שלום לעולם

שלום לעולם ../images/Emo24.gif

ומה שלומכם ? אז אולי אחרי כל ההכנות למפגש תרבות סין, נשאר מישהו שתרבות לטינית מדברת אליה או אליו ? אני מתרגמת לעברית שיריה של אלפונסינה סטורני, משוררת ארגנטינית (למרות שנולדה באיטליה) ומהבולטות ומקסימות של השירה הספרדית בתחילת המאה ה 20 עליה נכתב השיר (המתורגם) שחווה אלבשטיין שרה שאומר בפזמון: "למה אלפונסינה מדוע לשם, איזה שיר חדש חיפשת לך בים..." זוכרים ? אלפונסיה התאבדה בגיל 46 ימים אחרי ששלחה בדואר את שירה האחרון "אני הולכת לישון" לעיתון שפירסם משירייה באופן קבוע. אם יש כאלה שמעוניינים להשתעשע עם תרגום לעברית של שירי משוררים בשפה הספרדית, נרודה, רובן דריו, גבריאלה מיסטראל, בורחס, ואחרים , מוזמנים ליצור קשר, אולי נפתח קומונה ? ואם אני לא בפורום הנכון אז איך מגיעים אליו ? ימינה ? שמאלה ? ישר ? בסוס

את במקום הנכון

יש פורום מוזיקה לטינית שבה מתמחים בשיר הנושא של "המורדים" ומסיבות סלסה. אני מניח שעל הציר שבינינו לבין פורום ניתוח שירה אפשר להתחיל. אפשר להצטרף? אפשר לבקש גם שירים של סנדרה מיהנוביץ'?

../images/Emo23.gifקלארו קה סי סיניוריטה

זו אבלו מויי מויי בייאן לה אספניול דה קאזה. אאורה סה פורקה טקרו בייאן.חחחחחחחחחחחחח מי קרידה דה אלמה. חחחחחח גדול הא?

בסוס קון צו'פוס?../images/Emo2.gif../images/Emo8.gif

בסוס סתאן אינדו מויי ביאן קון צו'פוס.חחחחח היי אקי אונו קה סאבה צו'פר?חחחחחחחחחחחחחחחחח די מה פור פאבור.

התרגום של אהוד מנור../images/Emo163.gif

הוא ניפלא, אבל רק חצי מהשיר המקורי תורגם למעשה. בבית הרביעי השיר כולל ציטוט משולב היטב של שורות הסיום משירה האחרון "אני הולכת לישון", בוא היא מבקשת מה"אומנת" שלה ("נודריסה" סוג של משרתת אם בית, תפקיד נהוג בימים ההם) להנמיך את האור לקראת שינתה ולומר לאיש המצלצל ומבקש אותה שהיא איננה עוד. היא התאבדה בגיל 46 כשנתיים אחרי שהתגלה גידול בשדה וניתוח שלא ניראה שהצליח. נכנסה לים בחוף בעיר מר-דל-פלטה כניראה לאחר שנטלה כדורי שינה וגופתה נמצאה יומיים אחר כך. בשיר מוקדם יותר "עומק הים" היא מתארת החיים בלב הים, מוטיבים מהשיר הזה "בנות הים שרות... אלמוגים.. ליד ביתך... " ועוד הושחלו לשיר מחווה זה של אריאל רמירז. אלפונסינה סטורני מעולם לא נישאה, היא ילדה ילד לאהוב שנטש בהיותה בת 20 וגידלה אותו לבד, עבדה במפעל, כמורה, בלהקת תיאטרון, ועם אנשים חולי נפש, ולבסוף החלה לפרסם שירייה בעיתון ומשם הדרך לספר הראשון (מתוך 6)היתה קצרה. אם חד הורים בתחילת המאה ב19 בחברה שמרנית ופטריארכלית, שיריה משקפים לא מעט את דעותייה הפמיניסטיות. אני שולחת לך במסנג'ר את תירגום שירה האחרון, שברוח התקופה ותנועות השירה המשתנות, נכתב ללא חריזה וניכרים בו אלמנטים של השירה המודרנית, לצד תאור חושי של המוות/קבורה/חזרה לרחם באמצעות מטאפורות עוצרות נשימה (בעיניי).

../images/Emo51.gif רבה

פקחת את עיניי. זה ממש מעניין. ותודה גם על התרגום ששלחת. הסתכלתי גם במילים במקור בשיר שכתבה אלפונסינה סטורני Ponme una lámpara ... bájala un poquito. שימי לי מנורה [...] הנמיכי מעט את האור. ובשיר "אלפונסינה והים" זה מופיע Bájame la lámpara un poco más כלומר: הנמיכי עוד קצת את (אור) המנורה. יפה!

shellyland

New member
רק חצי?

חשבתי שהוא השמיט רק את הבית האחרון. אילו עוד בתים יש לשיר, שלא הייתי מודעת אליהם?

shellyland

New member
גם מוטיבים משירה אחרון

כמו האחות או המנורה נמצאים בשירו של רמירז. אבל הם, כאמור, בחלק שלא תרגם אהוד מנור. ואולי תוכלי סופסוף לפתור לי תעלומה שמציקה לי מזה שנים רבות: למרסדס סוסה יש קטע בו הוא קוראת שיר על ויולטה פררה. אני לא זוכרת איך קוראים לו או מי כתב אותו, אבל מתה לשים יד על הטקסט (שלא לומר - ההקלטה). נדמה לי שראיתי אותו פעם שאיזה תקליט של הופעה חיה שלה בריו, אבל אני ממש לא בטוחה. מה שאני זוכרת מהשיר הן מילים בודדות: (בלי קשר בינהן) ?Como van a quererte? Gaviota de agua dulce Viola piadosa מצלצל לך מוכר?

אוי אוי אוי - אז ככה

השיר הכי מפורסם של ויולטה פררה הוא - gracias a la vida "תודה לחיים" או "תודה לחיי" מעניין, גם היא משוררת, (מצ'ילה), שהתאבדה לא יודעת בודאות אם זה היה שירה האחרון. השיר שאת מחפשת נשמע מוכר, תני לי קצת זמן לברר לא ידעתי שיהיה עיניין בשירה לטינית בגבולות ישראל, נשבעת

Gracias a la vida - תודה לחיי

זה השיר הכי מפורסם של ויולטה פררה ואותו שרה מרצדס סוסה Gracias a la vida que me ha dado tanto. Me dio dos luceros que, cuando los abro, perfecto distingo lo negro del blanco, y en el alto cielo su fondo estrellado y en las multitudes el hombre que yo amo. Gracias a la vida que me ha dado tanto. Me ha dado el oído que, en todo su ancho, graba noche y día grillos y canarios; martillos, turbinas, ladridos, chubascos, y la voz tan tierna de mi bien amado. Gracias a la vida que me ha dado tanto. Me ha dado el sonido y el abecedario, con él las palabras que pienso y declaro: madre, amigo, hermano, y luz alumbrando la ruta del alma del que estoy amando. Gracias a la vida que me ha dado tanto. Me ha dado la marcha de mis pies cansados; con ellos anduve ciudades y charcos, playas y desiertos, montañas y llanos, y la casa tuya, tu calle y tu patio. Gracias a la vida que me ha dado tanto. Me dio el corazón que agita su marco cuando miro el fruto del cerebro humano; cuando miro el bueno tan lejos del malo, cuando miro el fondo de tus ojos claros. Gracias a la vida que me ha dado tanto. Me ha dado la risa y me ha dado el llanto. Así yo distingo dicha de quebranto, los dos materiales que forman mi canto, y el canto de ustedes que es el mismo canto y el canto de todos, que es mi propio canto. Gracias a la vida que me ha dado tanto. (1964-1965) יום אחד אתרגם אותו - מישהו מוכן לעזור ?

../images/Emo32.gif אפשר להצמיד טקסט לשמאל

על ידי שימוש בתג | ה ק ו ד | (בלי הרווחים) | ס ק ו ד | מסמן את סוף הקטע המוצמד לשמאל. והנה התוצאה:
Gracias a la vida que me ha dado tanto. Me dio dos luceros que, cuando los abro, perfecto distingo lo negro del blanco, y en el alto cielo su fondo estrellado y en las multitudes el hombre que yo amo.​

למעלה