-=-=-
אני אחלק את התשובה לכמה "רמות הבנה". קודם כל, אפשר להתייחס לפוטון כאל "כמות אור קטנה", כמו שתיארתי בהודעה אחרת. הדרך הכי פשוטה לתפוס מה זה פוטון זה לחשוב עליו בתור פרץ של אנרגיה שנראה כמו גל. (אגב, כמות האנרגיה תלויה באורך הגל, אותו גם הסברתי בהודעה השניה. לא ראית אותה כי הרגע כתבתי אותה
) נעלה רמה: הזכרת "חלקיק" , אני הזכרתי "גל". לפוטון יש את התכונות של שניהם (תלוי בסיטואציה שהוא נמצא בה) אבל כשחושבים על פוטון שנע בריק ופוגע בדברים, הכי פשוט לחשוב עליו כחלקיק שנע קדימה, אבל נראה כמו גל אם מסתכלים טוב טוב. (אם מסבכים לו את הדרך הוא עלול להפסיק להתנהג כמו חלקיק, אבל זה כבר לא קשור למה שדיברנו עליו). נעלה רמה: הפוטון הוא בעצם שני שדות : חשמלי ומגנטי. כל אחד מתקדם כמו גל, ויש ביניהם התאמה (כשאחד מקסימלי השני אפס). לכן כשרוצים להבין מה הוא, אנחנו מדמיינים פשוט את אחד השדות בתור גל ומתעלמים מהשני כדי לא להתבלבל. (קצת אופטופיק אבל עוזר להבין

שיטה ליצור פוטון: כידוע, המודל הבסיסי של האטום (שהוא לא נכון, אבל הוא מספיק טוב בשבילנו) מדבר על פרוטון שסביבו מסתובב אלקטרון ברדיוס סיבוב מסויים. לאלקטרון יש רק מספר קבוע של רדיוסים שמותר לו להיות בהם, וככל שהוא יותר רחוק יש לאטום כולו יותר אנרגיה פוטנציאלית, למורת רוחו של האטום. אטום תמיד רוצה שתהיה לו כמה שפחות אנרגיה פוטנציאלית, לכן הוא יכריח את האלקטרון להסתובב ברדיוס הכי קרוב ו"חסכוני". אם תעלה בכוח אלקטרון לרדיוס "לא חסכוני", האטום יוריד אותו לרדיוס "חסכוני". האנרגיה של הפוטון תרד. אבל אנרגיה לא נעלמת סתם כך .. האטום יפלוט פוטון. שכמו שאמרנו, אפשר לחשוב על פוטון בתור פרץ של אנרגיה. עוד דרך לייצר פוטונים: השמש שלנו לוקחת ארבעה אטומים של מימן ומתיכה אותם לאטום הליום (זה תהליך שממש קשה לנו לעשות..) המסה של האטום שנוצר קטנה מהמסה של האטומים שהרכיבו אותו. המסה ש"נעלמה" הפכה לאנרגיה (כי אפשר לתרגם מסה לאנרגיה, כמו שכתבתי קודם) - לפוטון. (בין השאר) לא הבנתי את פשר השאלה "מה קורה לו כאשר אין אור". פוטון הוא האור. אם אין פוטונים אין אור.. disclaimer: אני מעגלת כאן פינות, בגלל שיש דקויות שרק יפריעו להסבר. מתנצלת מראש.