שלום לכולן ADRIENNE RICH

שלום לכולן ADRIENNE RICH

חדשה כאן, ובעצם מבקרת לרגע כדי לשאול לעזרה. אולי מישהו יודע על אתר או חומר שקשור לסופרת/וספרה: ADRIENNE RICH "OF WOMAN BORN" תודה ושבת שלום

hypatia

New member
אדריאן ריץ´ המופלאה

הספר אליו את מתייחסת יצא גם בתרגום עברי, ונקרא "ילוד אישה" (הוצאת עם עובד- ספרית אופקים). במהדורה האחרונה הוסיפה ריץ´ הקדמה, בה היא כותבת על השינויים שהתרחשו מאז הופעת המהדורה הראשונה של הספר. למיטב לידיעתי, לא פורסמו על הטקסטים שלה ספרים בעברית, אך תוכלי למצוא באמאזון, למשל, רשימת ספרים שנכתבו עליה באנגלית. מלבד היותה תיאורטיקנית, אדריאן ריץ´ היא גם משוררת נפלאה (ואני שוקדת בימים אלו על תרגום חלק משיריה לעברית. שני תרגומים פרסמתי בפורום זה). לדעתי, כל עבודה הנכתבת עליה, יכולה לצאת נשכרת מהתייחסות לשיריה. האם תוכלי לומר לנו, במה עבודתך מתמקדת?

מירה ח.

New member
היפטיה, אם אינני טועה,

ריץ´ מתייחסת להיבטים רבים של נשיות ואימהות בסיפרה זה. האם גם להם את מתנגדת?

hypatia

New member
היבטים של נשיות

קראתי את הספר "ילוד אישה" לפני כשמונה-תשע שנים, ויש לי רק זיכרון עמום שלו. לכן, אני מעדיפה שלא להתייחס אליו עד שאשוב ואקרא בו. באופן כללי, אינני מתנגדת כלל להבלטת היבטים של "נשיות" ואמהות, ההפך הוא הנכון. היבטים אלו נדחקו במשך אלפי שנה משדות השיח התיאורטיים, המחקריים והציבוריים, והדיונים המעטים שהתקיימו בהם נערכו תמיד מנקודת מבט גברית, שקל יחסית לחשוף את האינטרסים שעומדים מאחוריה. גם הוגות פוסט-סטרוקטורליסטיות, כגון הלן סיקסו ולוסי אירגארי, מדברות הרבה על הגוף הנשי ועל הקשר בינו לבין תפיסות ומושגים "נשיים", דוגמת "כתיבה נשית", מושג שאנסה להסביר אותו בהזדמנות. הנקודה העיקרית היא, שהן אינן משתמשות במונח "נשי" כמונח המצביע על מהות נשית ייחודית, אלא כאל מערכת רגשית, מושגית, סגנונית ופילוסופית שלמה שהוצאה אל מחוץ השיח המערבי. והשימוש שלהן במושג "נשיות", הוא שימוש ארעי ביסודו, כמו לגבי כל הגדרה אחרת. כלומר, מאחר והגדרות ומושגים הם תמיד חלקיים, ואינם יכולים לבטא באופן ממצה ומקיף את התופעות אליהן הם מתייחסים, הם משמשים רק ככלי עבודה זמניים, הפתוחים בכל העת להחלפה ושינוי.

מירה ח.

New member
אם כך, לשוא התנפלת עלי

ואולי זה באשמתי, כי כמי שאיננה אמונה על השפה הפילוסופית כדיסקורס, עשיתי שימוש ב"מהות" ובמילים אחרות המדליקות אצלך נורות אדומות, אבל אצלי הן משמשות loosely כדי להסביר ולבטא רעיונות. יש קירבה בין הגדרותיך את ה"נשיות" (ובהשלכה, את ה"גבריות") לבין התפיסה שלי את מושגי היין\יאנג, ולכן אינני רואה מה הויכוח (מלבד לשם ההשכלה עצמה). אם יש תפישות ומושגים נשיים, כך גם הפילוסופיה הסינית מגדירה מערכת ריגשית, פיזית, נפשית ורוחנית של מושגים שהם לא רק ארעיים ומשתנים על פי הנושא והשימוש, אלא גם ביחסים ביניהם (למשל: "גבריות" ו"נשיות" הם מושגים המרכיבים חלקים מתוך שלימות אחת, הקיימת בכל איש\ה). כך ששוב, מלבד המיקוד היותר מדויק שלך כאן, איני מבינה מה הבסיס להתנגדותך הכל כך נחרצת מקודם, למושגים אלה.

hypatia

New member
"נשיות" שאינה מוגדרת באמצעות ניגודה

ראשית, אם נשמעה בדברי נימת "התנפלות" אני מתנצלת (אפילו מבחן בסיסי של הגנה עצמית אני מניחה שלא אעבור. "התנפלות" אינה אפילו בגדר חזון רחוק). תפיסת ה"נשיות" הפוסט-סטרוקטורליסטית אינה דומה למושגים יין ויאנג, אם הבנתי כהלכה את דברי ההסבר שלך ושל ערבה. למעשה מדובר ב"כללי משחק" שונים לחלוטין. ה"נשיות" הפוסט-סטרוקטורליסטית דוחה את החלוקה הדיכוטומית ה"גברית" של העולם לזוגות של ניגודים, ואינה מגדירה עצמה באמצעות היפוכה ה"גברי." השימוש במילה "נשיות" הוא חשוב רק בהקשר פוליטי-חברתי נתון, בו נשים בפועל ונשיות כמושג נחשבות כנחותות מגברים ומוצבות בשולי ה"דברים החשובים." כל עוד "נשיות" מוגדרת כניגודה של "גבריות", גם אם מיוחסים לה לכאורה ערכים חיוביים, היא לכודה בתוך תפיסה פאלוצנטרית (סביב הפאלוס) מצמצת ומשטיחה. החשיבה הפאלוצנטרית, למשל, מאמינה כי כל תודעה מגדירה עצמה באמצעות ניגודה – האחר. כלומר, הדרך היחידה בה אני יכולה להגדיר את עצמי, היא על ידי הצבת הזולת כמראה הפוכה – אני נורמלית משום שאינני משוגעת, אני אישה משום שאינני גבר. ועל פי צורת חשיבה זו מתקיים תמיד מאבק עם האחר, שמסתכם באחת משתי מסקנות – או שהאני והאחר זהים, כלומר אנו ישות אחת, או שהאני והאחר שונים לגמרי, ולפיכך נפרדים. ומכיוון שצורת חשיבה זו היא לינארית (קווית) האני והאחר אינם יכולים לעמוד באותו תחום אלא האחד מעל השני – אחד האדון והשני עבד (עפ"י מושגיו של הפילוסוף הגל). אולם מה קורה, למשל, במצב של הריון? האם האישה ועוברה זהים? האם האישה ועוברה הם שתי ישויות נפרדות לגמרי? האם מתקיים פה מאבק בו האחת צריכה להפסיד והשני לנצח? ועפ"י הלן סיקסו, ההריון ה"נשי" הזה, הוא מטפורה לצורת חשיבה ואתיקה שונים לחלוטין, בה יכולות להחזיק הן נשים והן גברים. "אין זה מין או מהות אנטומיים המגדירים אותנו במשהו", טוענת סיקסו, "אלא, להיפך, האגדה ממנה לעולם איננו נמלטים, ההסטוריה האינדיבידואלית והקולקטיבית, הסכמה התרבותית והדרך בה האינדיבידואלית נושאת ונותנת עם מבנים אלו, עם נתונים אלו, מסתגלת אליהם ומשחזרת אותם, או הולכת מסביבם, מתגברת עליהם, עוברת אותם או ניצלת מהם – ישנן אלף נוסחאות – ויוצרת קשר או לעולם אינה יוצרת קשר עם היקום "ללא פחד וללא חרפה"."

מירה ח.

New member
היפטיה, כתמיד, הרצאותייך מאלפות

ביותר, אולם מנותקות לחלוטין מן הדברים שנאמרו קודם, ואני שמה לב שכבר זמן רב אין כאן דיאלוג, אלא מערכת של מונולוגים. אינני מומחית גדולה - או קטנה - לפוסט סטרוקטוראליזם, וגם היכרותי עם סיקסו היא שיטחית ביותר. על כן הרצאתך המלומדת על עיקרי חשיבתה, תורמת לי ביותר. אולם נקודת המוצא שלך, אין לה ולא כלום עם כל מה שנאמר מקודם. אין בתפיסה של יין\יאנג ו"גבריות\נשיות" על פי הגישה שאני הצגתי, כל "חלוקה דיכוטומית לזוגות של ניגודים", ואין ה"נשיות" על פי תפיסתי "מגדירה עצמה באמצעות היפוכה ה"גברי." כפי שהיצגתי את הגישה בהודעות אחרות, התפיסה ה"רוחנית" של "נשי\גברי" היא תפיסה הוליסטית, מגוונת ומורכבת, ללא אבחנות של דיכוטומיה או ניגודיות מובהקת, אלא של *חלקים משלימים*, המרכיבים שלם אחד, שימי לב שוב: לא ניגודים, אלא חלקים משלימים. חלקים המרכיבים שלם אחד, והוא הנשמה (גבר או אשה בגלגול הארצי). נכון אמרת, שזוהי שפה אחרת לחלוטין, המתחמקת מהגדרות נקודתיות, מגבילות ומאבחנות, ומעדיפה להתייחס בכוליות מכלילה. נכון אמרת, שיש פה "כללי משחק" שונים, ואין מקום לערוך השוואות בין המושגים כאן ושם, אלא כל מה שניסיתי לעשות הוא ללמוד ולהבין עוד ועוד.

לייטית

New member
אוףףףףף הזעתי בקריאת היפטיה הזו

וטוב שתשובתך נמצאה מיד אחר כך... לפעמים אני תוהה לאן כל זה מוביל נכון שפעולה הנשענת על אידאה היא פעולה מבוססת יותר אבל כשאני אפופה כל כך רק באידיאות.........נראה שאין מלבדן דבר שרית, אל נא תחדלי. זיעתי היא פאט שולי. אני רצינית

hypatia

New member
כתיבה תאורטית כברכה לבטלה

המילה "להתפלסף" היא מילה בעלת קונוטציות שליליות בחברה שלנו, וממנה ניתן גם ללמוד על היחס של החברה לפילוסופיה ולפילוסופיות. בנוסף, הרבה א/נשים סבורות, שכל אחת היא למעשה פילוסופית, וכדי להבין תיאוריות והמשגות פילוסופיות אין צורך בידע, השכלה וניסיון קודמים, בשונה, למשל, מהבנת תיאוריות מדעיות. עיסוק בפילוסופיה הוא אחד המקצועות שלי, (ועלי לציין, האהוב עלי ביותר), בו אני עוסקת למעלה מעשר שנים, בכתיבתי בפורום אני מנסה להעביר חלק מהידע שרכשתי במהלך שנים רבות של עבודה, מאחר ואני מאמינה שידע אמור לשרת אותנו ויכול לסייע לנו בשיפור חיינו. עם זאת, אני מודעת לכך שאני מנסה לעשות קיצורי דרך, מאחר ואין באפשרותי להעביר במסגרת הודעות שבאופיין הן מוגבלות ומצומצמות, פרספקטיבות תאורטיות שיש לעמול שנים ארוכות כדי להבינן לעומקן. יתכן שזו אכן ברכה לבטלה. ולגבי החשיבות של תיאוריות למאבק הפמיניסטי ולחיים, ראי הודעתי על פמיניזם כתיאוריה וכפרקטיקה.

לייטית

New member
זו לא ברכה לבטלה!!!

על אף נימת קוצר הרוח והתהייה על הערך שיש או אין להודעה כזו, שבאה הנה הישר ממעמקי תיאוריות ודעת - ברור לי לחלוטין עד כמה בלי זה אי אפשר להזיז מצב חברתי לכיוון חדש. זה פשוט קשה, כמו שהבנת, לצלול לתוך תמצית רעיון בלי רקע, וכבר אני בדרכי לקישור שהצבת, להשלמת החסר. ואם תשובתך יש בה מענה גם לחברה אחת שבקיאה יותר, או "משורשרת" איתך מאי שם, הרי זו ברכה. עניינית, למרות שאני מכירה בחשיבות תיאוריות, אני ממש לא בקיאה בתיאוריות פמיניסטיות, ובמקרה פרטי זה אני לא משוכנעת שזה מפריע לי להבין לעומק מה הבעיה ומה דורש שינוי. דבר כה בסיסי גם הדיוט יכול להבין, אבל ודאי לא ללמד אודות.... אנא המשיכי בהודעותיך וקישורייך.

עבורי את ברכה רבה,

והודעותיך מסקרנות אותי ומספקות אותי. כמו שאת רואה, גם מי שקשה לה (אני מעידה על עצמי, לייטית העידה על עצמה) לקרוא אותן, כיוון שהן תובעות ריכוז ומחשבה, יוצאת נישכרת. ועוד אני יכולה להעיד עלי, שלא סביר שאספיק לקרוא את החומר הדרוש, כדי להבין ולהכיר את הדברים שאת מציגה, לפחות לא בתקופה הקרובה, ואת עושה לי שרות שלא יסולא בפז, בכך שאת ממלאת בורות של בורות בידע. סוג כזה של הודעות הוא נדיר - בבקשה אל תשאירי את הפורום בלעדיו.

greywolf

New member
תיאוריה>תרגום>פעולה

ברשותכן אתייחס לא לשרשור זה בפרט, אלא רק למשפט "נכון שפעולה הנשענת על אידאה היא פעולה מבוססת יותר". אינני מתמחה באידיאות, ותחום התעניינותי, ניתן להגדרה כמצוי שלב אחד לאחר זה של היפטיה, קרי ההיסטוריה, מה שאירע בפועל. למיטב הבנתי, בכל תקופה פועלים/ות בני אדם על סמך רעיונות הרווחים בקרב בני/בנות אותה חברה אודות דרכי הפרשנות של המציאות. אדם, אף עם מעודו לא קרא את כתביו של הרב קוק שומע הד להם, סח לי ד"ר לפילוסופיה יהודית, מפיו של תא"ל (במיל´) כבוד השר אפי איתם. לכן, משפט זה התוחם בין פעולות הנעשות לפי אידאות ואלו שלא, נראה לי כמתעלם מכך שפעולות מונחות ע"י התרבות (לייטית, באמת שאינני מתכוון לתקוף ואנא סלחי לי אם זו נשמעת כביקורת). עצם הסתכלות על העולם, מצריכה חשיבה, עצם הסקת מסקנה היא העלאת מחשבה. אין זו פילוסופיה אולם היא כבר נסמכת על דבר. החשפות לפילוסופיה היא הזמנה להכיר אפיק חשיבה נוסף, ועל כך תודתי לשרית.

לייטית

New member
אדרבה!

דבריך רק מחזקים את דברי, שכן "פעולות מונחות על ידי התרבות" הן הרי פעולות המונחות על ידי אידיאה! כי מהי התרבות אם לא אידיאות אלה ואחרות? לעומת אופן פעולה המושפע מהתרבות, עומד אופן פעולה "פרימיטיבי" המשפע מיצרים בסיסיים מאד. התרבות כוללת גם אידיאות מעובדות ולעוסות ועמוסות בגבב של תוספות, אבל גם אידיאות טהורות ומגובשות. וכמובן שהתודה לשרית . דברי בטאו רק את הקושי לעסוק בתיאוריות ללא הרקע, בלי תחילת ה"שרשור", כאן ועכשיו.

למעלה