שלום לכם ,

hilabarak

New member
דגבא אני לא מתנגד או שופט, אלא

מביע עמדה ממקום שונה לחלוטין. המקום כמובן נראה לי נכון, ולכן אני נמצא בו, אבל עדיין אינני שחצן או טיפש מספיק לחשוב שהוא היחיד או הכי נכון. ברשותך אני רוצה עוד טיפה לעורר את המחשבה. כל התיזות שלי מתבססות על הבודהיזם (ובכלל דרך החשיבה של דתות המזרח). בגדול הטענה היא שעולם המחשבות/רגשות שלנו הוא כמו הילד שלנו. 1. המחשבות/רגשות זה הטעם לחיים (כמו הילד). 2. אבל צריך להציב להן גבולות (כמו לילד). 3. איננו שולטים בהם בכל רגע נתון. אם תיקח ילד בן שנתיים לגן בבוקר אינך יודע אם הוא יבכה כשתגיע לגן או יחייך. אתה רק יודע שאתה תהיה תקיף איתו. אותו הדבר הרגש, אינך יכול לנבא האם מצב כזה או אחר יכעיס אותך. אם אקרא לך מטומטם האם תיעלב או לא. אבל אתה יודע שלא תרצח אותי בשביל זה. זאת אומרת שאתה מחליט על עוצמת הריסון של הרגש ולא מה הרגש יעשה (בדיוק כמו ילד). לכן הבודהיזם דן הרבה יותר בשאלת הריסון המנטלי (מחשבות/רגשות), מאשר בחשיבה חכמה או נכונה. כי הוא מנסה לתת פתרון לעולם הרגש, למנוע את הטלטלות, לתת שלווה, וזה נעשה כשהמחשבה מרוסנת (מחשבה מרוסנת מובילה לרגשות מרוסנים). עכשיו אצלך אין בעיית רגש. כי לכולנו יש בעית רגש. לכל אחד יש את ה"פחד" העיקרי שלו שיוצר צורך עיקרי וחסך עיקרי. הבעייה היא בעיית הריסון. אני מבלה נניח 10 דקות ביום עם הצרכים והפחדים שלי, ובסוף גם אינני ממש מקשיב להם. אתה נניח מבלה איתם 10 שעות ביום וגם פועל לפיהם. זאת אומרת שכאצלי עולה מחשבה מעיקה, אינני נותן לה במה "פילוסופית" כי אז אני מזין את הצורך. אני נותן לו במה לחגוג. ואתה עושה בדיוק להיפך, אתה אומר "המחשבות הללו מגיעות שוב ושוב, אז במקום לרסן אותם אני אזין אותם דרך דיונים". שים לב שאני גם מנהל כאן הנחות לא מבוססות. אבל מה שכן אני מביא ניסיון. הרבה מאוד אנשים פתרו הרבה בעיות בחיים רק מתוקף ריסון. הצרכים לא נעלמו, הם רק הפכו ממשהו שצורך את כל האנרגייה ולא משאיר אנרגייה לדברים אחרים, למשהו שמעיק ולוקח חלק מהאנרגיה ומשאיר מקום למימוש והגשמה ומערכות יחסים.

כלומר מבלי להגיע תמיד לתשובה שיכלית

לגבי כל המחשבות שמציקות לי אפשר להגיע לשלווה וריסון ולמנוע את ההצקה הבלתי פוסקת שלהן . אוי , הלוואי והייתי מצליח ...

hilabarak

New member
עכשיו הגענו לבסיס הדיון האמיתי

(שוב הבחנה ולא שיפוט). אינך רוצה להתאמץ במקום שצריך - ריסון המחשבה בזערת טכניקות מדיטציה שונות. זה תהליך ארוך ומתיש ומעייף ודורש בגרות וסבלנות. אתה רוצה שהמחשבות יעלמו דרך היכולות האמיתית שלך (לחשוב עוד ועוד ועוד). אבל הגעת לבעיות הללו כי למחשבה שלך יש חיים משלה. המחשבה שלך כאילו "מרמה" אותך. היא "מובילה אותך לאובססיה חשביתית" וכשאתה רוצה לצאת. היא אומרת לך "בוא נחשוב לעומק איך יוצאים מזה". אבל הרי הגעת לכאן כי חשבת יותר מידי לא ? מהי אובססי אם לא מיקוד חשיבה במקום אחד.

nehud

New member
המלצה אישית

(בהתייחס לריסון!!!! המחשבה בעזרת טכניקות מדיטציה ) לקרא את סיפרו של ג'ק קורנפילד "אחרי האקסטזה" בהוצאת מודן במידה והמילה/ הפועל ריסון אינה הכרחית לתהליך (עבורי ריסון - מוביל להדחקה ושחרור אנרגיה בדרך עקיפה לעיתים מחלות גופניות) אשמח לדעת מה התוכן העומד מאחורי המילה? באהבה אהוד

hilabarak

New member
אני אישית לא נצמד למילה ריסון דווקא

כי בהחלט היא יכולה להוביל להדחקה ושחרור במקום אחר. אפשר לומר במקום זה "וויסות יותר מושכל" של המחשבה. או "חינוך" המחשבה. אני נוטה להשתמש במילה "ריסון" כי מהניסיון שלי התודעה של רובנו היא כמו ילד פרוע, היא ממש לא מחונכת. אצל אנשים עם אובססיות או הפרעות היא כבר כמו ילד פרוע ואגרסיבי שמזיק (לכן האובססיה או ההתמכרות או ההפרעה הנפשית וכולי). בדרך כלל כשנתקלים ב"ילד פרוע ולא מחונך" קודם מרסנים ואחרי זה אפשר לחנך. כשנתקלים בילד סביר, אז אפשר לחנך מלכתחילה בלי לרסן קודם. אבל זו לא הופאנטה, אני רק משתמש בזה כדי להדגיש שבאופן טבעי התודעה/מחשבות/עולם רגשי הם כמו ילד, אם לא שמים גבולות ולא מחנכים ולא עוקבים, מהר מאוד הם הופכים לפרועים ומשולחי רסן. כמו שלא נשאיר ילד בן 5 לנפשו שיחליט לבד ויעשה לבד, ככה לא כדאי להשאיר מחשבה/רגשות ללא פיקוח/ריסון/חינוך/מעקב .... (כל מילה שתבחר מתאימה לי העיקר שלא תתן לכל מחשבה אקראית להוביל אותך).

hilabarak

New member
אין בעד מה, אם אתה שם לב אני

תמיד חוזר לאיזון. לא כסיסמא, אלא כמהות. גם בנושא הריסון, אינני מגדיר מראש שכדאי לרסן. אם האדם מתלונן על "חוסר שלמות" מעולמו הרגשי/מחשבתי, אני ממליץ על איזון. אחד צריך ללמוד לרסן את המחשבות והשני דווקא צריך ללמוד לחשוב קצת יותר. בכל מקרה מכיוון שאנו דנים במרכוז, אף פעם אין ממש תשובה. כי אחד נמצא מ"צפון" למרכז והשני נמצא מ"דרום" למרכז. אנחנו רק יכולים להבין דרך ניסיון והגיון בריא, שאם אדם מדווח על אובססיות, אז יש השתלטות של המחשבה. אם אדם מדווח על חוסר הבנה של מה קורה בחייו, אז כנראה שיש חוסר חשיבה.

שלום!!

שלום ידידי, ראשית, אני מודה לך על ההתעניינות בשלומי. שנית, אתה מעלה שאלות הרות גורל ומשמעותיות ביותר. אני רוצה להגיד לך ככה: אם ימות לפתע איש המוסיקה האהוב עלי ביותר (זה קרה לפני שש וחצי שנים כאשר פתאום בקיץ מת מאיר אריאל) חיי ייפגעו. האבדן יהיה ניכר. אולם אם ימות מישהו מבני משפחתי הגרעינית אני לא אדע את נפשי. אם מחר אמות, אזי יהיו כאלה שיאמרו: אני זוכר אותו לטובה, מעטים אולי יאמרו: היתה לו השפעה על חיי. אבל האם יישבר ליבו של אדם? לבד אולי מבני משפחתי הגרעינית בעבר או בהווה אני נוטה לחשוב שלא. אז האם חיי משמעותיים? אני חושב שכן. הם משמעותיים בשבילי כי אני יוצק בהם משמעות ועושה מאמצים לצקת משמעות בחיי אחרים (כחלק ממתן המשמעות הזאת לחיי שלי). אני חושב באופן חד משמעי שהתאבדות היא טעות. נקודה. ואולם לא אוכל כאן ועכשיו לנמק את פסקנותי זו. אני מקווה שתראה בפסקנות הזאת ביטוי של חיבה ושנוכל להוסיף ולקיים את הדיון הזה בהמשך הדרך.

והאם ה " שווי " של החיים שלך

בעיני יתר בני אדם , לא בני משפחתך הגרעינית שלהם באמת אתה הכי חשוב , זהה ל " שווי " של מאיר אריאל ? דרך אגב , במקרה שלי במקום מאיר אריאל זה שלמה ארצי ...

ron1283

New member
תשובה

היי אני אנסה לענות על השאלה - לא, אי אפשר למדוד את כמות העזרה, חוץ מזה שהעניין מאוד סובייקטיבי יש המון נתונים שפשוט אי אפשר לדעת, נגיד אתה רואה מישהו שמתנהג רע ואתה חושב שהוא לא תורם לחברה, אבל יכול להיות שלאשתו הוא מתייחס טוב ודואג להורים שלו ויכול גם להיות שהוא תורם בסתר לעניים אי אפשר לדעת. כל העניין גם לא ממש משנה, זה לא תחרות שמקבלים נקודה על כל אדם שעזרת לו. כל מעשה טוב שעושים הוא חשוב ותורם, לכן כדאי לעזור כמה שיותר, מה זה משנה מי תורם הכי הרבה? שוב זה לא תחרות. עצה שלי בעקבות דברים שכתבת - אם המחשבות מדכאות אותך, תנסה פחות לחשוב, ז"ת תנסה יותר להעסיק את עצמך ולא להשאיר יותר מדי זמן פנוי למחשבות כמו תחביבים, עבודה , אנשים וכו' וכך המחשבות יהיו קצת יותר תועלתיות ופחות "באויר" מה שיכול קצת לדכא לפעמים. העצה הזאת גם מתקשרת לשאלה הקודמת- אם מבזבזים את הזמן בלחשוב מי אפשר להיות כדי לעזור הכי הרבה אז לא עוזרים, לעומת זאת אם מתחילים לעשות בפועל אז באמת עוזרים ואפשר להתפתח מזה.

barak001

New member
שווי של חיים

אני חושב שהשווי של החיים לא נקבע ע"י מה שאנשים אחרים חושבים. הבעייה העגומה של כלל האנושות היא שמצד אחד אנחנו כלים, שיכולים להכיל אנרגיה אינסופית, אבל מצד שני אנחנו נשלטים ע"י אגו, והאגו הוא יצור שאף פעם לא מסופק, והוא בעצם סתם אשלייה שהחברה תורמת לקיומו. האם אתה מאמין ששלמה ארצי, או ראשי ממשלות, או מיליארדרים הם אנשים יותר מאושרים? אני מבטיח לך שלא, ואני לא אתפלא אם הם אפילו יותר אומללים, כי לאחר שהתמלאו התשוקות הם רוצים עוד, והם כבר בפסגה - זאת הרגשת ריקנות. בסופו של דבר, אני מאמין שהדבר שצריך להחזיק בני אדם הוא התקווה שאפשר להתנתק משליטתו של האגו, ולהתאחד עם הכל, כלומר להגיע להארה, או לפחות לחוות ניצוצות שלה לפרקים הולכים וגדלים. זאת מבחינתי המשמעות היחידה, ולכן אני חושב שהתאבדות זו טעות.

אני לא יודע עד כמה

שלמה ארצי מאושר וטוב לו , אני מקווה שכולנו ניהיה מאושרים וגם הוא , אבל אולי הוא תורם לאושרם של אנשים אחרים ברמה גבוהה ( גבוהה יותר מרוב בני האדם , הכי גבוהה מכולם ? , הוא הכי חשוב ? , אנשים אחרים פחות חשובים בקיומם ? - זה הדברים שמעסיקים אותי ) גם מבלי שהוא מאושר בעצמו ( ואולי דווקא בגלל זה , כי אולי אומן צריך את העצבות שתהווה את האנרגיה ליצירתו , אבל זה כבר דיון אחר ) .

במהלך הערב , כאשר המשכתי

לתהות על המחשבות הללו , נזכרתי במה שכתב לי אדם מאוד נחמד וחכם שהכרתי בפורום אחר שכל החברה צריכה אחד את השני , לולא פקיד הבנק גם ראש הממשלה לא היה , לולא פועל הבניין גם הזמר הנערץ לא היה . הוא גם אמר לי ששפינוזה חתר להשקפה הזו בדבר החיבור של כולנו זה לזה כחברה . השאלה אם באמת זה כך . שלמה ארצי , על כישרונו וקיסמו האישי , לא היה יכול להצליח ולרגש אנשים לולא היה פועל הבניין פה ליד הבניין שלי ? האם ההכרחיות של שניהם אכן זהה ?

nehud

New member
יתכן ותמצא תשובה לעצמך

בסיפרו של הרב גפני "טביעת הנשמה" באהבה אהוד

עוד משהו שחשבתי זה

שמה שהוביל אותי לשאול את השאלות הללו זה מכתב שכתבתי לזמר וסיפרתי כמה שיריו עזרו עוזרים ליף אבל בעצם יש מקום לנתח איך שיריו משפיעים עליי באמת , מה המשמעות שלהם עבורי ? האם הם משמחים , ניראה שהם בעיקר מעציבים אבל אולי גם חיזוק התחושות הללו יש משמעות חינוית עבורינו . אולי זה מוזר לשאול כי זה עניין של טעם אישי אבל עד כמה שאפשר לדבר על הנושא בכלים שיכליים שכאלה , מה אתם חושבים על שיריו של שלמה ארצי ?

tamirge

New member
לדגבא

הי דגבא קראתי את הפניה שלך ואת התגובות ולעניות דעתי חלק מהאנשים מנסים להגיד לך את מה שהסטואיקנים כבר גילו לפני אלפי שנים (וחז"ל החרו החזיקו אחריהם). הסטואיקנים אמרו שאני לא חי לפי המציאות (האובייקטיבית) אלא לפי הפרשנות שאני נותן לה. אבל זה לא נגמר בזה. גם האנשים שמסביבי מגיבים לפרשנות הזאת ופחות למציאות. הכוונה הי שברגע שתמצא את המשמעות שלך בעיני עצמך אנשים מסביבך יראו אותך בהתאם. את המאבק על המשמעות אל תנהל על ליבם של האחרים אלא על ליבך. חז"ל כמה מאות שנים אחרי תימצתו את ההבנה הסטואיקנית לאימרה "המידה שאדם מודד בה מודדין לו" כדוגמא אישית אני מפעיל את הכישורים שלי - כתבתי רומן, עושה דוקטורט במדעי המדינה (מחשבה מדינית) ועובד במחשבים. מטפח את הקשר עם אנשים שקרובים לי, שמשמעותיים לי, שאני אוהב (זה הכי חשוב בעיניי) זה נותן לחיי משמעות בעיני עצמי. המשמעות בעיני אחרים היא By-product. מקווה שקלעתי לשאלתך, תמיר

דיברי סיכום כאלה ...

tamirge - והאם כתיבת הרומן , הדוקטורט וכל הדברים הנפלאים שאתה עושה - בהתאם לכישוריך נותנים לך את התחושה שאתה פועל ומשפיע במידה רבה , ואין מישהו שכישוריו מאפשרים לו להעניק יותר ולהרגיש גם סיפוק וחשיבות יותר . כמו מי שבטח הבנת שסביבו אני שואל את שאלותיי ... זה עם המגבת שמפזז על הבמה בקיסריה שלוש שעות ומאות אלפים מחכים לאלבום חדש שיוציא ... , או מישהו אחר ? כי אצלי מה שקורה זה שיש מחשבה אובססיבית שהוא חשוב יותר , ואז פועל יוצא הוא - א. חוסר שביעות רצון מעצמי עד שאהיה " כמוהו " והדבר היותר קשה - מחשבות שליליות לגבי אנשים אחרים שחייהם ופועלם לא חשובים בהשוואה אליו , ואז כשאני חושב את המחשבות הללו משהו במערך הריגשי שלי אליהם נתקע מאוד ואינו מאפשר קשר טוב . זה קורה כבר תקופה מאוד ממושכת והצעד הבא זה מחשבות אובדניות וחיפוש באינטרנט איך אדם כמוני שמפחד מכאב פיזי הכי קטן יכול למצוא דרך לסיים את חייו ... אבל כניראה שאני כבר חוזר על עצמי . אני רוצה להודות לכל מי שנטל חלק בשירשור הזה וניסה לעזור , אני מרגיש תקוע וניזקק כל כך לקשרים עם אנשים בדיוק באותה מידה כמו לפני השירשור ואולי אני צריך להסיק מסקנות מכך , אבל תודה לכל מי ניסה לעזור . שיהיה לכם חג שמח .

למעלה