שלום לכם, זקוקה לעזרה...

שלום לכם, זקוקה לעזרה...

במסגרת לימודיי באוניברסיטה אני מכינה עבודה על תרגומים של קומיקס. אשמח אם מומחי הקומיקס שביניכם יוכלו לענות לי על השאלות הבאות: 1. מכיוון שאני דוברת צרפתית, אני שוקלת להתמקד בתרגומים של טינטין או אסטריקס. במה לדעתכם כדאי לבחור? 2. היכן בדיוק ניתן להשיג ספרי קומיקס בצרפתית ואת התרגומים? 3. אילו נושאים מעניינים לדעתכם כדאי לבחון כאשר משווים בין מקור ותרגום של ספרי קומיקס? תודה מראש

לא בהכרח מומחה מוסמך אבל...

1. מה לבחור? מה שאת נהנית יותר לקרוא כמובן. אם את מעדיפה הומור סלפסטיק קלאסי, אסטריקס יתאים לך יותר. אם את מחפשת קצת קריאה קלה על תרבויות, מזימות ותעלומות אז טן טן... מובן שלבחירה בכל כותר יכולה להיות השלכה מבחינת העבודה, אבל יתרונות וחסרונות תמצאי בשניהם. 2. בצרפתית - ידועות לי שלוש דרכים: האחת חנות שמתמחה בספרות צרפתית כללית, ומחזיקה כבדרך אגב גם קומיקס ונמצאת ליד עיריית ת"א (מצפון לכיכר ז"א). השניה - לקנות דרך האינטרנט מאתרים שמוכרים את ההוצאות הצרפתיות. השלישית - למצוא מכרים שגרים במדינות הפרנקיות או תיירים לאיזור ולבקש מהם שיקנו לך. בכל מקרה, הדבר לא יהיה זול בהכרח. תרגומים לאנגלית אם הם מעניינים אותך אפשר לקנות בחנויות הקומיקס התל אביביות - קומיקאזה ו CNV שפרטים עליהן נמצאים בקישור מצד שמאל "כך נשיג קומיקס בארץ". בעיברית - אפשר להשיג ספרים דרך סטימצקי, צומת ספרים וכד'. מספיק להשיג אחד על מנת לקבל את הטלפון של המו"ל ולנסות דרכו להשיג את השאר במחירים מוזלים/הנחת כמות. כמו כן, קחי בחשבון שתרגומי שני הכותרים לעיברית הם מצומצמים למדי ביחס לכמות ההוצאה בשפות המקור ואפילו לתרגומים באנגלית. 3. קשה לי לחשוב על נושאים שאני אישית הייתי מוצא כ'מעניינים' בתחום התרגום המילולי גרידא, אך אולי שילוב של תרגום מילולי יחד עם בחינה ויזואלית יכול להיות מעניין. כלומר - האופן שבו על המתרגמים לשנות את טקסט המקור על מנת להתאים לבלוני דיבור קטנים או גדולים מדי (כלומר למתוח את הטקסט, לקצר או להשמיטו וכד'). נושאים אחרים שעולים לי לראש (אך אולי אינם מלהיבים כ"כ) הם: * בחינת תרגום שמות הדמויות וההומור הפנימי שלהן בשפת המקור ובתרגומים (למשל הבחירה להוסיף סיומת 'איקס' לשמות רבים בסדרת אסטריקס על משקל דמות הגיבור - אשפיקס, מבריקס וכד' הן דמויות לכך). * התמודדות עם ניבים, מטבעות לשון ומונחים גאליים ורומיים בתרגום העיברי של אסטריקס, * בחינת כפילות בתרגום בין תמונה ותיאורה שאינם קיימים בשפת המקור (בעיקר בטן טן). ועניין אחרון שהוא קצת חורג מתחום התרגום הטכני גרידא, בחינת הסיבות והשיקולים של המו"ל הישראלי לתרגם סיפורים מסויימים ולא לתרגם אחרים. לעיתים אפילו תוך כדי קפיצה על סדר המקור או התעלמות כליל ממנו (כמו שקרה באסטריקס בהתחלה). בכל מקרה, בהצלחה בעבודה ונשמח אם תסכימי להעלות אותה או תקציר שלה לרשת כדי שנוכל ללמוד ולהחכים גם כן. עופר.

תודה רבה לך! הנושאים שהצעת לי...

דווקא כן נשמעים לי מלהיבים:) לגבי כפילות בתרגום קומיקס - למה התכוונת בדיוק? האם הכוונה למטבעות לשון או לניבים ייחודיים בשפה הצרפתית שתורגמו בצורה שונה לעברית, כך שהם לא מתארים היטב את התמונה?

amitais

New member
חנות הספרים בצרפתית

היא ליבררי דה פואיה, והיא נמצאת בכיכר מסריק פינת פרישמן.

הכוונה בכפילויות...

הכוונה היא למקרים שבהם הציור מציג לנו את הדמות מבצעת פעולה מסויימת (למשל קוראת בספר). הכיתוב הצרפתי או האנגלי יציג משפט שאומר - "these things are very intresting". הכיתוב הישראלי הטיפוסי/ממוצע יתרגם זאת כ- "מה שקראתי בספר הזה מאוד מעניין". העיברית בעצם יוצרת לנו כפילות לשונית/ויזואלית לפעולת הקריאה ומעצימה אותה על חשבון הלקח שנלמד מהקריאה. כלומר, העיברית בשל היותה שפה שמתבססת על פעלים (ורצוי אקטיביים ולא פסיביים) מכפילה את הציור בתיאור. זו דוגמא קצת בעייתית בעיקר כי שלפתי אותה מהשרוול - אך בקומיקס מתורגם אפשר למצוא דוגמאות מוחלטות יותר ובכמויות רבות. עוד על העניין של עיברית כשפת פעולה אפשר לקרוא במסה המצויינת של אסף ענברי "מעמד הפעלים". חפשי אותה באתר שלו INBARI.CO.IL ושוב בהצלחה, עופר.

סופיה8

New member
ספרים בצרפתית/ חוברות קומיקס

היי שמי רחל ואני ואחי לפני מס' ימים עשינו סדר בבוידם ומצאנו ספרי מתח ומדע בדיוני וחוברות קומיקס ישנים במצב מעולה במזוודה. אבי עליו השלום היה חובב ספרים וקומיקס בשפה העברית.אני מעוניינת למכור את חוברות הקומיקס. אשמח אם תפני אליי.

למעלה