאת לעשות וכן יש לי חרדה מזה. אם הייתי עונה על השאלון הזה לפני כמה שנים הייתי בוחרת את התשובה של שיא ההמנעות. אבל מה לעשות שכיום אני עובדת בעבודה שמצריכה אותי להתקשר לאנשים זרים? אני עדיין שונאת את זה וההתנסות בכך לא מפחיתה את החרדה עם הזמן אבל אני כבר לא יכולה לכתוב שאני נמנעת כי אם אמנע מכך אאבד את מקור הפרנסה שלי...

דיבבלעס

New member
אני מסכים איתך

שכל תופעה כזו בין אם חרדה חברתית או אחרת היא מורכבת ופנים רבות לה... אהבתי את מה שכתבת לגבי כך שבעבר היית נמנעת לחלוטין להתקשר לאדם שלא מוכר לך, אבל היום בגלל שעובדת במקום שמצריך זאת זה השתנה-המסר הוא שהחיים משנים אותנו... אם היו מוצאים את השאלה לגבי השירותים הציבוריים וההליכה למועדון הוא היה קצת יותר סביר... ואגב ברגע שהחלטתי להתעלם משתי השאלות האלה בגלל שהסיבות שאני נמנע ממסיבות היא חוסר אהבה לעניין(מוזיקה רועשת ולא אהובה עליי, התנהגות פרועה)והסיבה להימנעות משימוש בשירותים ציבורים היא גועל וחשש לבריאותי(ראיתם איך נראים שירותים ציבוריים? וכן לפעמים שאין ברירה...)אז התוצאה היתה 52-כלומר אני כבר לא סובל מחרדה חברתית...
הערה קטנה:אני משוכנע שבעבר היתה לי חרדה חברתית, אבל כפי שכתבת לגביך גם לגבי החיים שינו אותי וכן גם היום יש דברים שקשה לי בקטע הזה איתם, אבל לא דברים מהותיים שמקשים עליי אלא פה ושם...

גרא.

New member
דיבבלעס,אם כוונתך לשאלון ליבוביץ,חייב לומר כי

שאלון כזה לא נבנה מתוך גחמה ש מישהוא,אלא אחרי שהשאלות המופיעות בו נבדקו על ידי קבוצה גדולה של חוקרים בכירים ממדעי החברה,עוברות והן נמצאות תקפות (כלומר בודקות את מה שהן אמורות לבדוק)ומהיימנות כלומר הנבדק חוזר עליהן באופן דומה אחרי שבועיים,ובעיקר הן מאוששות על ידי מבחנים אחרים,ועל ידי הערכות של מטפלים במטופלים עם חרדה חברתית.כפי שנאמר,משקל או מידה במרחק או בנפח,מדוייקים יותר,אבל אין דרך אחת במדעי החברה והרוח לאסוף מידע בלא שאלונים.שיש בהם חזרה על שאלות דומות הנשאלות אדם שהתלונן על חרדה חברתית בטיפול אינוידואלי.לכן לא הייתי ממהר וקובע שהשאלון הזה הוא הזוי,שכן הוא מאפשר לאדם להעריך בקרוב רב את מה שמציק לו,ללא שיאלץ להוציא כמה מאות שקלים לפגישה עם פסיכולוג מאבחן,שבעצם ישאל אותו שאלות מאד דומות.

דיבבלעס

New member
אוקיי...

ובכל זאת בטוח שיש המון אנשים שנמנעים מלהיכנס לשירותים ציבוריים לא מחרדה חברתית וזה כאילו משהו שהוא מובהק אז במיוחד אני מזכיר אותו

nutmeg

New member
נכון

יש המון אנשים שלא יכנסו לשירותים ציבוריים לא בגלל חרדה חברתית, אבל אז על השאלות האחרות בשאלון גם יענו אחרת. אם יש חרדה חברתית היא תבוא לידי ביטוי בכל מיני דברים לא רק שימוש בשירותים ציבוריים. לכן יש לשאלון שאלות רבות, הוא נבדק על אוכלוסייה נרחבת ועבר תהליך של תקפות ומהימנות. אף פעם לא מאבחנים משהו על פי סימפטום בודד.

דיבבלעס

New member
שימי לב

עניתי על השאלות ועניתי אוטומטית:במשבצת של ההמינעות מכניסה לשירותים ציבוריים כתבתי בדר"כ(הכי גבוה!"צברתי" 3 נקודות) לגבי ההליכה למסיבות אותו הדבר לעיתים קרובות או בדר"כ לא ונדמה לי שבשניהם חרדה נמוכה גם לא חושב שבגלל קטע חברתי אלא מסיבות שהזכרתי. ואז חשבתי על זה ו"התעלמתי" משניהם ויצא לי 52...כלומר יצאתי מתחום החרדה החברתית! זה גם מאוד מוחלט 54 זה לא חרדה חברתית 55 זה כן! אז אוקיי אני מבין שגם אם יש לי 52 זה אומר שיש דברים שקשים לי חברתית ובשביל זה אני לא הייתי צריך את השאלון הזה, אני מודע לעצמי מספיק... אבל תביני את הקטע הכללי שהשאלה הזו לא קשורה בעצם...

דיבבלעס

New member
והאם את יודעת

שאנשים מסוימים מאובחנים באותם מבחנים מאוד לא מדויקים ונכנסים לבתי חולים לבריאות הנפש ונתקעים שם ולעיתים גם(כן,כן יש גם הוכחות לזה כולל צילומים שהראו בטלויזיה בכתבות)מתעללים בהם שם באלימות פיזית ממש כל מיני חלאות שבושה למדינה שנותנת להם להיות שם. מקומות נוראיים שמזכירים משטרים אפלים בהיסטוריה...

גרא.

New member
דיבבלעס,כדאי לדעת איך בונים את המבחנים האלה

שאתה בחוסר הבנה וחוסר ידע,כל כך תוקף אותם.עקרונית.קח למשל מבחני ציור שמשתמשים בהם הרבה במייחד עם ילדים. במחקר מקיף נבדקות אוכלוסיות של אלפי ילדים בכל גיל.במצבים רגשיים מסויימים,נאספים הציורים האופיניים לכל גיל,בכל מצב ונבנות מה שמכונה סקלות אמפיריות.כלומר,ילד שמתעללים בו מצייר דמויות בדפוס מאד קבוע,בלא לפרט מה בדיוק.כעת עושים פעולה הפוכה,בודקים ציוריו של ילד שהובא לטיפול בגלל בעיות מסויימות.אם הציורים הם בדפוס שהוגדר,מבחינה סטטיסטית,האבחנה היא שהבעיות שלו הן כשל ילדי הקבוצה הזו.בפועל,מנסיון שלי,וודאי מהספרות המחקרית,האבחנה דרך סקלות אמפיריות,מאד קולעת,ובהתאם,מוצע טיפול כזה או אחר.דומה המצב גם לגבי מבחנים פסיכולוגים משמעותיים שבעטיים מאשפזים חולי נפש.קל להדיוט אינטלגנטי לזרוק בוץ לכל עבר על רקע אי הבנת המטרייה.העובדה שיש התעללות בחולי נפש בבי"ח ,אינה קשורה למבחנים אלא לדמויות העובדות שם,והיא פסולה מכל וכל.

דיבבלעס

New member
עוד שאלה

אם עשיתי את המבחן מספר פעמים ובכל פעם יצאה לי תשובה שונה כאשר התוצאות הן בין 50 ל60 מה אני יכול להבין מזה?

למעלה