שלום לכולן ושאלה

סמדרא

New member
שלום לכולן ושאלה

אני אמא לאורן בן 3.5 ולתאומים בני חצי שנה. יש לי שאלה שמופנית בעיקר לבעלות הנסיון ממני אבל גם לאחרות כמובן. אורן נמצא בגן פרטי מגיל שנתיים . בספטמבר הבא הוא יהיה בן 4 שנים ואנחנו נרשום אותו לגן עיריה וההתלבטות שלנו היא האם לשלוח אותו לגן שבו הוא יהיה בין הגדולים (בני 3-4 טרום טרום + טרום) או שהוא יהיה בן הקטנים אבל יהיה עם אותה גננת שנתיים (בני 4-6 טרום +חובה). אורן הוא ילד מפותח קוגנטיבית אבל קשה לו להסתגל בהתחלה . נקודה נוספת חשובה היא שאורן לא יכיר אף ילד בגן החדש (רק ילדה אחת מהגן הנוכחי תבוא איתו לגן החדש). מה דעתכן? לאיזה גן לשלוח אותו?

נעה גל

New member
אוי, ההתלבטות האולטימטיבית ...

אני אענה לך באריכות במהלך היום.

לאה_מ

New member
שלום סמדר

את שואלת שאלה לא פשוטה, משום שהיא מערבת מספר גורמים - מחד קיימת השאלה מה עדיף - להיות מהקטנים בגן או מהגדולים בגן, ומאידך השאלה איזו משמעות יש לייחס להשארות שנתיים עם אותה גננת. אני אתייחס לשתי השאלות האלה. קטנים וגדולים - הורים רבים נוטים לחשוב, שאם הילד שלהם יהיה קטן בגן של גדולים, הגדולים "ימשכו" אותו למעלה. הם גם חוששים, שילד גדול בגן "יגרר" להתנהגויות "תינוקיות" על ידי הקטנים בגן שלו. מנסיוני האישי ההשקפה הזו אינה מבוססת. לא ראיתי "קפיצות התפתחות" גדולות אצל ילדים רק משום שהם היו הקטנים בקבוצתם - וככל שהיו קפיצות כאלה, אני חושבת שהן היו מתרחשות בכל מקרה, ושאין לגדולים במקרה הזה תרומה מיוחדת. מאידך, גם אצל הגדולים אני לא רואה איזו "הגררות" אחרי הקטנים, אלא דוקא הרבה גילויים של חמלה, של עדינות, של עזרה כלפי הקטנים, דברים שאני שמחה מאד לעודד אצל ילדי. הגדולים נהנים בדרך כלל מיותר בטחון עצמי הנובע מהיותם גדולים יותר, אבל גם עניין זה תלוי מאד בילד. קחי בחשבון גם, שגן עירוני הוא מסגרת שונה מאד מהגנים הפרטיים הקודמים לה - יש סדר יום יותר מובנה, פעילויות יותר מקובעות, יותר תכנים "לימודיים" וכו' - בכל מקרה (קטנים או גדולים) המעבר לגן עירוני הוא משמעותי, לטעמי, מבחינת השינוי במסגרת. הילדים שלי הלכו לגנים שמשלבים טרום חובה עם חובה, כך שאולי במסגרת של טרום טרום חובה וטרום חובה הגישה היא קצת יותר פתוחה, אבל אני ממש לא בטוחה. לשאלת ההשארות עם אותה גננת - שוב, זה מאד תלוי בילד. הבן הבכור שלי החליף גננות מדי שנה כמעט, ולא גילה כל קושי עקב כך - הוא מאד סתגלתן, ולשינויים כמעט שאין השפעה עליו. לעומתו, בתי מתקשה בהסתגלות למצבים חדשים (אולי בדומה לבנך?) ואצלה המעבר לגן עירוני היה קשה (בצירוף קושי מיוחד שנבע מכך שהגננת הקבועה של הגן היתה בשבתון ותחילת השנה לוותה בחילופים תדירים של גננות). גם בתי עברה לגן טרום חובה בלי אף ילד שהכירה מקודם, וזה בהחלט לא הקל על המעבר. בלי להכיר את בנך, ולו היה מדובר בבתי, למשל, אני הייתי נוטה לרשום לקבוצה של הגדולים יותר (טרום חובה + חובה), למרות שזה אומר שהוא יהיה בין הקטנים. זה מאפשר לו להיות מהקטנים שנה אחת ומהגדולים בשנה השניה (חוויה שאולי הוא כבר מכיר מהמסגרת הקודמת שלו?) ומאפשר שמירה על אותה גננת במשך השנתיים. נקודה נוספת שכדאי לקחת בחשבון היא, שהילדים שילכו איתו לגן חובה כנראה יעלו איתו גם לכתה א'. אולי הכרות ארוכה יותר עם הילדים האלה תהיה גם היא יתרון. בהצלחה, ותעדכני אותנו מה החלטתם ואיך זה מסתדר לאורן.

נעה גל

New member
עוד היבט שכדאי לקחת בחשבון

והוא רמת הציפיות. כשמכניסים ילד קטן לגן של גדולים הוא יצרך לעמוד בדרישות וציפיות שיש מגדולים ממנו(וזה קשור לדרישות המסגרת שהזכירה לאה). בעוד שהרבה ילדים משתלבים מבחינה "שכלית" בקלות, יש גם הרבה ילדים שמתקשים לעמוד בדרישות וציפיות כפי שנדרשים גדולים מהם. ולדעתי האישית, זה קושי שצריך לתת את הדעת עליו יותר מאשר התאמה קוגניטיבית שהגננות בדרך כלל מצליחות לספק. אני באופן אישי, מעדיפה להכניס את הילדים שלי לגנים בהם הם הגדולים ולא הקטנים. גם לשיקול של כמה זמן הם ישארו עם אותו גן ואותם חברים יש מקום נכבד אצלנו... וגם איפה נמצאת הגננת שמוצאת חן בעיני. ההחלטה שלכם צריכה להיות מבוססת בעיקר על הכרות שלכם עם הבן שלכם, הנטיות שלכם והגננת שהוא ישאר איתה שנתיים היא גננת טובה אולי כדאי באמת ללכת על האופציה הזו... טוב, אני רואה שאני לא כל כך עוזרת פה
אמרתי לך שזה מסובך..

סמדרא

New member
מוסיפה...

החשש שלי שאם יהיה עם הגדולים יחשף ליותר אלימות שאולי יהיה לו קשה להתמודד איתה והוא בעצם יצטרך להגרר אחרי הגדולים. נק' נוספת היא - החשש שהגננת (שעליה מופעל לחץ מערכתי והורי כבד) תקדיש יותר לגדולים (מוכנות לבי"ס) ופחות זמן לצרכים של הקטנים.

מתוך הנסיון שלנו

לנו יש ילדה שהיא ילידת דצמבר. לכן ההתלבטות מאוד מוכרת. לרוב הייתי אומרת שעדיף להיות הגדול יותר והמפותח יותר- בגן או בכיתה. זה תורם לביטחון העצמי ולא מעקב את ההפתחות כמו שחושבים לפעמים. בכל זאת לא תמיד בחרנו לפי העצה הזו (השנה למשל) כי יש עוד גורמים חשובים בבחירת הגן. החלטנו שעדיפה לנו גננת מעולה וחמה וילדים גדולים יותר מאשר גננת שאנחנו אל מסתדרים איתה וילדים קטנים יותר. אבל אני מרגישה שיש לזה מחיר. כלומר, זה שהיא בין הקטנים משפיע עליה ולאו דווקא לטובה.
אבל בשנה הבאה היא תשאר בגן ואז היא כבר תהיה ה"בוגרת" אז אני מקווה שהכל לטובה.

למעלה